Semester i Haag?

  • 1 / 1
  • Heppuli
  • 19.1.2009 19:33
Hbl avslöjar i dag, att

"Israels räds krigsbrottsanklagelser

"Efter kriget i Gaza befarar Israel en våg av anklagelser om krigsbrott från utländska personer och organisationer. Israel har redan börjat förbereda sitt juridiska försvar.

"Över hälften av de 1 300 döda i Gazaremsan var civila enligt palestinska uppgifter. Förstörelsen av civila hem är enorm. I flera fall angreps sjukhus, skolor och FN-installationer. Så sent som i lördags dödades två barn, fem och sju år gamla, av en israelisk granat mot en skola i norra Gazaremsan. Det fick FN-organet Unrwa att kräva att en utredning om krigsbrott."

Det som är riktigt intressant är, att:

"Den israeliska dagstidningen Haaretz skriver på måndagen att Israels regering befarar att staten eller enskilda individer kommer att utsättas för rättsprocesser. - När omfattningen av skadorna i Gaza klarnar kommer jag inte att åka på semester i Amsterdam — utan till krigsbrottsdomstolen i Haag, säger en icke namngiven minister till tidningen, som tillägger: 'Det var oklart om han skämtade eller inte'."

Och det som är mest häpnadsväckande - och samtidigtt alarmerande - är att:

"Flera höga tjänstemän tidningen talat med tror att de många besöken från europeiska ledare i Israel — i söndags kväll besöktes premiärminister Ehud Olmert av ledarna för Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och EU-ordföranden Tjeckien — kommer att vara till hjälp för Israel i de stundande rättsprocesserna. ..... Så många världsledare har inte besökt Israel på en och samma gång sedan begravningen av premiärminister Yitzhak Rabin 1995."

"Israel har redan börjat förbereda sitt försvar, att militären agerade i självförsvar och ansträngde sig för att varna boende i hus som skulle bombas.

"Civila byggnader angreps endast om palestinsk milis förskansat sig i dem, hävdar Israel. Det påståendet tillbakavisas i en rad fall av palestinier och FN-organet Unrwa."

länk: http://hbl.fi/text/utrikes/2009/1/19/w22367.php