Minusta Lohelan olisi ollut ihan perusteltua mainita, koska seksuaalivähemmistöt mitä ilmeisimmin olivat nimenomaan teon kohteena.
Ranskan presidentti Francois Hollande sen sijaan mainitsi vähemmistöt, mutta hieman pieleen. Hän esitti maanantaina USA:n suurlähetystössä surunvalittelunsa Orlandon tapahtumien johdosta. Presidentin sanavalinnat ovat kuitenkin herättäneet hämmennystä, sillä Hollande antaa sanavalinnoillaan ymmärtää seksuaalisen suuntautuneisuuden olevan valinta.
- Orlandossa tapahtui isku Yhdysvaltoja vastaan, mutta myös vapautta vastaan. Sellaista vapautta vastaan, jossa kukin voi itse valita seksuaalisen suuntautumisensa ja määrittää oman elämäntyylinsä ( yleX:n käännös
http://yle.fi/ylex/uutiset/ranskan_presidentti_molaytti_orlandon_iskujen_jalkeen_kukin_voi_valita_seksuaalisen_suuntautumisensa/3-8958318 )
Kommenteissa muistutettiin, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen ei ole valinta, vaan synnynnäinen ominaisuus. Orlandossa hlbti-vähemmistöön kuuluvat valikoituivat uhriksi yhden ominaisuutensa vuoksi, eivät valintojensa vuoksi.
Sosiaalisen median lisäksi myös Ranskan media on kritisoinut presidenttiä. Presidentin vastaavansisältöinen twiitti poistettiin myöhemmin.
Hollande edisti vahvasti mm. tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä. Hollanden voi arvella olevan perillä seksuaalisen suuntautuneisuuden olemuksesta, joten oletettavasti kyse on lähinnä huonosti harkitusta kieliasusta.
Myös meillä Suomessa aktiivisestikin hlbti-vähemmistöjen asemaa edistäneiden vaikuttajien tiedetään sekoilevan säännöllisesti käsitteiden suhteen ja puhuessaan hlbti-ilmiöön liittyvistä yksityiskohdista. Esimerkkinä vaikkapa presidentti Tarja Halonen.
Minusta tällaiset lapsukset yleensä ovat kuitenkin ihan anteeksiannettavia. Hollanden olisi kyllä hyvä oikaista itse kommenttinsa.
***
Vaikka itse koen olevani aika perillä korrektista termistöstä ja aihepiiristä muutenkin, niin lapsuksia sattuu toisinaan. Yleensä taustalla on keskittymisen puute ja/tai huolimaton kääntäminen esim. englannista.