USAn kongressivaalit 7. marraskuuta 2006

» USA:n republikaanit kamppailevat homoskandaalien kanssa
» Seitsemän osavaltiota kielsi homoliitot

Die Tageszeitung on valmistanut sanakirjan USAn vaaleihin valmistautujia varten. Kongressivaalit pidetään 7. marraskuuta 2006.

Tässä lyhyt sanakirja USAn vaaleja seuraaville:

Vaalimainonta: Tv:n vaalimainokset eivät kerro ehdokkaan hyvistä puolista, vaan niissä haukutaan häpeilemättä vastustajia. Puolueiden tutkimusryhmät selvittelevät vastustajien maksamattomia laskuja ja makuuhuoneasiatkin ovat esillä. Monen mielestä tämä on vastenmielisin vaalikampanja pitkiin aikoihin.

Barak Obama (43v): Toissa viikolla oli tämä Illinoisista kootoisin oleva senaattori Time-lehden kasvokuvana. Lehti juhlii häntä uutena, tuoreena demokraattina ja seuraavana USAn preisdenttinä. Hänellä on ollut komeettamainen nousu politiikan huipulle. Alun perin chigagolainen esikaupunkiaktivisti – hänen senaattoripaikkansa ei ole tällä kertaa mukana vaalissa. Hän on mustan kenialaisen ja valkoisen Keski-Lännen farmarintyttären poika. Tammikuusta lähtien ainoa musta senaattori. Harwardin käynyt. Hyvä puhuja demokraattien leirissä. Kuin Martin Luther King tai Abraham Lincoln.

Yhteinen hyvä, common good: Demokraattien iskulause republikaanien ”myötäelävää konservatismia” vastaan (Bush lanseerasi). Jo Clinton puhui yhteisestä hyvästä 15 vuotta sitten. Kaikille tulee tarjota samat mahdollisuudet. Clinton vaati silloin yhteiskuntasopimusta, jolla nostetaan yhteinen hyvä päämääräksi erillisten intressien sijasta.

Foley-skandaali: Foleystä on jo puhuttu niin paljon, että tapaus tunnetaan. Jotkut ennustavat republikaaneille tappiota tapuksen vuoksi. Joissakin vaa’ankielivaalipiireissä republikaanit menettävät mahdollisuutensa.

Hillary: Kaikki tuntevat, mutta läheskään kaikki demokratit eivät pidä hänestä. Viime viikkoina ei ole niinkään puhuttu hänen vaalimenesstyksestään kuin siitä, mistä hänen nimensä tulee. Joskus Hillary on kertonut, että hänen äitinsä antoi nimen kuuluisan Mount Everest -kiipeilijän mukaan. Nyt eräs ovela blogi-kirjoittaja on paljastanut, että hölynpölyä koko juttu. Hillary nousi Everestille 1953, Tämä Hillary on syntynyt v. 1947.

Homoliitot: Kauhujen termi, jolla konservatiivit löivät itsensä voittoon 2004. Nyt se ei enää toimi. On tärkeämpiä aiheita: Irak, elinkustannusten nousu, jne. Kahdeksassa valtiossa kuitenkin vieläkin äänestetään homoliittojen totaalikiellosta. Tarkkailijat sanovat, että tämä on republikaaneilta hätätoimenpide, jolla koetetaan pitää omat valitsijat valppaina. Homojärjestöt huomauttavat, että nykyään enää 49% talouksista on perinteisiä avioliittoja. Suuri osa on avoliitossa.

Irak: Irak ja Pohjois-Korea ovat kovasti esillä. Republikaanit mielellään vaikenisivat Irakista. Demokraatit tyrkyttävät sitä puheenaiheeksi. Viime päivinä Bush on antanut kovin varovaisia kommentteja voitonmahdollisuuksista.

Uskonnolliset: Kristillisten äärikonservatiivien rivit eivät ole enää suorassa. Yksi pahamaineinen ultrakonservatiivinen radiopappi Rush Limbaugh kävi jo Bushin luona neuvottelemassa. Valkoisessa talossa pelätään Foley-skandaalin seurauksia. Uskonnollista oikeistoa harmittaa sekin, että edelleen on taisteltava aborttikiellon, homoliittokiellon ja kantasolututkimuskiellon puolesta.

Panetteluja: Yhä edelleen ehdokkaat laskettelevat rasistisia herjauksia. Esim. virginialainen republikaanisenaattori joutui äskettäin puolustelemaan puheitaan värillisistä ja latinoista: En ole rasisti, olen realisti.

Sosialisti: Tämä sana vain yksikkömuodossa. On yksi sosialisti, Vermontin riippumaton edustaja ja pormestari Bernie Sanders. Hänellä on jo 30 vuotta ollut menestyksekäs yhden miehen puolue. Hän tavoittelee pohjoismaista mallia.

Kantasolututkimus: Missouri on eturivissä. Vaalien yhteydessä äänestetään kantasolututkimuksen totaalikiellosta osavaltiossa. Valtiollinen tutkimus kuitenkin salittaisiin. Demokraattien Claire McCaskill on kantasolututkimusken puolella, republikaanien Jim Talent sitä vastaan. Mutta liike-elämä näkee kantasolututkimuksessa paljon liikemahdollisuuksia. Niinpä toivotaan, että vaikka abortti kielletään, kantasolututkimus sallitaan.

Kuolemanrangaistus: Wisconsinissa äänestetään avioliiton määritelmästä ja kuolemanrangaistuksen käyttöönotosta. Kuolemanrangaistus poistettiin 1853, ensimmäisenä Amerikassa. Murhaajat haluaisi teloittaa 67% kansalaisista.

Z: Tämä edustaa toisenlaista Amerikkaa. Z Communications on vasemmistolaisesti suuntautunut mediarypäs, per. 1987 (Z Magazine, ZNet, Z Video und Z Media). Sen kautta ovat usein äänessä ”toisinajattelijat” kuten Uri Avnery, Noam Chomsky, Amira Hass, Robert Fisk, Howard Zinn.
  • 2 / 7
  • vaeltaja2005
  • 29.10.2006 17:36
Foley vetäytyi seksiskandaalin jälkeen, mutta hänen nimensä on edelleen Floridan äänestyslipuissa. Tällä hetkellä hän itse on Arizonassa eräällä tunnetuille henkilöille tarkoitetulla alkoholiklinikalla. Monet arvelevat edelleen, että Foley-afääri heikensi entisestään republikaanien menestystä.

Kaakkois-Floridan vaalipiirissä, jossa Foley oli vuodesta 1995 lähtien menestyksekkäästi ehdokkaana, on nyt uusi mies Joe Negron. Vaalikeskustelussa demokraattihaastajan kanssa ei torstaina ja perjantaina tunnin aikana sanallakaan mainittu Foleyta. Aiheina olivat hurrikaanit, kasvaneet vakuutusmaksut., toimeentulo. Aivan keskustelun lopussa Joe Negro mainitsee Foleyn. Hän pyytää kaikkia äänestämään Foleyta; ne äänet tulevat Negrolle! Kyse on puhtaasti teknisestä asiassta!

Tim Mahoney, 50-v. yrittäjä, on demokraattien haastaja. Republikaaneilla on ollut selvä enemmistö jo 35 vuoden ajan. mutta nyt he ovat tasoissa.

Foley oli hyvin pidetty. Hän oli hyvä juttelemaan ihmisten kanssa. Foley pääsi koulusta vuonna 1973. Lake Worthin collegen sihteeri hakee tuon vuoden vuosikirjan. Foleylla on kuvassa lapsen kasvot, pitkä vaaleanruskea tukka sekä suuret metallisankaiset rillit – ne olivat muotia silloin. Tytöt parveilivat hänen ympärillään. Yksi koulun entinen oppilas kertoo, että Foley löysi homsekusaalisuutensa 20-vuotiaana. Hän yritti sitä salata, mutta kaikki ystävät tiesivät sen eikä asia ketään häirinnyt. Nyt ollaan hämmästyneitä Foleyn todellisesta minästä.

70-luvun lopulla Foley avasi äitinsä kanssa ravintolan, josta tuli kuuluisa kurpitsaleipiensä vuoksi. Nykyään siinä on kapakka. Ukot istuvat oluella ja katsovat tv:n tietovisaa. He eivät ole politiikasta kiinnostuneita. ”Huijareita kaikki siellä Washingtonissa”, on yksi mielipide.

Tv-mainoksissa Negron ja Mahoney haukkuvat toisiaan. Mahonen mukaan on Negron syytä, että hurrikaanin jälkeen vakuutusten hinnat ovat pilvissä. Vakuutusyhtiöt ovat tukeneet Negronin vaalikampanjaa.

Negron syyttää vastustajaansa rahanhimoiseksi yrittäjäksi, joka siirtää kaikki työpaikat ulkomaille. Floridalle ei jää mitään.

Vaikea sanoa, kumpi voittaa. Yksi on varmaa: Bush on alamäessä.
http://www.tagesspiegel.de/politik/archiv/29.10.2006/2865551.asp
George Bush on käynyt vaalitilaisuuksissa ja viime päivinä hän on jälleen hyökännyt homoliittoja vastaan ”suojellakseen” avioliittoa. Esimerkiksi hän otti New Jerseyn korkeimman oikeuden päätöksen. Bush sanoo, että ”poliittiset tuomarit yrittävät määritellä oikeuden päätöksissä uudelleeen Amerikan”. Hänen mukaansa avioliittoa pitää suojella oikeudenpäätöksiä vastaan.

Republikaanien neuvonantaja sanoi, että puntit taitavat olla tasan. Sen vuoksi kannattaa yrittää mobilisoida ihmisiä uurnille.

Republikaanien tilanne on nyt viikkoa ennen vaaleja niin hankala, että jälleen homot nostetaan taisteluaseeksi. Demokraattinen senaattori sanoi, että näissä vaaleissa homot eivät enää ole yhtä kiperä aihe kuin neljä vuotta sitten. Väite, että perinteinen avioliitto olisi uhattuna, ei toimi enää.
http://www.ftd.de/politik/international/126719.html
  • 4 / 7
  • kesäpoika
  • 30.10.2006 13:50
Muakin ihmetyttää kovasti, että miksi homoliittojen vastustaminen olisi perheiden parhaaksi, niinkuin sitä mainostetaan.. Perhearvojen puolustaminen tarkoittaa sitä, että hallinto tahtoo rajata tarkasti perhe-sanan merkityksen puolustaa tätä rajaustaan, ei sitä, että se tahtoisi puolustaa perheitä tai ihmisten oikeutta omaan perheeseen.
  • 5 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 7.11.2006 8:42
Tänään USA:ssa pidetään vaalit, joissa valitaan koko kongressi ja kolmannes senaatin paikoista, liuta osavaltioiden kuvernöörejä ja osavaltio- ja paikallistason lainsäätäjiä. Osavaltioissa äänestetään myös monista muista asioista.

Kaikkiaan kahdeksassa osavaltiossa äänestäjiltä pyydetään kantaa lakimuutokselle, joka kieltäisi samaa sukupuolta olevien avioliitot. Coloradossa kysytään tukea rekisteröidyille parisuhteille. Varsin monelta taholta on alkanut kuulua vastustavia ääniä lakimuutoksille. Virginiassa liike-elämän edustajat ovat huolestuneita mahdollisesta lakimuutoksesta. Heidän mielestään se estäisi monien hyvien työntekijöiden asettumasta osavaltioon ja liike-elämän palvelukseen!

Kongressiin uudelleen valintaa tavoittelee kaksi avoimesti homoseksuaalia henkilöä.

Arizonan, Uuden Meksikon ja Utahin alueen 180 000 hengen Navajo-yhteisö valitsee tänään itselleen uuden presidentin kahdesta ehdokkaasta. Homokysymys on sielläkin noussut kuumaksi vaaliaiheeksi. Ehdokas Linda Lovejoy (!) pitää homoutta syntymävauriona. Myöhemmin hän väitti homouden olevan elämäntapavalinta. Homoavioliittoon hän kieltäytyy ottamasta julkisesti kantaa.

Ystäväni Washingtonista lähetti erittäin skeptisen viestin koko USA:n vaaleista. Demokraatteja hän pitää liian hajallaan olevana puolueena, jolla ei ole taikaluotia, joka USA:n jättimäiset ongelmat (Irakin sota, talous jne.) ratkaistaisisi.

USA:ssa kiinnostus vaaleihin verrattuna mihin tahansa demokraattiseen maahan maailmassa on erittäin alhainen. Äänestysprosentin arvioidaan jäävän alle 40. Erityisesti Bushin hallinnon politiikkaan syvästi pettyneet konservatiiviäänestäjät jäävät kotiin suurin joukoin. Megaevankelista Haggardin tapaus on lisäsyy jättää äänestämättä.

Lähde: 365gay.com
  • 6 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 7.11.2006 21:26
Uudet äänestyskoneet yskivät, eli teknisiä ongelmia on. Näyttää siltä, että tiedossa on ennätysmäisiä sotkuja. Onkohan niin, että poliittisesti valitut tuomarit ratkaisevat vaalit. Näinhän kävi aikanaan Bushin valinnan kanssa. Hänen tuomarinsa pääsi lausumaan viimeisen sanan.
Demokraatit näyttävät voittaneen kongressivaaleissa niin paljon edustajainhuoneen paikkoja itselleen, että vaaka kääntyy. Tämä aiheuttanee konservatiiviselle puolueelle ja tietysti George W. Bushille harmaita hiuksia, sillä heillä ote lipsuu vallan kahvasta.

Ensimmäistä kertaa USA:n historiassa edustajainhuoneen johtajaksi nousee nainen.