Rekisteröidyt parisuhteet / tilastokeskus
http://www.tilastokeskus.fi/til/vaerak/2005/index.html
Väestö 1-vuotisikäryhmittäin sukupuolen ja siviilisäädyn mukaan 31.12.2005 (Excel)
(
http://www.tilastokeskus.fi/til/vaerak/2004/index.html
Väestö 1-vuotisikäryhmittäin sukupuolen ja siviilisäädyn mukaan 31.12.2004 (Excel))
Rekisteröidyssä parisuhteessa 31.12.2005 (suluissa tilanne 31.12.2004)
Miehet 896 (748)
Naiset 953 (787)
Eronneet rek. parisuhteesta 31.12.2005 (suluissa tilanne 31.12.2004)
Miehet 39 (16)
Naiset 48 (22)
Lesket rek. parisuhteesta 31.12.2005 (suluissa tilanne 31.12.2004)
Miehet 15 (6)
Naiset 4 (3)
En ymmärrä. Miten pariton luku naisia voi olla rek. parisuhteessa? Eikö parisuhteessa aina ole parillinen määrä henkilöitä?
Muuten hauska nähdä tätä tilastoa. Vanhin rek. parisuhteessa oleva on syntynyt v. 1914, eli 91-vuotias. Vanhin naimisissa oleva (ei leski) syntyi v. 1901, eli 104-vuotias. Vanhimmat elossa olevat syntyivät vuosina 1895 (110-vuotias!), 1896 ja 1897 (kaksi henkilöä). Rautaisia mummoja ja vaareja!
Nuorimmat naimisissa olevat syntyivät v. 1989, eli 16-vuotiaita. Suomessahan se ei ole sallittua - ovatkohan he menneet naimisiin toisessa kulttuurissa? 17-vuotiaita oli jo aimo liuta.
Nuorin eronnut oli 18-vuotias - aika nopeasti meni koko homma... Nuorin leski taas oli 19-vuotias. Sääliksi käy. Ei kai se tosin kenellekään herkkua ole. Ainakaan toiselle osapuolelle.
Voisin ajatella, että pariton luku rekisteröityihin parisuhteisiin syntyy siten, että puolisoista toinen asuu esim. ulkomailla ja/tai on jonkin ulkomaan kansalainen? Jotenkin kuitenkin niin, ettei tätä näy Suomen väestötilanteessa?
En olekaan ihan vähään aikaan noin yleisesti seurannut noita tilastoja.
Kalle af kirjoitti:
> "Nuorimmat naimisissa olevat syntyivät v. 1989, eli 16-vuotiaita. Suomessahan
> se ei ole sallittua - ovatkohan he menneet naimisiin toisessa kulttuurissa?
> 17-vuotiaita oli jo aimo liuta. "
Suomessa saa mennä alle 18-vuotiaana naimisiin oikeusministeriön myöntämällä poikkeusluvalla (ja holhoojan/vanhempien suostumuksella).
http://papunet.net/selko/yhteiskunta/lait/tietoa_perhelainsaeaedaennoestae/#1253Kiinnostavaa tilastotietoa. Voiko sieltä päätellä, kummat eroavat hanakammin, heteroparit vai homoparit?
Kiitokset smo:lle ja Jukalle asian selkeyttämisestä!
Voisin kuvitella, että vertailukelpoisen eroprosentin saaminen sekä homopareilta että heteropareilta vaatii hieman toisenlaista tilastoa. Samaa sukupuolta olevien parisuhteita on rekisteröity vasta neljän vuoden ajan, kun taas heteroiden avioliittoja jonkin verran kauemmin. Pitäisi voida vertailla keskenään viimeisen neljän vuoden aikana (tai tietysti vuosittain) naimisiin menneitä / parisuhteensa rekisteröineitä - ja ainoastaan näistä liitoista eronneiden määrää. Oletan, että sellaisiakin tilastoja on olemassa.
Tuloksia tulkittaessa on tietysti pidettävä mielessä, että rekisteröityjen parisuhteiden perinne on vasta syntymässä. Voisin ajatella, että tilastot ovat vertailukelpoisia siinä vaiheessa kun hengissä on enää ihmisiä, joiden aikana instituutio nimeltä "rekisteröity parisuhde" on aina ollut olemassa.
Ja sitten voi tietysti keskustella, että vaikka vertailukelpoisia lukuja eroamisista saataisiinkin ja luvut olisivat kovin erisuuruisia, niin mitä se sitten (muka) tarkoittaisi.
vaeltaja2005 kirjoitti: "Kiinnostavaa tilastotietoa. Voiko sieltä päätellä, kummat eroavat hanakammin, heteroparit vai homoparit?"
Tuon tiedon saaminen tilastoista on tosiaan - kuten muutkin ovat todenneet - vertailupohjan vuoksi vaikeaa. Jos taas tarkoitus olisi etsiä tietoa keskimääräisestä rekisteröidyn parisuhteen pituudesta, Tilastokeskukselta varmastikin tuollainen tieto löytyisi - mutta sekään ei olisi vielä riittävän tarkka, koska parisuhteen rekisteröinnin on voinut suorittaa vasta muutaman vuoden.
Veikkaisin henkilökohtaisesti vaeltajan kysymykseen eroamisten hanakkuutteen, ettei siinä varmaan suurtakaan eroa prosentuaalisesti ole solmittuihin suhteisiin nähden. Voin tosin olla väärässäkin, mutta isoko harmi tuo olisi...