Adoptiosta
Eli, tässä yhteisölle keskustelu adoptiosta.
Henkilökohtaisena taka-ajatuksena yritän saada aineistoa Filosofian tunnin esitykseen, mutta tätä ei tarvitse välttämättä huomioida.
Koska tämä on homoille, lesboille ja muuten poikkeavasti seksuaalisesti suuntautuneille (tästä lähtien nimellä "homot") tarkoitettu foorumi, olettaisin ettää tämä olisi parhain paikka kysyä.
Ensinnäkin, onko kellään tietoa vakavasti tehdystä tutkimuksesta homovanhempien vaikutuksesta lapseen, verrattuna heterovanhempiin? Hakuohjelmalla (Google) olen jo yrittänyt etsiä, mutta se suolsi ulos aikamoisen kasan soopaa.
Tämä siis puolueettomasti tehtynä.
Jos mitään tutkimusta (tilastollinen tai ei) asiasta ei ole, onko oikein asettaa lapsi psykologiseen "vaaraan", eli homopariskunnan hoidettavaksi? Ei negatiivista sävyä, huomautus.
Onko oikein antaa lapsi "poikkeaville" kasvattajille? Tähän kuuluu kaikki perustellut ja perustelemattomat pelot lapsen psykogisesta tasapainoisuudesta, kiusaamisesta/syrjinnästä, yms.
Näihin kysymyksiin olisi mukava saada yhteisöltä vastauksia. Kirjoitustyylini ollessa niin ilmeetöntä kuin se onkin, viestissä ei ole negatiivista sävyä.
Ensinnäkin: luovu sanan "poikkeava" käytöstä. Se on hankala ja helposti asenteelliseksi miellettävä sana, koska: mistä poiketaan? Heteroudesta epäilemättä, mutta niin poikkeavat heterotkin homoudesta, eli sekin on poikkeavaa seksuaalisuutta. Tämä voi kuulostaa hirveältä pilkunnylkytykseltä, mutta tällaiset sanavalinnat ovat tärkeitä. Puhu siis esitelmässäsi seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvista/homo- tai lesbopareista tms.
Käsittääkseni samansukupuolisten parien lasten ei koskaan ole havaittu olevan sen enemmän tai vähemmän "tavallisia" kuin heteroperheissäkään kasvaneiden. Eli lapsen kehitykseen vaikuttavat tekijät, positiiviset tai negatiiviset, ovat aivan muualla kuin vanhempien sukupuolessa tai lukumäärässä (vrt. yksinhuoltajaperheet).
Sitä en tiedä, onko tästä tehty mainitsemaasi tieteellistä tutkimusta, ja voiko sellaista tehdäkään. Ehdottomasti kannattaa kääntyä Setan puoleen.
http://www.seta.fi - heillä on puhdasta dataa näistä asioista, saat sieltä varmasti enemmän hyödyllistä informaatiota esitelmääsi kuin täältä. (En siis tarkoita, ettei täälläkin kannattaisi asiasta kysellä.)
"Jos mitään tutkimusta (tilastollinen tai ei) asiasta ei ole, onko oikein asettaa lapsi psykologiseen "vaaraan", eli homopariskunnan hoidettavaksi?"
Asettaisin kysymyksen toisin päin: jos mitään tutkimusta asiasta ei ole, onko oikein, että lapsi kasvaa heteroperheessä? Entä yksinhuoltajan hoteissa? Entä kasvattivanhemmilla, jotka eivät ole biologisia vanhempia? Onko näistäkään kaipaamaasi "tutkimusta"?
Ei tuo kirjoitustyylisi ilmeetöntä ole ja varmasti tarkoitat hyvää, mutta lopulliseen esitelmään valitsemiasi termejä kannattaa miettiä tarkoin, etenkin sanoissa "poikkeava" ja "vaara" (lapsenkasvatuksen yhteydessä) on helposti negatiiviseksi miellettävä lataus.
Onnea esitelmään!
japa kirjoitti: "Ensinnäkin: luovu sanan "poikkeava" käytöstä. Se on hankala ja helposti asenteelliseksi miellettävä sana, koska: mistä poiketaan? Heteroudesta epäilemättä, mutta niin poikkeavat heterotkin homoudesta, eli sekin on poikkeavaa seksuaalisuutta. Tämä voi kuulostaa hirveältä pilkunnylkytykseltä, mutta tällaiset sanavalinnat ovat tärkeitä. Puhu siis esitelmässäsi seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvista/homo- tai lesbopareista tms.
Sanalla "poikkeava" tarkoitan tilastollisesti poikkeavaa, tarkennus. Ja esitys on suullinen, joten äänensävystä voi päätellä silloin paljon, toisin kuin kirjoitetussa tekstissä. Jos esitys olisi ollut kirjallinen, miettisin asiaa tarkemmin. Go figure.
"Jos mitään tutkimusta (tilastollinen tai ei) asiasta ei ole, onko oikein asettaa lapsi psykologiseen "vaaraan", eli homopariskunnan hoidettavaksi?"
"Asettaisin kysymyksen toisin päin: jos mitään tutkimusta asiasta ei ole, onko oikein, että lapsi kasvaa heteroperheessä? Entä yksinhuoltajan hoteissa? Entä kasvattivanhemmilla, jotka eivät ole biologisia vanhempia? Onko näistäkään kaipaamaasi "tutkimusta"?"
"Vaarallisella" tarkoitin taaskin poikkeavaa tilannetta, koska homovanhemmuus on suhteellisen uusi ilmiö, josta ei ole tietääkseni käytännön tietoa. Tästä syystä myös seuraukset ovat epävarmoja niin psykologisesti lapsen kannalta kuin vanhempienkin. Tähän päälle vielä pelot kiusaamisesta ja muusta.
Esitelmäni koskee erityisesti adoption lasta ja homovanhempia, joten en tiedä varmuudella onko muista tilanteista tutkimusta. Suurella todennäköisyydellä on, antamasi tilanteet ovat olleet arkea jo monta monta sukupolvea, toisin kuin homovanhemmuus.
Ja kysymyksen voi kääntää miten päin tahansa, asia pysyy kuitenkin samana. Ainoa mikä muuttuu on äänensävy ja puheperspektiivi.
Haluatko lisää vastauksia/tarkennuksia?
Meh, esitelmä huomenna. Luotan yhteisön aktiivisuuten, auttakaa minua! ;)
Suullinen tai kirjallinen, sana "poikkeava" ei tässä tapauksessa ole oikea. "Vähemmistöön kuuluva" kylläkin.
"Hieman" viime tinkaan olet tämän kyselysi jättänyt, mutta tsemppiä nyt kuitenkin.
EDIT: Joka tapauksessa suosittelen Setan sivuja. Siellä on rutosti tietoa sitä etsivälle. Sateenkaariperheillä on myös omat sivunsa:
http://www.seta.fi/rainbow"antamasi tilanteet ovat olleet arkea jo monta monta sukupolvea, toisin kuin homovanhemmuus."
huom! varsinkin lesboperheissä lasten kasvattaminen on todellakin ollut arkea jo monta sukupolvea. homoperheistä ei itselläni ole kokemusta, mutta varmasti sellaisiakin on. varo joka tapauksessa vastaavanlaisia yleistyksiä.
adoptiosta en osaa sanoa, koska käsittääkseni adoptio-oikeutta ei samaa sukupuolta oleville pareille suomessa myönnetä, joten sen takia tutkimustakin lienee vähän. toisaalta, eikö loppujen lopuksi ole aivan sama onko lapsi adoptoitu vai esim. hedelmöityshoitojen kautta perheeseen syntynyt? lapsista homo- tai lesboperheissä on nimittäin paljonkin tutkimusta. miksi keskityt juuri adoptioon? kannattaa muuten olla hyvin lähdekriittinen tutkimusten kohdalla, sillä esim. monissa uskovaisissa piireissä levitetään sanaa vain kyseisten tutkimuksten negatiivisista puolista jne.
kehotan muutenkin ottamaan selvää virallisilta sivuilta (seta yms) mieluummin kuin täältä. täällä on ymmärtääkseni tarkoitus lähinnä keskustella omista kokemuksista ja näkemyksistä, mitkä eivät kyllä sovellu minkään virallisen esitelmän pohjaksi.
toivottavasti ehdit perehtyä asiaan kunnolla. tsemppiä!