Keskustelu uudistunut

  • 1 / 37
  • Ylläpito
  • 21.12.2005 1:43
Käyttäjien palautteiden ja toiveiden perusteella keskustelufoorumia on nyt muokattu uuteen uskoon. Muutoksia on tehty niin ulkoasuun kuin toiminnallisuuteenkin.

Rekisteröityneille käyttäjille omien viestien muokkaaminen jälkikäteen on nyt mahdollista. Muokattujen viestien aiemmat versiot jäävät kuitenkin muiden rekisteröityneiden käyttäjien luettavaksi linkin taakse. Muokkaustoiminto onkin rakennettu lähinnä kirjoitusvirheiden korjaamiseen, ei niinkään omien sanomisten oikomiseen.

Toinen suurempi muutos liittyy rekisteröimättömällä nimimerkillä kirjoitteluun. Jatkuvien väärinkäytösten vuoksi rekisteröimättömällä nimimerkillä kirjoittavalta vaaditaan täst'edes vahvistus sähköpostin tai matkapuhelimen avulla. Viesti tulee näkyville vasta sen jälkeen kun vahvistus on tehty.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat siis entiseen tapaan kirjoittaa viestejä keskusteluun ilmaiseksi ja ilman ylimääräisiä toimenpiteitä. Rekisteröimättömällä käyttäjällä on mahdollisuus valita viestin vahvistamiseen joko ilmainen sähköpostivahvistus tai tilata vahvistusta varten tekstiviestillä erillinen vahvistuskoodi, joka on voimassa kaksi viikkoa kerrallaan.

Tarkemmin voit lukea keskustelun ohjeista.
Tietoa viestien vahvistuksesta keskustelussa...

Sähköpostivahvistus: Järjestelmä lähettää antamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin, jossa olevaa linkkiä klikkaamalla saa viestin vahvistettua. Sähköpostivahvistus täytyy tehdä jokaiselle viestille erikseen. Viestin vahvistamiseen on aikaa tunti, jonka jälkeen viesti katoaa kokonaan, jos sitä ei ole vahvistettu.

Tekstiviestivahvistus: Vahvistaminen tapahtuu antamalla GSM-numero sekä tekstiviestillä saatu PIN-koodi. PIN-koodin saa tilattua lähettämällä tekstiviestin RL PIN numeroon 173112. Viestin hinta on 0,35€ ja saatu koodi on voimassa 2 viikkoa tilauksesta. Voimassaoloajan aikana voi vahvistaa haluamansa määrän viestejä. Viestit ilmestyvät keskusteluun heti, jos voimassa oleva PIN-koodi löytyy.
  • 4 / 37
  • Pora-liike
  • 21.12.2005 8:15
"Toinen suurempi muutos liittyy rekisteröimättömällä nimimerkillä kirjoitteluun. Jatkuvien väärinkäytösten vuoksi rekisteröimättömällä nimimerkillä kirjoittavalta vaaditaan täst'edes vahvistus sähköpostin tai matkapuhelimen avulla. Viesti tulee näkyville vasta sen jälkeen kun vahvistus on tehty."

Tämä on merkittävä huononnus sillä nämä "väärinkäytökset" käytännössä tarkoittavat sitä että tämä muuttuu vain sellaisten hiekkalaatikoksi jotka kuuluvat ylläpitäjien kanssa samanhenkiseen klubiin aivan kuin Seta-foorumillakin on tapahtunut.

Minä en ole ikinä taipunut ruskeakielisyyteen joten jatkossa tuskin minun kirjoituksiani tänne tullaan hyväksymään.
Poraliike sanoi: "Minä en ole ikinä taipunut ruskeakielisyyteen joten jatkossa tuskin minun kirjoituksiani tänne tullaan hyväksymään."


Korostaisin nyt tässä heti alkuun (myös poralle), että vahvistuksen tekee kirjoittaja itse. Kukaan välikäsi tai ulkopuolinen taho ei oikolue tai ennakkosensuroi viestejä. Poraliike viittaa ruskeakielisyyteen ja 'ylläpidon salaliitto' -teoriaan - valitettavasti minun on todettava, että jos jotakuta joutuu nuolemaan viestin hyväksynnän kohdalla on se henkilö kirjoittaja itse - harvassa ovat ne ihmiset, jotka taipuvat nuolemaan itseään ja salaliittoteoriat ovat sitten kirjoittajan omassa päässä :-) <- huomaa viekas hymiö!

Eli korostetaan vielä kertaalleen - viestin hyväksynnän tekee kirjoittaja itse ja siihen hän käyttää omaa (mahdollisesti salaista) sähköpostiaan tai kännykkänumeroaan. Kirjoittaja on itse kirjoituksensa herra ja vastuussa sen sisällöstä nyt entistä enemmän.
Japalle ja muillekin: Keskustelualueen ohjeisiin pääsee tämänkin sivun ylä- ja alalaidassa olevaa "OHJEET"-painiketta klikkaamalla.
  • 7 / 37
  • huolestunut
  • 21.12.2005 12:17
Onko henkilörekisteriselosteenne http://ranneliike.net/ranneliike.php?alue=rekisteriseloste yhä ajan tasalla näistä muutoksista huolimatta?

Kun selosteessa luvataan, että tietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille, tarkoittaako se, ettei esimerkiksi tekstiviestivahvistuksen yhteydessä teleoperaattorille jää tietoa siitä, että olen osallistunut ranneliikkeen keskusteluun?
huolestunut kirjoitti: "Elisalle ei jää tietoa siitä, millä sivuilla olet käynyt."

Ei vielä, mutta myöhemmin kyllä, kunhan teletietojen tallennusvelvollisuus tulee kaikille operaattoreille.

http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2005-12-14.html

"Nyt hyväksytty direktiivi edellyttää järjestelmää, joka pakottaa sähköisten viestintäpalveluiden tuottajat pitämään viranomaisia varten kirjaa kaikkien kansalaisten viestinnästä: kenelle kansalainen on soittanut, keneltä saanut sähköpostia, missä hän liikkuu matkapuhelimineen jne. Myös ulkomaisilla viranomaisilla olisi pääsy näihin tietoihin. Tietoja tulee säilyttää 6-24kk, mutta pidemmätkin ajat ovat mahdollisia."

Lisää infoa mm: http://www.effi.org/blog/14-12-2005-teemu-valimaki.html

Effin sinänsä raflaavassa tiedotteessa ei kerrota missä tilanteissa tallennettuja teletietoja pääsee tarkastelemaan, sillä siitä saavat jäsenmaat päättää itse.

"Käytännössä kyseessä on aina rikoksen selvittäminen tai ehkäiseminen ja tietojen luovutusta pyytää esitutkintaviranomainen eli lähinnä poliisi tai tulli. Nykyisen lain mukaan heillä pitää olla tuomioistuimen lupa teletunnistetietojen saamiseksi." - Reijo Svento - Ficom ry, http://www.tietoyhteiskunta.fi/=uutiset/156349

(Tämä aihe ei sinänsä kuulu kylläkään tähän ketjuun tätä enempää, anteeksi off-topic)
huolestunut kirjoitti: "Elisalle ei jää tietoa siitä, millä sivuilla olet käynyt."

Niin ja pakkoko sitä koodia on kännyköitse hankkiakaan? Epäilemättä edessä on netti, kun kerran täällä foorumissa käy.
Kätevä uudistus, sai ikään kuin vaivihkaa tällaisen satunnaiskäyttäjänkin rekisteröitymään. Toivottavasti palstan jo valmiiksi kelpo taso paranee tästä edelleen!
Päätinpä sit minäkin vihdoin viimein rekisteröityä, kävisi kirjoittelu vähän turhan monimutkaiseksi muuten.
Hyvä linjaus. Rekisteröidyinpäs sitten minäkin... aika vaivalloiseksi tunnuitte tekevän tuon epärekisteröitynä kommentoinnin ;).
Kiitoksia RL:lle tästäkin uudistuksesta - ja näille huolestuneille tiedoksi - lukekaapa huviksenne joku kattavampi kirja Internetin
ja sähköisen tiedonsiirron tietoturvasta - vähiten sen jälkeen on huolissaan jostain "jäljistä" RL:n keskustelupalstoilla käynneistä.
Kaipaisin ihan uteliaisuuttani Ranneliikkeeltä tietoa siitä, ilmoitetaanko palveluun rekisteröityneiden käyttäjien lukumäärä ulkopuolisille tahoille? Rekisteriselostehan ottaa kantaa vain itse tietosisällön luovuttamiseen.
Poeka: Nimimerkkinsä rekisteröineiden määrää ei ole ollut tapana ilmoittaa. Joissain paikoissa rekisteröityneiden käyttäjien määrä näkyy kaikille käyttäjille. Näillä sivuilla kerrotaan käyttäjien "käyntikorttien" määrä. Rekisteröityneillä käyttäjillä näyttää olevan nyt runsas 600 käyntikorttia ranneliike.netissä näkyvillä. Lepakkolaakso.netissä vastaava luku on lähes 300.
Kiitoksia smo:lle vastauksesta. Olisi mielenkiintoista tietää, millainen vaikutus uudistuksilla on rekisteröityneiden käyttäjien määrään, mutta ymmärrän, ettei tietoa välttämättä julkisteta. Aivan pienistä piireistä ei kuitenkaan käyntikorttien määrän perusteella näytä olevan kyse, vaikka jossain taidettiin antaa niin ymmärtää :)
Johan meni kirjoittelu vaikeaksi , jotenka päätin rekistöityä minäkin .
On tää keskustelu vähän päässyt hiljentymään tämän ylläpidon sensuurin takia.
Ehkä tässä on sama ilmiö kuin vanhassa sanonnassa "Katsoo kuin lehmä uutta veräjää". ;-)
Kun tulee tutuksi, niin siihen kohta tottuu.
Juhani
Saapahan J.V sen, mitä tahtoi eli olla kaiken keskipisteenä! Ole hyvä vain.
Miesmies, tulkitsen sinun olevan tyytymätön tilanteeseen. Mikä on sinun panoksesi siihen, että tilanne muuttuisi?
Juhani
JeeJee:lle (ja miksei muillekin samanhenkisille):

JeeJee viittaa palautteessan siihen, että keskustelu "hiljeni ylläpidon sensuurin vuoksi".

Kuten jo aikaisemmin Poraliikkeellekin täsmensin, ei ylläpito sensuroi mitään, etenkään nyt. Kyllä se on kirjoittaja itse, joka sensuroi oman kirjoituksensa. Jos oma tekstitekele on niin toisarvoinen, ettei sen esille saattamiseen näe edes kirjoittaja itse sitä 'vaivaa' että hankkii itselleen kiinteän nimimerkin ja/tai vahvista kirjoitustaan vahvistusprosessin mukaisesti niin vika lienee jossain muualla kuin ylläpidossa :-)

Kuten Juhanikin totesi, voi alkuhämmennys olla yksi hiljentävä tekijä - nyt kun mitä tahansa ei pysty suoltamaan keskusteluun ilman mitään kontrollia nousee ihmisten omakin kriittisyys sisällön suhteen sille oikealle tasolle... olihan tässä tosin joulukin välissä, joten selkeitä merkkejä hiljaisuuteen voi hakea myös ihmisten lomakaudesta.

Oli se niin tai näin, ilolla luen keskustelua nyt (myös ylläpidossa) sillä taso on parantunut huomattavasti ja keskustelun sisällössä on palattu takaisin pohtivaan, asialliseen ja ennen kaikkea muita kunnioittavalle tasolle. Poissa on se järjetön loan heitto, joksi koko homma pääsi muuttumaan. Muutamia sitkeitä poikkeuksia lukuunottamatta viestit ovat nyt selkeästi taas "aikuisten ihmisten kirjoittamia" :-)
Ja nytko todellakin yllapidon mukaan vallitsee keskustelussa ideaalitilanne? Voi teita.
Ylläpidon puolesta en pysty vastaamaan, mutta ainakin minusta tilanne on nyt selvästi parempi kuin aikaisemmin. Nähdäkseni ideaalitilanteesta ei ole kukaan puhunutkaan, vai onko?

Häiriköiden mellastuskenttiä netistä löytyy varmasti aivan riittämiin, joten on hyvä, jos edes yhdessä paikassa on mahdollisuus keskustella suht. asialinjalla. On paljon ihmisiä, jolla on oikeasti jotain sanottavaa, mutta se sanominen hukkuu useimmiten niin herkästi kaikenlaisten äänen volyymillä itsensä korostajien aiheuttamaan meteliin. Jos keskustelut pysyvät aiheessa, niistä pystyy jokainen saamaan enemmän irti. Ei puheenvuorojen määrä voita laatua, eikä jankkaaminen jonkun päähänpinttymistä, jotka eivät mitenkään liity keskustelun otsikkoon, vie asian älyllistä pohdintaa tuumankaan vertaa eteenpäin.

'just joo', jos mielestäsi aikaisempi tilanne oli jotenkin parempi, voitko vähän perustella kantaasi?
Minusta täällä on keskustelu jähmettynyt pahemman kerran, enkä usko että uuden "karsinan katsastusvaihe" on enää käynissä.
Public oli sitä mieltä että muutos on selvästi parempi, jo jaa sanon minä.
Ja kenen tai millä mittarilla muuten sitä itsenä korostamista oikein mitataan?
Oli miten oli mutta omasta mielestäni tämä foorumi on hiljentynyt huimasti, en tiedä oliko se alunperin tarkoituskin, jos oli niin siinä ollaan onnistuttu varsin hyvin.
Kirjoitettujen viestien määrä putosi aluksi noin puoleen aiemmasta ja on pikku hiljaa kohoamassa. Sen sijaan pikainen "laadullinen" tutkailu toi esiin sellaisen (ainakin joidenkin mielestä) myönteisen asian, että muutamaa virkettä pidempiä viestejä on jopa aiempaa enemmän.

Ylläpito olisi mielellään pitänyt käytössä aiemman helpon vaihtoehdon, mutta tuntemattomuudesta tulvineet asiattomat viestit kävivät hieman turhan raskaaksi ylläpidolle, joten muutos oli välttämätön. Foorumin käyttäminen ei edelleenkään ole mitenkään mahdottoman hankalaa.

Uskon, että mielenkiintoiset aiheet, asialliset kommentit ja uudet näkökulmat pitävät keskustelun edelleen vilkkaana ja ajankohtaisena.
Ja mitähän virkaa tolla rekisteröimättömien käyttäjien sähköpostivahvistuksella on??? Noita ilmasia sähköpostilaatikoita tarjoavia palveluita löytyy netistä riittämiin ja itse en ainakaan rekisteröi niitä omiin nimiini, vaan täysin keksityillä tiedoilla. Mutta kaitpahan se yksi kapula rattaisiin on.
JoopaJoo kirjoitti: "Ja mitähän virkaa tolla rekisteröimättömien käyttäjien sähköpostivahvistuksella on??? Noita ilmasia sähköpostilaatikoita tarjoavia palveluita löytyy netistä riittämiin ja itse en ainakaan rekisteröi niitä omiin nimiini, vaan täysin keksityillä tiedoilla. Mutta kaitpahan se yksi kapula rattaisiin on."


Aivan niin, osuitkin tässä kommentissasi asian ytimeen. Kukaan ei estä edelleenkään kirjoittamasta ranneliike.net:n keskusteluun ajatuksiaa ja tuntojaan. Jos mopo kuitenkin karkaa käsistä ja syystä tahi toisesta on nyt aivan pakko alkaa ns. flamettamaan on se jo astetta hankalampaa.

Kuten mainitsitkin, ilmaisia ja täysin kontrolloimattomia sähköpostipalveluita on pilvin pimein - mutta kuka aikuinen ihminen on ihan oikeasti niin sitkeä häirikkö, että rekisteröisi aina uudestaan ja uudestaan kymmeniä erilaisia sähköpostiosoitteita vain siksi, että pääsisi anonymiteetin turvin tahallisesti häiriköimään keskustelussa? Sanoisin ihan henkilökohtaisena kommenttina, että suurempi ongelma olisi tällaisen tapauksen lääkitys kuin keskustelun häiriköinti :-)

Kun kaikki pelaavat yhteisillä sovituilla pelisäännöillä ei kenelläkään ole mitään tarvetta alkaa estelemään kirjoituksia tai sensuroimaan yhtään mitään. Täysin asiallisella ja toisten arvoja kunnioittavalla kirjoittajalla ei tulisi olla mitään pelkoa sensuurista. Jos taas nykyinen, teknisesti huimasti parannettu ylläpitojärjestelmä aiheuttaa kuitenkin tunteen, että tässä ollaan rajoittamassa nyt jollain tavalla ilmaisuvapautta niin olisi ehkä parasta pysähtyä hetkiseksi miettimään miksi järjestys- ja käyttäytymisssääntöjä yleensäkään on ja mitkä ovat omat vaikuttimet kirjoittelussa.

Vai pitäisikö tämä nyt tulkita niin, että kaikkein eniten tätä muutosta vastustaneet ja sitä kritisoivat tahot ovatkin ne kaikkein pahimmat häiriköt jotka nyt ottivat itseensä, kun hiekkalaatikolle tehtiinkin aitaus ja sinne palkattiin tarhantäti valvomaan leikkejä 24/7? "Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!"
Tänne kirjoittaminen on tehty nyt jo niin vaikeaksi että en yhtään ihmettele jos kirjoitukset ovat hyytyneet pahemman kerran. Minun mielestä ainakin.
Voi olla että se kourallinen ihmisiä jotka jaksaa nähdä vaivan kun tänne kirjoittavat ovat tyytyväisiä ja mitä ilmeisemmin ylläpito on ylpeä saavutuksestaan.
Viestien määrä on uudistusten jälkeen pysynyt melko vakiona. Toki kirjoittelu voisi vilkkaampaa olla, mutta eipä sitä voi väkisin mielenkiintoista keskustelua synnyttää, tehdä tikusta asiaa. Ovatpa eräät aiheet kuitenkin herättäneet hyvinkin vilkasta ajatustenvaihtoa ihan viime aikoinakin. Eikä toisaalta entisen mallin mukainen henkilökohtaisuuksiin meneminen tai jokaiseen kirjoitus- ja kielioppivirheisiin puuttuminen edistänyt varsinaista keskustelua. Ei se määrä, vaan laatu.

Entisen kaltainen kirjoittelu, jossa viestin lähettäjää ei varmennettu mitenkään, ei ole tulossa takaisin. Viime syksynä riesaksi muuttunut ilkivaltainen kirjoittelu, saarnaaminen, jopa uhkailu ja vastaava on saatu pidettyä aisoissa. Pahimmillaan kymmeniä täysin asiattomia viestejä jouduttiin poistamaan päivittäin. Kaaos ei varmasti palvellut juuri ketään, varsinkin kun välistä poistellut viestit sekoittivat pahasti muuta keskustelua. Ja rasitti kohtuuttomasti ylläpitoa, joka ei moderointia tee leipätyönään.

Sen sijaan uusia keinoja viestin lähettäjän varmistuksen helpottamiseksi toki etsitään.

Toisaalta esimerkiksi nimimerkin rekisteröiminen ei ole kovin mutkikas tai aikaavievä juttu. Sama koskee viestin lähettäjän varmennusta; kaksi viikkoa toimivan PIN-koodin (tai avainluvun tai tunnusluvun) saa käyttöönsä lähettämällä yhden 35 sentin hintaisen tekstarin tai ilmaisen sähköpostiviestin. Kummallakaan tavalla toimittaessa oma julkinen "nimettömyys" ei keskustelussa vaarannu.

Ehdotuksia otetaan vastaan siitä, miten lähettäjän varmennus kävisi kätevämmin käyttäjän kannalta.

Lisäys: PIN-koodin käyttämisen opastus löytyy seuraavista osoitteista:
http://ranneliike.net/faq.php#pin
http://lepakkolaakso.net/faq.php#pin
Muuten aina niin teknisesti edelläkävijän ratkaisuja hakeva ranneliike.net foorumeineen ei ole näemmä vielä saanut RSS-feedejä ominaisuuslistaansa, mistäs moinen? ;)

Jos/kun joskus niitä alkaa ilmaantumaan, kannattaa niitä tarjota mahdollisimman moniin osioihin sivuista, mukaanlukien keskustelupalstat. Tämä kun on todellinen yhteisösivu jos joku, ja käyttäjien tuottamaa sisältöä on niin paljon että sitä jää varmasti huomaamattakin aika tavalla useilta käyttäjiltä. RSS-feedit olisivat tässä mielessä lahja useampaa sivustoa tai vaikka vain useampaa ranneliikkeen osa-aluetta seuraavalle käyttäjälle.
Ohjeita löytyy joka lähtöön! Sitten kun vielä löytyisi yksiselitteinen lause, että aikoinaan rekisteröidyt nikit ovat menneet uusjakoon? Ainakin oma egoni juttelee nykyään aivan puuta heinää :) Toista nikkiä masiina ei edes tunnista.