Brokeback Mountain

Lue lisää:
» Elokuvat: Brokeback Mountain
» Brokeback Mountainin voittokulku jatkuu
» Yhdysvaltalaisten näyttelijöiden palkintosuosikki on Ang Leen ohjaama Brokeback Mountain
» Brokeback Mountain -elokuvan nähneiden keskustelua

Edellinen
Tämä Heath Ledgerin ja Jake Gyllenhaalin tähdittämä draama miestenvälisestä rakkaudesta tulee Suomen ensi-iltaan Helmikuussa 2006.Ohjaajana on mm.Hääjuhlan ohjannut Ang Lee.
Ainakaan trailerissa homoteemaa ei ole peitelty...
Mielenkiintoinen leffa. New York Times kuvailee verkkosivuillaan elokuvan ennakkoesityksen tunnelmia seuraavasti:

"Vastaanotto on ollut positiivista, jopa silmiä kostuttaavaa. Erään ennakkoesityksen jälkeen tuottaja James Schamus sanoi: 'Vaimoni tuli naistenhuoneesta ja kertoi siellä oleen 15 naista, jotka kaikki itkivät, johon vastasin: 'näkisitpä miestenhuoneen'.' "

Tarina kertoo kahdesta cowboysta, jotka rakastavat toisiaan, mutta pitääkseen kulissiavioliittojaan pystyssä he tapaavat vain kerran vuodessa yhteisellä kalareissulla. Jos ei malta odottaa ensi-iltaan, tarinan voi myös lukea kirjana. Elokuva perustuu Annie Proulx'n samannimiseen novelliin.
luin kirjan pari vuotta sitten. hyvä kirja, mutta taas kerran traaginen tarina siitä 'kuinka kamalaa homon elämä on'. dekonstruktiivista.
Annie Proulx on Pulitzer-palkinnon voittanut kirjailija, jota on verrattu niinkin suuriin nimiin kuin John Steinbeck ja Mark Twain.

Mielenkiinnolla odotan elokuvaa.

Tästä kirjasta tulee eittämättä mieleen toisen naiskirjailijan, Patricia Nell Warrenin teos The Front Runner vuodelta 1974. Se on ollut ehdottomasti ylittämätön lukukokemus minulle. Monta nästyykiä kostui tuota kahden miehen rakkaustarinaa lukiessa. Kuten kaikissa sen aikaisissa homotarinoissa loppu oli traaginen.

Juhani
  • 8 / 110
  • kirjastoseta
  • 22.9.2005 15:27
Se novelli on muuten suomennettu, löytyy kirjasta Lyhyt kantama: kertomuksia Wyomingista. Tekijä siis Annie Proulx.
Suomen ensi-ilta on nyt 27.1.06 Jake Gyllenhaal on muuten uuden Out-lehden kannessa ja haastattelussa leffasta.Outi on myynnisssä ainakin Stockalla ja Akteemisessä
Kriitikoiden mielipiteet elokuvasta ovat suorastaan poikkeuksellisen ylistäviä. Hyvä kokoelma kritiikkejä löytyy Mädistä Tomaateista: http://www.rottentomatoes.com/m/brokeback_mountain/.

Myös elokuvan jo nähneet ei-kriitikot ovat haltioissaan. Esimerkiksi Internet Movie Databasen 29 kommentoijasta 21 antaa arvosanan 10/10 ja loputkin vähintään arvosanan 8/10 (http://www.imdb.com/title/tt0388795/usercomments). Elokuvaa kuvaillaan enemmänkin vanhanaikaiseksi rakkaustarinaksi kuin homoelokuvaksi.

Jos "ulko-elokuvalliset arvot" kiinnostavat, pääosan esittäjiä voi verrata omaan miesmakuunsa vaikkapa About-sivuston kuvakokoelmassa: http://movies.about.com/library/weekly/blbrokebackmountainpicsa.htm.

Olisipa jo tammikuun 27:s!
Löysin netistä ilmeisesti juuri USAssa näytetyn "previewn" still-kuvia. Niissä on siis PALJON spoilereita, joten jos et juonipaljastuksia tai tärkeitä kohtauksia halua nähdä etukäteen, näitä kuvia ei kannata katsoa:)

Kuvat on vähän huonolaatuisia, mutta kyllä niistä selvää saa:

http://www.flickr.com/photos/32823243@N00/sets/1522539/
Näin leffan viimeviikolla pressinäytöksessä ja sitä olen sulatellut sitä viikon verran,se ei tosiaankaan helppo ja kevyt leffa ole.Tarina ja henkilöhahmot todellla vahvoja,kuvaus ja musiikki kaunista.Jake Gyllenhaal ja Heath Ledger ovat loistavia muutaman kuukauden välein tapaavina salaisina cowboy-rakastavaisina.Varsinkin Heath Ledger näyttelee upeasti tukahdetuttua tuskaa kun ei voi rakastaa ja elää avoimesti.Jos Oscar-raati olisi tällä kertaa sen verran avomielisiä tässä olisi kyllä vuoden paras elokuva.
www.focusfeatures.com -kotisivulla voidaan katsoa jo useamman clipin.
Kutkuttavan surullinen, mutta äärimmäisen kaunis elokuva!!!
Olisi jo ensi-ilta Suomessa!
Leffa sai eilen 7 Golden Globe ehdokkuutta mm.
-Paras Elokuva
-Paras Ohjaus(Ang Lee)
-Paras Miespääosa(Heath Ledger)

Lisäksi sekä Los Angelesin että New Yorkin kriitikot valisivat sen vuoden parhaaksi!
Huom! Spoilers!

Joo, elokuva ansaitsee epäilemättä näitä ehdokkuuksia. Toivottavasti se on myös Oscar-palkittu vuoden paras elokuva.
Se on jo nyt klassikko, vaikka sen ensi-ilta oli vasta 9.12.05 LA:ssa, NYKissä ja Sansissa.
Se on verrattu Tuulen viemään, Casablancaan, Romeo ja Julia:an sekä Titaniciiin.
Toisin sanoen se on tämän vuosituhannen ensimmäinen rakkaustarina-legenda,
joka iskee kuin nyrkki sydämeen.
Pelkästään sen trailerin ja clippien katsomisella, sekä tarinan ja juonien lukemisella mulle tulee
aina tukahduttava olo. Titanic oli kenties helpompi leffa, sillä sen katsoessa tai sen katselun
jälkeen voidaan itkeä "luonnollisesti". Brokeback Mountainista taas jää jotenkin tuskaa ja
itkua kurkkuun ja rintakehään. Se vie aina aikaa sulattamiseen.
Sitä ei voi olla katsomisen jälkeen miettimättä, tai siis uskoisin se pistäis junttiheteron sanattomaksi.
Se pistäis miettimään mitä on ihmisyyttä ja inhimillisyyttä, jos ihminen on todellakin ns. lihaa ja verta.
Mm. sanat " a force of nature" sekä "painful" kuvailevat elokuvaa varsin hyvin.
" It`s love that matters!" taas on varmasti monen jopa umpiheteron ihmisen ajatus kyseisen elokuvan katselun jälkeen...
Kun ei saa rakkautta se on vielä ymmärrettävää.
Kun saa rakastaa, muttei saa vastakaikua, se on vielä kestettävää.
Kun on mahdollisuus ja halu rakastaa ja olla myös rakastettu, muttei ole siihen oikeutta ja rohkeutta, niin se syö miestä elävältäkin...
...Koska ihminen on lihaa ja verta.
Olin myös leffan pressinäytöksessä. Saan varmaan ryöpyn niskaan, kun sanon, että Brokabackissä on mielestäni elokuvalliset puutteensa (keskivaiheen löysyys, pitkä kesto ja *light spoiler*), mutta tarinana se on konstailematon ja koskettava. En liikutu kovinkaan helposti, mutta perkele sentään, se elokuva pisti ajattelemaan. Ja tuntemaan.

Odotan mielenkiinnolla, mitä suomalaiset kriitikot tulevat elokuvasta kirjoittamaan. Vaikka trailerissa miehet nähdäänkin syleilemässä, leffan muussa puffimateriaalissa (kuten synopsiksessa) ei mainita sanoja "homo" tai "miesten välinen rakkaus", vaan niissä korostetaan ystävyyttä voimakkaamman rakkauden voimaa ja ylevyyttä.

Leffan tuottajien epävarmuudesta kertonee jotain se, että siihen on ujutettu kaksi paria naisrintoja, vaikka niiden esittelyyn ei ole mitään elokuvakerronnallista syytä. Arvaan syyn olevankin markkinoinnissa: tuottajat haluavat vakuuttaa heteromiehille, et kyll tätä kandee tulla kattomaan, vaiks noi äijät tos vähän toisiaan hitsaileekin.

Lyhyesti: Suosittelen niille, joita rakkaus tai sen poissaolo on joskus koskettanut. 4 tähteä / Marko Rumbin
By the way, millainen vois olla kansanedustajan Päivi Räsänen kommentti kyseisen elokuvan katsomisen jälkeen?
Vai ymmärtääkö hän koskaan + ikinä "love is a force of nature"?!
Tai siis haluaako hän edes ymmärtää??
Luulis kun hän on itse lääkäri, ymmärtäis sitä paremmin kuin maallikot!
Mutta hoh hoi jaaaaaaaaaaa, no comments about her!
biseksuaalit ovat varmaan innoissaan! nyt hekin saivat elokuvan! joo. kaipaus on tunteista vahvimpia.ne, jotka ovat ilkeitä menee elokuvaan bongaamaan kuka on ja mitä. uskaltaaks kaappihomot mennä?
Times Onlinen jutussa todetaan, että ehkäpä Willin Lännen valloittivatkin homo-lehmipojat.

Elokuva on herättänyt ihastusta Hollywoodissa ja samaan aikaan kauhun väreitä amerikkalaisten uskovaisten piirissä.

Willin Lännen historioitsijat toteavat, ettei elokuvan toisiinsa rakastuvat lehmipojat ole mikään uusi asia. Homoseksuaalisuus oli ei-julkinen normi Amerikan rajaseuduilla, jossa miehet olivat pitkään yhdessä ja naiset harvinaisia.

Times Onlinen mielenkiintoinen kirjoitus aiheesta:
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,11069-1934286,00.html

Jotkut uskonnollis-konservatiivit ovat jo ehtineet julkisuudessa vähättelemään elokuvaa ja veikkaavat sille matalia katsojalukuja. Toisin taitaa kuitenkin käydä jo tähän mennessä tulleesta huomiosta päätellen. Kenties elokuva pystyy hankkimaan korkeitakin palkintoja. Se olisi USA:n konservatiiveille myrkkyä.

Juhani
Amerikan homo-lehmipojista tulevat mieleeni monet kertomukset suomalaisilta tukkikämpiltä. Siellä miehet viettivät pitkiäkin aikoja varsin tiiviisti yhdessä. Monet heistä viriilejä nuoria miehiä. Naisia ei ollut ehkä lähelläkään. Jatkon voi jokainen helposti päätellä. Myöskään näistä asioista ei julkisesti paljoa huudeltu.

Juhani
tuon jutun tiesin noista cowboysta. se oli ainoa mahdollisuus olla vapaa ja homo. sitäpaitsi suurin osa cowboysta oli mustaihoisia, jos en väärin muista. elokuvateollisuus on vääristänyt todellisuutta aika rankasti.
Advocate-lehti haastatteli elokuvan "Brokeback Mountain" pohjana olleen tarinan kirjoittajaa Annie Proulxia. Kertomus julkaistiin alkujaan The New Yorker -lehdessä vuonna 1997.

Kirjailijat eivät useinkaan pidä elokuvista, jotka heidän tekstinsä pohjalta on tehty. Annie Proulx tuntuu kuitenkin pitävän.

Hän totesi miettineensä kirjansa henkilöitä erittäin perusteellisesti. Heistä tuli kirjoittajan mielessä hyvin todellisia hahmoja. Nuo henkilöt olivat poistuneet hänen mielestään, mutta nyt ne palasivat elokuvan katsomisen myötä kuin yhdessä humauksessa.

Sateenkaariyhteisöt eivät aikanaan kirjoitukseen reagoineet. Yksittäiset ihmiset lähettivät kirjailijalle kirjeitä kertoen oman, joskus sydäntä särkevän tarinansa. Kirjoittajalle kaikkein koskettavimpia kirjeitä ovat olleet sellaiset, joissa isä kertoo ymmärtävänsä kertomuksen kautta millaisen painajaisen läpi hänen oma poikansa on joutunut kulkemaan. Kirjoittaja toivookin paljon julkisuutta saaneen elokuvan vaikuttavan amerikkalaisen yhteiskunnan asenteisiin suvaitsevaisuutta lisäävästi.

Haastattelu osoitteessa:
http://www.advocate.com/news_detail_ektid23486.asp

Juhani
Kavin katsomassa leffan jouluna. Ensimmaisena silmaan pisti, etta sali oli taynna miespareja, muut olivat varmaan jouluaterialla.
Leffa todellakin pisti miettimaan ja valilla olisin halunnut huutaa tuskasta. Raka lensi ja vollotin aaneen, viela kotonakin ahdisti ja itketti. Ehka tajusin oman onneni ja kuinka hienoa on saada rakastaa ja halutessaan huutaa sen vaikka koko maailmalle. Liian moni maailman homo joutuu elamaan omalla Brokeback Mountainillaan.
En ole mikaan elokuva-asintuntija, mutta jossain kohdissa tunnistin jotain kaurismakimaista melankoliaa ja junttiutta. Kohtaukset olivat jostain sielta preerian keskelta tuppukylasta, mutta olisivat ihan hyvin voineet olla Harman Essolta. Meita juntteja on siis maailma taynna, ihanaa. Ang Leen kuvaus oli taas kerran laatukamaa. Kauniita maisemia, ylitsevuotavan romanttisia vuorenrinteita, mutta valilla myos niita ahdistavan minimalistisia perakylia. Ennen kaikkea tama oli oivallinen retromatka parin vuosikymmenen taakse. Katsotaanpa koska soundtracki tulee kannykkaan soittoaaneksi. Siinapa olisi oiva signaali homoille.

Mietimme jalkeenpain oliko filmi myos Ang Leen poliittinen kannanotto Bushia vastaan. En ole lukenut kirjaa, mutta ainakin leffassa Texas edustaa taantumusta ja voisi nain ollen olla epasuora viittaus maan nykyiseen menoon.

Ledgerin suoritus oli upea. Ihme kylla Gyllenhaalin naama jai vain muistiini. Saa kylla Jake tehda rutkasti toita, etta mina yhdistan hanet viela joskus muuhun kuin tahan elokuvaan.

Nautittavaa elokuvakokemusta teille kaikille. Varatkaa nenaliinoja mukaan, mina unohdin, mutta toisaalta teatterin komein mies piti kadestani ja silitti paatani, kun mina tyrskin tuskaani. :-))
Tässä mun "ajatuspalasia":

Ennis Jackille:

Since the day you said to me "Jack Twist",
my world has been shaken.
There are a million quakes in my heart.
My throat is choken by the longing____
my gut torn apart.

Wyoming,
coincidence,
tenderness_____your forlorn eyes...
They are killing me alive.
I hope deep down inside you can realise,
it´s you whom I love.
*****

Jack Ennisille:

It´s you who could lighten up my sight, be my eternal light.
For you I could die a million times without regret.
With you I could fly up high,
touch the sky,
embrace the moonlight_____
beyond the seven seas,
we could recreate our destiny.

Broken dreams,
silent wind.
You´ll be im my mind,
till the end of time.

By aaron -05
"Homoseksuaalinen propagandaelokuva" otsikoi Accuracy In Media juttunsa.

USA:n äärioikeisto on ilmoittanut valinneensa uuden linjan julkisessa suhtautumisessa homoihin. Aikaisempi kiihkeä uho homoja vastaan on tuottanut huonoja tuloksia tai aivan päinvastaisia kuin he ovat toivoneet. Esimerkkinä elokuva Latter Days. joka on mormoonipojan ja LA:laisen menevän miehen rakkaustarina. Elokuvahan antoi Mormooneista varsin epämieluisan kuvan. Vastustus oli voimakasta ja julkista. Salt Lake Cityssä teatterinomistajia uhkailtiin. Jotku jopa peruuttivat esityksiä. Kaikki tuo takasi runsaasti huomiota ja katsojia elokuvalle.

Brokeback Mountain -elokuvaa äärioikeisto on käsitellyt tähän asti varsin varovasti. Lähinnä on puhuttu taiteellisista arvoista ja moitiskeltu hieman homoagendaa. Kaikki eivät enää näytä pysyvän nahoissaan. "Riippumaton", lehdistöä arvioiva organisaatio 'Accuracy In Media', jolla on mielestäni hyvin konservatiivinen näkökulma, on ottanut uuden elokuvan kriittiseen tarkasteluun. Washingon Post saa erityismoitteet julkaistuaan peräti yhdeksän ylistävää juttua kuuden päivän sisällä Brokeback Mountain -elokuvasta. New York Timesiakin moititaan samaan sävyyn ja syytellään homojen myötäilystä.

Kirjoittaja toteaa myrtyneesti: "Tämä on jälleen uusi homoseksuaalisen lobbauksen läpimurto, joka edelleen suuntaa heidän kuolettavan ja vaarallisen elämäntapansa valtavirtaan kuuluvaksi ja jopa houkuttelevaksi".

Koko juttu löytyy osoitteesta:
http://www.aim.org/media_monitor/4257_0_2_0_C/

Juhani
dtm:n tänäinen newspostaus muuten kertoo, jotta
"Perjantaina 13.1. BOYZ klubilla arvotaan vapaalippuja Brokeback Mountain -elokuvan ennakkonäytökseen".
Jenkeissä Utah'in osavaltiossa leffaa ei oteta ohjelmistoon lainkaan sen siällön takia ja siitähän uskonnolliset tahot siellä ovat innoissaan:

Utah cinema pulls gay cowboy film

A cinema in Utah has pulled a scheduled screening of gay Western movie Brokeback Mountain at the last minute.

The Jordan Commons Megaplex in Salt Lake City is owned by Larry Miller, a prominent member of the Mormon church, which is against homosexuality.

Distributor Focus Features said the cinema "reneged on their licensing agreement" hours before it was to open.

Mike Thompson of gay rights group Equality Utah said it was disappointing people were barred from seeing it.

Long-standing romance

"It's just a shame that such a beautiful and award-winning film with so much buzz about it is not being made available to a broad Utah audience because of personal bias," he told the Salt Lake Tribune.

The manager of the cinema declined to comment on the cancellation of the screening.

The adult-rated film focuses on the enduring romantic relationship between two cowboys, played by Heath Ledger and Jake Gyllenhaal.

It has already gained a string of award nominations and is highly tipped as an Oscar contender.

Gayle Ruzicka, president of the conservative Utah Eagle Forum, was in favour of the film being cancelled.

"I just think (pulling the show) tells the young people especially that maybe there is something wrong with this show," she said.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/4595322.stm
Brokeback Mountainista on ollut jatkuvasti juttuja jopa BBC-kanavalla.
Tänään oli jälleen haastatteluja ym.


Kaipuu on ihmissielun herkin kosketin;
Kyyneleet alitajunnan feromoneja;
Hymyt toivon ituja;
Oikea katse sydämen hyväily.
aaron -05
Koskahan se ennakkonäytös on? Täytynee lähteä ylihuomenna metsästämään lippuja siihen niin voi kerrankin elvistellä olleensa eka...
Tarkennus. Utahissa kyllä leffaa näytetään, vain tämä 1 teatteri poisti sen ohjelmistosta - muut teatterit Salt Lake Cityssä myyvät ei oota kun liput menevät kuumille kiville.
Mainitsin sanomassa nro 6 Patricia Nell Warrenin kirjan "The Front Runner" vuodelta 1974.

Kirjailija odottaa, että Brokeback Mountain elokuvan menestyksen myötä olympialaisiin kulminoituva valmentajan ja hänen valmennettavansa rakkaustarina voisi lopulta yli kolmenkymmenen vuoden odottelun jälkeen saada muodon myös elokuvana.

Kirjailija kertoo saavansa jatkuvasti tiedusteluja siitä, milloin kirjasta tehdään elokuva. Itse kirjaa on myyty hyvin, 10 miljoonaa kappaletta. Aikaisemmin yhtenä syynä oli merkittävien näyttelijöiden uskaltautumattomuus lähteä homorakastajien rooliin. Ajat ovat muuttuneet. Nyt kysymys on viimekädessä rahasta. Löytyykö riittävä budjetti elokuvalle, jonka odotettaisiin saavan voittoa tuottavan katsojamäärän.

Warren on Outsports'in kirjoittaja. Los Angeles Times'in alkujaan tekemää haastattelua on referoitu Outsports-verkkosivustolla.
http://www.outsports.com/jocktalk/index.cfm?JMonth=1&JYear=2006#1.10.2006

Juhani
Yle Teksti-TV TIISTAI

Ang Leen elokuvalle Kultainen maapallo

Taiwanilaisen Ang Leen ohjaama elokuva Brokeback Mountain on palkittu parhaana draamaelokuvana ulkomaisten toimittajien Golden Globe -palkintogaalassa.

Lee sai myös parhaan ohjaajan palkinnon Hollywoodissa pidetyssä tilaisuudessa.
Brokeback Mountain sai yhteensä neljä Kultaista maapalloa:

* PARAS DRAAMAELOKUVA
* PARAS OHJAUS
* PARAS KÄSIKIRJOITUS
* PARAS ALKUPERÄINEN MUSIIKKI/LAULU (THIS LOVE WILL NEVER GROW OLD)
Kultainen Maapallo eli Golden Globe-gaala esitetään muuten SubTv:llä sunnuntaina 22.1 klo 14.30
Tietääkö kukaan missä kaupungeissa tämä leffa tulee pyörimään? Esim Finnkinon sivujen mukaan leffa saapuu teattereihin vain 2 kopion voimin.
Siitä pitäisi kyllä tulla ainakin 6 kopiota,2 Helsinkiin,1 Turkuun.Muut selviävät kun katsoo Finnkinon sivuja tiistaina :)
Upea elokuva niin tarina kuin toteutuskin ja visuaalisesti elokuva on häikäisevän kaunis. On ihme ettei tällä ropise Oscareita.
Täytyy sanoa että minulle ei tullut tarvetta nenäliinoihin....ihme kyllä muttamuuten leffa oli liikuttava. Sekä juntti kylän näkeminen ahdisti niin leffassa, Suomessa tai USA:ssa, pelkkä ajatuskin että asuisin moisessa saa ahdistuksen aikaiseksi.
todella kaunis elokuva. itselläni ei silmät kovin usein kostu, mutta kun näin ne paidat....
Suurista odotuksista muutama sana.

Olen useammin kuin kerran mennyt valtavin ennakko-odotuksin katsomaan jotakin elokuvaa. Odotuksiin on vaikuttanut kenties massiivinen mainonta tai tuttavien puheet. Odotukset ovat olleet liian suuret ja seuraksena pettymys. Se on epämiellyttävää. Nyt tähän otsikon elokuvaan on ladattu niin massiiviset odotukset, että pelkään jo etukäteen siihen pettyväni. Tuleehan tarina joka tapauksessa aivan eri kulttuurista.

Pääsääntöisesti olen päättänyt olla menemättä katsomaan liikaa mainostettua elokuvaa. Yksi sellainen on Titanic. Mieheni jopa osti sen hyllyyn. En sittenkään aio sitä katsoa. Brockeback Mountain -elokuvan kohdalla teen poikkeuksen, koska se kuuluu mielestäni homon yleissivistykseen.

Juhani
Presidentti Bush ei piittaa homo-lehmipojista, mikä oli odotettavissakin. Asia todentui kun Bush piti luennon Kansasin yliopiston opiskelijoille politiikasta ja kiistellystä kansallisesta salakuunteluohjelmastaan.

Bush pitää itseään teksasilaisena lehmipoikana ja pukeutuu usein Stetson-pipoon. Opiskelija kysyi Bushin mielipidettä elokuvasta. Presidentti selvästi häkeltyi ja nikotteli. Opiskelija jatkoi "Pitäisitte siitä todella. Teidän tulisi se nähdä."

Presidentti katseli häkeltyneenä ympärilleen apua etsien. Yleisö katseli häntä huvittuneena ja osa naureskeli.

Lopulta Bush sai kakaistua ulos: "Puhun mielelläni karjatilan hoidosta, mutta en ole elokuvaa nähnyt. Olen kyllä kuullut siitä." Se aiheutti lisää naurua.

Alkuperäinen juttu osoitteessa:
http://www.365gay.com/Newscon06/01/012306Bush.htm

Juhani
Viestiin 45 viitaten, Juhani on siis mainonnan uhri :) Täytyy muistaa, että elokuva on varmasti Amerikassa isompi juttu kuin muualla. Jenkkilähän on tämän karskin ja miehisen cowboykulttuurin kehto, jota tämä leffa keinuttaa nyt aika kovalla kädellä.
Hyvä oivallus Bear Trapilta. Just noin se on, vaikkakin nurinpäin. Liiallinen mainonta saa minut käyttäytymään päinvastoin kuin mainostajat haluaisivat. Selvä luonnevika :-)

Juhani
Hyvä pointti Ennis, Maximiin olen myös itse menossa BbM:ää katsomaan. Tosin Tennarista tätä elokuvaa olisi turha hakea, kun ne isommat screenit ovatkin Kaisaniemessä. Mutta lopputulos on aivan sama.

Ja nyt perjantaina voi näköjään ensi-illan jälkeen mennä dtm:n yläkertaan jatkamaan samaa teemaa...
On juuri viettänyt (viettää) ko elokuvan mittaista mualmaa..
Teesi yks
Ensikerralla poltti myn sydämmen.
Ei ollu myötämään sitä

Teesi kaksi?
Hohhoijaa, olipa pettymys. Laahustin juuri kotiin Brokebackistä. Hömppää ja ylimainostettua koko hoito. Eivät kauniit vuoristumaisemat muutoin huonosti kuvatusta leffasta epeliä tee. Heput kökköjä eikä luonnenäyttelemisestä voi puhuakaan, stereotypiaa toisensa perään. Vähän tulee mieleen keisarin uudet vaatteet. Jussi tuossa edellä valitteli jo etukäteen pettymystään ennakkorummutuksen aikaansaaman hypen tautta. Tulet pettymään tämänkin leffan kanssa, Jussi :)
No nyt se on sitten nähty ennakkonäytöksessä. En pettynyt - mainonta loi kaikenlaisia odotuksia ja pahoja aavistuksia, mutta elokuvasta kokonaisuutena olin myönteisesti yllättynyt.

Alku oli pahaenteisen kliseinen, mutta sen jälkeen tarina pääsi nopeasti käyntiin. Mielestäni pääosan esittäjät olivat juuri niin kömpelöitä ja yksioikoisia kuin heidän kaiken järjen mukaan pitikin olla. Pinnan alla kytevät tunteet ja ajatukset ryöpsähtivät harvakseltaan esiin kuin rajuilma, useimmiten ne pystyi aavistamaan pienistä ilmeistä ja eleistä.

Mielestäni luonnon ja elämän analogia toimi erinomaisesti; vuoristo oli huikaisevan kaunista, jylhää ja raikasta, tasanko pölyistä, likaista ja masentavan harmaata. Sama heijastui henkilöiden elämään, jonka sävyt noudattelivat ympäristön skaalaa.

Minulle tämä oli ennen kaikkea elokuva rakastamisen vaikeudesta ihmisten yhteiskunnassa. Sama tarina on kerrottu tuhansia kertoja aikaisemmin, eri sanoin ja eri henkilöin, toki useimmiten miehen ja naisen välisenä tapahtumasarjana. Tässä asetelmassa kertoja onnistui mielestäni hyvin, henkilöt olivat kaikessa karheudessaan ja inhimillisyydessään uskottavia ja todenmakuisia. Tuskin kenellekään jäi epäselväksi sanoma: Tartu jokaiseen onnen hetkeen, sillä niitä saattaa olla vähän. Elämä on pitkä mutta silti se useimmiten loppuu kesken, joten ole rohkea ja itsellesi rehellinen.

Nenäliina kastui, ei kuitenkaan niin paljon kuin oli ennakkotietojen mukaan odotettavissa. Toisaalta minä vollotan melkein leffassa kuin leffassa, ja joskus jopa TV-sarjoja katsellessa...

Mieleenpainuva ja hyvin epähollywoodilainen elokuva, pitkästä kestosta huolimatta mielenkiintoni ei herpaantunut kertaakaan. Suosittelen lämpimästi.
Kävin katsomassa ja elokuva ei jäänyt ajatuksistani pois astuttuani ulos elokuvasalista. Kokonaisuus oli vakuuttava. Kuten public eye jo ennen minua kirjoittaa olivat nämä kaksi lehmipoikaa juuri niin kömpelöitä ja yksioikoisia kuin odottaa saattoi. Tapahtuminen oli kuvattu kuin hidastettuna. Elämisen aitouden tunne tuli lähes kaikkialla läpi - paria koomista kohtausta lukuunottamatta. Elokuvan loppu valintana ei mielestäni ollut aivan onnistunut (tosin valtavan looginen), mutta tyyliltään sopivan vähäeleinen (en sano tunteesta mitään!), mikä oli hyvä. Vaikka olikin pienenpieni ja ei keskeinen kohta, niin "Jack Straw'n" äiti teki vaikutuksen kasvoilmeillään.
Luulen, että elokuvaan saattavat eläytyä nekin, jotka muista kuin yhteiskunnan paineista elävät jollain tapaa vaikeassa suhteessa.
Ne, jotka eivät ole vielä ehtineet elokuvaa näkemään, voivat tutustua siihen Hesarin viikkoliitteen laadukkaan elokuva-arvioinnin avulla. Viikkoliite oli ottanut kansikuvaksi juuri tämän elokuvan lehmipojan komean kuvan.

Juhani
Näin leffan eilen. Vaikutelmani: ei ehkä elokuva, joka keikkuu 10 parhaan elokuvan listalla vielä 50 vuodenkin kuluttua, mutta hyvä elokuva silti. Ylisanoja vilisevät arvostelut tekevät elokuvalle hallaa: elokuva on helppoa kokea heikommaksi kuin mitä se oikeasti onkaan, jos lataa odotukset pilviin.

Yhdessä asiassa monet arvosteluista ovat osuneet täysin nappiin: elokuvan päähenkilöt ovat homoja, mutta homous ei ole elokuvan keskeisin teema. Päähenkilöiden homous on vain keino kertoa jotakin yleispätevämpää: rakkaus on luonnonvoima. Ympäristö voi ehkä tehdä parhaansa tukahduttaakseen "kielletyn" rakkauden, muttei se minnekään katoa. Elokuvan päähenkilöt olisivat yhtä hyvin voineet olla vaikkapa musta- ja valkoihoinen Yhdysvaltain etelävaltioissa orjuuden aikaan tai saksalainen ja juutalainen natsi-Saksassa.

Elokuva ei yritä "ajaa homojen asiaa", mutta elokuvan vaikutus voi silti olla juuri se. Homous rinnastuu heterouteen ja on helppoa nähdä kuinka pinnallisia erot ovat. Nuoren naiskatsojan suulla: "Se oli niin ihkuu kun Jack ja Ennis oli NIIN rakastuneita!".
Huom! Sis. juonenpaljastuksia!

Ang Leen mestarillinen ote elekuvissaan, kuten Brokeback Mountainissa myös,
on jollain tavalla sietämättömän "kevyt".
Hän on ikään kuin sivusta seuraaja, mutta joka ikisen hänen hyvin harkitunsa
tapahtumasarjojen tavanomaiselta vaikuttavan kohtauksen alla piilee melkein
poikkeuksetta vuoriakin suurempia tunteita.

Hänen elokuvissaan mausteina ovat: arkiomaisia pieniä eleitä väliajoin lämmöllä
ja huumorilla sävyttäminä. Hän ei tarvitse suuria tapahtumia tai elementtejä
(kuten esim. katastrofi Titanicissa) saadakseen elokuvan inhimillisen koskettavaksi.
Hyviä esimerkkejä tämän suhteen ovat elokuvistaan Hääjuhlat, Jäämyrsky,
Järki ja tunteet sekä tämä Brokeback Mountain.

Ang Lee jättää yleensä tulkintavaraa sekä "mielikuvitusten viemää" -ilmiöitä
itse katsojalle. Esimerkkinä Brokeback Mountainissa hän ei kuvaillut tarkkaan
mihin oikeasti Jack menehtyi. Kuitenkin suurin osa katsojista ilman muuta
ymmärtää asian ytimen.

Esim. Titanicissa katsojat ovat ilmeisesti samaa mieltä toistensa kanssa
elokuvan sanomasta. Toisin sanoen jokainen tajusi mitä ko. elokuvassa
konkreettisesti tapahtui. Jopa rakkaudenkin ilmaisu on katsojille
päivänselvä asia.
Toisin Ang Leen elokuvat voivat olla "viihde-katsojalle" silkkaa kevyttä viihdettä.
Täten "analysoivalle" eli jälkeen päin elokuvaa miettivälle katsojalle tämä voi
olla kova pala, koska ei edes paras kaverisi tai vieruskaverisi välttämättä käsitä
elokuvan sanomia/viestejä/mietintöjä samalla tavalla kuin sinä itse.
Eli joudut kenties sulattelemaan tunnetulviasi hiljaa itseksesi.
Tässä mielessä keskustelupalstat ovat erityisen arvokkaita, sillä
jokaisella on sitten mahdollisuus kirjoittaa omat mielipiteensä,
kuten esim. tänne. :)
Huom! Sis. juonenpaljastuksia!

Tässä tunnetulviani:

Suhteellisen kevyen pinnan alla Brokeback Mountain on moniulotteinen ja -kerroksinen elämän tragedia,
joka koskee erityisesti päähenkilöitä, heidän vaimojaan ja lapsiaan. Kyseessä on siis melko monen
viattoman ihmisen elämätragedia yhden toteuttumattoman rakkauden takia.

Brokeback Mountainissa, suuremmassa mittakaavassa Ennis (Heath Ledger) on suurempi/ilmeisempi
yhteiskunnan uhri viitaten elinympäristöön ja aikakauteen.
Ennis onkin tässä elokuvassa keskipiste-pääosassa, sillä myös kamera seurasi hänen elämänsä kulkua
enemmän ja yksityiskohtaisemmin kuin Jackin (Jake Gyllenhaal).
Kieltämättä Heath teki roolihahmonsa suorituksen erinomaisesti.
Pohtien molempien päähenkilöiden roolihahmoja sekä niiden kompleksia, Heathilla on epäilemättä
paljon vaikeampi roolihahmo Ennisinä suoritettavaksi kuin Jakella.
Kameran mukaan Ennisillä on enemmän tunteiden patoutumaa sekä kuristava/pakahduttava
tunne-elämä, josta hän onkin saanut elokuvan juonen mukaan ahdistuskohtauksia.

Rakkauden mittakaavassa sympatiakin kallistuu kuitenkin enemmän Jackin puolelle.
Jack on tässä rakkaussuhteessa se todellinen uhri. Vaikka kamera harvaltaan
seurasi Jackin elämän kaipuuhetkiä, silti ne hetket tuntuivat selkäytimessä.
Loppujen lopuksi kumpaa miestä söi elävältä tämä tukahduttava kaipuu_____
mielestäni enemmän Jackia.
Perustelen tätä sanomaani seuraavasti:
Vaikka Ennis on myös vaikeassa asemassa, silti hän uhrasi heidän rakkauttansa varten
vähemmän kuin Jack. Ennisillä oli suurempi kyky elää yhteiskunnan harmoniassa sekä
hänellä oli loppujen lopuksi suurempi paineiden sietokyky kuin Jackilla.
Esim. joka kerta kun heidän tiensä erosivat, se oli Ennis, joka nousi nopeammin taas
jaloilleen, kun taas Jack vaipui tähän tuskaan ja synkkyyteen kauemmin.

Jack on tässä rakkaussuhteessa se intohimoisempi puoli____uhrautuvampi ja
kenties myös hauraampi. Miksiköhän hauras? Vaikka kamera ei tosiaankaan
seurannut kovin paljon hänen tunteitaan, silti ajatus sai sydämeni kovaan
puristukseen miettiessäni miten paljon hän kärsi siinä suhteessa.
Hänhän teki kaikensa tämän suhteen eteen. Hän olisi voinut jopa ottaa
elämänsä suurimman riskin, jos hän vain pystyisi olla Ennisin kanssa.
Ainakin minua harmitti kovasti kun loppujen lopuksi hän kuoli
kuitenkin ikään kuin ilman sitä vastakaikua.
Hän oli ehdottanut Ennisille melko monta kertaa, ja ilmaisi miten paljon
hän tahtoi tämän, saamatta hyväksyntää.
Jackin unelma oli murskattu kerta toisensa jälkeen.
Ihminen on sellainen olento, jolla on aina unelma/unelmia, jotta jaksaa
elää tavalla tai toisella onnellisesti. Voin hyvin kuvitella miltä Jackista tuntuu,
kun hänen elämänsä suuri ja ainut unelma murskattiin sirpaleiksi toistuvasti
kahden kymmenen vuoden ajan pohjattomassa kaipuumeressä.
Ihminen hajoaa siis vähemmästäkin.

Sydämeni itki tässä kohdassa, vaikka konkreettisia kyyneleitä ei kuitenkaan tullut. Varmaan
johtuen siitä, että itkemiseen osallistuvat sekä parasympaticus että
sympaticus, tässä hetkessä mielessäni valloitti liikaa tuskan ja ahdistuksen tunne.

Kun Ennis sanoi taas Jackille "Mun pitää nyt mennä, nähdään taas!" voin kuvitella
miten epätoivo jälleen valloitti Jackin.
Sitten kun Jack kysyi Ennisiltä miksi elokuussa hän ei saanut nähdä tätä,
vaan piti odottaa marraskuuhun asti. Eikö Ennis tajunnut, että odotusaika
on tappavan pitkä ja sietämättömämpi kuin nälkävuosi?

Hmm, sympatiani todellakin kallistui Jackin puolelle huomatessani hänen hermonsa
romahtaneen. Hän siis hajosi täysin, ja pelkäsi pahoin, ettei pystysi enää
odottaan marraskuuhun asti. Tämä oli Ennisille pahaenteinen viesti, (missä
Ang Lee sovitti taitavasti kohtauksen, jossa Jack muisteli aiemmin vuoristolla hänen ja Ennisin ollutta
yhteistä hellyyshetkeä)_______ hänen unelmansa saattoi hajota kokonaan sekä voimansa
ja hemonsa rohmahtaa lopullisesti. Tämä saattoi olla hyvinkin heidän viimeinen tapaamisensa___
Jack viesti katsojille.


Hän jälleen saattoi rakastettuaan Ennis yhteiskunnan,
ympäristön ja perheensä pakotteiden keskelle_____ voimatta tehdä yhtään mitään.
Marraskuu ei enää tosiaan ehtinyt saapua.... Surullista!
Jos Jack olisi rakastanut Ennisiä vähemmän, hän olisi voinut saada toisen miehen ja
kenties elää haluamallaan tavalla. Mutta kun hän oli niin syvästi rakastunut Ennisiin!
Tämä oli hänelle tietynlainen umpikuja ja syvä kuoppa.


Ennis kärsi yhtä lailla, ja rakasti ilman muuta Jackia yhtä paljon kuin Jack häntä, mutta hieman
eri tavalla. Lisäksi Ennis sai koko tarinan lopullisen kauniiksi, siksi että hän eli lopun ajan muistellessa
Jackia. Ennis ja kaksi heidän yhteiset paitansa____ Ennis tyytyi vähempään, mutta rakkaus on
karun aito.
Paidat ovat hänen seuranaan päivästä toiseen kipeän kauneine muistoineen.
Ihminen on mennyt paita jää,
ruoho kellastunut juuri elää.

Ennis, kaksi paitaa_____ keskellä ei mitään karu maatila.
Surullisen haikea tarina, eikö totta?!


Koskettavinta elokuvassa on kenties juuri tämä kohtaus, missä Ennis huomasi hänen kadonneen
paitansa olleen koko ajan Jackin hallussa. Hän tajusi kipeimmän kautta miksi Jack "varasti"
hänen paitansa ja kuollessaankin Jackilla oli tämä paita päällään_____
koska ikuinen kosketus, jota Jack halusi niin kipeästi Ennisiltä, voi saada vain tämän paidan
kautta. Edes Ennisin valokuvaa hänellä ei ilmeisesti ollut.
Paidassa on Ennisin hikiä.
Paidassa on Ennisin olemusta.
Paidassa on Ennisin feromoneja.
Paidassa elää toivo.

Paita oli ollut Jackin vieressä päivästä toiseen.
Paita oli Jackille kuin rakastetunsa Ennis, aina vierellään,
elämänsä ainoan haaveensa mukaan_____ ainiaan.
Elokuva ei ole mustavalkoinen: Ajatelkaa liittoja, joita päähenkilöt solmivat ja niiden kuvauksia. Hirveitä tunteita voi myötäelää monenkin henkilön kohdalla. Tärkeää on kuitenkin muistaa taustatekijät!
VAROITUS: juonta paljastetaan - älä lue, jos olet menossa katsomaan elokuvaa.

carpe diem kirjoitti: "Tämä oli Ennisille pahaenteinen viesti, (missä Ang Lee sovitti taitavasti kohtauksen, jossa Jack muisteli aiemmin vuoristolla hänen ja Ennisin ollutta yhteistä hellyyshetkeä)"

Takauma ja sen ajoitus on peräisin Annie Proulxin novellista, ei ohjaajalta: "What Jack remembered and craved in a way he could neither help nor understand was the time that distant summer on Brokeback when Ennis had come up behind him and pulled him close, the silent embrace satisfying some shared and sexless hunger."

carpe diem kirjoitti: "Ang Lee jättää yleensä tulkintavaraa sekä "mielikuvitusten viemää" -ilmiöitä itse katsojalle. Esimerkkinä Brokeback Mountainissa hän ei kuvaillut tarkkaan mihin oikeasti Jack menehtyi. Kuitenkin suurin osa katsojista ilman muuta ymmärtää asian ytimen."

Novelli paljastaa, että Lureenin ilmoittama kuolinsyy on se oikea: "Ennis didn’t know about the accident for months until his postcard to Jack saying that November still looked like the first chance came back stamped DECEASED". Ennis ei kuitenkaan kykene uskomaan Lureenia: "No, he thought, they got him with the tire iron". Epävarmuus Jackin kohtalosta jää vaivaamaan Ennisiä loppuelämäksi. Novelli päättyy virkkeeseen: "There was some open space between what he knew and what he tried to believe, but nothing could be done about it, and if you can’t fix it you’ve got to stand it."
Ja palkintoja satelee leffalle vaan lisää;Ang Lee voitti ohjaajien kiilan(DGA)palkinnon viime yönä Los Angelesissa.Tämä enteilee lähes varmasti myös Oscar-voittoa!
Brokeback Mountain perustuu samannimiseen novelliin Annie Proulxin novellikokoelmassa "Close Range". Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisi novellikokoelman suomeksi nimellä "Lyhyt kantama" vuonna 2001. Äskettäin Otava otti teoksesta uusintapainoksen. Teos löytyy Otavan Seven-pokkarisarjasta ja sen ohjevähittäishinta on 7,90 euroa.

Otavan kirjailijaesittelyn mukaan Lyhyt kantama sisältä "hullunhirveitä kertomuksia lehmipoikien lännestä" [1]. Pertti Avolan mukaan "Proulxin novellit ovat hurjia, tragikoomisia juttuja pienistä ihmisistä ison taivaan alla - - - Proulxin maailmassa toivo on tiukassa, mutta arjen surrealismia piisaa. Silti novellit eivät ole lohduttomia. Niitä keventää absurdi huumori, ja Proulzin tapa kuljettaa tarinoitaan irtonaisesti" [2].

[1] http://www.otava.fi/kirjailijat/ulkomaiset/proulx_annie/
[2] Helsingin Sanomat 30.1.2006
Tuli nähtyä. Pidin. Ja kieltämättä silmät kostuivat pariinkin otteeseen. Sen verran seurailin elokuvasalin tapahtumia, että totesin muutaman kohtauksen ilmiselvästi aiheuttaneen muillekin vastaavaa.
Eka leffa kun teatterissa kaikki olivat täysin hiljää alusta loppuun! Ei äsryttäviä suputteluja tai rapisteluja. Pitkästään aikaa Hollywood tuotantoa joka vaikutti. Tuo on kyll dvd hyllylläni heti kun se on mahdollista!
Brokeback Mountain sai 8 oscar-ehdokkuutta.
Ne ovat aika lähellä Golden Globe -ehdokkuuksia.

Todella hienoa, kun nyt Jake Gyllenhaal
on myös Best Supporting Actor -kategoriassa!

Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille :)
Tämäpä meneekin jännittäväksi.
Juhani

78th Academy Award Nominees:
-----------------------------

Best Picture
Brokeback Mountain
Capote
Crash
Good Night, And Good Luck
Munich

Best Director
Ang Lee - Brokeback Mountain
Bennett Miller - Capote
Paul Haggis - Crash
George Clooney - Good Night, And Good Night Steven Spielberg - Munich

Best Actor
Philip Seymour Hoffman - Capote
Terrence Howard - Hustle & Flow
Heath Ledger - Brokeback Mountain
Joaquin Phoenix - Walk The Line
David Strathairn - Good Night, And Good Luck

Best Actress
Judi Dench - Mrs Henderson Presents
Felicity Huffman - Transamerica
Keira Knightley - Pride & Prejudice
Charlize Theron - North Country
Reese Witherspoon - Walk The Line

Best Supporting Actor
George Clooney - Syriana
Matt Dillon - Crash
Paul Giamatti - Cinderella Man
Jake Gyllenhaal - Brokeback Mountain
William Hurt - A History Of Violence

Best Supporting Actress
Amy Adams - Junebug
Catherine Keener - Capote
Frances McDormand - North Country
Rachel Weisz - The Constant Gardener
Michelle Williams - Brokeback Mountain

Best Adapted Screenplay
Brokeback Mountain
Capote
The Constant Gardener
A History Of Violence
Munich
Loistava leffa tosiaan! Jos et ole nähnyt leffaa, suosittelen palaamaan tähän viestiin kun olet leffan nähnyt, sillä en aio ottaa vastuuta viestini mahdollisesti aiheuttamasta mielipahasta katsoessasi elokuvaa. :)

Näkemissäni elokuva-arvosteluissa erityisesti Heath Ledgerin roolityötä on kehuttu. Ja hyvää työtä hän minunkin mielestä teki. Sen sijaan tiedustelisin käsityksiänne hänen puhetavasta. Puhuvatko jotkut ihan oikeasti tuolla tavoin? Omaan korvaani puhe kuulosti teeskennellyltä, yritykseltä näytellä mahdollisimman maskuliinia (heteroa). Sinällään tuo toki sopisi tilanteeseen, onhan heteroaesittämisen puolesta kirjoitettu tälläkin saitilla toisaalla. Vai puhuttiinko tuohon tyyliin ihan oikeasti heteromiesten keskuudessa elokuvan kuvaamassa ajassa (vähemmistöstä toki on kysymys)? Vai kuuluuko puhetapa kenties länkkärikulttuuriin? Varsinaisia länkkäreitä en ole juuri katsonut pariinkymmeneen vuoteen.
en ole engl kielen asiantuntuntia, korjaatkot muut jos olen väärässä, mut eikäs ne puhui siinä sitä etelän slangia?
Kommentoin kahta edellistä viestiä aloittamassani uudessa viestiketjussa "Brokeback Mountain -elokuvan nähneiden keskustelua". Kehotan laittamaan sinne kaikki juonipaljastuksia sisältävät tai muuten vain katselunautintoa mahdollisesti vähentävät keskustelut.
Onko kukaan muuten onnistunut näkemään tv:ssä Brokebackin mainosta? Tajusin tässä hiljan, että itse en ole vielä nähnyt ensimmäistäkään (?).
Eipä ole mainostettu tv:ssä ei...Outoa...Leffan markkinoinnista vastaa Sandrew Metronome Distribution Finland.
Ehkäpä tietynlaisten elokuvien todennäköisin yleisö tavoitetaan parhaiten sohvalta Maikkaria tuijottamasta ja toisenlaisten elokuvien yleisö taas Helsingin Sanomien ääreltä.
Mtv3:n uutisissa oli juttua, kun esiteltiin Oscar ehdokkaita, niin ihan pieni pätkä näytettiin siitä, mutta ei edes kerrottu mitään mistä se kertoo tai muuta. Mutta mainoksia ei tosiaankaan (ainakaan vielä) ole tainnut olla...
ajatelleen tv-mainonan hintaa, kannattako siiheen lähteä jos koko maassa vain 2 kopiota?! ja paras mainonta on juuri nämä keksustelut...
Oikeasti paras aikoihin nähty leffa, en ole itkenyt leffoissa varmaan 10.vuoteen joten empimättä vuoden paras! jäi tyhjä tunne (ikävä jota kuta) kun lähdin teatterista lumisateseen.. niin, ja onneksi en elänyt 60'luvulla :)
Näin elokuvan viime tiistaina ja oli kyllä kauhea tunnekrapula seuraavana päivänä. Ei tuo elokuva nyt kaikille mitään kyyneleitä tuo, mutta sanompahan vaan, että oli hiton ahdistava elokuva.
Hiukan sivuun otsikosta.

Jestas sentään!

Englantilainen Sun-lehti julkaisi sisäpiiritiedon, jonka mukaan Brad Pitt on pyytänyt avustajiaan etsimään hänelle gay-roolin johonkin filmiin. Uutisessa kommentoidaan Brad Pittin haluvan mitä ilmeisimmin viipaleen itselleen siitä suosiosta, jonka on aloittanut elokuva Brokeback Mountain.

Uutinen on levinnyt jo kautta maailman. Se on luettavissa esimerkiksi
PinkNews.co.uk osoitteesta:
http://www.pinknews.co.uk/news/entertainment/2005-389.html

Tietenkin samassa uutisessa piti kertoa, että hän odottaa poikavauvaa tyttöystävänsä kanssa!

Juhani
Joku kysyi tuossa aikaisemmin, että puhuuko joku oikeasti samalla tavalla kuin Ellis puhuu. Vastaus on kyllä, Keskilännessä kyllä puhutaan tuolla tavalla ja sillä ei mikään ole muuttunut elokuvan esittämästä ajasta: homoille tapahtuu omituisia onnettomuuksia syrjäisillä seuduilla jatkuvasti. Jack ja hänen "perheensä" ovat taas teksasilaisia, ja puhuvat lyör leveää Lone Star Staten amerikkaa.
Brokeback Mountain sai sitten 3 Oscaria (Paras ohjaus, sovitettu käsikirjoitus ja originaalimusiikki). Harmi ettei pystejä tippunut enempää...
No pääsin vihdoinkin näkemään elokuvan. Se on selvästi klassikko ja elokuvan teemat hyvin todellisia. Henkilöihin voi samaistua ja sitä todellakin jäi miettimään myös omia motiivejaan. Tunnistin itsessäni paljon Ennisin luonteenpiirteitä. Hänen elämänkaarensa toteutuu oikeasti monien homomiesten elämässä, jos avioliittovaihe jätetään pois: sama eristäytyminen ja samanlainen tunne-elämän estyneisyys ja -köyhyys. Se vain on niin, että näitä homomiehiä on, jotka jostakin syystä torjuvat elämän ja ihmissuhteet ja kaiken heihin kohdistuvan rakkauden. On myös totta, että miestä voi rakastaa läpi elämän, vaikka suhde jostakin syystä katkeaa. Kun kerran on päästänyt miehen lähelleen ja avautunut sille suhteelle, se vain jättää jälkensä. Se muisto jää psyväksi, kun oikeasti rakasti, vaikka toinen osapuoli ei olisi mennytkään niin syvälle tai ottanut suhdetta yhtä tosissaan. Tietenkin on totta, että tosiasioihin sopeutuu ja niitä vastaan ei kapinoi.

Ohjaaja Ang Lee on valtavan hyvä. Järkyttävän hyvä. Aivan upeata ohjausta. Jokainen roolisuoritus oli hyvin todentuntuinen, vaikkakin Jackin vanhemmat eivät todellisessa elämässä olisi koskaan saaneet tietää poikansa homoudesta: se on kyllä pelkkää legendaa, mutta he olivat ihmistyyppeinä aivan tosia. Tuollaisia vanhempia on Suomessakin ja olen sellaisia tavannut. Jack voisi kumminkin olla omista lähtökohdistaan käsin enemmänkin Ennis kuin elokuvan Ennis, jonka taustat jäivät täysin ilman tilaa, mikä oli kummallista.

Ensimmäinen seksikohtaus oli takaapäin panemisineen liian kliseinen ja suoraviivainen. Ei siihen heti suoraltakädeltä mennä, jos ei ole kokemusta. Ei sitä ensimmäisellä kerralla edes tiedä, miten ollaan miesten kanssa sängyssä, jos ei ole koskaan ollut. En minä tiennyt enkä edes lauennut, koska jännitin sitä. Ihmisiä jännittää sängyssä, jos ei ole kokemusta, mitä seksi on. Nythän oli kyseessä kaksi neitsyttä eli miestä joilla ei ollut kokemusta seksistä. Suuri miinus siitä.

Hienoa luonnon ja työn kuvausta.

Kaksi miespääosanäytelijää ovat mielettömän hyviä. Ajatelkaa, miten nuoria he oikeasti ovat ja tuollainen roolisuoritus. Surullista on, että he eivät todellakaan kykene koskaan irrottautumaan näistä rooleistaan. Ei voi mitään. Voi olla kuitenkin vain ylpeä.

Suomessa ei ikinä ole kyetty tekemään mitään tämänveroista elokuvaa!
Unohdin mainita yhden seikan. On totta, että voi reagoida eroon yhtä voimakkaasti ja fyysisesti kuin Ennis teki ensimmäisen eroamisen jälkeen. Kundit pyörtyilevät ja saavat paniikkihäiriökohtauksia eron tai sen uhan ollessa kyseessä. Samoin minäkin olen itkenyt ( ja usein vieläkin) yksinäisyydessä omia sydänsurujani kuten Jack teki autossa matkalla pois tapaamisesta, mikä meni myttyyn. Olen saanut jopa raivareita, kun minut on ymmärretty väärin. Siis raivokohtauksia yksin kännissä. Oh my Lord!
"Nythän oli kyseessä kaksi neitsyttä eli miestä joilla ei ollut kokemusta seksistä."

Hm. Oliko?

Joko DVD on julkaistu?
Enter väitti ettei Jackilla ja Ennisillä ollut kokemusta seksistä ennen teltassa vietettyä yötä. Novellin mukaan "Ennis jerked his hand away as though he'd touched fire, got to his knees, unbuckled his belt, shoved his pants down, hauled Jack onto all fours and, with the help of the clear slick and a little spit, entered him, nothing he'd done before but no instruction manual needed." Ennisillä ei siis ollut kokemusta anaaliseksistä. Ennisin muista seksikokemuksista tai Jackin seksikokemuksista ei tuon perusteella voida sanoa mitään.
Joo, mut kun katsoo vaan elokuvaa, niin saa sen vaikutelman, että kysymys on kaksikymppisistä työttömistä miehistä, joilla on kummallakin "huonot" taustat, mikä sitten lopulta yhdistää heitä, kun sattuma saa heidät yhteen, koska siinä elämäntilanteessa homomiehillä ei ollut juurikaan mahiksia tutustua toisiin homomiehiin, kuten kohtaus kapakassa kertoi, kun Jack yritti pokata rodeopelleä, niin todennäköisesti heillä kummallakaan ei ollut seksikokemuksia kummankaan sukupuolen kanssa, ja tämä tekee ensitapaamisesta ja suhteesta muistettavan siinä ainutkertaisuudessaan ja lopulta pitää heitä yhdessä, koska se, että olisi törmännyt toiseen homoon myöhemmin olisi ollut kuin neulan etsimistä heinäsuovasta, koska yhteiskunnan normi oli mennä avioliittoon. Kaksi luuseria kohtasi toisensa. Heidän tulevaisuudennäkymät olivat epävarmat. Siksi he kaipasivat lohtua(inhimillistä lämpöä, kaveruutta, kosketusta) ja saivat sitä toisiltaan. Elokuvan alussa he olivat sulkeutuneita ja varautuneita( koska ei ollut lupaa ottaa kontaktia tai odottaa sitä keneltäkään mieheltä) ja ilmeisesti yksinäisiä, mikä taas nähtiin, kun he ensimmäisen kesän jälkeen erosivat, jolloin Ennis joutui palaamaan takaisin samaan vanhaan elämäänsä kuin mitään edistystä ei olisi tapahtunutkaan siinä ja hän joutui luopumaan pakon sanelemana jostakin ( suhteesta) mikä antoi hänen elämäänsä sisältöä ja ystävyyttä, ja siksi hän sai niin voimakkaan kohtauksen.

Meksikon puolella oli kadunpätkä, missä oli mahdollisuus ostaa(?) seksiä köyhiltä homomiehiltä, mikä ei ilmeisesti ollut mahdollista niillä seuduilla, missä miehet asuivat ja sekin kohtaus tapahtui siinä vaiheessa, kun Jack oli jo kypsempi mies(30-40v?)ja jo pettynyt omiin odotuksiinsa suhteen todellistumisesta kokonaisemmaksi pois siitä puoli-elämästä, mitä he olivat pakon sanelemina eläneet. Onhan nykyisinkin homomiehiä( oikeammin bi-), jotka harrastavat seksiä vain ulkomaanmatkoillaan paljastumisen pelossa.
Se nyt ainakin on ihan varmaa, että Jackillä oli käynyt flaksi miesten suhteen Brokeback Mountinin kesän jälkeen ja ennen miesten uutta tapaamista neljän vuoden jälkeen. Kun Ennis ja Jack makaavat motellin sängyllä niin Ennis kysyy onko Jackillä ollut muita. Jack kieltää, mutta heti perään todetaan, että hän oli ratsastanut muullakin kuin sonneilla. Mutta elokuvan keskustelusta taitaa puuttua tämä kohta.
Se kohtaus, kun Ennis lähetti postikortin sopiakseen uudesta tapaamisesta vuoristossa ja sai kortin takaisin ilman vastaanottajaa oli jotenkin epätodellinen, koska miksi hänelle ei olisi kuolemasta ilmoitettu, koska he olivat tapailleet toisiansa säännöllisesti kalareissun merkeissä. Eikö se todellisessa elämässä olis kuitenkin tapahtunut? Se toi mieleeni ajan ennen rekisteröitymistä, kun jossakin tilanteissa olin miettinyt samaa: jos miesystävälleni tapahtuisi jotakin, kukaan ei vaivautuisi ilmoittamaan minulle tapahtuneesta, koska minä en ollut lähiomainen enkä "olemassa" . Se tuntui pahalta. Se vain palautui mieleeni, kun näin elokuvassa Ennisin puhelinkopissa soittamassa Jackin vaimolle ja miten semmoisen tilanteen on täytynyt tuntua kurjalta todellisessa elämässä, kun ei voi kuin vaieta ja olla itsekseen tilanteen kanssa.

Minusta Jackin kuolema jätettiin hieman liikaa auki ja vain vihjaistiin väkivaltaiseen kuolemaan( Ennis arvasi todelliset tapahtumat ), mikä oikeasti on tänä päivänäkin mahdollista monissa osavaltioissa USA:ssa.

On harmi, että heterot eivät käy ks. elokuvaa monillakaan paikkakunnilla, koska aihe on edelleen "tabu". Naiset voivat käydä, mutta miehet eivät uskalla.
Enter kirjoitti: "Joo, mut kun katsoo vaan elokuvaa, niin saa sen vaikutelman, että - - -"

Oma vaikutelmasi on yksi asia. Se, mitä tarinan luonut kirjailija kertoo tai jättää kertomatta, on toinen asia. Älä sekoita ensimmäistä jälkimmäiseen.

Enter kirjoitti: "miksi hänelle ei olisi kuolemasta ilmoitettu, koska he olivat tapailleet toisiansa säännöllisesti"

Novellissa Lureen toteaa: "Jack used to mention you, you're the fishing buddy or the hunting buddy, I know that. Would have let you know, but I wasn't sure about your name and address. Jack kept most a his friends' addresses in his head". Ainakin tuon "in his head"-kohdan muistan sisältyneen myös elokuvan dialogiin.

Enter kirjoitti: "- - - vihjaistiin väkivaltaiseen kuolemaan( Ennis arvasi todelliset tapahtumat ) - - -"

Lureenin ilmoittama kuolinsyy on se oikea. Katso tämän ketjun viestiä 62.

Enter kirjoitti: "On harmi, että heterot eivät käy ks. elokuvaa monillakaan paikkakunnilla, koska aihe on edelleen "tabu". Naiset voivat käydä, mutta miehet eivät uskalla."

Ehkäpä kyseinen elokuva vain ei kiinnosta.
JohnnyFinland: "Oma vaikutelmasi on yksi asia. Se, mitä tarinan luonut kirjailija kertoo tai jättää kertomatta, on toinen asia. Älä sekoita ensimmäistä jälkimmäiseen."

Hähää, köyhää kirjallisuuskritiikkiä :) Jos oltaisiin kurssilla, panisin ainakin korvaamaan "kirjailijan" "sisäistekijällä", ja sittenkin mutisisin partaani intentionaalisesta harhasta ainakin hetken, kunnes vetäisin hihasta E. D. Hirsch Jr:n.

Mutta vakavammin: ei myöskään pidä samastaa elokuvan ja alkuperäistekstin juonia. Elokuvan tulkinta on tehtävä siitä erillään, mitä sen pohjalla oleva kirja kertoo.
Ladataan tässä nyt vielä ne tutut triviaalikliseet, jotka soveltuvat jokaiseen fiktiiviseen kirjaan/elokuvaan/näytelmään/musiikkivideoon jne.

Mitään yleispätevää 'objektiivista totuutta' tapahtumien kulusta ei ole. On vain olemassa kirjailijan totuus kirjan/novellin tapahtumista, joka saattaa tietyissä tapauksissa (ei välttämättä juuri tässä) olla tarkoituksellisen kaksiselitteinen.
Toisaalta on elokuvan ohjaajan/käsikirjoittajan/tuottajan näkemys elokuvan tapahtumista, jotka pohjautuvat kirjaan mutta eivät välttämättä tarkasti noudata kirjailijan ajatustenjuoksua. Ja taas tahallista moniselitteisyyttä voi jäädä katsojan pohdittavaksi.
Ja kolmanneksi on lukijan/katsojan totuus, kun hän tulkitsee asiat omista lähtökohdistaan ja "tietää", miten asioiden on täytynyt olla, vaikka sitä ei ole suoraan sanottu. Mutta kun fiktiosta on kysymys, asioita joita ei ole sanottu ei ole olemassa. Ellei kirjailija/ohjaaja tee teokseensa jatko-osaa, jossa paljastetaan ensimmäiseen osaan jääneet arvoitukset ;)
Kritisoin Enterin väitettä, jonka mukaan Jackilla ja Ennisillä ei ollut kokemusta seksistä ennen teltassa vietettyä yötä. Pidän tuollaista kritiikkiä argumentaatiokritiikkinä, en kirjallisuuskritiikkinä.

Viittasin novelliin enkä elokuvaan, koska elokuva ei ollut käytettävissäni, mutta novelli oli ja tiedän elokuvan olevan poikkeuksellisen uskollinen novellille. Ellei muistini aivan hapertunut ole, ei elokuvassakaan ole mitään, mikä tukisi Enterin väitettä muulla kuin vaikutelmien tasolla.

Ei vaikutelmissa mitään pahaa ole. Vaikutelmia vain ei mielestäni pitäisi tarjoilla jonakin muuna kuin vaikutelmina.
Minusta seksikohtaus oli sillä tavalla kömpelö ettei voi ajatella siitä muuta kuin, että toinen oli ainakin ensikertalainen. Jackillä olisi voinut olla - ehkä - miesjuttuja takanaan, mutta ei kukaan homo tee sillä tavalla sängyssä, että työntää perseensä toisen nenän eteen tuolla tavalla kuin elokuvassa tehtiin. Kyllä homomiehet nyt parempia rakastelijoita ovat, kun heillä on kokemusta takanaan ja tiedän, että suuteleminen, halailu on useimmille tärkeätä seksissä. Toinen asia, mihin kiinnitin huomiota oli suutelemisen pakonomaisuus: ei homomies suutele tuolla tavalla kuin elokuvassa tehtiin, vaikka olisikin ollut välimatkaa. Ei siinä käytetä voimaa tuolla tavalla. Homomies on parempi suutelija ja siinä on mukana hellyyttä. Se on aistillisempaa. Ymmärrän kyllä, että ne ovat ohjaajan painotuksia, joilla hän yrittää luoda vaikutelman suhteen syvemmästä kaipauksesta ja tunteiden voimakkuudesta.

Homot ovat taitavia sängyssä, ainakin useimmat.
Sitäpaitsi ne ähkivät kuin siat siinä ekassa kohtauksessa enkä minä ole kohdannut ikinä sellaista omassa elämässäni oli kysymyksessä musta tai valkoinen mies. Ymmärsin, että ohjaajalle seksikohtaukset ovat olleet " välttämätön paha" ja taiteelliset painotukset olivat muualla kuten uskollisuuden kuvaamisessa, mikä on poikkeuksellista kerrontaa, mitä tulee elokuviin homomiehistä ja omalla tavallaan kaunis ajatus. Tyylikäs elokuva, totta vie!
Edellinen