Mainiota että suomalaisnäyttelijät pääosissa, Toukona ja Velinä - ja muistuttavatkin esikuviaan sopivasti.
Saa toki nähdä, miten hyvin heterot osaavat näytellä miehisiä homoja ; )
Tilkanenhan on ainakin aiemmin esiintynyt elokuvissa ihan alastikin, joten ehkä näemme hänet alasti myös Velin roolissakin, aviorakastelemassa Toukon kanssa.
Mukavasti rahoitus- ja tekijäyhteistyötä, myöskin Saksasta, sillä koskettaahan elokuva tavallaan Saksan homo-historiaakin, ääri-kristittyjen natsien tekostenkin historian kautta.
Karukoski kertoi, kuinka aikanaan hän ei tiennyt, että "Tom of Finland" -taiteilijanimellä tunnettu Touko Laaksonen oli suomalainen. Karukoski oli luullut tätä amerikkalaiseksi, joka oli vain viehättynyt Suomesta."
Tuo johtuu toki siitä, että Touko markkinoi töitään paljolti Yhdysvaltoihin ja hänelle muodostui tiiviit suhteet siellä säätiötään pyörittäviin ja että Touko lahjoitti tuotantonsa lopulta tuolle yhdysvaltalaiselle säätiölle, joka sittemmin markkinoi Tom of Finlandia "amerikkalaisena" ilmiönä.
Touko ja hänen kulttuurityönsä tuli laajemmin esille suomalaisena meillä vasta vuoden 1999 jälkeen, jolloin saatiin meillä kumottua laeista pois ns. kehotuskieltopykälä, joka oli säädetty 1970 umpikristittyjen vaatimuksesta ja jolla kiellettiin asiallisen informaation julkaisua seksuaalivähemmistöistä. Tom of Finlandista avoimempi kertominen meillä tuota aiemmin olisi saattanut johtaa syytteisiin. Toukohan kuoli 1991, jolloin tuo kehotuskielto-pykälä oli vielä voimassa ja se varmastikin vaikutti tietenkin Toukon päätökseen lahjoittaa työnsä Suomen ulkopuolelle, koska hänellä ei ollut tietoa, miten pahasti tuo kehotuskielto olisi saattanut vaikuttaa hänen töittensä kulttuurihistoriaan.
Touko Valio Laaksonenhan oli myös oivallisen "suvakki", yhdenvertaisuuden julkituoja, kun piirsi sekä mustalle että valkoiselle miehelle ihan täsmälleen yhtä isot pullotukset housuihin, eikä mennyt tuossa yleisten mielikuvien mukaan ; )
Touko Valio Laaksonenhan tulee taatusti tuossa elokuvassa esiin koko monipuolisessa kulttuuripersoonassaan. Hänhän oli musiikkimies ja työelämänsä leipätyönään oli monessa mukana, mainosgraafikkona omassa firmassaankin.
Ennen mainosalaa Laaksonen työskenteli ravintolamuusikkona lähes kymmenen vuoden ajan aina vuoteen 1958 ja soitti säännöllisesti muun muassa legendaarisen helsinkiläishotelli Palacen baarissa, Tässä kuva Toukosta jatkosodan ajoilta pianoa soittamassa
Tom of Finlandin tuotannosta tietävät tulevat varmasti kokemaan tuon elokuvan kautta miehen sen takaa koskettavan laajana ihmiskuvana ja ToF-kulttuurin taustoitettuna.
Mielenkiintoinen aikamatka menneeseen lähisitoriaankin, jonne monenkaan nykyihmisen kokemusmuisti ei enään yllä. Etenkin jos Bardy ja Karukoski ne tavoittavat elokuvassaan.
Hienoa että tämä elokuva tehdään. Vaikka se ei olekkaan minun homomaailmaani. Olen siitä kiinnostunut. Touko teki merkittävän elämän työn homojen puolesta. Kiinnostavaa tulee olemaan näyttelijä suoritukset.
”Touko ja hänen kulttuurityönsä tuli laajemmin esille suomalaisena meillä vasta vuoden 1999 jälkeen, jolloin saatiin meillä kumottua laeista pois ns. kehotuskieltopykälä.”
Kyllä Tom ja hänen piirustuksensa olivat Suomessa esillä jo ennen tuon kehotuskiellon kumoamista:
Suomen ensimmäinen Tom of Finland näyttely Muu-galleriassa 1990
Vuonna 1990 Tomille myönnettiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu
Ilpo Pohjolan dokumenttielokuva “Daddy and the Muscle Academy” 1991 (Jussi palkinto)
Amos Andersonin taidemuseon sarjakuvanäyttely 1991
Aiheesta ToF:n taide vs. suomikuva Jari Tervo kirjoittaa mainiossa Ylen kolumnissaan tänään :)
"Kun suomalainen matkailija kohtaa miljoonasta ulkomaalaisesta sen yhden Suomesta tietävän, kannattaa varautua keskustelemaan saunan ja sisun sijaan vantterista homoista."