Osallistu tutkimukseen!

Teen aikuiskasvatuksen pro gradua Lapin yliopiston kasvatustieteen tiedekunnassa, ohjaajana naistutkimuksen professori Päivi Naskali (016 -341 2408). Aiheeni on "ei-heteroseksuaalina tai transihmisenä puolustusvoimien, poliisin, rajavartiolaitoksen ja seurakunnan palveluksessa". Vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyys yhteiskunnassa on lisääntynyt, edellä mainitut ammattiryhmät nähdäkseni mielletään edelleen hyvin heteronormatiivisesti. Kuitenkin ei-heteroseksuaaleja ja transihmisiä lienee töissä kaikilla aloilla, ja haluan tutkia, millaisia eettisiä kysymyksiä (esim. syrjintään liittyen) liittyy ei-heteroseksuaalin tai transihmisen työskentelyyn puolustusvoimissa, poliisissa ja rajavartiolaitoksessa. Tähän tarvitsen avuksi kirjoitelmia työelämän kokemuksista näillä aloilla työskenteleviltä ei-heteroseksuaaleilta tai transihmisiltä. Halutessasi voit pysyä täysin anonyymina. Jos olet kiinnostunut osallistumisesta, ota yhteyttä, niin saat tarkempaa tietoa!

Anna Kekki
KK, musiikkipedagogi
98400 Isokylä
ankekk(at)ulapland.fi
050 -436 0017
  • 3 / 6
  • Tutkimus
  • 14.9.2006 20:54
Sopisi kyllä hyvin näiden muiden joukkoon, täytyypä katsoa tilannetta - nyt jo vähän mietin, olisiko pitänyt rajata vielä suppeammaksi, kun pelkään, että paisuu jo liikaa. Toisaalta ajattelin, että haastateltavia voi olla vaikea löytää. Kiitos ehdotuksesta!
  • 4 / 6
  • Irokeesi
  • 15.9.2006 2:58
Noin ihan päällisin puolin vaikuttaisi, että puolustusvoimat, poliisi, rajavartiolaitos ja se yksityinen turvallisuusalakin olisivat aika lailla keskenään samantyyppisiä työyhteisöjä ja -ympäristöjä. Seurakunnat taas työyhteisönä ja ympäristönä aika radikaalistikin jo lähtökohdiltaan erilainen. Kannattaisiko sitä rajausta harkita siltä osin. Seurakunnista taas ihan pelkästään luulisi löytyvän varsin kirjavaa materiaalia yhden gradun tarpeisiin ja enemmänkin.
  • 5 / 6
  • nameles
  • 15.9.2006 8:43
Sivarit varmaan jää tän ulkopuolelle :) Onko rajausta kuinka paljon pitää olla seurakunnan palveluksessa jotta haastatteluun kelpaa. Riittääkö esmes vapaaehtoistyö seurakunnan ylläpitämässä paikassa?
Joo, olen kyllä tuota rajausta miettinyt juuri seurakunnan osalta. Vaikka kolme ensin mainittua ovat tosiaan toisiaan hyvin lähellä ja srk eroaa niistä, yhteistä on kuitenkin (ainakin näin ulkopuolisen silmin) heteronormatiivisuus, konservatiivisuus sukupuoliroolien suhteen, hierarkkisuus ja naisten melko vastikään tapahtunut mukaan tulo (toki srk:ssa on aina ollut paljon naisia töissä eri tehtävissä, mutta pappeus on edelleen keskustelua herättävä kysymys).

Srk:n mukaan lukeminen johtuu myös siitä, että en tiennyt, tavoitanko mistään poliiseja, sotilaita tai rajavartiojita (pelko oli aiheeton, kiitos jo ensimmäisten yhteystietojen lähettäjälle), sen sijaan tiesin, että srk:ssa työskentelvillä on omia postilistoja ym. Totta kyllä, että srk:sta saisi jo oman tutkimuksensa, joten rajaus on vielä hieman ilmassa.

Vapaaehtoistyö oli hyvä pointti, en ollut tullut sitä ajatelleeksi. Lähinnä olin kuitenkin ajatellut varsinaisessa työsuhteessa olevia/olleita.