Kriitikoiden epäonnistunut elämä

  • 1 / 5
  • Chiron
  • 29.9.2005 11:45
Olen pitkään ihmetellyt kriitikoiden motiiveja mollata kaikkea sitä mikä mnestyy, tai on yksinkertaisesti hyvin tehty ja toteutettu. Ja minun ymmärtääkseni menestyksen taustalla on lähestulkoon, jos ei yksinomaan, aina ollut se, että juttu on hyvin tehty ja rakennettu, eli tekijöinä on hyvin lahjakkaat kaverit. Saa sitä maailman menestyksestä haaveilla, jos ei ole kykyjä tehdä hyvää juttua, ja saa noita tumpeloita kriitikot kuinka tahansa ylistää, mutta ihan taviskin kyllä erottaa mikä on täyttä paskaa ja mikä ei.

Kuvataiteen alueella rahan tekeminen taiteen avulla on enemmän kuin paheksuttavaa. Muistan kuinka jo opiskeluaikanani, taiteilijaurallaan aikoinaan epäonnistuneet, ja sitten opettajan uraan pakosta tyytyneet, kuvataideopettajani lähes vihasivat Juhani Palmua. Uskon, että vihan ja halveksunnan taustalla ei varmaankaan ollut Palmun töiden esteettinen tarkastelu vaan se, että Palmu on tehnyt taiteellaan rahaa, ja ymmärtääkseni ihan hyvinkin, vaikka nyt onkin lehtijuttujen mukaan ollut pitkään miinuksen puolella. Omasta mielestäni Palmun töissä on harmoonisia sommitelmia ja työt ovat mielestäni hyvinkin esteettisiä, ainoa kirosanhan on siis se, että hänen taiteensa on liian "keskiluokkaiseen" makuun menevää.

Musiikkikriitikot ovat myös yksi ryhmä, joille artistin taloudellinen menestyminen on myöskin kirosana. Esimerkiksi aikanaan Soundi -lehdessä ollut levyarvostelu The Rasmus -yhtyeen albumista Dead Lettersi oli lähes lapsellista luettavaa. The Rasmus oli juuri valloittanut euroopan ja oli musiikkimarkkinoiden kuumin puheenaihe. Kritiikin mukaan levy ei sisältänyt yhtään hittibiisiä ja se oli aivan pohjanoteeraus? Aivan niin, kun itse kuuntelin albumin niin totesin, että eihän tässä levyllä ole muuta kuin hittibiisejä. Saman tyylisen kritiikin kohtasi The Rasmus uusimman albuminsa Hide from The Sun kohdalla, juuri samaisessa lehdessä. Mainittakoon, että biisit ovat aivan loistavia jälleen, ja menestys on aivan varmasti taattu. Tuskin The Rasmus olisi päässyt siihen asti missä se nyt on ellei kaverit osaisi tehdä hyviä biisejä.

Minua ottaa päähän se, että miksi kriitikon ominaisuuteen voi hankkiutua kuka tahansa ääliö. Eikö olisi viisasta, että esim. lehtien taiteen eri osa-alueiden kritiikistä vastaisi kustakin sellainen tyyppi, jolla on ihan oikeita intressejä ko. aluetta kohtaan ja joka todella rakastaisi omaa taiteellista aluettaan, mistä hän juttunsa kirjoittaa, ja hänellä olisi myös koulutus tehtävään. En todellakaan välittäisi törmätä katkeroituneiden, omalla taiteilijaurallaan epäonnistuneiden, heikko-itsetuntoisten, kateellisten, näennäissivistyneiden, moukkien kirjoituksiin. On suorastaan tyhmää laittaa joku epäkypsä aikuislökäpöksy kirjoittamaan kritiikkiä vaikka progressiivista metallimusiikkiä tekevästä bändistä - tai samalla tavalla joku itseriittoinen ja itsekeskeinen tekoelitistinen hipsukka arvostelemaan vaikka romantiikasta inspiraationsa ammentavaa kuvataiteilijaa, jos ja kun "kriitikon" elämä pyörii tasan tarkaan oman napansa ja muutaman toisen tyhmän näennäissivistyneet hipsukan ymppärillä. Itse haluaisin lukea oikeasti informatiivisia pohjustuksia taiteilijoiden eri julkaisuihin, enkä tyhmää kateellista panettelua.
  • 2 / 5
  • Hmmmmmmmmm
  • 29.9.2005 12:27
Näin ne näreet on aina ollut Suomessa ja tulee viellä olemaan. Olet sen verran nuori Chiron että et voi muistaa kuinka ankeasti asiat olivat Suomessa noin 24 vuotta sitten.
Itseään täynnä olevat radiotoimittajat halveksivat kaikkea kaupallista ja sottivat oman mielensä mukaista musiikkia. Tosin Suomessa ei ollut yhtäkään radioasemaa joka olisi soittanut pelkästään pop/rock/soul musiikkia vaan rinnakasiradio asemalla oli muutama tunti päivässä nuorisolle suunattua musiikkia. Niin tämä oli Suomea noin 80-luvun alussa, kyseessä ei ollut kuten olisi voinnut päätellä Soviet Finland(SF).
Sanomattakin oli selvää että Ruotislla oli ollut jo muutama maailmanmenestys (Harpo,ABBA,Björn Skifs) siihen menessä mutta suomeessa niille naurettiin kevyyenä hapatuksena.
En nyt puolla kumminkaan sitä ajatusta että koko maailma globalisoituu niin että ei ole kuin 50 artistia joka levyt myyvät joka puolella maailmaa.
Mutta suoraan sanottuna **tutti se asenne jolla nämä besservisserit kertoivat kuulia/lukijakunnalle mikä on sitä todellista taidetta ja kaikki kaupallinen on suoraa puhdasta **skaa.
Paras esimerrki olivat Sleeppy Sleepers, jätkillä oli munaa sylkeä ja potkia valtakoneistoa ja niissä työskenteleviä sätkynukkeja munille.
Hilpein esim oli Hecktorin Trarktori joka oli hupaisa pottuilu biisi Heikki Haarmalle joka oli toimittajana YLE:ssä ja kuinka ollakaan, Sleepparit joutuivat pannaan Suomen radiossa...koska ei ollut olemassa kun yksi radio.....YLE.
Surri ällötävyys minulle on aina ollut Mikko Alatalo, mies pilkkasi loputtomiin monia ulkomaalaisia esiintyjiä Iltatähti ohjelmassa joka tuli tv2:lta. Siipeensä sai mm TOTO jotka eivät olleet muuta kuin ylipalkattuja huippumuusikoita.
Onneksi Tampereelta on maailmaan siunautunut Motzart nimeltä Mikko Alatalo jonka renkutuksia muu maailma vaan vahingokseen ei ole päässyt kokemaan.....
Heli Nevakare oli myös raastavaa katseltavaa tv:eessä, tämä vastenmielinen egoisti pilkkasi avoimmesti haastateltaviaan jos he eivät olleet nti Nevakareelle mieluisia. Silloin tilanne on ymmärrettävää jos shown kantava voima on haastattelija itse mutta minusta kyseessä ei olut Heli Nevakare Show vaan se taisi tapahtua ainoastaan hänen omassa päässän.
Mielestäni hänen oli työnään toimittaa musiikin ajankohtais ohjelmaa eikä kertoa mikä on hänen mielestään nyt hyvää tai kuuntelemisen arvoista.
Suomessa ollaan aina halveksittu kansainvälistä musiikkia jos se on niin sanotusti kaupallista. Jos se oli Hasse Wallin afrikkalais rytmejä joita ymmärretiin Mosanbikin paikallisradiossa niin silloinhan jumala oli koskettanut meidän kuuloelimiä jos se oli Broadcast joka soitti aor rockia oli parmpi puhkaista korvansa ennen kun altistuu moiselle hapatukselle.
Olihan olemassa paljon parempaa finnien rutistelu musaa.
Onneksi ajat muutuvat ja Suomi siinä sivussa mutta toisaalta jos karvalakki silmillä tarpova kansa kuuntelee mielenvirkistykseksi miellumin Eppujen Murheellisten Laulujen Maata tai katselevat viihdyttävänä showna Nykäsen Matti+ hehkeä Merviä hakkamassa lavan edessä käsiään, puhumattakaan vuosikausia silmiemme ilona ollut Danny...niin siitä vaan.

Kyllä Suomen valtiolle kelpaisi muutama veroeuro mitä popteollisuus toisi valtionkassaan.
Saisi ainakin YLE:N pomot itselleen mukavasti varoja korottaakseen taas omaa palkaansa jos ei muuta.....
Tässä vaiheessa on enää turha luettelemaan Ruotsin popmaailman saavutuksia, ne eivät ole varmaan kenellekään epäseviä mutta se on varma että on siinä kruunu poikineen kilahtanut kassaan valtiolle.

Onneksi meillä on olemassa tietävä älymystö joka kertoo tyhmälle kansalle miten kuuluu toimia ja ajatella, kutsutaan heitä "Kaikkitietäväisiksi".
Radiosta he ovat jo saaneet kenkää mutta kyllä löytyy muita foorumeita missä he valuttavat älyllistä tietämystään sitä janoaville(?)
Keskiluokkaisuus ja massathan on aina ollut kirosana etenkin taidepiireissä ja myös "älymystön" ympyröissä. Halvaksi on tuomittu etenkin se, että tietoisesti luodaan jotain sellaista, joka vastaa johonkin tarpeeseen tai oikeaan kysyntään. Toimivan reseptin mukaan tehdystä sanotaan, että "mennään yli siitä, missä aita on matalin, eikä luoda mitään uutta". Toivotun yleisön maun etukäteistä tuntemusta ei arvosteta.

Kriitikoilla on toki paikkansa. Ammattitaitoisella kriitikolla on niin hyvin sen oman aihepiirinsä teoria hallussa, että hän pystyy keskittymään kritisoitavan asian teknisen suorituksen analysointiin ja osaa suhtautua myös omiin makumieltymyksiinsä ammattimaisesti. Ammattikriitikon kyllä tunnistaa. Onneksi.

Eräs huvittava tapaus on eräs Hesarin radio- ja tv-sivuille kirjoittava. Vuosikausia tämä on jaksanut haukkua kaupallista radiota ja kommentoida kaupallisten radioiden toimintaa samoista lähtökohdista kuin suosikkiaan YLE Radio 1 -kanavaa. Aina silloin tällöin em. kriitikolla on kieltämättä ihan hyviäkin huomioita (myös kaupallisista radioista), mutta ne jäävät totaalisesti asenteellisuuden ja antipatioiden vangiksi. Amatöörimäistä.

Pieni yksityiskohta tuli vielä tuon keskiluokkaisuuden liepeiltä. Olen itse törmännyt ihan säännöllisesti hämmästelyyn, että miten homo voi edustaa keskiluokkaa, ja että olen aivan liian keskiluokkainen ollakseni homo. Asun keskiluokkaisesti (tosin kaupungissa), kulutan keskiluokkaisesti (ehkä teen vuodessa 1 ulkomaanmatkan enemmän), kuuntelen musiikkia keskiluokkaisesti (peruspoppista, iskelmää, melodista rokkia), teen töitä keskiluokkaisesti (noin virastoaikaan), parisuhdekäsitykseni ovat keskiluokkaisia (ehdoton yksiavioisuus ja yhteinen koti)...
  • 4 / 5
  • Eskoseni
  • 20.10.2005 22:06
Sanotaan että on töissä vaikka leipomossa. Jos on kunnianhimoinen leipuri, tietää kyllä millanen on kunnolla tehty leipä tai leivos. Siinä on parhaita raaka-aineita, eikä sitä tee kuka tahansa, eikä sitä arvottaessa paina paljon muoti tai trendi.

Ja ajatellaan sitten kriitikoita, he ovat ammattikuuntelijoita/katsojia. Kun ammatikseen katsoo, kehittyy ihmiselle yleensä halua vaatia enemmän ja enemmän, vaatia sitä laatua ja ennen kaikkea sisältöä. Ei leipää sahajauhoista tehdä, ei sitä tehdä edes vanhoista jauhoista! Paitsi kotona, siellä missä jokamies puuhailee Sunnuntain ja Sunnuntain kanssa. Mummon leipomat sämpylät saattavat olla ihan ookoo, mutta ei niistä ole isommille areenoille.
  • 5 / 5
  • Chiron
  • 21.10.2005 12:44
Just joo. No en väittänytkään, etteikö asiantunteviakin ja alalleen omistuneita kriitikoita olisi. Mutta valitettavasti tuohon kyseiseen ammattiryhmäänkin mahtuu niitä ihmisiä, jotka kuvittelevat leipovansa maailman parasta pullaa, vaikka jauhot ovatkin pilaantuneita. Mitä esimerkiksi tulee The Rasmus yhtyeeseen, niin eiköhän Soundi lehden kriitikko ollut aika pahasti hakoteillä. (Voitko väittää muuta? - No et todellakaan!) Ja tuo oli vain yksi esimerkki monista kriitikoista, jotka lehteen/mediaan päästyään saavat toimeksiannon ottaa kantaa sellaisiin asioihin, joihin heillä ei ole mitään aikaisempaa suhdetta. Ja mitä ylipäätään kritiikkeihin tulee, niin mikä on parempi foorumi purkaa epäonnistunutta menneisyyttään ja katkeruuttaan ihmisiä kohtaan, joilla on komeammat pullat uunissa. Se perisuomalainen kateus, valitettavasti.