Fiktio, homot, lesbot, miehet, naiset
Voiko nainen kirjoittaa uskottavasti homoista ja miehistä, voiko mies kirjoittaa uskottavasti lesboista/naisista? Mitkä on yleisimpiä virheitä tai hölmöyksiä? Voivatko homo- tai lesbohahmot olla pahoja tai esim. henkisesti sairaita ilman, että tulee vaikutelma siitä, että he olisivat oikeassakin elämässä tällaisia? Olen pöytälaatikkoon kirjoitteleva bissenainen, en tykkää kirjoittaa sankareista tai täydellisistä ihmisistä, kaikki mun henkilöt on jollain tapaa häiriintyneitä, siis masentuneita, julmia tai "lampaita", sukupuolesta ja suuntautumisesta riippumatta. Anteeksi, jos nämä kysymykset kuullostavat tyhmiltä tai loukkaavilta, yritän vain selvittää ajatuksiani..
Öhm. Kait homo- ja lesbohahmotkin voivat olla pahiksia. Normaalilla ajatuksenjuoksulla varustettu ihminen osaa erottaa faktan ja fiktion.
Ikävä kyllä varsinkin aikaisemmin, siis ennen 1990-lukua, oli varsin yleistä että esim. elokuvien pääpahikset kuvattiin jonkinlaisiksi trans-ihmisiksi tai pseudohomoiksi. Hyvin monessa pahiksessa oli ylipäänsä jotain poikkeavaa ja omituista, miespahiksissa usein jotain feminiinistä. Varsinkin 80-luvulla oli toisaalta amerikkalaisissa sarjoissa todella yleistä myös esim. se että rikolliset ja varsinkin heidän johtajansa olivat aina ulkomaalaisia. Amerikkalaiset (heterot) eivät siis rikkoneet lakeja tai tehneet pahojaan. Toisenlaisuus sen sijaan yhdistettiin automaattisesti pahuuteen.
Vieläkin hieman vihlaisee kun näen jossain televisiosarjassa tms. pahiksen, joka sattuu kuulumaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, vaikka asiaa ei mitenkään erityisesti korostettaisikaan. Ja onhan vastapainoksi tietenkin olemassa myös paljon myönteisiä vähemmistöhahmoja. Ns. vähemmistöpahiksessa on kuitenkin aina se riski, että koska he edustavat suuren yleisön silmissä nimenomaan vähemmistöä niin he myös hyvin helposti leimaavat koko kyseisen ihmisryhmän.