Milloin ylioppilaslakki päähän?
Monelta tuon ylioppilaslakin saa painaa päähän?
Ensimmäistä kertaa saan sitä käyttää, enkä tiedä edes monelta...
Vallitseva perinne on se, että tänään Manta saa ensin lakkinsa ja sen jälkeen muut saavat laittaa omansa eli siinä klo 18 aikaan, tosin teekkareilla on tästäkin poikkeavat systeemit.
Kuten tuossa yllä tuli ilmi, kuuden aikaan voi lakin painaa päähänsä. Käytäntö pistää lakki päähänsä klo 18.00 (lisäys: vappuaattona) on tullut tavaksi koko maassa 1960-luvun puolivälissä. Sitä ennen käytännöt vaihteilivat alueittain, josta ilmeisesti on eri kaupunkien lakitusperinteissä vielä jälkiä...
Pääkaupungin Havis Amanda -patsaan lakitusperinteen lisäksi maamme muissakin kaupungissa elää perinne lakittaa patsas. Jyväskylässä lakitetaan Minna Canthin patsas, Kuopiossa Veljmies-patsas, Oulussa lakin saa F. M. Franzenin patsas. Tampereella Hämeensillalla oleva Suomen neito -patsas saa teekkareilta lakin vappuyönä, ja Turussa yöllä lakitetaan Liljan patsas. Muitakin on, mutta en muista.
Olisi kiinnostava kuulla paikallisista lakitusperinteistä hieman lisääkin :)
Se laitetaan päähän lakkiaisissa kun opettaja sen antaa.
Että pitääkin kaikki asiat neuvoa...
Hyvää vappua, -R
Eikös lakkiaisissakin pidä odottaa, kunnes kaikki ovat saaneet omansa ja rehtori kehottaa painamaan lakin päähänsä?
Klara vappen vaan kaikille! :)
Ainakin meillä yo-tilaisuudessa ensin jokainen haki vuorollaan todistuksen ja lakin, sitten vasta kun rehtori sanoi että "julistan teidät ylioppilaiksi", niin kaikki laittoivat lakin päähänsä.
Jostain syystä suomalaiset eivät ole halunneet noudattaa tapaa , jonka mukaan just. esim. lukiolla lakkiaistilaisuudessa kaikki ne yleisössä istuvat, jotka ovat yo-tutkinnon suorittaneet, saavat pitää lakkia päässään siellä lehterillä. Tämä on muuten fakta, katsokaa vaikka mistä käytös- tai tapaoppaasta ;-)
Turussa kuudelta pidetään Taidemuseon mäellä puhe ja laitetaan lakki päähän. Sen jälkeen kävellään joelle lakittamaan Lilja seitsemän aikoihin.
...
"Miten tämä liittyy Viihteeseen, musiikkiin, kulttuuriin tai mediaan?"
No vaikkapa tuohon kulttuuriin. Kulttuuri on muutakin kuin pelkkää taidetta. Se on myös jonkin ihmisryhmän keskinäisiä odotuksia tavasta käyttäytyä ryhmän keskuudessa. Tässä tapauksessa siis suomalaisten kansalliseen tapaan viettää vappua siihen kuuluvine käyttäytymismalleineen, jotka saattavat erota muiden kansojen vastaavista. Se on siis osa suomalaista kulttuuria siinä missä moni muu meidän tapamme. Muita vastaavia kansallisia käyttäytymisodotuksia voisivat olla esimerkiksi se, että suomalainen ei tapaa harrastaa small talkia toisin kuin monessa muussa maassa on tapana. Japanilaiseen business-kulttuuriin taas kuuluu mm. käyntikorttien huolellinen ja kohtelias ojentaminen tervehtimisen, johon kuuluu myös pieni vähäeleinen pään kumarrus, yhteydessä toisin kuin Suomessa, jossa on totuttu viskomaan niitä neuvottelupöydän yli, jne.