Enemmistö irlantilaisista kannattaa tasaoikeuksia

  • 1 / 13
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 24.11.2006 20:19
Tasavertaisia oikeuksia samaa sukupuolta oleville pariskunnille kannattaa irlantilaisista yli 80% äskettäin tehdyn haastattelutukimuksen mukaan. Se kuinka tämä tulisi toteuttaa jakaakin sitten mielipiteitä. 51 % kannattaa siviiliavioliittoa ja lähes saman verran rekisteröityä parisuhdetta. Irlannin parlamentin komitea ehdotti sitä vastoin viime tammikuussa lakia Englannin mallin mukaan rekisteröidystä parisuhteesta. Sateenkaarijärjestöt vaativat täysiä avioliitto-oikeuksia.

Adoptio on Irlannissa myös vaikea asia. Vain 39% sallisi adoptio-oikeuden samaa sukupuolta oleville pareille.

Samaan aikaan Irlannin korkeimmalla oikeudella on käsiteltävänä juttu, jossa Kanadassa avioliittoon mennyt naispari halusi tehdä verottajalle yhteisen veroilmoituksen. Verottaja kieltäytyi hyväksymästä ilmoitusta vedoten lakiin Irlannissa.

Jos korkein oikeus päättää, että hallituksen on hyväksyttävä Irlannissa samaa sukupuolta olevien avioliitot, jotka ovat laillisia muissa maissa, se avaisi tulvaluukut. Pariskunnat menisivät Hollantiin, Belgiaan, Espanjaan tai Kanadaan ja pakottaisivat hallituksen suostumaan täydellisiin avioliiton oikeuksiin rekisteröidyn parisuhteen sijaan.

Lähden: 365Gay
  • 2 / 13
  • JohnnyFinland
  • 25.11.2006 12:46
Tutkimuksen tilasi Gay and Lesbian Equality Network (GLEN) ja sen suoritti Lansdowne Market Research. Järjestö ei ole julkaissut tutkimusraporttia verkkosivullaan. Tutkimusta koskevassa lehdistötiedotteessa [1] järjestö ei kertonut esimerkiksi mitä täsmälleen ottaen kysyttiin ja miten vastaajat valittiin. Ilman tuollaisia tietoja tulosten merkitystä on mahdotonta arvioida.

[1] http://www.glen.ie/press/docs/Final%20Survey%20Press%20Release.doc
  • 3 / 13
  • vilhelmi
  • 25.11.2006 18:41
Yli 80% tuntuu epätodelliselta tulokselta -- siis vaikka olisi kysytty ihan jotain täysin muuta asiaa.
  • 4 / 13
  • Mites suomessa
  • 26.11.2006 2:17
Olen tätä aiemminkin pohtinut, mutta mites meillä Suomessa on tuon asian kanssa - jos menee avioon maassa, jossa homot voivat avioitua, minkälainen status on Suomeen palatessa? Vaihtuuko avioliitto rekisteröidyksi parisuhteeksi vai voiko tuolla tavalla saada Suomessa miestenvälisen avioliiton? Onko joku lukijoista tehnyt näin?
Tiedustelin joitakin päiviä sitten oikeusministeriöstä miten Suomessa suhtaudutaan ulkomailla avioliiton solmineeseen samaa sukupuolta olevaan pariin.

Oikeusministeriön erityisasiantuntijan, Kirsti Kurki-Suonion, mukaan samaa sukupuolta olevien avioliittoa ei Suomessa voida tunnustaa avioliittona. Tätä koskeva muutos edellyttäisi eduskunnalta uutta kannanottoa asiaan eli uutta lakia. Tällainen avioliitto voidaan kuitenkin tunnustaa Suomessa rekisteröitynä parisuhteena.

Lisätietoa ulkomaisen parisuhteen oikeusvaikutuksista on saatavissa Markku Helinin kirjoittamasta oikeustieteellisestä artikkelista Ulkomaisen avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen tunnustamisesta, joka on julkaistu Lakimies –lehden numerossa 4 vuonna 2002 (s. 535-554).
Vakaa käsitykseni on, että samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliitto vaikkapa Espanjassa solmittuna ei ole avioliitto Suomessa. Olisiko se automaattisesti silloin rekisteröity parisuhde, sitä en tiedä. Kannattaa kysäistä maistraatista.

Laki rekisteröidystä parisuhteesta 9.11.2001/950
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010950?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=parisuhde

Pykälästä 10 eteenpäin asiasta puhutaan.
10. pykälä sanoo:
"Parisuhde voidaan rekisteröidä Suomessa ainoastaan, jos:

1) ainakin toinen parisuhteen osapuolista on Suomen kansalainen ja hänellä on asuinpaikka Suomessa; tai

2) kummallakin osapuolella on rekisteröintiä välittömästi edeltäneen kahden vuoden ajan ollut asuinpaikka Suomessa.

Suomen kansalaisuuteen rinnastetaan 1 momenttia sovellettaessa kansalaisuus sellaisessa vieraassa valtiossa, jonka lainsäädäntö antaa mahdollisuuden parisuhteen rekisteröintiin pääasiallisesti samanlaisin oikeusvaikutuksin kuin tässä laissa säädetään. Tällaisista valtioista ilmoitetaan valtioneuvoston asetuksella."

12. pykälä sanoo:
"Kahden samaa sukupuolta olevan rekisteröity parisuhde, joka on rekisteröity vieraassa valtiossa, on pätevä Suomessa, jos se on pätevä siinä valtiossa, jossa rekisteröinti toimitettiin."

Siis samaa sukupuolta olevien avioliittoa tässä laissa ei mainita. Viitataan kyllä samoihin oikeuksiin jne.

Valtioneuvoston asetus rekisteröidystä parisuhteesta 21.2.2002/141

1. pykälä sanoo
"Sovellettaessa rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain (950/2001) 10 §:ää Suomen kansalaisuuteen rinnastetaan Alankomaiden, Islannin, Norjan, Ruotsin, Saksan ja Tanskan kansalaisuus."

Minusta tuntuisi tällä hetkellä siltä, että olisi sovelias aika määrittää asetuksella niistä maista, joissa nk. homoavioliitto on mahdollinen. Avioliitoksi ne eivät täällä vielä muutu. Se vaatii oman erillisen ponnistuksensa.
JohnnyFinlandin ja Vilhelmin pohdinnat julkistetun tutkimuksen luotettavuudesta ovat erittäin paikallaan. Tällaisilla tutkimuksilla tehdään politiikkaa.

Kun Suomessa on julkaistu kyselytutkimuksen tulos poliittisten puolueiden kannatuksista, pidin aikanaan tapanani lukea kaikkien puolueiden lehdistä heidän omat analyysinsä (tulkintansa) tuloksista. Enemmän kuin useasti ihmettelin sitä, kuinka samoista numeroista voidaan vääntää niinkin erilaiset näkökulmat.

Nyt noita tutkimuksia on alkanut ilmestyä joka toinen päivä. En enää jaksa. Jos joku tuollainen kyselijä sattuisi kohdalle, vastaukseni olisi, että he tutkimusyrityksenä tahkoavat niillä rahaa. Silloin minun mielipiteeni on heidän käytettävissään sopivaa rahallista korvausta vastaan. Hehän kuluttavat silloin minun aikaani.
Ulkomailla, ulkomaan viranomaisen edessä solmittu heteroavioliittokaan ei siirry automaattisesti Suomen väestörekisteriin, vaan se täytyy rekisteröidä suurlähetystön välityksellä tai Suomessa maistraatissa. Siis kun vaikkapa suomalainen nainen menee naimisiin espanjalaisen miehen kanssa espanjan viranomaisten edessä.

Jos samaa sukupuolta oleva pari tahtoo ulkomailla solmitun avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen lainvoimaiseksi Suomessa täytynee asiassa toimia edellä mainitulla tavalla.
Kanadassa avioliittoon vihitty irlantilainen naispari vei oikeuteen verottajan heidän kohdallaan tekemän päätöksen, ettei yhteistä veroilmoitusta hyväksytä. Erillinen verotus merkitsee sielläkin korkeampaa veroa, kuin yhteisverotus.

Pariskunnan asianajajat ilmoittivat oikeudelle perustuslakia rikottavan, koska ulkomailla solmittua avioliittoa ei hyväksytty.

Dublinissa oikeus teki kielteisen päätöksen. Naispari aikoo vielä asian Euroopan Unionin tuomioistuimeen.

Hallituksen edustaja totesi, että Irlannissa ollaan etenemässä kohti Britanian kaltaista ratkaisua, mikä on rekisteröity parisuhde.

Lähde: 365Gay.com
  • 10 / 13
  • vaeltaja2006
  • 21.2.2007 20:35
Puolan presidentti on taas vihastuttanut homojärjestöt. Eilen hän puhui Dublinissa Forum on Europe -tapahtumassa, että homokulttuuria ei pidä suosia vaihtoehtona. Siitä tulisi uhka ihmislajin säilymiselle. Samaan aikaan Irlannin parlamentissa keskusteltiin homoliitoista. Monet poliitikot torjuivat Puolan presidentin puheet, vaikka tämä yrittikin väittää että puolalaiset ovat niin erilaisia kuin irlantilaiset.

Poliitikkojen hämmentyneitä kommentteja löytyy pinknewsin sivulta.

Oppositiossa oleva työväen puolue (labour) toi Irlannissa parlamenttiin lakiesityksen rekisteröidyistä parisuhteista. Lähiaikoina nähdään miten lakiesityksen käy. Homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistettiin 1993.
  • 11 / 13
  • vaeltaja2006
  • 21.2.2007 21:19
Wednesday February 21
Ireland: Civil Unions Bill (Second Stage) debate and vote. The Dáil debate can be seen world-wide on the Houses of the Oireachtas website. Debate is scheduled to resume at 7pm on Wednesday February 21, with the second vote vote at the conclusion at 8.30pm. Go to the Oireachtas pilot live webcasts page and select either the telecast or audio only for “OBU1 Dáil Éireann”

eli Irlannin parlamentin äänestystä voi seurata netin kautta
http://live.heanet.ie/oireachtas/dail_broadband.asx
Äänestys on klo 22.30.

Hitaammallla internetyhteydellä löytyy katseluvaihtoehtoja tältä sivulta
http://www.oireachtas.ie/viewdoc.asp?fn=/documents/livewebcast/Web-Live.htm&CatID=83&m=w
Irlannin hallitus torpedoi ja tyrmäsi yrityksen saada aikaan rekisteröity parisuhde samaa sukupulta oleville pareille. Lakiesitys tuli parlamenttiin yksittäisen Labour-edustajan aloitteena. Hallitus esitti lakiin muutosesitysken, joka siirtää lain käsittelyä 6 kuukautta. Lopputuloksena on, että lakiesitys kuopataan.

Parlamentissa labour-edustajat pitivät puheitaan ja muut puolueet loistivat täysin poissaolollaan. Keskustelu ei tämän vuoksi riehaantunut alatyyliseksi. Oli mielenkiintoista, että Puolan presidentti sai nuhteita lähes jokaiselta puhujalta. Presidentti Kadzinsky oli ollut edellisenä päivänä Dublinissa neuvomassa, että homot tuhoavat ihmiskunnan, jos saavat lisää oikeuksia.
  • 13 / 13
  • vaeltaja2006
  • 25.2.2007 16:32
Vain päivä sen jälkeen, kun Irlannin parlamentti oli torjunut homoliittoesityksen vei kaksi Kanadasta Irlantiin muuttanutta naista homoliittoasiansa korkeimpaan oikeuteen. He ovat lääkäreitä ja huomasivat palkkaliuskoistaan, että heitä käsitellään verotuksessa kuin yksineläviä. Kuitenkin he ovat solmineet liiton Brittiläisessä Kolumbiassa 2003. Asiaa käsiteltiin jo vuonna 2004 alemmassa oikeusistuimessa. mutta tuomari oli sitä mieltä, että asia pitäisi viedä ylös asti.