Musiikin korjailusta (autotunet et al)

  • 1 / 12
  • BearTrap
  • 15.11.2005 13:07
Madonna-keskustelussa puhuttiin "Autotuneista" ja muista teknisistä vimpaimista, joilla ääntä parannellaan. Madonna on yksi ääriesimerkeistä, koska hänen äänensä on todistettavasti pettänyt keikoilla usein. En nyt ota enempää kantaa siihen, osaako tämä lintunen oikeasti laulaa vai ei, mutta ajattelin valaista asiaa hieman laajemmalla näkökulmalla. Olen itse soittanut studiossa ja tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat olleet miksaajina ja nauhoittajina huippuartistien suosimassa suomalaisessa studiossa. En mainitse hienotunteisuudesta studion nimeä, mutta sen verran voin kertoa, että se sijaitsee Helsingissä. Ystäväni kertoivat, että KAIKKIEN artistien nauhoituksia korjataan ja viilataan tavalla tai toisella, vähintään niin että tahteja pannaan tietokoneella jälkikäteen paremmin kohdalleen. Se ei ole nykytekniikalla temppu eikä mikään. Tämä pätee niin hevibändeihin kuin suomipoppareihinkin. Mielikuva siitä, että oikeilla soittimilla soitettua musiikkia ei manipuloitaisi, on täysin väärä. Sama pätee siihen että vimpaimia käyttäisivät vain laulu- ja soittotaidottomat ihimiset. Samat vimpaimet ovat käytössä myös huippuartistien keikoilla. Yleisimmin käytetään kompuraa eli kompressoria, joka tasoittaa tasojen heilahteluja mutta samalla puurouttaa äänikuvaa. Korjailua tehdään myös studion maineen takia, jotta ihmisille jäisi vaikutelma siitä, että studiosta tulee hyvää tavaraa. Mikäli artisti itse haluaa parannuksia, niitäkin tietysti tehdään.
  • 2 / 12
  • Ville83
  • 15.11.2005 16:07
Muusikkona ja itsekin moneen otteeseen studiossa nauhoitelleena voin sanoa että ihan totta puhut. Nykyjään digitaalistudioiden aikana raitoja voi pätkiä, venyttää, litistää ja liimata niin monella tavalla että heikompaa hirvittää. Eikä kukaan kuule eroa "puhtaasti" soitettuun. On puritanistista väittää että tämä standardi menettely jotenkin alentaisi musiikin arvoa.
  • 3 / 12
  • sunshine
  • 15.11.2005 16:26
Mutta puritistejahan riittää. Joten vääntö ei lopu koskaan.
  • 4 / 12
  • dat tape
  • 15.11.2005 16:55
Monesti nykyään artistiti käyttävät taustanauhoja konserttinsa aikana. Lavashowt ovat muuttuneet rajusti viimeisen 25 vuoden aikana, jokainen kappale saattaa sisältää tanssikuvion jotka ovat aika vaativia ja näin verottavat artistin ääntä.
Helposti huomaa kuka artisti jättää tanssikuviot vähemmälle ja kesittyy siihen ihan olennaiseen, yleensä ne ovat ne joilla on sitä ääntä ihan oikeesti. Ihan tarkennukseksi tähän että puhun ulkomaalaisista artisteista en Suomalaisista "puujumalista" joilla ei esityksen aikan liiku muuta kuin ylähuul, sekin aika heikosti.
Kun näin M.Jakcsonin Hesan keikan tv:stä huomasi helposti mitkä lauluosuudet tulivat suoraan nauhalta ja mitkä eivät, koska harvoin (ei siis koskaan) "live" tilaanteessa laulu osuudet mene yks yhteen sen kanssa mitä on levylle tallennettu, vai mitä sanoo ammattilaiset?
Muistan hyvin myös Janet Jaksonin Tukholman keikan vuodelta 1990 ( Rythmn Nation-kiertue) kuinka Janetin ääni katosi usein kokonaan kun neidin ääni ei oikein riittänyt kaikeen tarvittavaan(liikkumiseen ja laulamiseen samaan aikaan). Muistaakseni konsertin lämmitäjä oli todella upea ääninen Johnny Gill jonka kuuleminen livenä olikin minulle henk.koht suurempi kokemus, huh siinä vasta oli laulaja.

En silti laita pahakseni kunhan koko konsertti ei tule nauhalta (ála Britney Spears) nautin myös hyvästä showsta mutta pääosassa silti se "Ääni" jos artisti omaa sellaisen(esim Chaka Khan, W.Houston, Jennifer Holliday).
  • 5 / 12
  • BearTrap
  • 15.11.2005 17:09
Kukin voi vääntää ihan niin paljon kuin sielu sietää. Sitä enemmän huvittaa nämä kommentit, kun tietää, mitä studioissa oikeasti puuhaillaan. Olettaisin, että Suomessa tämä toiminta on vielä jopa keskimääräistä vähäisempää maailman turuihin verrattuna. Mainitsemassani studiossa tehdään kuitenkin esimerkiksi tahtikorjauksia sen kummemmin artisteilta kyselemättä, juuri oman maineen takia. Eikä eroa tosiaan kuule, tai kuulisi jos mitään ei tehtäisi :)
  • 6 / 12
  • BearTrap
  • 15.11.2005 17:17
Täsmennyksenä vielä, että oikeat laulu- ja soittotaidot kuuluvat kaikkien korjailujenkin läpi (koska korjailuja ja korostuksia tarvitaan hvvin vähän), mutta feikkaamisen huomaa keikoilla keskivertokuulijakin. En siis ole täällä toitottamassa tekniikan ihanuuden puolesta, sanon vain, että sattuu sitä paremmissankin piireissä :)
Plaa plaa, aina jaksetaan valittaa Madonnan äänestä. Rouva itsekin tietää, ettei ole hyvä laulaja, mutta eipä se olekaan hänen shownsa tärkein asia toisin kuin Mariahin, joka seisoo paikallaan määkien teko-taiteellisesti.
Ei kai Madonnan ääni nyt suurempia tuunailuja kaipaa, ennemmin tulee mieleen jotkut Jessica Simpsonit (tai voi olla hyväkin laulaja, en tiedä). Mutta jos tuollaista silottelua tehdään yleisimminkin, niin kyllä se vähän keinotekoiselta tuntuu.
Oma musiikillinen urani on siellä lasin toisella puolella, usein tuottajana. Studio ei moneen kymmeneen vuoteen ole enää ollut sellainen paikka missä tallennetaan autenttinen esitys. Siellä on ääntä muokattu jo pitkään. Se mikä saavutettiin aikaisemmin tolkuttomalla määrällä ottoja, on helpommin saavutettavissa teknisin apuvälinein. Autotune on yksi noista. Myös rytmisiä instrumentteja on kohtuullisen helppo korjata mm. beat detectivellä. Olen nähnyt PT sessioita jossa bändin esitys on käytännössä pilkottu osiin ja homma on koottu uudelleen soittosessioiden jälkeen. Samoin soundeja korjaillaan triggaamalla yms. Monet tuottajat heittävät mm. kannuihin samplet melkein automaattisesti. Itseasiassa melkein kaikki on nykyään mahdollista. Monet levy-yhtiöiden A&R:t vaativat muutoksia biisiin ja arriin soittosessioiden jälkeen. About 90% radiosta kuultavissa olevista lauluista on tuunattu.

Sinänsä olen sitä mieltä että bändien ja artistien olisi hyvä osata sen verran että ei oletusarvoisesti tarvitse mennä koodailemaan kaikkea.
Mitä mieltä on muusikko nykyisestä tanssi scenestä? Casiolla tuotettua loisto musaa vai tusinatehtaan tavaraa?
Kuinkas sitten on kirjailijoiden laita? Onko se sallittua/törkeää/huijaamista, kun tunnettujenkin kirjailijoiden tekstiä huolletaan ennen kirjan julkaisemista? Pannaan pilkkuja paikoilleen ja lauserakenteita kohdilleen. Eräänlaista autotunea sekin kai on.
Ja eikä tuo korjailu taida loppua kirjoihinkaan... ainakin kun monesti näkee jotain näitä rnb-lätkytystähtien neitokaisia isommissa kuvissa niin aivan selvästi näkyy että naamavärkkiä on korjattu tietokoneella raskaamman päälle. Ja tätä näkee sekä musiikkivideoissa että stilleissä... Toisaalta, eipä se taida hirveästi sen kummempaa olla kuin meikin käyttäminen naaman ja muotojen korjailuun mutta pisti vain silmään kun ensimmäisen kerran sen huomasin.