Homo- ja lesboindeksi ja Suomi

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 5.1.2006 15:55
Hesarin tämän päivän lehdessä kulttuuriosastolla (C1) on laaja juttu, joka on otsikoitu "Luovan luokan iloinen vallankumous". Kirjoittaja on Jyrki Räikkä. Arvio on kirjasta Luovan luokan esiinmarssi. Kirjoittaja on Richard Florida.

Menemättä syvemmälle itse otsikon asiaan, siteeraan Ranneliikkeen lukijakuntaa kenties kiinnostavia kohtia.

HS:
Ingressissä todetaan: "Suomi on liian kylmä homoille, lesboille ja ulkomaalaisille".

- Florida vertaa eri alueiden talouden kasvuedellytyksiä luovuusindeksillä, joka mittaa teknologista kehitystä, väestön lahjakkuutta ja suvaitsevaisuutta.

- Mittareista kekseliäin on suvaitsevaisuusindeksi, joka vertaa homojen ja lesbojen, taiteilijoiden ja muualla syntyneiden osuutta väestöstä sekä etnisten ryhmien sekoittumista.

- Homo- ja lesboindeksi on käyttökelpoinen työkalu, koska homoja ja lesboja syrjitään erityisen paljon. Florida pitää kilpailukykyä kohentavana tekijänä kuitenkin suvaitsevaisuutta, ei seksuaalista suuntautumista.

- Uusimmassa kirjassaan Floridan esittelee globaalin luovuusindeksin, jolla mitataan valtioiden välistä teknologista kehitystä, väestön lahjakkuutta ja suvaitsevaisuutta. Suomi sijoittuu 45 maan vertailussa kolmanneksi, edellään vain Ruotsi ja Japani. Suomen lahjakkuusindeksi on joukon korkein ja teknologiaindeksi viidenneksi paras, mutta suvaitsevaisuudessa Suomi jää yhdeksänneksi.

Hesaria lainasi
Juhani
  • 2 / 2
  • Public eye
  • 5.1.2006 17:40
Sattuneesta syystä ja erityisesti tässä(kin) keskustelussa on syytä mainita, että kirja-arvostelu koskee sen suomennosta (J. Nousiainen / M. Mikkonen / S. Raudaskoski), ei suinkaan alkuteosta. Kääntäjien työ tahtoo kirjoja arvioitaessa usein unohtua.

Suomen/Helsingin suvaitsevuusindeksiä laskenee erityisesti nuiva suhtautumisemme maahanmuuttajiin, joiden väestö-osuutta ja lähtömaiden määrää mitattaessa sijoitumme huonosti. Indeksi perustuu siihen, että luovat ihmiset eivät valitse asuinpaikkaansa tuotantovälineiden sijainnin perusteella, koska he ovat itse omia tuotantovälineitään. Luovat ihmiset asettuvat asumaan sinne, missä he viihtyvät parhaiten.