Saako kellot soida?

  • 1 / 18
  • Kellot soi.
  • 24.8.2006 11:44
Tänään on hesarissa mielipidekirjoitus, jossa vaaditaan kirkon kellojen soiton lopettamista vedoten mm. uskonvapauteen. Onko kellojen soitto useillekin melusaastetta? MIKÄ IHMISIÄ RIIVAA? LAPSET ITKEE JA KOIRAT HAUKKUU, KAKKAA, LIKAA PAIKKOJA. VOI KAUHISTUS, ON SAVUA JA KAIKKEA. VOI VOI. KAUPASTA OLI JUST SE MUN SUOSIMA HYLA, VÄHÄRASVA JOGURTTI LOPPU. SE MANSIKAN MAKUNEN. EN SYÖ METSÄMANSIKKAA KU SE ON PAHAA. VOI EI.

Ihan oikeesti tuntuu, että on paljon ihmisiä, joilla ei oo mitään todellisuudentajua. Jos on jotain epämieluisaa tai vastoinkäymistä niin se on ihan älyttömän iso juttu ja heti menee herne nenään. Mullaki. Meni herne, ku kellään ei oo yhtään kestävyyttä. PItäis sanoa niille ihmisille: Mitä siitä, kyllä tästä selvitään. opettele syömään mustikkaa. tän kerran voit syödä laktoositonta, ku hylaa ei o. anteeks. anteeks ihan hirveesti. elämä on.
  • 2 / 18
  • Pora-liike
  • 24.8.2006 12:22
Joo, kellot pois, ne on ympäristösaastetta ja samalla jäätelöauton kilkutuksenkin voisi kieltää melusaasteena.
Minusta kirkonkellojen soiminen ei ole ensinkään ärsyttävää. Jos tuulee oikeasta suunnasta, niin Kallion kirkon kellonsoitto kuuluu jopa voimakkaasti ja kirkon torni näkyy ikkunasta. Ei sekään häiritse - vaikka en mitenkään ole sitoutunut sen edustamaan yhteisöön.

Ihmetyttää kyllä joskus, että monia jokapäiväisiä ja sinänsä harmittomia asioita ollaan nykyisin painamassa maan alle. Eri asia ovat tietysti vihapuheet ja vastaavat. Mutta kyllä minusta kaupunkiin kirkonkellojen soitto mahtuu.

Keski-Euroopassa kirkonkellojen soiminen antaa kaupungille luonnetta. Melkein kaikissa isommissa kirkontorneissa on kello. Minun mielestäni Helsingissä kellolla varustetut kirkonkellot voisivat soida aina tasatunnein - vaikka läpi yön. Ja miksi eivät muutkin kuin kirkonkellot?
Jos uskonnonvapaudesta puhutaan niin sitten kyllä muslimien rukouskutsutkin raikaamaan viisi kertaa päivässä alkaen 5:30 vai miten se olikaan :-)
Kirkonkellot ei ärsytä, lähinnä jos sunnuntaiaamuna kesken makeiden aamu-unien epävireinen Alppilan kirkon kello kolistaa, se hieman nirsoo mutta ei niin paljon että barrikaadeille nousisin...
Jäätelöauto kyllä on melusaastetta!!! Melkein etsin aina lähintä irtonaista tiiliskiveä jos kuulen sen infernaalisen rallatuksen.
Asun lähellä yhtä kirkkoa ja sunnutaisin kun syön aamupalaa niin pidän siitä kun kellot soivat. Kaupungissa on paljon pahempaakin meteliä.
Jäätelöauton äänestä tulee hyviä lapsuusmuistoja, mutta kuitenkin koko jäätelöauto pitäisi lopettaa kun kyllä ne ihmiset sitä jäätelöä saavat muutenkin, eikä tarvitse sillä saastuttaa ja tulla kotioville asti ihmisiä lihottamaan.
Kelloilla on monenlaisia merkityksiä. Kirkoissa kumahtelvat kellot karkottivat pahoja henkiä ja kutsuivat jumalanpalvelukseen.
Kelloilla on iät ajat ilmoitettu kellon aika, joissakin kirkoissa jopa tunneittain tai neljännestunneittain.
Kun sota alkoi, soitetiin kelloja. Kun tuli rauha, taas soitettiin kelloja.
Kirkonkelloilla varoitettiin kulkutaudeista ja vihollisista. Kelloja otettiin sotasaaliiksi tai kelloja piilotettiin järvenpohjaan, kun vihollinen oli lähestymässä.
Kelloilla ilmoitettiin kuninkaallisen tai muun merkkihenkilön syntymästä ja kuolemasta.
Kun myrskyävä meri mursi vuonna 1952 Hollannin rannikon vallit aamuyöstä, kylissä kirkkojen kelloja soitettiin, jotta saataisiin ihmiset hereille.
Hollannissa monissa kirkoissa on hienoja kellopelejä, jotka soittavat monimutkaisiakin melodioita.
Toisen maailmansodan aikana lähes kaikista Saksan kirkoista kerättiin suuret kellot ja niistä tehtiin tykkejä ja panssarivaunun osia. Kun saksalainen armeija levittäytyi itään ja länteen, kirkonkellot vietiin suuresta osasta Eurooppaa saksalaisen sotakoneiston tarpeiksi. Monissa seurakunnissa jäi jäljelle vain pienin, heleä-ääninen kuolinkello.

Kallion kirkon kellot soittavat Sibeliuksen säveltämää melodiaa. Vai oliko se niin, että Sibelius antoi melodialle hyväksyntänsä? Hyvä tietää, kun kirkonkellot häiritsevät.
  • 7 / 18
  • kellot soi
  • 25.8.2006 11:10
Hei!

Mitäs ootte mieltä kaikesta muusta? Miksi ihmiset valittavat niin paljon kaikenlaisesta. Pitäisikö alkaa toivoa ihmisille isompia vastoinkäymisiä, kun kirkon kellot laittavat yleisön osastolle kirjoittamaan ja jotkut sitten siitä johonkin keskustelupalstalle. Mua kiinnostaa tää ilmiö. Onko se pelkästään nykyaikaa, kun on pakko saada kaikki nyt ja heti. Tää liittyy minusta laajasti siihen ilmiöön, että oikeusjuttuja nostetaan ihan mistä vaan. Jos joku kompastuu johonki pahkaan tuolla kadulla ja rikkoo korkonsa, ni ollaan jo käsi ojossa vaatimassa korvausta joltain talonmieheltä. Olenko minä ainoa, joka kokee tälläisen jotenkin elämästä vieraantuneeksi ja jopa sairaaksi?
Ei edes. Se että ei halua kuulla kelloja, ei kuvasta ihmisen itsekkyyttä ja elämästä vieraantunutta, vaan sitä, että ihmiset tahtovat ilmaista jollakin tavalla vastalauseen kristillisen kirkon tarpeettomalle ja aiheettomalle vallalle tässä maassa.

Ei se ole oikein, että ihmisten pitää opiskella kristillistä uskoa pitkään, että voivat perustella, miksi eivät siihen usko. Todistustaakka pitäisi aina olla uskovalla.
Meidän perheestä kumpikin on eronnut kirkosta, mutta kellojen soittoa vastaan minulla ei ole mitään. Päinvastoin, pidän Tuomiokirkon joka viidestoista minuutti kuuluvasta helähdyksestä ja joskus lauantaisin lähdemme ulkoiluttamaan koiraa Aurajoen rantaan niin, että tasan kello kuusi olemme juuri siinä kohtaa, mihin kuuluvat kolmen eri kirkon ehtookellot. Kellojen soitto on minulle vain kellojen soittoa, vanhaa kultuurillista perintöä, mutta ehkäpä täällä Turussa Tuomiokirkon kellojen äänen on heti tänne muutosta asti oppinut mieltämään jotenkin periturkulaisena asiana. Enemmän minua ärsyttää postilaatikkoon tipahtava Kirkko ja me -lehti tai kävelykadulla julistavat jehovat/adventistit/helluntailaiset.

Mutta muuten olen osin samaa mieltä alkuperäisen kysymyksen kanssa. Amerikkalaistyyppinen jonkun muun vika -ajattelu on alkanut itää meilläkin. Enää ei osata mieltää elämää sellaiseksi, jossa sattuu ja tapahtuu asioita - kadulla saattaa liukastua, jogurtti voi olla loppunut, kellot voivat kaupungissa soida - vaan omasta tavanomaisesta olemisesta poikkeavasta tapahtumasta pitäisi saada hyvitystä. Että joku on jollakin tapaa vastuussa siitä, että hetken verran olikin eri tavalla kuin normaalisti.

Hieman sivuun kellojen soitosta, mutta silti. Sama pätee myös työpaikkaani, kouluun. Oppilaalla saattaa olla vaikka kuuden eri psykologin lausunto siitä, että hän oppisi paremmin erityisopetuksessa tai -koulussa, mutta huoltaja kieltää siirron. Kun koulu ei selkeästi vain tee tarpeeksi, jotta meidän diagnosoitu dysfaatikko tai hahmotushäiriöinen lapsi sinnittelisi muiden mukana. Aina välillä käy sääliksi lasta, joka selkeästi voisi olla onnellisempi koulussa, joka jo lähtöjään on suunnattu juuri hänelle, mutta huoltajan vaatimuksesta minun tehtävänä on venyä kuin kellonjousi ja yrittää auttaa lasta parhaan kykyni mukaan. Koska kotona ei hyväksytä ajatusta siitä, että jotakin on eri tavoin verrattuna toisiin.
"oskus lauantaisin lähdemme ulkoiluttamaan koiraa Aurajoen rantaan niin, että tasan kello kuusi olemme juuri siinä kohtaa, mihin kuuluvat kolmen eri kirkon ehtookellot. "

Jos kirkon kellojen soitto kielletään, minä lupaan nauhoittaa ne sinulle C-kasetille niin voit kuunnella niitä kelloja ihan omassa yksityisyydessäsi vaikka korvalappustereoilla niin paljon kuin huvittaa.
Kiitos, Pora-liike. Samalla voin katsoa Aurajoen valokuvaa, niin ei tarvitse lähteä uloskaan. Kuskoon koira lattialle...
Viis kirkonkelloista (ainakin nyt kun en asu kirkon lähellä) mutta jäätelöautojen soittosaaste pitäisi kieltää lailla.
:)
Mun mielestä kirkonkellojen soitto on ihan ok. juttu , Varsinkin perjantaisin ja lauantaisin klo: 18.00. kun kuulee kellojen soivan tietää että nyt on alkamassa viikonloppu ja pyhä .

Sama pätee puolenpäivän aikaan jos satun olemaan silloin radion ääressä , niin yleensä silloin laitan radion YLEN 1. ja kuuntelen sieltä Turun Tuomiokirkonkellojen 12 lyönnit ja sammalla rauhoitun sen 1 min ajan mitä ne aina kerrallaan soi .
Meillä Tampereella Frenckellin kello keskustorilla soittaa tasatunnein "Tammerkosken sillalla". Pysähtykääpä joskus kuuntelemaan, kuulostaa ihan kauniilta kelloilla soitettuna.
Kellot soikoon! Edellisessä asuinkaupungissani oli kirkko joka toisessa korttelissa,
ja sunnuntaisin tiesi kyllä viikonpäivän. Parempi niin.
Mikäli haluan kuunnella Karita Mattilan tuotantoa, voin pistää cd-n soimaan ja kuulokkeet korviin etteivät naapurit häiriinny. Mikäli joku haluaa kuunnella kirkonkelloja johonkin tiettyyn aikaan, varmaan heillekin on joku kirkonkello-cd tarjolla. Miksi koko kaupunki joutuu kuuntelemaan juuri kirkonkelloja aikaisin sunnuntaiaamulla useaan otteeseen mutta eivät Karita Mattilan tuotantoa?
Nyt on lauantai klo 17. Paavi on juuri saapunut vierailulle Müncheniin. Kohta alkaa kaupunkikierros Paavimobil-autolla läpi kaupungin. Paavin sijainnin näkee joko tv:stä, helikoptereista tai kirkonkelloista. Aina se kirkko, jota lähinnä paavi on, soittaa kellojaan. Phoenix-tv näyttää kaupunkikierroksen ja kaikki kirkot.
http://www.phoenix.de
Saksassa katolisessa kaupungissa asuneena rakastin runsasta kirkonkellojen ääntä (kirkkoja oli todella paljon). Nekin vaihto-opiskelijat, joille se oli aluksi häiritsevä tekijä, tottuivat nopeasti.
Turussa asun lähellä tuomiokirkkoa. Olisi innostavaa, jos täällä olisi keskieurooppalainen määrä kirkonkellojen soittoa - esim. eri melodioita.