Ranskan presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella on 11 ehdokasta, joista neljän suosituimman kannatus oli viimeisen, perjantaina tehdyn kyselyn mukaan seuraavanlainen, %:
Emmanuel Macron 24,0
Marine Le Pen 21,8
François Fillon 19,5
Jean-Luc Mélenchon 19,3
Entinen trotskilainen kommunisti Jean-Luc Mélenchon
veisi ohjelmallaan Ranskan konkurssin partaalle, koska vaarallisesti velkaantunut Ranska joutuisi ottamaan valtavat määrät lisää velkaa ja yritykset joutuisivat ahtaalle muista Mélenchonin suunnittelemista toimista johtuen. Mélenchon ylistää Venezuelan entistä presidenttiä Hugo Chávezia, jonka jäljiltä Venezuelan talous on kaaoksessa.
Mélenchon kannattaa sateenkaarikansalaisten oikeuksia.
Oikeiston homovihamielinen äärikonservatiivi François Fillon
on ottanut elämäntehtäväkseen sateenkaarikansalaisten oikeuksien vastustamisen. Fillon on vastustanut koko poliittisen elämänsä ajan kaikkia tasa-arvopyrkimyksiä suojaikärajoista parisuhdelakiin ja tasa-arvoiseen avioliittolakiin, jonka kiihkeimpiin vastustajiin hän kuului Hollanden hallituksen aikana. Fillon on lisäksi Putinin myötäilijä, joskaan ei varsinaisesti matele Kremlin portailla kuten Le Pen. Fillonia epäillään myös korruptiosta.
Kiihkokansallinen Marine Le Pen
johtaa Front Nationalia, jonka pääagendaan kuuluvat rasismin ja homovihan lisäksi tietenkin eroaminen EU:sta, euroalueesta ja NATO:sta. Vaaliohjelmassa on myös Ranskan tasa-arvoisen avioliittolain kumoaminen. Lisäksi Le Pen matelee Kremlin portailla ihaillen Putinia yli kaiken, on saanut 9 miljoonan euron lainan venäläispankilta ja kävi viimeksi viime kuussa Putinin palatsissa saamassa tukea kampanjalleen. Le Pen ja puolueensa on matkannut kohusta toiseen, kuten sekoilevat populistipuolueet muissakin maissa. Marine Le Penillä on menossa oikeusjuttuja, esim. EU vaatii Le Peniltä takaisin noin 350 000 euroa, jotka hän on käyttänyt puolueensa hyväksi jne.
Keskustaliberaali Emmanuel Macron
on ehdokkaista ainoa, joka aidosti edustaa Ranskan ja Euroopan arvoja mukaan lukien sateenkaarikansalaisten oikeudet. Macron on myös EU:n ja euroalueen puolestapuhuja. EU:n ja koko Euroopan vakauden kannalta talouselämä mukaan lukien Macron olisi ylivoimaisesti paras valinta.
Valittiinpa kuka tahansa näistä neljästä Ranskan presidentiksi, valitun on tultava toimeen lakiasäätävän kansalliskokouksen kanssa, mikä ei olisi helppoa, ei edes Macronille. Marine Le Penin mahdollinen presidenttiura loppuisi lyhyeen, sillä enemmistö parlamentaarikoista ei hyväksyisi Le Penin liittoutumista Putinin kanssa, EU:n hylkäämistä ja diplomatian muuttumista lepenimäiseksi sekoiluksi.
Kaksi eniten ääniä saanutta pääsee toiselle eli ratkaisevalle kierrokselle, joka järjestetään kahden viikon kuluttua 7. toukokuuta.
Sunnuntailukemiseksi saksalaisen yleisradioyhtiön yhteenveto:
http://www.deutschlandradiokultur.de/praesidentschaftswahl-in-frankreich-macron-le-pen-fillon.1083.de.html?dram:article_id=382080
------
Valhesivustot vauhdissa
Esimerkiksi Facebook on joutunut sulkemaan yli 30 000 valhesivustoa, jotka yrittivät vaikuttaa Ranskan presidentinvaaliin. Valhesivustot väittivät mm., että suosituin ehdokas Emmanuel Macron saa rahallista tukea Bahrainista yms. USA:n presidentti Trumpin kannattajat, jotka kuuluvat äärioikeistolaiseen alt right -porukkaan, ovat avanneet tuhansia sivustoja Marine Le Penin peukuttamiseksi ja valheiden levittämiseksi esim. Macronista. Venäjän ja Putinin päämääränä on tietenkin EU:n heikentäminen ja hajaannuksen lisääminen EU:n sisällä. Venäläistrollien valhesivustot levittävät juttuja Macronin homoseksuaalisuudesta yms.
Kommenttia muokattu: 23.04.2017 klo 16:28