Oikeus ei antanut transsukupuolisten oikeuteen vedonneelle hollantilaismiehelle lupaa muuttaa virallista syntymävuottaan

Keskustelu transsukupuolisten ja muunsukupuolisten oikeudesta korjata juridinen sukupuolensa omalla ilmoituksella herättää kaikenlaista kommentointia ja monenlaisia ideoita.

Suomen lisäksi monissa muissakin maissa keskustellaan siitä, että millainen oikeus yksilöllä on oikeus määritellä oma juridinen sukupuolensa itse ja pitäisikö kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto laillistaa. Yhtäläisesti Suomen lisäksi muuallakin keskustelu etenee ihan samanlaisin vuorosanoin.

Uudistusten vastustajat valittavat, että yhteiskunta romahtaa, kun kahteen vastakkaiseen sukupuoleen nojaava järjestys "sotketaan". Yhdysvalloissa Trumpin hallinto pyrkii sementoimaan syntymässä määritellyn sukupuolen ( https://ranneliike.net/uutiset/15092/new-york-times-trumpin-hallinto-pyrkii-maarittelemaan-transsukupuolisuuden-olemattomaksi-asiaksi ). Ja lukuisissa maissa tietysti sukupuolen moninaisuutta ei ole koskaan mitenkään tunnustettukaan.

Ihan yleisesti (esimerkiksi some-keskusteluissa ja vakavammissakin yhteyksissä) havaitsee, että muu kuin oma käsitys sukupuolesta on kaikenlaisen ymmärryksen tuolla puolen. Samat "jos tuntee olevansa... helikopteri / auto / jokin eläin / jotain muuta" -tyyppiset nokkelat heitot ovat arkipäivää niin meillä kuin muuallakin.

Alankomaissa 69-vuotias Emile Ratelband vaati tuomioistuinta määrittelemään syntymätodistukseensa syntymävuoden 20 vuotta myöhemmäksi. Hän vetosi siihen, että tuntee olevansa todellista ikäänsä nuorempi; vasta 49-vuotias. Hän kertoo lääkärien kertoneen terveytensä ja vartalonsa muistuttavan paremminkin 45-vuotiasta. Lisäksi hän on kertonut kuviensa saavan Tinderissä myönteistä huomiota - mutta todellisen iän paljastuttua homma meneekin puihin.

Ratelband esitti vaatimuksensa vedoten transsukupuolisten oikeuteen saada sukupuolensa korjattua syntymätodistukseen. Hänestä iän suhteen kyse on vastaavasta asiasta kuin juridisessa sukupuolessa. Oikeus kuitenkin on nyt päättänyt, että näin ei ole.

Nimenomaan transsukupuolisuuden ja muunsukupuolisuuden kohdalla tietoisuus omasta sukupuolesta näyttää kuitenkin toistuvan niin samanluontoisesti yksilöstä toiseen, että ilmiön synnynnäinen tausta on selkeä; kyse on siitä, että aivot ovat kehittyneet toisin kuin koulun biologian tunneilta tutuimpien XY tai XX -polun mukaan ( https://ranneliike.net/hlbtiFAQ ). Sukupuoli näyttää olevan moniulotteinen ja monimuotoinen asia. Tämä sitten joillekin aiheuttaa nyrjähdyksiä.
  • 2 / 2
  • Public eye
  • 4.12.2018 14:03
Fyysinen ikä on matematiikkaa, ainakin silloin kun syntymäaika on luotettavasti todennettavissa. Henkinen ja ulospäin näkyvä ikä on toinen asia, mutta ei se syntymäaikaa muuksi muuta.

Sukupuoli ei ole pelkkää fysiikkaa eikä matemaattisesti määriteltävissä, vaikka käsitettä suomeksi kuvaavassa sanassa "puoli" voi juuri meillä saada jonkun näin uskomaan. Ehkä tähän tarkoitukseen on vähitellen kehitettävä uusi sana?