Upea kirjoitus HS:ssa Jari Sillanpäästä ja muista

Hesari otsikoi tämän päivän Sunnuntai-osiossa (s. D7) "Viimeinkin kaapista ulos". Jutun on kirjoittanut Hesarin toimittaja Anna-Stina Nykänen. Jari Sillanpää on kookkaassa kuvassa komean kukkakimpun ja valtavan pokaalin kanssa. Hänen vierelleen on sijoitettu kuva Juha Föristä ja Raimo Jääskeläisestä eli Monsiuer Mossesta.

Näin huolellisesti aiheesta tehtyä juttua saa hakea kaukaa. Toimittaja on haastatellut perusteellisesti Suomen Akatemian tutkijaa Tuula Juvosta, joka työskentelee Tampereen yliopistossa. Juvoselta on tullut myös väitöskirja suhtautumisesta homouteen sodan jälkeen. Juvonen on tällä hetkellä yksi parhaista ja tasapuolisimmista tiedon jakajista.

Toimittaja pohtii, että onko Sillanpään ratkaisulla mitään yleisempää merkitystä. Juvosen mielestä hyvinkin paljon. "Nuoret eivät määrittele itseään homoiksi, lesboiksi tai heteroiksi. Sellaisilla raja-aidoilla ei ole väliä". Optimistisesti Juvonen toteaa, että "Entä jos Jari Sillanpää olisikin viimeinen ulostulija".

Lopuksi toimittaja totetaa, että "Sillanpään elämässä muutos on suuri, ainakin suhteessa mediaan. Seuraavaksi on rakkaushaastatteluiden aika".

Lehden jutusta havaitsin ensilukemalla yhden epätarkkuuden. Toimittaja väittää: "Homous poistui rikoslaista 1971...". Todellisuudessa vain homoseksuaalisista teoista rangaistiin vuoteen 1971 asti.

Juhani
Kaikkien pitää nyt sanoa jotakin Sillanpään ulostulosta. Kaupunkilehti V on ehtinyt myös mukaan homoteemoihin.

Otsikko: Ihan Homona
- Enää ei ole trendikästä pitää homoista, vaan olla homo. Leffassa pyörivät Brockeback Mountain, Rent ja Capote. Willie Nelson laulaa homouden auvosta. Jari Sillanpää valitsi oikean hetken tulla ulos kaapista.

Juhani
  • 3 / 10
  • Kilttipoika
  • 5.3.2006 20:35
Hesarin kirjoitus oli ihan kiva ja positiivinen. Minua ainoastaan ärsytti se, että tuntui siltä että kirjoittaja oli lähinnä seurannut Homo-Suomen historiaa Yle Teemalta ja rakentanut koko jutun sen pohjalle.
Minusta on hyvin tärkeätä, miten homoudesta kirjoitetaan. Seiska kirjoitti, että, kun Jari kävi bailaamassa, hän iski miehen, mikä on jo tulkinta tapahtuneesta. Jari itse ei saanut kertoa, mikä oli suhteen luonne. Voi olla, että hän tapasi ystävän ja he menivät mäkkäriin hampurilaiselle eikä mitään ns. iskemistä koskaan tapahtunut. Tällaiset nopeat vedot ovat minusta kyseenalaisia ja vaikuttavat ko.henkilön julkisuuskuvaan. Iskeminen on sanana hyvin arvoväritteinen ja siinä mielessä se voi myös mustamaalata kohteensa. Minä ainakin käyn kapakassa usein vain viettämässä harmittomasti aikaa ja vain tanssimassa ja katselemassa ihmisiä. Gay-ravintola voi olla myös ihan vain ajan viettopaikka eikä sillä tavalla seksikyllästeinen, mitä yleensä ajatellaan kristillisestä arvopohjasta ajatellen. Ei tanssimisessa ole mitään pahaa eikä diskossa. Tällaisissa asioissa voisi olla hieman tarkempi, koska se saattaa värittää myös koko gayvähemmistöä tyyliin, ne vaan bailaa ja iskee. Eikö totta?

Seiska lehtenä on hyvin kyseenalainen julkaisu. Älkää ostako vaan bokotoikaa sitä. Tehkää valintoja.

Hesari antoi mielestäni omalta osaltaan myönteisen mielenilmaisun homojen ihmisarvon ja paremman kohtelun puolesta. Jo oli aikakin! Hyvä avaus! Se oli hyvä Jarin elämänkin takia. Toivon, että vaikutus olisi myös laajempi esimerkiksi koulumaailmaan ja työelämään, jotta kiusaaminen ja syrjintä vähenisivät. Vielä on homottelua kaduilla. Sekin saisi jo jäädä.
Kaivelin vanhasta rikoslaista vielä tarkan sanamuodon.

HS:n toimittaja kirjoitti: ”Homous poistui rikoslaista 1971…”

Vanhan rikoslain 20 luvun 12. pykälä määrää kuitenkin "Jos joku harjoittaa haureutta toisen samaa sukupuolta olevan kanssa; rangaistakoon kumpikin vankeudella korkeintaan kahdeksi vuodeksi."

Homoseksuaalisuus sinällään ei ollut vanhassa rikoslaissa rangaistavaa, vain teot.

Siis ennenvanhaan saattoi päätyä kiven sisään siitä, että rakasti toista ihmistä ja sen hänelle osoitti.

Huvittava seikka vanhassa laissa on se, että samassa pykälässä määrätään eläimeen sekaantumisesta sama enimmäistuomio kuin homoseksuaalisesta toiminnasta.

Juhani
Enterin mainitsema juorulehtien tapa kirjoittaa illanvieton jälkikuvioista on yleinen muidenkin kuin homojulkkisten kohdalla. Johtopäätöksiä vedellään irtonumeromyynnin kasvamisen toivossa. Milloin miesjulkkis lähtee baarista "uhkeapovisen blondin kanssa", milloin naisjulkkis "hyväkroppaisen urheilijan" kanssa.

Nyt siis myös miesjulkkis voi lähteä homobaarista "blondatun miehen" kanssa.

Muinoin sinkkuna ollessani varmasti alle joka kymmenes ravintolastalähtö tarkoitti jotain "intiimimpää illanjatkoa", vaikka harvemmin tuli ravintolasta lähdettyä yksin pois. Hampurilaisellakäynti kuului aika usein ohjelmaan. Vähintään samalla suunnalla asuvien kanssa tuli mentyä samaa matkaa kotiin, ellei sitten ollut jotain jatkoilua.

Mutta mitäpä ei Seiskan toimittaja tekisi myyntiä edistääkseen? :)
"Sillanpää sai kehumiset Tarja Haloselta" otsikoi IS tänään (ma 6.3.2006, sivu 19). Jutussa kerrotaan Tarjan olleen Jari Sillanpään 10-vuotiskonsertissa Finlandia-talolla lauantaina 4.3. Kuvassa Jari Sillanpää skoolaa Tarja Halosen kanssa. Kuvatekstin mukaan Tarja ja Jari ovat tunteneet toisensa jo jonkin aikaa.

Myös Tarjan esiintymisestä Tarinatalon Homo-Suomen historia -dokumentissa on tullut kymmeniä myönteisiä palautteita. Kyllä tämä pressa tekee hyvää PR-työtä lesbojen ja homojen puolesta :)

Äskettäisessä pitkässä radiohaastattelussaan Tarja osoitti sellaista hyväntahtoista vaatimattomutta ja itsekritiikkiä, jota itse arvostan ja olen kovasti kaivannut Ranneliikkeenkin palstoilla tympeän itsetehostuksen sijalle. Tarja laski leikkiä - omien sanojensa mukaan - puheviastaan ja pitkästä nenästään, ja kertoi olevansa iloinen nuorten tyttöjen puolesta että sellaisestakin tuli presidentti.

Minun silmissäni Tarja on ihan kivan näköinen. Vaatimattomuus tekee vielä kauniimmaksi.
"Myös Tarjan esiintymisestä Tarinatalon Homo-Suomen historia -dokumentissa on tullut kymmeniä myönteisiä palautteita. Kyllä tämä pressa tekee hyvää PR-työtä lesbojen ja homojen puolesta :)"

Digittömänä en moista dokkaria ole nähnyt. Muistaakseni vaalien alla joku kertoi Halosen kieltäytyneen ko ohjelmasta. Siis esiintyikö Halonen dokkarissa vai ei?
Halonen esiintyi vanhoilta tallenteilta, eli hänestä ei ollut tuoretta haastattelua.
Homo-Suomen historian neljännen osan loppupuolella on Tarja Halosen Setan hallituskumppanin Eva Isakssonin
haastattelu ( katso http://www.helsinki.fi/~eisaksso/tarja.html ) itse ohjelmaa varten sekä lyhyt tallenne
Tarja Halosen haastattelusta TV 1:n A-raportissa vuodelta 1981.

Tallenteesta näkyy, että Tarjan haastattelu on tehty Setan toimistossa, jossa on taustalla Setan mielenosoitusmarssin mainos. Tarja kertoo miten setalaiset ovat pitäneet hänen asiantuntemustaan hyödyllisenä. Väistämättömään kysymykseen seksuaalisesta suuntautumisestaan SAK:n lakimies Tarja Halonen ilmoittaa A-raportissa vuonna 1981 kuuluvansa ns. seksuaaliseen enemmistöön eli olevansa "tavallinen heteroseksuaali", jolla on mies ja lapsi. Siinä kohdassa on myös kuva Tarjasta Setan mielenosoituksessa kesällä 1981, jossa hänellä on kolmivuotinen tyttärensä Nökö sylissään.

Homo-Suomen historiaa varten haastateltu Eva Isaksson kertoo Setan senaikaisesta toimintakäytännöstä, jonka mukaan Seta pyysi kolmea ulkopuolista vaikuttajaa puheenjohtajiksi, jotta Setan yhteiskunnallinen painoarvo olisi saatu suuremmaksi ja sisäisten ristiriitojen sovittelemiseksi. Näitä vaikuttaja-puheenjohtajia olivat varatuomari Leo Hertzberg
1978-79, yleisradion tiedotustutkija Bo Ahlfors 1979-80 sekä kansanedustaja ja ihmisoikeuskysymyksiin perehtynyt SAK:n juristi Tarja Halonen 1980-81.

Tein seuraavan nettiraportin vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaa varten Tarja Halosen toiminnasta Setassa:
http://personal.inet.fi/koti/olli.stalstrom/tarjaolli.html