Kysely: Hedelmättömyysvaatimuksen poiston juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona hyväksyy 42 prosenttia (juttukommentit)

Minusta näyttää siltä, että translakiuudistuksen suhteen ollaan jo kalkkiviivoilla. Niin kotimainen kuin kansainvälinenkin paine nykylainsäädännön epäkohtia kohtaan on varsin kovaa. Poliittista tahtoa alkaa olla riittävästi ja yleisessä mielipiteessäkin alkaa näkyä laajempi käsitys muutostarpeesta. Niinsanotusti "pihvi on kääntymäisillään".

Tässä(kin) näkyy asiallisen tiedon voima ja asian normalisoituminen. Kun vähemmistöön kuuluvat käyvät tutuiksi joko henkilökohtaisesti tai tiedotusvälineiden välityksellä, sitä todennäköisemmin pysähdytään ajattelemaan vähemmistöä yksilöinä perusteltuine tarpeineen - eikä kasvottomana "tuolla jossain" olevina sosiaalisen median kiukkuna siitä, että joku jossain on käyttänyt jotain väärää termiä (viitatessaan kenties ihan hyväntahtoisesti sukupuolivähemmistöihin) .
Sitten vielä kun iltapäivälehdistö ja muutkin hömppä-some/mediat lopettaisivat ne vouhotukset "mies tuli raskaaksi", kun miehen raskaudesta ei kuitenkaan ole kyse.

Translakijutussa on koomisuutta siinä että sitä ajetaan translakiuudistus-nimellä, vaikka siinä sitten kuitenkin tähdätään nainen / mies -sukuvariaation määrittelyn muuttamiseen ja "pyyhitään tiskirätillä" sukuvariaatioiden monimuotoisuutta aiempaa enemmän.
Eli koomista se henki että suku"puoli"variaatioita on ilmiselvästi monia, mutta halutaan ehdottomasti olla vain kahta, vain naista tai miestä.

Jos kun lisääntymiskyky säilytetään, eli miehenä voi nainenkin olla tai naisena voi mieskin olla, niin aikamoinen tarve tulee sitten muuttaa iso määrä oppikirjoja ja terveydenhoitoon liittyvää kirjallisuutta, kun pitää määritttelysanallisesti muuttaa kerrontaan "nainen tulee raskaaksi tai mies tulee raskaaksi" -rakenne. Etenkin jos siellä ei saa kertoa (itsemäärittelystä poiketen) tuota muodossa että henkilö tulee raskaaksi.

Asiaanhan liittyy sekin että sukupuoltaan korjaava kait joutunee käyttämään hormonilääkitystä lopun ikäänsä ja jo se hormonilääkitys vie lisääntymiskyvyn, joten lisääntyäkseen se hormonilääkitys pitää katkaista, jolloin sitten kyseenalaistuu se sukupuolen korjaaminenkin, se halu korjata sukupuoltaan. Ja sitten asia menee ihan vain labeleiksi 2-sukupuolikontekstissa.

Ymärrän kyllä niitä heteroseksuaalisesti suuntautuneita, jotka huvittuneina naureskelevat ristiriitaiselle "kehitykselle", jossa juuri kun saatiin avioliittolaki sukupuolineutraaliksi, eli nakattiin avioliittolaista sukupuolet kokonaan pois,
niin sitten translakiuudistuksessa puolestaan pulttaudutaankin naiseen vs mieheen, eli sukupuolistutaan oikein olan takaa.

Vaikka vaihtoehtona olisi ollut joko luopua kokonaan sukupuolista ja olla kaikki henkilöitä, ihmisiä. Tai sitten monimuotoisuuden mukaan lisätä suku"puoli"lajien lukumäärää luonnonmukaisempaan suuntaan, kahdesta tai kolmestakin vielä useammaksi.
  • 3 / 4
  • human
  • 25.4.2019 23:42
Mielenkiintoahan joillain herättää se, miten translakiuudistuksen itsemäärittelyn suhteen tilanne on itsemäärittelyssä kesällä Helsinki Priden Naistenbileisiin "naisena"-itsemäärittelyn suhteen? Tai jos on Miestenbileet, niin miten niihin vastaavasti "miehenä"-itsemäärittelyn suhteen?
Kannattaisikohan tuota ajankohtaisena asiana toimittajienkin kysäistä?
Varmaan juridisen sukupuolen poisto olisikin kaikkien kannalta hyvä ratkaisu. Se nyt vain ei ole minnekään kovin nopeasti poistumassa, koska juridisen sukupuolimäärityksen olemassaoloa kannatetaan sen verran laajalti. Ainakin sukupolvi jos ei parikin tarvitaan. Jo nimilain sukupuolittuneisuuden purkaminen vaikuttaa aikamoiselta kivireen vetämiseltä.

Transsukupuolisten (ja muunsukupuolisten) yksilöiden kohdalla elämän tiimalasissa juoksee hiekka samoin kuin muidenkin, ja lainsäädännön nykytila on joka päivä ylimääräisen ikävän aihe. Kannattaa keskittyä muuttamaan sitä, mikä on nopea(hko)sti muutettavissa: nyt translakiuudistus ja kolmas juridinen sukupuolikategoria. Ne ovat realismia.

Aivan kuin vuosituhannen alussa parisuhdelaki oli mahdollista säätää. Lähes sukupolvi meni yhdenvertaiseen avioliittolakiin. Jos ei tuota välivaihetta olisi ollut, olisi moni pariskunta jäänyt paitsi sen tuomaa turvaa hyvinkin pitkäksi aikaa, ehkä loppuelämäkseen.

Pään mäntyyn puskeminen voi toki olla joidenkin mieleen, mutta polun etsiminen mäntyjen välistä jouduttaa perillepääsyä - tai ainakin tekee matkanteosta mukavampaa.

Ja... jos niissä bileissä tarkastetaan paperit, niin itsemäärittelyn hedelmähän näkyisi niistä.