Tautiluokitus

  • 1 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 26.10.2006 22:07
Löysin hyllystäni lääkintöhallituksen vuonna 1969 julkaiseman tautiluokituksen. Oli jo päässyt unohtumaan, kuinka meidät tautiluokiteltiin tuolloin ja vielä 10 vuotta sen jälkeen.

Siellä on kohta: Neuroosit, luonteen sairalloisuudet ja muut mielenterveyden häiriöt/neuroosit/seksuaaliset poikkeavuudet (Anomaliae sexuales). Ei sisällä elimellisistä syistä johtuvia tapauksia.
302,00 Homosexualitas
302,10 Fetischismus
302,20 Paedophilia
302,30 Transvestitismus
302,31 Transsexualismus
302,40 Exhibitionismus

Tätä ryhmää edelsi 301 Luonteen sairaalloisuus, kuten hysteria, epäsosiaalisuus ja epäkypsyys

Ryhmä 303 luokittelee alkoholisimin

Hyvässä seurassa olimme, vai mitä? ;-)

Jatkan vielä muutamalla kiinnostavalla seikalla. E-sarjassa määritellään tapaturmien ulkoiset syyt.

Ryhmä Poliisin toiminnan aiheuttamat vahingoittumiset tms. pitää sisällään kohdan E 978,9 Teloitus!

E 927,9 sisältää pölynimurilla, vatkaimella, pesukoneella, nostokurjella, paalunosturilla, höyrypuristimella, tehdaskoneella, sähkötuulettimella... tai hiihtohissillä aiheutuneet onnettomuudet.

Tapaturmaluokituksessa Rautatiematkustajaksi E 807,1 ei luokitella henkilöä, joka matkustaa junassa ilman lippua!

Jos joku medisiinari lueskelee tätä sanomaani, voisi vilkaista tuoreempaa versiota Tautiluokituksesta ja kertoa siitä jotain meillekin. Mitä huvittavaa sinne on nykyisin saatu mahtumaan?
  • 3 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 27.10.2006 20:31
Näkökulma tuosta vanhasta tautiluokituksesta nykyiseen on paljon monipuolistunut ja tylsistynyt. Ekalla katsomalla en juuri mitään hassua löytänyt. Se kai on tavoitekin.

Erikoisuus:
R68.3 Rumpupalikkasormet
Mitähän muita sormia voisi olla?

Toiselle aiheutettua kuolemaa on määritelty monipuolisesti. Esimerkki:
Y00.0 Murha, tappo tai muu tahallinen pahoinpitely tylpän esineen avulla suorittajana puoliso tai partneri
Lista on pitkä

Jotain epäjohdonmukaisuutta tms. näissä määrittelyissä on. Mietin, kuinka vanhanaikainen tämä ICD-10 tautiluokituksen vuoden 1999 painos onkaan. Esimerkkinä
F66 Sukupuoliseen kehitykseen ja suuntautumiseen liittyvät psyykkiset häiriöt ja käytöshäiriöt
F66.01 Sukupuolisen kypsymisen häiriö homoseksuaalinen

Tämä vaatii hieman miettimistä. En ole aivan kaikessa samaa mieltä.
  • 4 / 6
  • JohnnyFinland
  • 28.10.2006 13:22
JuhaniV kirjoitti: "Tämä vaatii hieman miettimistä. En ole aivan kaikessa samaa mieltä."

Tuo tiedosto sisälsi vain suomenkieliset nimikkeet. Pitäisi tutustua nimikkeiden selityksiin, soveltamisohjeisiin ja diagnostisiin kriteereihin voidakseen arvioida "tautisuuden " oikeutusta.

Tämä on aika hauska: "F66.10 Itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen; heteroseksuaalinen"
  • 5 / 6
  • Lukumo
  • 29.10.2006 3:29
Tämä on tosi hyvä. Nuo numerot pitäisi jokaisen tietää, mutta vasta nyt löytyi. Piti ihan penkoa omia papereita. Diagnoosi on näemmä joissain M16.7. Vaihtuu välillä pahemmaksi, sitten ei edes patologi löydä syytä. No, onneksi syytä seurataan, itseä ei edes kiinnosta mokoma tapahtuma (kiinnostaahan se, mutta antaa lääkäreiden tehdä työtänsä.). Lääkäri lupasi pelaamaan tennistä ensi kesänä, mutta oma tavoitteeni on heittää jälleen kerran tasajalkavoltti. Kannustakaa edes.
  • 6 / 6
  • Masa
  • 12.3.2008 22:50
Oletteko vilkaisseet nykyistä mielisairauksien diagnostista manuaalia, DSM-IV? Sieltä ei löydy enää homoseksuaalisuus omana sairautenaan, mutta kaikkea mahdollista muuta maan ja taivaan välillä on kyllä keksitty määritellä sairaaksi. Kaikkea, aikaerorasituksesta ujouteen. Jokaisella diagnoosilla on tietenkin hieno tieteellinen nimi, mikä mahdollistaa esimerkiksi erilaisten yleisluontoisten tunnetilojen pilkkomisen omiksi, erillisiltä vaikuttaviksi tiloikseen. DSM-manuaalia käytetään yleisesti mielenterveydellisten ongelmien diagnosointiin, myös meillä Suomessa. Yli puolet opusta laatimassa olleista asiantuntijoista on tavalla tai toisella amerikkalaisen lääketeollisuuden palveluksessa, ja sen tiettyjen osien, mm. mielialahäiriöitä käsittelevän osan laatijoista peräti kaikilla on taloudellisia yhteyksiä lääketeollisuuteen. Olemmeko yllättyneitä?

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/04/19/AR2006041902560.html

Olen viime aikoina pohtinut paljon tätä nykyaikaisen ihmiskäsityksen medikalisoitumista ja kaikinpuolista rikkitieteellisyyttä. Suomalainen filosofi ja psykologi Lauri Rauhala tuli tunnetuksi lääketieteellisen ihmiskäsityksen kriitikkona, joka kyseenalaisti ihmisen henkisten ja elämänhallinnallisten ongelmien samaistamisen ruumiin ongelmiin. Rauhalan mukaan moderni terveyskäsitys ja sen myötä koko ihmiskuva on vääristynyt, koska se ei tunnusta ihmisessä enää juuri muuta kuin hänen kehollisen olemismuotonsa, jättäen tarkastelun ulkopuolelle tajunnallisen ja situationaalisen eli elämäntilanteisen olemismuodon. Tämä väärä paradigma on avannut oven eriskummalliselle tavalle lähestyä ihmistä pelkästään biologisena olentona, jonka kaikki kärsimys, hätä ja onnettomuudet voidaan palauttaa hänen ruumiiseensa. Kun meitä ahdistaa, meille ei suositella filosofia, eikä edes psykologia, vaan erilaisia nappeja, joiden on tarkoitus säätää ruumiinkemiaa.