Regnbågshelgen och kyrkan

Den finlandssvenska Regnbågshelgen ordnades i år för andra gången. Se arrangörernas sammanfattning på http://ranneliike.net/regnbagshelg.php där de bl.a. skriver:

"Huvudtemat för i år var kyrkan och homosexualiteten. Är tro, hopp och kärlek verkligen endast heterosexuella förunnade?, var en av frågorna som regnbågshelgen ställde.

Panelen och publiken kunde enas kring tio teser som samtidigt utgör regnbågshelgens hälsning till kyrkan.

1. Gud har skapat alla människor (eller så ingen).
2. Sexualiteten är Guds gåva till mänskligheten - också lusten är en gåva.
3. I Bibeln fördöms inte samkönade parhållanden.
4. Jesus levde tillsammans med tolv män.
5. Sexuell identitet är inte god eller ond i sig.
6. Homosexuella har alltid fött och avlat barn, nu och i framtiden.
7. Du skall inte ljuga! Kyrkans moral leder till dubbelmoral.
8. Skilj inte barnen från sina föräldrar.
9. Gårdagens svar på gårdagens frågor leder till en tom och fattig kyrka.
10. Kyrkans historia är full av övergrepp. Kyrkan skall avbetala sin skuld genom att helhjärtat omfamna den mänskliga mångfalden."

Också pressen uppmärksammade regnbågshelgen. Hbl publicerade 2.4 en intervju med Mark Levengood ( http://www.hbl.fi/pagespeed/url/News/story/2860125?s=1&k=Levengood&type=fulltext ) och Kp rapporterade från den kyrkliga debatten i samma veckas nummer ( http://www.kyrkpressen.fi/arkiv/KP0614.pdf – se sidan 7). Båda artiklarna var sakligt hållna, även om man kan framföra kritik mot dem om man önskar.

Soåmexi lyhyesti:

Toinen suomenruotsalainen sateenkaaripyhä järjestettiin 31.3-2.4. Eräänä pääteemana oli kirkon suhtautuminen sateenkaarikansaan. Tervehdyksenä kirkolle lähetettiin yllä olevat kymmenen teesiä.
  • 2 / 3
  • Kalle af
  • 28.4.2006 9:23
Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA, f.d. Stiftsrådet) har infört något som de kallar “Dagens lösning” på webbadressenhttp://www.kyrkanswebbradio.fi. Där samlas ett antal intervjuer i aktuella ämnen med olika personer med kyrklig anknytning, och man kan lyssna på intervjuerna på hemsidan eller med iPod. Alla presumtiva biskopskandidater i Borgå stift är exempelvis intervjuade där.

Det som kan intressera detta forum är att KCSA:s redaktör också gjorde intervjuer vid och i anledning av Regnbågshelgen i Helsingfors i början av april. På dagens lösning hittar du alltså intervjuer med Ulf Sjögren, en av Regnbågshelgens arrangörer, Bror Träskbacka, som tidigare var prästrepresentant i kyrkomötet men nu sitter i kyrkostyrelsen och i stiftsfullmäktige, samt med mig, Karl af Hällström, som ju deltog i en av paneldebatterna under helgen.

Soåmexi:

Kirkkohallituksen ruotsinkielisen työn keskus on osoitteessahttp://www.kyrkanswebbradio.fi aloittanut “Dagens lösning” -nimisen podradiopalvelun (nimi tarkoittaa “Päivän ratkaisua” mutta on kaksinkertainen sanaleikki: Dagens läsning on päivän lukukappale esim. jumalanpalveluksessa, kun taas Dagens lösen on hartauskirja Päivän tunnussana). Siellä on haastateltuna erinäisiä mielenkiintoisia ihmisiä mielenkiintoisista kirkollisista aiheista.

Myös huhtikuun alun suomenruotsalaisen Sateenkaaripyhän aikana tehtiin haastatteluja. Tapahtuman järjestäjä Ulf Sjögren, kirkkohallituksen jäsen Bror Träskbacka (joka tosin ei ollut paikalla) sekä minä paneelikeskusteluun osallistuneena olemme siellä. Tosin tietenkin ruotsiksi.
  • 3 / 3
  • mats
  • 28.4.2006 23:37
Vad fantastiskt mycket har blivit bättre under mina femtio år! Jag har vågat vara 'hela jag' för min familj. Jag har en trygg relation med en man som jag älskar och beundrar.

Vi har goda vänner - både hetero och homo. Vi har goda relationer till mina barn och min före detta fru, men också till våra förädrar.

Våra dagar är fulla av mening.

Inget av detta hade jag vågat tro på då jag var ung för trettio-förtio år sedan, då jag övervägde att hoppa under ett tåg.
Allt dessa nya möjligheter som kommit till (eller tillbaka) under bara en mans liv!

Om jag nu skulle tilldelas ett par livslängder till kanske jag skulle få uppleva till och med det mest osannolika - att kyrkans inställning förnyas! Då, om en så där hundra år, kommer de att göra dokumentärprogram om vår tids kyrka, och de kommer att undra - som man gör när man ser dokumentärer om gamla epoker - hur så enkla saker har kunnat vara så svåra!