Kontakti-ilmoituksista

Toisessa keskustelussa tuli esiin ajatus, että ranneliike.netiin (ja lepakkolaakso.netiin) voitaisiin kehitellä "sen kaltaista palstaa, jossa naiset ja miehet voisivat etsiä toisiaan suunnitteilla olevan vanhemmuuden merkeissä". Ajatusta on pohdittu paljonkin - itse asiassa koko sivusto(je)n olemassaolon ajan. On pohdittu ns. kirjeenvaihtopalstaa, perinteistä treffipalstaa ja monenlaisia muitakin vaihtoehtoja. Olisihan sellainen palvelua.

Miksi kontakti-ilmoittelu on kokonaan rajattu pois?

Aikanaan päädyimme siihen tulokseen, että treffi-ilmoittelua ei näille sivuille oteta, sillä netissä on tällaiseen erikoistuneita palveluja. Merkittävä syy on myös se, että valvontaan ei riitä voimavaroja. Homma olisi jatkuvaa rajanvetelyä sen suhteen, mikä on sallittua ja mikä ei. Mikäli kaikki ilmoitukset ennakkotarkastettaisiin, tekisi se yhden pakollisen homman ylläpidolle lisää. Jos taas olisi "jälkisensuuri", olisi seuraaminen yhä välttämätöntä, mutta lisäksi vaikkapa yön pimeydessä saattaisi ilmaantua yhtä ja toista kyseenalaista materiaalia.

Jotenkin parinetsintä herättää aina kuohuntaa. Kontakti-ilmoittelu (tapahtui se keskustelufoorumissa, tähän erikoisesti suunnitelluilla työkaluilla ja muillakin tavoilla) tuo väistämättä erilaisia ikäviä lieveilmiöitä, kuten maksullista seksiä myyvät, muuten vaan ilkivaltaiset ilmoittelijat ja vastaajat ja niin edelleen.
  • 2 / 5
  • Nainen
  • 25.4.2006 15:15
Esittämänne perustelut ovat asialliset ja - kuten asiaa ehdottaessani jo arvasinkin - aihetta on varmasti pohdittu jo useaan kertaan. Jankuttaminen on tietysti turhaa, mutta esitän vielä näkemykseni siitä, miksi juuri sateenkaarivanhemmuuteen liittyvän seuranhaun mahdollistamista kannattaisi mielestäni ranneliike.net ja lepakkolaakso.net -kokonaisuudessa harkita. Nimittäin: Perinteiselle seuranhaulle (mies naista, nainen naista, mies miestä jne.) erilaisia palveluntarjoajia on paljon, vanhemmuuden osalta tällaisia alustoja ei liiemmalti ole. Esim. Cityn deitti-ilmoituksissa "pari etsii paria"-ilmoitukset ovat (ainakin täman päivän otoksen perusteella) pelkkää seksiseuran hakua. Itsestäni ainakin tuntuisi oudolta laittaa ilmoitus halukkuudesta löytää miespari tulevien lastensa vanhemmiksi tuollaista kautta. Uskoisin vanhemmuuteen liittyvän ihmishaun kuitenkin koskettavan useita sivuston/portaalin/mikä ikinä tämä onkaan :) kohderyhmään kuuluvia ihmisiä.

Mutta, kuten sanottua. Te tunnette ranneliikkeen toimintaperiaatteet minua huomattavasti paremmin ja siitä vastaavina ihmisinä teette päätöksiä sisällöstä ja kehityssuunnista.
  • 3 / 5
  • JohnnyFinland
  • 26.4.2006 14:52
Tämänkaltaisen verkkosivuston ylläpitäminen vaatii työtä. Jos työn välttelemistä pidetään keskeisimpänä päätöksentekoperusteena, sivuston voi saman tien sulkea. Eipä olisi "pakollisia hommia", kun ei olisi sivustoakaan. Kysymys on varmaankin enemmän siitä, millaista työtä sivustoa ylläpitävät henkilöt haluavat tehdä ja millaista eivät.

Vastauksessaan smo sekoittaa kaksi asiaa: vanhemmuusilmoitukset ja treffi-ilmoitukset ylipäätään. En usko olevan kovin vaikeaa päättää, koskeeko ilmoitus vanhemmuutta vai jonkinlaista muunlaista treffeilyä. Vanhemmuusilmoituksia tuskin myöskään tulisi niin usein, että se merkittävästi kuormittaisi ylläpitoa.

Jotenkin epäjohdonmukaiselta vaikuttaa, että sateenkaarivanhemmuuteen liittyvää palvelua kaihdetaan, mutta sivustolta kyllä löytyy osta ja myy -palsta eli palvelu, joka on toteutettu kymmenillä ellei sadoilla verkkosivustoilla. Juuri erikoistumisen luulisi olevan avain sivuston menestykseen: tarjotaan palveluja, joita muualta ei saa. Mutta kuten sanottu: ylläpitäjät toki tekevät juuri sitä mitä huvittaa eikä tätä oikeutta heiltä voi riistää.

Nimimerkki nainen valittaa, että esimerkiksi Cityn deitti-ilmoituksissa "pari etsii paria"-ilmoitukset ovat pelkkää seksiseuran hakua. Deitti-ilmoituksia on juuri sellaisia, kuin deittipalveluun lähetetään. Mikäpä estää laittamasta palveluun vanhemmuusilmoituksia. Kestäisi varmaan toki aikansa, ennen kuin yleisesti tiedetään, että juuri Cityn sivuilta tuollaisia ilmoituksia löytyy. Ranneliikkeen sivustolla palvelun tunnetuksi tuleminen olisi ehkä nopeampaa.
No niin. Käynnistyipä ihan hyvä keskustelu.

Alkuun kumminkin vähän sivusta... JohnnyFinland sekoittaa kaksi asiaa, sillä "työn vältteleminen" ja "käytettävissä olevien voimavarojen rajallisuuden käsittäminen ja ymmärtäminen" eivät ole päätöksentekoperusteena sama asia. Kun käytettävissä olevat voimavarat kokonaisuuden hallitsemisen suhteen ylittyvät, on tuloksena kaaos. Sellaista tilannetta halutaan välttää, koska sekään ei ole hyvä asia. Vahinko pääsi käymään viime syksynä keskustelufoorumilla, kun oli luotettu siihen, että valvonta pystytään silloin käytössä olevan järjestelyn puitteissa hoitamaan kunnolla. Ei pystytty.

Mutta varsinaiseen asiaan...

Erilaisista kontaktipalveluista ja niiden mahdollisesta toteuttamisesta on keskusteluja käyty, kuten totesin. Toistaiseksi minkäännäköisten henkilökohtais-luontoisten kontakti-ilmoitusten valvomiseen ei ole mahdollisuuksia. Vanhemmuusilmoitukset ovat henkilökohtais-luontoisia kontakti-ilmoituksia, aivan samoin kuin vaikkapa treffi-ilmoitukset tai kirjeenvaihtoilmoitukset. Eikä rajanveto niiden välillä ole läheskään aina niin yksiselitteistä kuin JohnnyFinland uskoo.

Mikäli asiaan löydetään toimiva ratkaisu, niin sitten asia on toinen.

Ehkä ratkaisu voisi olla luotettava taho, joka sitoutuu huolehtimaan ilmoitusten valvonnasta? Tällainen luotettava taho voisi olla vaikkapa satenkaariperheiden etua ajava yhdistys, jossa on myös osaamista ja ymmärtämystä asian suhteen oletettavasti riittämiin. Oikea tapa voisi olla ensin miettiä tarpeita ja kertoa, mitä asian edistämiseksi ollaan itse valmiita tekemään. Ei mielellään siten, että palvelua tarvitsevat yksinkertaisesti sysätään etsimään palvelua sivusto(i)ltamme. Aloitteen tällaisen palvelun tekemisestä soisi tulevan nimenomaan palvelua tarvitsevien suunnalta. Yhdistyksemme puheenjohtaja on paras tie aloittaa keskustelu tässä asiassa. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta ranneliike.fi

Niin kauan kuin ratkaisua ei ole, ei kontakti-ilmoituksia (tai henkilökohtaista-tyyppisiä ilmoituksia, tai miten niitä nyt halutaankaan nimitettävän) täällä nähdä. Mutta jos johonkin asiaan ei nyt katsota olevan voimavaroja, niin se ei tarkoita sitä, etteikö toisin voisi olla joskus tulevaisuudessa.
  • 5 / 5
  • Nainen
  • 26.4.2006 19:16
Kiitos smo suostumisesta tähän keskusteluun.

JohnnyFinland kiteytti ja muotoili perusajatukseni paremmin kuin itse siihen kykenin. Kohderyhmää koskevan erikoistuneen palvelun pyytämisestä, jota ei ole saatavissa muualta, on kysymys. (Huom! Kohderyhmällä en tarkoita tietenkään sitä, että tämä koskettaisi kaikkia sivuston käyttäjiä.) Tietysti, kuten JohnnyFinland mainitsi, City:n deittipalveluunkin ilmoituksen voisi tietysti laittaa, mutta kohdeyleisö tuskin osaa etsiä sieltä. Siellä ei myöskään ole kategoriaa tällaisille ilmoituksille, ei edes mitään läheltä liippaavaa.

Ymmärrän smon kuvaaman resurssiongelman hyvin, voin kuvitella että tällaisen sivuston pyörittäjät saavat kaikenlaisia pyyntöjä jatkuvasti. Pyydän kuitenkin, että tämäkin kehitysehdotus on nyt kuultu ja sitä pohditaan sitä yhdenvertaisena muiden resursseja vievien kehitysehdotusten kanssa.

En itse kuulu Sateenkaariperheet ry:hyn tai muutenkaan ole todistettavasti luotettava ;) , mutta jään pohtimaan aloitteen tekemistä asiasta sekä sitä minkälaiset resurssit esim. itselläni olisi seuloa tällaisia viestejä, mikäli tämä muodostuisi palstan pystyttämisen kynnyskysymykseksi.

ps. Jos netti olisi keksitty 60-luvulla, perusdeittipalveluihin olisi luultavasti laitettu pelkästään heterokategoriat. Tällöin ranneliike.net olisi ehkä voinut toimia väylänä helpottaa homojen seuranhakua. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan enää onneksi ole, kun kaikilla seuranhakupalstoilla on myös mies etsii miestä ja nainen etsii naista -palvelut. Vanhemmuuteen liittyvän seuranhakupalstan (aargh näitä termejä :) ) voisi ehkä nähdä 2000-luvun vastaavana ilmiönä.