Itsekkäät kaffelatten latkijat
Viime aikoina minua on alkanut oikeasti keittää tämä trendikahvien lipittäjien joukkio. Jos haluan vain kupin KAHVIA, taatusti edessäni kahvilan tiskiin nojailee joku trendikahvia tilaamassa.
Menin äskettäin lounasaikaan käväisemään kahvilla. Edelläni jonossa oli nuori nainen ja mies. Heillä kesti ensin melkoisen tovin päättää, minkä trendikahvin he listalta haluavat. Kun siitä vihdoin päästiin yhteisymmärrykseen, kahvien valmistaminen kesti useita minuutteja. Saatuaan kahvit eteensä, alkoi pohtiminen kumpi laskun maksaa. Samaan aikaan lounasasiakkaiden jono heidän takanaan kasvoi mittavaksi.
Jos haluaa leikkiä trendikästä, juoda pikkusormi pystyssä kahvia, joka ei enää ole oikeaa kahvia ja keskustella tyhjänpäiväisyyksiä, voisi tehdä sen muita häiritsemättä.
Pahempaan ollaan menossa. Käväisin Tartossa ostarin kahvilassa. Siellä ei ollut lainkaan tarjolla oikeaa kahvia, vaan ainoastaan pitkä lista trendikahveja. Ilmoitin haluvani kahvin ja siihen tilkan maitoa. Mitä sainkaan? Korkean lasin pohjalle tilkan kahvia ja loput kuumennettua maitoa. Sietämätöntä!
Juhani
Olen ehdottomasti samaam mieltä. Kahvilat voisivat nostaa hintaa, kun palveluun menee niin paljon aikaa.
Toinen asia, joka ei ärsytä, mutta huvittaa. Etelän maissa nuoret kulkevat vesipullo mukanaan. Siitä voi naukkailla tarpeen tullen. Ja naukkailusta on tullut tapa naukkailla tämän tästä. Torjutaan ennakolta janoa. Mutta se, mikä ihmetyttää, on että naukkailu on levinnyt meidänkin leveysasteillemme. Täällä ei ole kuumaa eikä hikistä, mutta vettä pitää naukkailla. Viimeksi lentoasemabussissa yksi tyttö otti ainakin 10 vesihörppäystä matkalla lentoasemalle. Sää oli: -5 astetta pakkasta. Trendien mukaan on kai elettävä.
Vaikka nyt itsekin olen perinteisen kahvin perään, siksi olenkin karttanut noita n.k. trendikahviloita - mielummin sitten vaikka huoltiksen nuhjuiseen kahvilaan, tai vaikka Ärrältä muki mukaan. Kahvilaan menen silloin kun siihen on aikaa. Miksi sitä itseään kiusaamaan siellä "trendikahvilan" jonossa, kun vaihtoehtojakin on olemassa. Jos kahvi on pääasia, eikä ympäristöllä ole väliä, niin suosittelen JuhaniV:lle myös samanlaista ajattelutapaa stressin välttämiseksi. Mutta kukin tyylillään ja tavallaan.
Onpas osuva aihe. Käyn usein paikallisessa Cafe Picnicissä kahvilla. Vaikka kahvila ei olekaan mikään kaikista trendikkäin, on siellä näitä Cappuccinon tilaajia ihan riittämiin. Olenkin usein jonottaessani ajatellut olevani elokuvakäsikirjoittaja, joka laatisi parhaillaan Leslie Nielsenille "Alaston ase 4 1/4" -parodian käsikirjoitusta. Kohtaus menisi jotenkin näin:
Leslie Frank Drebinin poliisiroolihahmossaan menisi trendikahvilan jonoon ja tilaisi "Cafe Robinson Crusoen" ja donitsin. Kassatytön ilme turhaantuu ensin hetkeksi. Sitten hän alkaa flekmaattisesti mutta silti päättäväisesti rakentaa kahviannosta isoon mukiin. Ensin kuuluu kaiken maailman kovaäänisiä korahduksia ja pörinöitä, kun aineksia höyrystetään ja vaahdotetaan. Höyryä nousee yllin kyllin niin, että näkyvyys heikkenee. Sitten päälle kermavaahdot ja suklaahileet, jotka muotoillaan aallonmuotoiseksi muotilla niin kuin eräässä saksalaisessa hotellissa aulabaari teki olutkuohulle saadakseen siitä spiraalinmuotoisen. Tämän jälkeen tyttö ottaa käteensä balsatikkuja ja alkaa niitä pätkien ja piikeillä yhteen sitoen rakentaa vaahdon päälle "bambumajaa" kupin reunojen varaan. Tätä nyhertämistä kestää tovin. Siihen päälle sitten ripotellaan hieman makeisrakeita ja laitetaan myös se pakollinen paperivarjo. Lopuksi bambumajan raosta työnnetään kahviin pilli ja koko komeus annetaan Frankille, jolla luonnollisesti on vaikeuksia juoda sitä. Siitä yrityksestä saisi sitten kirjoitettua ihan omat vitsinsä.
Sitten olisi sivuroolin esittäjän Frankin aisaparin vuoro tilata "Cafe Regular" ja donitsi. Kun tyttö kuulee tämän, hän hyppää helpottuneena tiskin yli ja suutelee asiakkaan jalkoja ennen kuin kiiruhtaa kaatamaan kuppiin tavallista mustaa kahvia.
Nämä suomalaiset trendikahvilat ilmeisesti opettavat myös hieman harhaan. Suomessa kun tilaa laten, saa ymmärtääkseni maitokahvia. Kävin talvella Roomassa. Hotellin aamupalaravintolan automaatissa luki yhtenä vaihtoehtona "Latte". Se tuntui vaihtoehdoista kaikista perinteisimmältä, kun halusin normaalin kahvin, jossa olisi tilkka maitoa. Mitä sitten sain? Kuuman höyrystetyn maidon. Ei lainkaan kahvia. Tässä turistihotellissa ei ollut saatavilla kuin automaattikahvia.
Onkohan Juhanille koskaan tullut mieleen, että nämä trendikahvien tilaajat saattavat ihan oikeasti tykätä siitä kahvista - että he aidosti nauttivat erikoiskahvien juomisesta, ilman että ajattelevat sitä minään snobistisena statussymbolina? Saatat, Juhani, toki itse arvostaa perinteistä tervamyrkkyä, mutta ei se tee "trendi"kahvien juojista pekkaa pahempia. Minusta on hienoa, että tässäkin asiassa ollaan päästy viljavien vaihtoehtojen äärelle. Elä ja anna elää. Eikä pari minuuttia ylimääräistä lounasjonotusta ketään tapa.
Ei kait se nyt erikoiskahvien juojien vika ole, jos muut joutuvat jonossa odottamaan kahvin valmistusta!
Minusta taas on outoa tämä tyypillinen suomalainen tapa mennä ehkä jopa kaksin kahvilaan, ostaa se hapan pannussa seissyt kahvi, juoda se tuppisuuna ja vauhdilla ja sitten poistua salamana kahvilasta. Eikö kahvilaan voisi mennä nautiskelemaan herkuista ja ystävien seurasta? On sitäpaitsi kiva kokeilla erilaisia kahveja. Ja muuten; yleensä niistä myös pitää maksaa enemmin, kuin tavallisesta sumpista. Tuo siis kommenttina hänelle, jonka mielestä vaikeammin valmistettavasta kahvista myös pitäisi maksaa enemmän. On muuten outoa, että suomessa vähän paremmassakin kahvilassa pitää jonottaa. Muuallahan yleensä istutaan pöytään ja odotetaan tarjoilijaa, joka ottaa tilauksen. Eipä tarvi silloin turhautua jonossa.
Miksi ihmeessä muuten suomalaiseit haluavat aina juoda sitä kitkerää pannukahvia? Ulkomaillakin itketään, kun kahvi on pahaa, eikä sitä oikeaa, suomalaista. Ei ole mikään ihme, että Suomessa kaikki kulkevat kadulla naamat kurtussa, jos aamukin aloitetaan kitkerällä, happamaksi paahdetulla plöröllä.
Myönnän usein tilaavani "trendikahvia", mutta harvemmin sitä juodessa pikkusormi kuitenkaan sojottaa ;) Asiakkaalla kun kuitenkin on oikeus tilata ihan mitä kahvia haluaa, jos se kyseisen kahvilan valikoimiin kuuluu. Tai vaikka ruveta kyselemään yksityiskohtia teelaaduista, jos siltä tuntuu. Ja monet trendikahvit ovat paljon nautinnollisempia, kuin ns. perinteinen suomalainen kahvi (eli käytännössä usein puoli tuntia pannussa seissyt litku). Sitäkin tulee kyllä juotua hätätapauksessa. Ns. oikeaoppinen tavallinenkin kahvi voi toki olla hyvää, mutta sitä harvoin missään saa.
Ei Suomessa edes ole kunnollista kahvilakulttuuria. Oikeaan kahvilakulttuuriin ei missään nimessä kuulu kiire. Eikä jonossa seisominen, vaan pöytiintarjoilu. Toisaalta en tiedä onko "oikealla kahvilakulttuurilla" edes todellisia mahdollisuuksia tässä maassa. Sillä ahdistuneita ja helposti ärsyyntyviä pikakahvinryystäjiä tässä maassa kyllä riittää...ja heidän kanssaan minä en halua samaan kahvilaan joutua.
Tämä on ihana aihe. Kahvi on elämää suurempi asia :)
Minäkin kahvilassa ryystän mieluummin erikoiskahveja. Töissä ja kotona listalla on sitten ns. perinteistä suomalaismakuista kahvia, vaikka keittiön varustuksesta löytyy kyllä espressovehje maidonvaahdottimineen... Sen vaatima huomio siivouksen merkeissä on kuitenkin vähentänyt innokkuuttani tehdä kotona erikoiskahveja.
Valikoiman laajeneminen on ainakin omasta mielestäni yksinomaan myönteistä. Se, mitä kahvilan tiskillä tapahtuu, onkin jo toinen juttu... Kyllä siinä lähimarketin lihatiskilläkin aikaa saa kulumaan, jos ei ole valmiiksi miettinyt, mitä pakettiin pannaan. Etukäteen listaan perehtymällä asiointi tiskillä sujuu vikkelään. Kyllä erilaisista kahveistakin voi nauttia, kuten viineistä. Jos huoltoaseman termoksessa seissyt kahvi on oman maun mukaista, niin mikä jottei... ;)
Meillä Helsingissä ei ole vilkasta kahvilakulttuuria (ja kai muissa kaupungeissa vielä vähemmän). Kahvilat ovat yleensä persoonattomia "kahvilalaitoksia", ja hinnat ovat pilvissä. Jos kahvin ja kakunpalan hinnalla syö pikaisen lounaan työmaaruokalassa, niin jossain on jotain vikaa. Ja vain joissain harvoissa paikoissa on pöytiintarjoilu (edes sellainen että tilaus tehdään tiskillä ja kahvi mahdollisine tykötarpeineen tuodaan sen valmistuttua pöytään).
Huvittavaa on, miten eräskin hyvällä paikalla, hienon kauppagallerian yhteydessä sijaitseva kahvila on saanut liki kulttimaineen, vaikka homma pyörii tarjoilulinjaston, tarjottimien, ja pitkälti itsepalvelun ympärillä. Ja kassan kautta pöytään. Voi olla toimivaa, mutta ei vastaa käsitystäni siitä, mitä tarkoittaa viihtyisässä kahvilassa hetken huoahtaminen. En malta näin "maailmanmatkaajan" syvällä rintaäänellä kuin huokailla Keski-Euroopan isojen kaupunkien kahviloiden perään, jossa saa kohtuullisella hinnalla myös aamiaista, joka on jotain ihan muuta kuin elmukelmuun kääritty sämpyläntapainen.
Niin, eihän se kahvin tilaajan vika ole, jos henkilökuntaa ei ole riittävästi siellä tiskin takana palvelemassa. Kyllä siinä vikaa on kahvilan pitäjässäkin. Kun kuitenkin henkilöstökulut ovat suurin menoerä kahvilan kaltaisessa yritystoiminnassa, vaihtoehtona on joko pitää minimimiehitys tiskin takana ja antaa asiakkaiden jonottaa, tai lisätä henkilökuntaa ja korottaa sen johdosta hintoja, ja siten pelata kahvila ulos ylihinnoittelulla... Kahdesta pahasta joutuu kuitenkin valitsemaan - sekä asiakas, että kahvilanpitäjä...
Ja mihinkä ihmeeseen ihmisillä tänä päivänä on niin hitonmoinen kiire? Omiin hautajaisiin? Ettei edes pientä hetkeä malteta jonossa odottaa. Aika on toki rahaa, ja kuten joku tuossa edellä kirjoitti, kahvilakulttuuriin ei kuulu kiire. Mitä tuollaisella stressaamaan, lienee tärkeämpiäkin asioita yksittäisen ihmisen elämässä?
Noh, enpä kutsuisi lattea taikka cappuccinoa mitenkään trendikahviksi enää, on niitä sentään jo niin monta vuotta lipitelty, että trendikkyys on niistä kaikonnut jo aikoja sitten :-)
Itse suosin kyllä kahvilassa cappuccinoa taikka lattea ja kotonakin espressokone jököttää ja suurimman osan kahvistani kotonakin sillä valmistan. Suomalaiset kahvipaahdot tuppaavat olemaan niin hapokkaita ja kitkeriä, että vatsaraukkani ei kovinkaan usein närästämättä Juhla Mokkaa sulata. Tummemmat ja pehmeämmät kahvipaahdot joita latteen ja muihin erikoiskahveihin (siis ei trendikahveihin:-)) käytetään ovat ainakin omalle vatsalleni huomattavasti parempi vaihtoehto kuin perinteinen suodatinkahvi.
Sanokaa vaikka snobiksi mutta puollustan oikeuttani saada kahvini sellaisena kuin haluan ja maksanpa siitä vielä korkeamman hinnakin kuin normaalista suodatinkahvista. :-)
Ja kuten tuossa Arkadas sanoikin, mihin ihmeeseen ihmisillä on kiire jos ei paria minuuttia kauemmin kahvijonossa jakseta seisoa ja todellakin kahvilanpitäjälle se narina tästä odotuksesta pitää osoittaa, ei kanssa-asiakkaalle joka haluaa kenties helliä makuhermojaan hieman toisenlaisella kahvinautinnolla.
arkadas kirjoitti:"Ettei edes pientä hetkeä malteta jonossa odottaa. Aika on toki rahaa, ja kuten joku tuossa edellä kirjoitti, kahvilakulttuuriin ei kuulu kiire. Mitä tuollaisella stressaamaan, lienee tärkeämpiäkin asioita yksittäisen ihmisen elämässä?"
Uskoisin että perimmäisenä syynä tälläisiin ilmentymiin on suurtakin suurempi Minä-keskeisyys, minulla on kiirre, ettekö te iihmiset tajua että se olen Minä! täällä jonon hännillä ja minun aikani on arvokasta jne...
Siinä toisaalta ei ole mitään pahaa jouduttaa hieman prosessia valitsemalla ajoissa ennen omaa vuoroaan mitä haluaa ostaa ja ottaa vaikka lompakon esiin hieman ennen kun on maksun aika.
Myönnän että omasta mielestäni itsekeskeistä on päättämättömyys kun olisi aika päättää mitä haluaa juoda tai syödä vaikka olisi ollut jo reippaasti aikaa tehdä valinta.
Viimeksi eilen eräs ystävättäreni sortui jälleen kerran siihen ja kyllä sitä tilausta muutettiin senkin jälkeen kun tarjoilija oli poistunut tilausten kanssa pöydästä.
Mutta se on tämän naisen tapa kerätä huomiota ja tehdä itsensä tärkeäsi seurassa.
Olemme koittaneet ymmärtää häntä....hän on Kalifornaista kotoisin ja siellä kun suurin osa haluaa olla se "suuri" yksilö...mutta väärillä tavoilla.
Kahvinjuojiahan on ainakin kahta eri tyyppiä. On ensinnäkin ne, joille kofeiini on elimistölle lähes välttämätön aine, kuten nikotiini joillekin. Muistan kuulleeni jostain (voin kyllä muistaa väärinkin), että yli neljä kuppia kahvia päivässä koukuttaa ihmisen. Eli jos kahvia ei sitten saa, tulee ns. vieroitusoireita. Usein nämä kiireiset ja ärtyneet kahvinryystäjät kuuluvat tähän kastiin. Ja silloin kahviksi kelpaa ihan mikä tahansa litku, kunhan sitä vaan saa nopeasti...vaikka sitten pahvimukista.
Sitten taas on ne, joille kahvi on ennen kaikkea nautinto, eikä pakko. Eli päätä ei särje, vaikka kahvia ei saisikaan. Silloin nautinnon voi hyvin maksimoida vaikkapa miellyttävällä miljööllä ja antoisalla keskustelulla, koska ei ole kiire ehkäistä tai poistaa vieroitusoireita.
No niin...koskas pistetään pystyyn kansanliike kahvilakulttuurin puolesta? Mihin adressiin voin pistää nimeni? Teenjuojillahan on jo oma yhdistyksensä (Teen ystävät ry), joka pyrkii edesauttamaan teenjuojien "asemaa yhteiskunnassa" ;) Pirkko Arstila taitaa olla yhdistyksen keulakuva. Onko kahvi-ihmisillä vastaavaa? Kyllähän tämä nyt on sellainen asia, että barrikadeille pitää nousta;)
Tietenkin kahvilat ovat keksineet erikoiskahvit suuremman voiton takia. Erikoiskahvit ovat kalliita. Kahvilassakäynti vaatii nykyisin jo melko paljon hynää. Ei siellä työttömät käy. Kahvilassakäynti voi maksaa lähelle 10 euroa, mikä on huippukallista, mutta palvelu ei ole itsestään selvyys, koska suomalaiset halveksivat palveluammatteja. Ulkomailla pöytiin tarjoilu ulos maksaa erikseen, joten yleensä paikalliset juovat kahvinsa sisällä, missä on hieman ahdasta, mutta halvempaa. Mielestäni Italiassa saa hyvää ja iloista palvelua. Siellä sitä vielä arvostetaan ja se on tosi kivaa myös katsella. Kahvilassakäynti on tapaus sinänsä. Kun kävin Roomassa löysin sattumalta kahvilan Trasteveressa heti ekana päivänä, missä oli transseksuaali tekemässä kahvia ja hän oli hyvä siinä. Ihastuin tähän pieneen paikkaan ja kävin sitten siellä joka aamu. Aivan ihanaa! Jäi hyvät muistot. Mielestäni me voisimme omissa paikoissamme nostaa palvelukulttuurin uudestaan sille tasolle, minkä se ansaitsisi. Hapannaamat ja tympeät tarjoilijat hiiteen! Arvostakaa palvelua!
"Erikoiskahvit" ovat erikoisia lähinnä suomalaisesta näkökulmasta. Unkarissa täytyy erikseen tilata "saksalaista kahvia" saadakseen tätä kotimaista mokkaa - normaali kahvi kun tarkoittaa espressoa.
Tummempi espressopaahto muuten vähentää närästystä ja happovaivoja. Jotkut meistä juovat sitä ihan senkin takia :)
Minua etoo suunnattomasti, jos kahvi tarjotaan läpinäkyvästä lasista. Tämä erityisesti sen vuoksi, että minä käytän kahvin kanssa maitoa tai kermaa, ja silloin lasissa oleva kahvi näyttää juuri samalta, kuin jos se olisi otettu suoraan hiekkatien kuralätäköstä.
Ja kahvinautinto on pilalla viimeistään juuri sillä hetkellä, kun tartun kädellä läpinäkyvän lasin ympärille viritettyyn aaltopahviseen pantaan.
Statisti, repeilin täysin kun luin tuota "leffakässäriä" jonka olit kirjoittanut! :D Näin silmissäni sen kahvilan työntekijän tuskastuneen ilmeen sen bambumajavirityksen takaa.. Olen itse töissä ihan perus kahvilassa jossa ei mitään trendikahveja ole tarjolla, mutta silti välillä satunnaiset asiakkaat niitä kyselevät. Se vaan harmittaa kun erikoiskahvien puute tuntuu yhtäkkiä olevan minun vikani kun asiakas kiukuttelee laten puutteessaan.. En minä kiusallani ketään ilman jätä, mutta kun se ei ole päätettävissäni mitä kahvilassamme tarjotaan. Tiskin takana seisovalle on niin helppo rähistä joka asiasta, vaikka en mahtaisi asialle yhtään mitään. Se taitaa kyllä olla tuttua kaikille asiakaspalvelutyössä oleville.
Niin ja perus kahvi on ihan ehdoton päivän piristäjä! :)
"Asiakas on aina oikeassa" on varmasti yksi (asiakkaiden) eniten väärin ymmärtämä lause.
On olemassa myös (ääri)tilanteita, jossa asiakas ikään kuin menettää oikeutensa saada palvelua.
Eräässä palvelun laadun teorioita käsittelevässä keskustelussa 15 vuotta sitten herätin suurta närkästystä uskaltaessani väittää, että asiakkaalle täytyisi joskus voida sanoa, että hän on täysin väärässä paikassa omine odotuksineen ja tarpeineen. Jokaista ei voi kaikissa asioissa miellyttää tai kohta ei miellytä ketään.
Ei ole mitenkään harvinaista, että kolme peräkkäistä asiakasta esittävät kolme keskenään ristiriitaista vaatimusta "paremman palvelun" toteutumiseksi. Kaikkien mielestä vika on tietysti palvelun tuottajasta.
Enemmän palveluja käyttävät ihmiset (yleensä) osaavat suhteuttaa vaatimustasonsa paikan luonteen, sijainnin ja hintatason mukaan. Lähiökapakassa ei oikein voi saada Savoy -tasoa. Vastaavasti Savoy -tasoa ei voi saada lähiökapakan hintatasolla. Sekin asia tuntuu olevan joillekin kauhean vaikea ymmärtää.
Ai niin... Jos vika ei ole palveluyrityksessä tai sen työntekijässä, voi aina syyttää muita asiakkaita ennen peiliinkatsomista; "tilata nyt lattea ..kele ja MINÄ joudun odottamaan.
Kahvisuukko, puhut asiaa. Sitä on kaikista helpointa syyttää joka on siinä tiskin toisella puolen. Asiakaspalvelutyössä työskenteleminen vaatiikin aika pitkän pinnan ja "tuulitunnelin"(rähjäämiset menee toisesta korvasta sisään, toisesta ulos :oP ).
Mutta ovatkos ranneliikkeen kahvisnobit kuulleet sellaisesta kuin perkolaattori? Vissiin ruotsalainen keksintö, ainakin Ruotsin puolella ovat paljon suositumpia kuin Suomessa, nyt sen tajusi, kun länsirajalta muutti pois. Eli siis ainakin OBH Nordican sivuilta löytyy kuva tuosta vekottimesta, keittää todella hyvää kahvia, parempaa kuin suodatinkeittimet, mielestäni. Ollaan ukkoni kanssa nyt ~vuosi juotu perkolaattorikahvia ja tavallinen kahvi maistuu ihan hirveälle sen jälkeen. Tulee myös tosi kuuma kahvi, kun suodatinkeittimessä keitetty kahvi taas jäähtyy mielestäni ihan liian nopeasti. Laitteen sisällä on putki, jonka alapäässä keittimessä on semmonen kolo, jonka alla lienee vastus, joka kuumentaa veden ja ampuu sen ylös, ja vesi laskeutuu sitten kahvinpurujen läpi takaisin alas. Äh, hankala selittää, kokeilkaa itse ja maistakaa ero ;)
Väitän että kökkökahvi kuuluu suomalaiseen identiteettiin aivan kuten silakkalaatikko mikä myös helkutin pahaa.
Myönnän kyllä että erikoiskahvit paremman makuisia, mutta itse kuuluun joukkoon joka lapsuudesta asti joutunut juomaan äidin tekemää uudelleen lämmitettyä pannukahvia ja litkuun tullut omitunen viha-rakkaussuhde.
Tuntuisi omituiselta aamulla herätessään juoda mintun makuista kermahattara kahvia, kahvin kuuluu olla vähän kitkerää, vahvaa ja tuntua potkuna takapuolessa.
Jos joisin erikoiskahvia niin kyseessä päätös tosissaan hemmotella makunystyröitä, ostaisin vieläpä siivun mantelikakkua ja tuntisin lievää syyllisyyttä moisesta petoksesta.
Kääk. En voi olla kiekaisematta.
Tässä Chrissebisselle puuttuvat verbit lauseisiin: on, ovat, on, on, olisi.
;)
Kääk itsellesi senkin masennuspilleri.
Irokeesi kirjoitti:
""Asiakas on aina oikeassa" on varmasti yksi (asiakkaiden) eniten väärin ymmärtämä lause."
Olenkin jo pitkään ihmetellyt, että miten joku voisi muka _aina_ olla oikeassa. Käsittääkseni vain paavi on varannut itselleen oikeuden aina olla oikeassa, ainakin katolisten mukaan.
:)
Jos asiakas olisi aina oikeassa, meillä olisi töissä hyllyt täynnä gluteenitonta pullaa, pakastin piukassa jäätelöannostarpeita, ruuan kanssa olisi kahta sorttia piimää, kolmea tai neljää lajia maitoa ja kotikaljaa, tupakkaa olisi tiskinalustat umpeen muurattuina jokaista keksittyä merkkiä..
*vetää henkeä*
Terassille raahattaisiin aurinko toiselta puolelta taloa, kaikki myytäisiin tappiolla, edellisen asiakkaan ruuat jätettäisiin tekemättä (kun seuraava soittaa kelloa vaatiessaan palvelua), ja kahvipannun viimeiset 2 kupillista heitettäisiin aina menemään..
Tykkään työstäni todella paljon, älkää käsittäkö väärin! Joskus vaan huvittaa asiakkaiden pyynnöt ja vaatimukset. :o) Onneksi suurin osa on niitä ihania ja mukavia ihmisiä joita on ilo palvella. :)
Tavallisen kahvin kannattajat, juotteko mustana vai maidon tai kerman kera? Kahvia juodaan mitä erilaisimmilla variaatioilla, ja erilaisia tapoja on mukavaa seurata. :) Itse laitan PALJON maitoa! Tyttöystäväkin juo pikemminkin maidon kahvilla kuin toisin päin.. ;)
"...ja kahvipannun viimeiset 2 kupillista heitettäisiin aina menemään.."
Kiitos Kahvisuukko kun kirjasit tuonkin asian. Olenkin aina ihmetellyt, miksi uusi, "tuore" pannullinen kahvia maistuu täsmälleen samalta kuin se kahvitilkka, joka on ollut kolmisen tuntia siinä tarjolla. Tuollainen pikkuseikka (joka muutamien kahvilanpitäjien mielestä on katteesta pois) voi olla syy, että kahvista purnataan. Tavallisesta kahvipaketista kun tekee noin 50 kupillista kahvia, paketti maksaa noin 2 € ja jo kahdesta kupillisesta velotetulla hinnalla katetaan raaka-aine- ja valmistuskustannukset, ja seuraavilla kahdeksalla kupillisella kiinteistön-, sähkön-, veden- ja henkilökunnan palkkakustannuksia, ei käsittääkseni sitä paria viimeistä kupillista kannata kaataa tuoreen kahvin sekaan ( ja pilata sen makua). Noin 3 - 5 eurosentin heittäminen "hukkaan" voi päinvastoin tuoda monta uutta 1,60 - 2,20 € kahvikupillisen ostajaa.
Joskus kun olen aiheesta hieman "opastanut" kahvilanpitäjää (siis ihan omistajatahoa) olen saanut yllättyneen vastauksen: " Eipä ole tullut ajateltua asiaa tuolta kannalta..." - eli siis ahneus on vallassa viimeiseen asti. Hukkaan heitetään potentiaalisia asiakkaita (niitä, joille kahvin makukin on ratkaiseva tekijä, ja jotka saattaisivat ostaa muutakin kuin sen kahvikupillisen), mutta ei missään tapauksessa sitä kitkerää litkua, jota puolen kilon paketin hinnalla myydään kahvin nimellä puolen desin annoksina kiskurihintaan ;)
Pienistä puroista ne isot virrat syntyvät...
Joskus maalaisjärki on sallittua - jopa työntekijöiden käytössä.
Tarkennan hieman tuota kahviasiaa.. :) Pyrimme aina tarjoamaan asiakkaille tuoretta kahvia, ja sen vuoksi emme keitä täysinäisiä pannullisia. Puoleen pannulliseen menee 300g kahvia, ja se kestää normaalina päivänä n. puoli tuntia. Emme lojuta täyttä pannullista "purujen" alla, vaan nostamme suodatinosan pois ja pestäväksi jokaisen keiton jälkeen. Jos asiakkaita on vähän ja pannu joutuu seisomaan kauemman käyttämättömänä, keitämme uuden pannun ja kaadamme vanhan pois. Tämän vuoksi asiakkaatkin kiittelevät usein hyvää kahvia. :) Näin siis meillä, en minäkään juo mielelläni "tervalitkua.." ;)
Niin juu, ja vanhaa kahvia ei KOSKAAN kaadeta uuden sekaan! Pieni tarkennus.. ;P
Ei tietenkään vanhaa uuden sekaan. Vanhan kahvin jämät kannetaan hymyillen päällikölle juotavaksi kuten rakkaat alaiseni 90-luvulla. Asiakaille voi sitten keittää tuoretta kahvia. Vatsa tottuu mihin tahansa.
:D Taidan olla outolintu kun juon ne viimeiset pisarat ihan vapaaehtoisesti! :P
Hej kaikki kahvinystävät.
Juon itse kahvini lähinnä kotona. Olen viimeiset 20 vuotta tehnyt kahvini pressomenetelmällä ja juon kerman kanssa, ilman sokeria. Normaalia, mutta hyvää kahvia! Kahviloissa otan sitten mieluiten cappuccinoa tai café au laitia (Suomessa tosin harvemmin tehdään café au laitia niin kuin sen Ranskassa saisi).
Pari huomiota edeltävään keskusteluun:
Yleisesti palvelualalla toimivista ihmisistä parhaita ovat ne, jotka osaavat tuoda kaikesta hyvän ja iloisen puolen esille, vaikka asiakas sanoisi mitä tahansa.
Sitten tuo pieni huomio paavista. KIRKOLLISKOKOUS (Vatikaanin v. 1870) on varannut paaville dogmaattisen lausujan aseman EX CATHEDRA. Nämäkin lausunnot valm istellaan huolella ja pitkälti. (En ota kantaa tässä kuitenkaan, yhdynkö näin syntyneisiin dogmeihin.)
"Onkohan Juhanille koskaan tullut mieleen, että nämä trendikahvien tilaajat saattavat ihan oikeasti tykätä siitä kahvista - ilman että ajattelevat sitä minään snobistisena statussymbolina?"
Japa teki terävän huomion. Ketjun otsikko "Itsekkäät kaffelatten latkijat" onnistui yllättämään perusteellisesti. Onko se itsekästä, kun ajattelen, että tavallinen kahvi maistuu oikeasti aivan käsittämättömän pahalta, ja jokin erikoiskahvi sattuukin olemaan juomakelpoista? Pitäisikö siis jättää kokonaan tilaamatta vai tilata yhteisen hyvän nimissä jotain sellaista, mistä ei pidä? -Vai pitäisikö syyttävällä sormella osoittaa sittenkin niitä kahvilan tuotevalikoimasta päättäviä, jotka ovat tuoneet erikoiskahvit hidastamaan taviskaffen vähemmän itsekästä (?) jonotusta? Vai voitaisiinko jonottaa kaikki keskenämme ihan rauhanomaisesti?
Ehdotan ratkaisuksi kaffekiistaan kahviloiden eriyttämistä: omat kuppilat taviskahvittelijoille ja itsekkyydellään poikkeaville erikoiskahvin latkijoille. Muuan kaveri murjaisi osuvasti, että "Poikkeappa täällä Konsan kahvilassa, täällä kun tarjotaan kaffet poikkeaville". :P
Ymmärsin Juhanin jutusta, että ongelmana oli kokonaisvaltainen viivyttely ruuhka-aikaan unohtaen, että takana on jonoa. Voisihan esimerkki olla toinen: illanviettoravintolassa useimmat ottavat hanajuomia, mikä on mielikuvituksetonta mutta useaa ostajaa tyydyttävää. Sitten tarjoilu pysähtyy hyvin pitkäksi aikaa, kun nautiskelija ja tämän seurue pohtivat, minkälaiset usean aineksen cocktailit he ottavat. Ei sekoituksissa mitään vikaa, mutta ymmärrän jonottajien kärsimättömyyden.
Itse en välitä sotkea hyvään espressoon tilkkaakaan maitoa.
Minä juon vain teetä...
joo jokainen juo varmaan vettä janoon oli sitten pakkasta tai ei;)itse liikun kävellen paljon(urheilu erikseen)pointtini on että kun vettä juo niin janon tunne lisääntyy.ei ihmiset aina juo vettä tai jotain muuta nestettä pelkästään janoon saatika nestehukkaan!?tietenkin löytyy myös näitä HUIPPUTRENDIKKÄITÄ vedenjuojia,jotka ovat kyllä aika huvittava näky sinänsä;)että tällaista.....
Niin kyllähän se tosiaan niin taitaa olla, että ei kannata mennä kanalaan jossei halua munia. Ei myöskään ehkä ole viisainta lounas- tai muuhunkaan ruuhka-aikaan mennä trendikahvilaan hakemaan sitä tavallista paahtosumppia, koska kahvilan kohderyhmänä ovat sattumoisin juuri me, jotka oikeasti haluamme rauhassa nauttia sen latten tai vastaavan ilman turhaa kiirettä ja tehokkuutta. (Kotimainen perus pannukahvihan on tehokkuuden perikuva, parhaimmillaan niin kitkerää ja paksua, että väkisinkin pysyy hereillä loppupäivän, jossei muuten niin irvistellessä)
Itse juon sekä tavallisen tehokasta pannukahvia, että ns. erikoiskahveja. Huomaan itsessänikin selvästi eri lähtökohdat ja odotukset kun lähden eri kahveja hakemaan. Se tavallinen kahvi tulee saada nopeasti mukaan ja juoda se vauhdilla, yleensä vielä muita töitä samalla tehden. Kun taas lähden tilaamaan lattea, menen ensinnäkin aivan eri kahvilaan sitä tilaamaan ja yleensä ko. kahvilassa kuluu aikaa vähintäänkin se tunti kahvista ja hyvästä seurasta nauttien. Väittely trendikahvinjuojien ja perinteiseen tyytyvien välillä on siis kuin väittelisi siitä kumpi on parempi: kala vai kottikärryt.