Kansanedustaja Markku Rossi ja Matti Kaarlejärvi rekisteröivät parisuhteensa (juttukommentit)

No olipahan tämäkin tapaus. Ensin lehtiin korjaukset, että ei me mitään puolisoja olla. Sitten viikon päästä rekisteröidään suhde. Melkein teinimenolta kuulostaa asianosaisten ikävuosista huolimatta.

Vahva vastareaktio taisikin olla vielä eräänlainen puolustus julkista homoseksuaalisuutta vastaan. Surullista, että asian kanssa päästiin sinuiksi vasta nyt.

edit: Jaha, surulliseksi kuvaili salailutarvetta myös toinen osapuolistakin nyt kun kaikki lehtijutut läpi luin.

Kommenttia muokattu: 13.12.2015 klo 20:22
Tapaus tosiaankin.

Osoittaa kyllä hyvin, millaista kamppailu kielteisten asenteiden ja oman rohkeuden puutteen kanssa on.

Hyvä uutinen kumminkin. Onnittelut tuoreille puolisoille :)
Sen verran olisi kuitenkin pitänyt miestä löytyä hänestä, että olisi edes äänestänyt uuden avioliittolain puolesta eikä vastaan. Tai sitten kyseessä onkin joku ihme hihhuli.

Kommenttia muokattu: 13.12.2015 klo 20:35
  • 4 / 45
  • Jorma Hentilä
  • 13.12.2015 22:37
Onnittelut!

Avioliiton esteet on nyt tutkittu, joten tie avioliittoon on avoinna väliittämästi, kun avioliittolain muutos astuu voimaan 1.3.2017.

Markku Rossi sanoo toimineensa "pitkälti työn ja julkisuuden ehdoilla" ja eläneensä niiden kautta syntyneiden rajojen sisällä.

Itselläni on vuosikymmenten takaa omakohtaista kokemusta siitä, mitä kaikkea näkyvässä jukisessa tehtävässä toimiva homo joutuu pohtimaan. Tosin maailma oli 1960- ja 1970-luvuilla aika lailla toinen.
Ei pitäisi spekuloida, mutta teen sen silti... Olisikohan Kaarlejärvi tai joku herrojen lähipiiristä evästänyt linnan juhlien selostajaa - pyytänyt esittelemään herrat parina. Ihan vaan auttaakseen kipuilevaa Rossia kaapista. Jostain selostaja kuitenkin on tiedon saanut.
  • 6 / 45
  • Jorma Hentilä
  • 14.12.2015 10:25
Jos vielä spekuleeraisi vähän lisää: avioliiton esteiden tutkiminen vie tavallisesti 2-3 viikkoa, nyt tapahtui parissa päivässä. Lähdettiinkö siis liikkeelle vasta linnanjuhlien jälkeen, kuten Rossi antaa ymmärtää?

Ehkä likeinen yhteys seurakuntayhtymän keskusrekisteriin auttoi selvittämään esteet nopeasti. Sen johtaja nimittäin piri hartauden parisuhteen virallistamistilaisuudessa. Rukoili siis parisuhteen solmineiden kanssaa ja heidän puolestaan, kuten kirkolliskokous vuosia sitten ohjeisti? Ettei vain rukoillut myös itse parisuhteen puolesta ja jopa siunannut parin?

Irvistelen tässä kirkolliskokouksen päätökselle, joka oli enin, jonka piispat pystyivät yhdessä hyväksymään. Monet papit ovat antaneet siunauksen. Tuomiokapituleihin on lähetetty valituksia moisesta, mutta tyhjiin ovat rauenneet.
Ymmärtääkseni Suomen kansalaisten kohdalla esteiden tutkiminen luontuu täsmälleen viikossa. Jos tutkinta on pistetty vireille maanantaina, niin periaatteessa sunnuntaina homma on kypsä. Jos toinen osapuoli on ulkomainen, mennee pidempään.

Toki normaalisti virallista paperia ei ole sunnuntaina mahdollista byrokratian rattaista saada, mutta jos on tuttava sopivassa asemassa, voi tarvittava paperi olla saatavilla sunnuntainakin. Ehkä pystyvät kiirehtimäänkin prosessia? Perjantaina virka-ajan päättyessähän maanantaina vireillepantuun esteettömyystodistukseen joka tapauksessa on viralliset leimat ja nimmarit lätkäisty.
  • 8 / 45
  • Public eye
  • 14.12.2015 12:55
Sivulla maistraatti.fi sanotaan:
"Todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä ja se on voimassa 4 kuukautta. Todistus on jätettävä rekisteröinnin suorittavalle maistraatille ennen rekisteröintiä."
ja
"Hakijat voivat päättää, lähetetäänkö todistus heille kotiin, noutavatko he todistuksen maistraatista vai säilyttääkö maistraatti todistuksen rekisteröintitoimitusta varten."

Jos parisuhteen esteiden rekisteröinnin tutkinta pantiin vireille maanantaina, "maistraatti" eli henkikirjoittaja Lyytinen pystyi tuomaan sen mukanaan sunnuntaina tullessaan suorittamaan rekisteröinnin.

Mutta poikkeukset säännöstä kuin säännöstä eivät tietysti tapa sitä vaan vain vahvistavat....
Iltalehdessä on pitkä ja koskettava henkilöjuttu otsikolla ´Nyt puhuu Markku Rossin puoliso: "Pitkän matkan olemme käyneet läpi, jotta uskallamme 60-vuotiaina olla oma itsemme"´ ( http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015121420832219_uu.shtml ). Toivottavasti tämä avaa taas joitakin uusia silmiä.

Yle puolestaan on julkaissut jutun otsikolla "Parisuhteensa rekisteröinyt kansanedustaja Rossi: Olen kiitollinen Linnan juhlat -sekaannuksesta" ( http://yle.fi/uutiset/parisuhteensa_rekisteroinyt_kansanedustaja_rossi_olen_kiitollinen_linnan_juhlat_-sekaannuksesta/8526728 ). Nyt ei Markku Rossin enää tarvitse miettiä, että esimerkiksi vanhempien Helsingin homoyöelämässä pyörineitten tiedossa asia kyllä oli.

Mutta keskustaa en äänestä ikinä. :)
Olisi mielenkiintoista saada tietää miksi Rossi äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan viime vuonna.
Savon Sanomille Rossi sanoo, että "en olisi halunnut, että kirkko joutuu hankalaan tilanteeseen lain kanssa". Savon Sanomien mukaan Rossi olisi myös toivonut aloitteelle laajempaa valmistelua. Lisäksi hän sanoo lehdelle, että "minua painostettiin äänestämään lakialoitteen puolesta, enkä pitänyt painostuksesta. Toisella kierroksella minut oli jo haukuttu pystyyn".

Missään ei ole sanottu, mutta minä epäilen, että Rossia myös kammotti ajatus avioliittolain uudistuksen puolesta äänestämisestä: jokuhan olisi voinut ajatella, että Rossi on homo!

Pentti "hauveli" Oinonenkin on omalla tavallaan onnitellut Rossia. Nimittäin "Perussuomalaisten kansanedustajalta suorat sanat: Rossi petti äänestäjiä", kertoo http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/pentti-oinonen-rossi-petti-aanestajia/2194310
Oinonen samalla muistutti, että "Kepu pettää aina". Sinänsä Oinonen näyttäisi ymmärtävän sen, mistä rakkaudessa on kysymys, koska vähän pahoitteli Rossin kumppanin puolesta. Alkaako Oinonen pehmetä?

Seppo Kääriäisen lehti kertoo todenneen, että parisuhteen virallistaminen on yksityiselämän asia
Ööö... oliko tämä nyt yllätys, mä olen aina luullut että kaikki, varsinkin homot tiesivät mikä Rossi oli miehiään?! Epäilemättä toimittajat ovat tämän tiennee vuosikausiat, sillä homot ovat sen verran katkeraa väkeä että varmasti ovat yrittäneet saada paljastusjuttua keltaiseen lehdistöön.

Jotenkin huvitti äänestyskäyttäytyminen avioliittolain kohdalla, sillä ensimmäisellä kierroksella hän äänesti vastaan ja toisella kierroksella tyhjää. Silloin kävi mielessä, että onkohan homot antaneet kitkerää palautetta ja uhanneet outtaamisella. Voipi olla myös että nykyinen siippa on antanut herralle huutia kun on naamansa kotonaan näyttänyt.
Vanhemmat homot ymmärtääkseni tiesivät kyllä; minäkin olin asiasta usealta toisistaan riippumattomalta henkilöltä kuullut. Nuoremmat (l. nykyiset alle keski-ikäiset) tuskin ovat tienneet; eläkeikää lähestyvä kansanedustaja ei varmaankaan ole kiinnostanut mistään näkökulmasta ajatellen.
  • 14 / 45
  • Havainnoija
  • 14.12.2015 16:43
Rossin naurettavan venkuloinnin takana on ilmeisesti hänen valitsemansa uskonto. Rossi kertoo nyt, että äänestäisi edelleen samoin, sillä hän yhdistää avioliiton kirkolliseen vihkimiseen, vaikka avioliitto on maallinen termi eikä kirkko ole koskaan määrännyt avioliittolaista. Rossin höpötyksestä saa sellaisen kuvan, että hänen mielestään maistraatissa vihityt eivät sitten ole avioliitossa...

http://yle.fi/uutiset/miksi_parisuhteensa_rekisteroinyt_markku_rossi_aanesti_sukupuolineutraalia_avioliittolakia_vastaan_aanestaisin_edelleen_samoin/8526924
  • 15 / 45
  • Liitännäislakiviivytin
  • 14.12.2015 17:55
Ulkomailla olisivat päässet naimisiinkin, suomessa eivät.
Joissain ulkomaissa joo ja joissain ei. Suomessakin pääsevät runsaan vuoden päästä.
  • 17 / 45
  • juntti stadista
  • 14.12.2015 18:10
Eikö olisi sateenkaariyhteisönkin aika hyväksyä erilaisuus ja moniarvoisuus.
Kunnioitan Rossin ratkaisuja ja Toivotan onnea parille sekä siunausta.
Enpä voi onnea toivotella Rossin kaltaiselle oman väen oikeuksien kaventajalle. Munaton mies.
Markku Rossi valitsi sen virallistamismuodon, jonka puolesta hän itse äänesti Eduskunnassa, sillä hän äänesti taannoin parisuhteen rekisteröintilain puolesta, muutaman muun kepulaisen kera.
Lähde: Ranneliiikkeen uutisarkisto http://ranneliike.net/teema/parisuhdelain_puolesta_ja_vastaan_aikaanaan_aanestaneet?srt=2&cid=2&aid=1163

Mutta rakkaus- ja avioliittokielteinen kristinuskonto sitten on valitettavasti aivopessyt hänen päänsä avioliiton yhdenvertaisuuden suhteen.

Ja tuolla Pohjois-Savossa uskonnollisuus jyllää. Vuosi sitten avioliittolaki-äänestysten aikaan uskovaisten tuomiosontaa sai vaalipiirin ainoa avioliittolain puolesta äänestänyt, kokoomuksen Markku Eestilä.
Hän pyysi sitten ennen viime kevään vaaleja tukea, kun uskovaiskakkaa satoi kaatamalla.

Toisaalta sitten Rossin hapairoiva kaapista ulostulo parisuhteen kera saattaa potkia jäisistäpadoistaan liiikkeelle ainakin osaa uskovaistahoistakin. Vaatiihan se jopa umpikristityiltä todella raakaa sydäntä tuomita pitkään yhdessä elänyttä ikämiespariskuntaa, joten saa ehkä ajattelemaankin kun asia laskeutui heille tavallaan piirun verran lähemmäksi omaa elinpiiriäänkin.

Ja Rossi ajoitti ulostulonsa poliitikkourallaan tavallaan itselleen passeliin paikkaan, kun vaalikautta on vielä jäljellä se hänelle kansanedustajaeläkkeen tai sopeutuseläkkeen tms. tuova aika, eli voi antaa pölyn laskeutua miten vaan ja jatkaa hommia, eikä ole omia vanhuus-siltojaan kriittisesti polttanut. Toki kipuilua voi olla luottamustoimikuvioissaan yms., mutta ne eivät ole ihan hänen elämänsä pöytää kaatavia varmaankaan - eivätköhän siellä monet läheiset asian ole tietäneet. Ja hänellä nyt on ainakin puoliso tukena ja voivat vaikka paneskella iloisesti, vaikka uskovaiset piruilla-mölisisivät miten.

https://www.keva.fi/fi/elakkeet/ammatin_perusteella/Sivut/Kansanedustajat_valtioneuvoston_jasenet_ja_tasavallan_presidentti.aspx

Kommenttia muokattu: 14.12.2015 klo 22:04
Noille krisitinuskomukseen (tai islamiin) takertuneille hyvä oppi-isä parempaan on vaikkapa Iranissa syntynyt ja bahai-uskontoon kuuluva Arman Alizad, joka löytää omasta uskonnosta sekä hyvää että pahaa.

bahai-uskontohan on synkretismi-uskomus, jossa kaikkia maailman uskontoja pidetään pohjimmiltaan samana. Heillä on silti sukupuolten yhdenvertaisuutta, he uskovat rakkaus-avioliittoon, mutta pyrkivät välttämään avioeroja ...

Mutta bahai-uskomus suhtautuu myös torjuvasti seksuaalivähemmistöihin
ja siitäkin Arman on uskontonsa kanssa toista mieltä

http://www.city.fi/yhteiskunta/arman+alizad+en+ymmarra+seksuaalisen+suuntauksen+vaikutusta+naapurin-sepon+oikeuksiin/8032

https://en.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%27%C3%AD_Faith#Marriage

http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ihmiset/lapsena_ymparileikattu_arman_alizad_saatanan_jarkyttava_perinne

http://www.radiorock.fi/#!/post/5440e75f1128c4020026d34b

Kommenttia muokattu: 14.12.2015 klo 21:22
Minulta ei riitä tähän pelleilyyn yhtään ymmärrystä. Nyt ei ole kyseessä mikään tavis-Matti, vaan kansanedustaja-Matti, joka äänestyskäyttäytymisellään on osaltaan vaikeuttanut vähemmistön, johon hänkin kuuluu (halusipa tai), oikeuksia. Kysynpä vain, miten Matti nukkuu yönsä? Ja jos olisin suhteen toinen puoli, olisin lähtenyt lätkimään aikoja sitten, jos minä olisin vain hyvä ystävä.

En luota pätkääkään tuohon tyyppiin! Tietenkin politiikon tyyliin tulemme näkemään kaiken maailman avautumiset kaikissa mahdollisissa julkaisuissa. Ugh, olen puhunut :D
Tässähän voi nautiskella nyt myös siitä, että kun persut ovat kepun johtamassa hallituksessa, niin nythän persut ovat siis ihan homo-puolueen johtamassa hallituksessa - vaikkakin aputakiaispuolueena ; )
  • 24 / 45
  • Havainnoija
  • 14.12.2015 21:55
"Eikö olisi sateenkaariyhteisönkin aika hyväksyä erilaisuus ja moniarvoisuus.
Kunnioitan Rossin ratkaisuja ja Toivotan onnea parille sekä siunausta."

Rossi saa toki höpöttää mielensä mukaan, kukaan ei ole estämässä. Meillä äänestäjillä on myös oikeus kertoa mielipiteemme Rossin typerehtimisestä. Sinänsä täysin samantekevää, mitä Rossi eduskunnassa tekee, sillä muista kansanedustajista löytyy kyllä tarpeeksi fiksuja, jotka varmistavat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännön edistymisen.
Tove Janssonin gimmafrendiä luonnehdittiin 'elämänkumppaniksi' aikoinaan 'linnaan' saapuessaan..
  • 26 / 45
  • akat hum juntti
  • 14.12.2015 23:04
Niinpä Havainnoija te ette suo ihmisille oikeutta olla onnellisia valitsemallaan tavalla.
  • 27 / 45
  • Jorma Hentilä
  • 15.12.2015 0:52
"human" jakaa virheellistä tietoa avioliittolakiäänestyksestä 28.11.2014. Markku Eestilä eiollut ainut Pohjois-Savon kansanedustaja, joka äänesti avioliittolain muuttamisen puolesta. Vaalipiirin edustajista myös Erkki Virtanen (vas) ja Tuula Väätäinen (sd) äänestivät EI eli siis kannattivat lesbo- ja homoparien oikeutta mennä naimisiin.
Nimim. akat hum juntti: Oman elämän onnen muodon, tavan ja tyylin valitseminen on ihan ok. Mutta jos on päättävässä asemassa, niin mukaan tulee toisenlainen vastuu - vaikkapa tässä tapauksessa ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamisesta.
  • 29 / 45
  • akat hum juntti
  • 15.12.2015 21:11
Smo Myös homoilla on oikeus omaan mielipiteeseen ja homokansanedustajilla myös. (imperatiivisen mandaatin kielto)

Lähipiirissäni on samalla kannalla olevia muitakin.

Mutta emmekö me voi toivottaa onnea Markulle ja Matille.
Toki voin toivottaa henkilökohtaiseen elämään onnea, iloa ja kaikkea parasta.

Ja kaikilla on olemassa oikeus tietysti myös omaan mielipiteensä. Mutta ei sen paremmin heterokansanedustajien kuin homokansanedustajienkaan mielipide ole mitenkään pyhä. Jos mielipide on kestämätön ja hanurista, niin kyllähän se on tarpeen ilmaista. Eikös?
Miten "rohkea" ulostulo, lähes kuusikymppisiltä miehiltä. Käyttäytyvät kuin rakastuneet teinit. No, hyvältä poliitikoltahan edellytetään jonkilaista rehellisyyttä ja avoimuutta. Siitähän se luottamus syntyy, jotta äänestäjä voisi tuntea turvallisuutta antaessaan äänensä. Ymmärrys samanlaisesta arvomaailmasta, jota oma elämäntilanne edustaa.
Minusta ei pidä tölviä Rossin henkilökohtaisen elämän valintoja. Taustalla voi olla oikeasti kipuilua. Kun omalla kohdalla jokin asia ei ole ongelmainen, voi se toisen kohdalla olla. Piikki pitäisi tässä ymmärtää kohdistaa poliittiseen toimintaan.
Olisi vaihtanut puoluetta demareihin tai vaikka kokoomukseen tai sitten tullut kaapista ja jos ongelmia niin sitten vaihtanut.

Nyt näyttää siltä että alkaa kyllästyttämään politiikka ja jos tippuu niin sitten voikin jäädä isolle kansanedustajan eläkkeelle.

Tietenkin voi ajatella yhteiskunnan aiheuttaman ns tukholman syndrooman olevan kyseessä eli ajattelee oikeasti että ansaitsee vähemmän koska homo joten "riittää" se rekisteröity parisuhde eikä tasa arvoista avioliittolakia. Kannattaisin sellaisen lääketieteelisen diagnoosin lisäämistä jossa ihminen ympäröivän yhteiskunnan takia kokee olevansa velkaa yhteiskunnalle tai alempiarvoinen yhteiskunnassa tai ansaitsevansa huonoa kohtelua eli yhteiskunnallisen tukholman syndrooma diagnoosi

Edit ja tuo on tosi tavallista että kaapista tulo on kuin uusi teini ikä mikä on ymmärrettävää kun paljon tavallisista asioista jäänyt sivuun koska on ihan normaalia olla avoimesti parisuhteessa tai edes osoittaa kiinnostusta seksuaalisesti muita ihmisiä kohtaan sukupuolesta huolimatta avoimesti.

Kommenttia muokattu: 16.12.2015 klo 09:59
  • 35 / 45
  • Ihmettelivät
  • 16.12.2015 11:15
Ompa hyvä, että Paavo Väyrynen jäi tuikkimaan Euroopan taivaalle ja tilalle tuli komea ja miehekäs Mikko Kärnä, jolta on riittänyt ymmärtämystä niin Markku Rossille kuin muillekin. Hän on myös toiminut kuten on puhunut, ja istuu tärkeässä lakivaliokunnassa. Siellä vallitsee nyt ihan eri meininki kuin viime kaudella. Äänet 10-2 kertoo kaiken oleellisen.
Toivottavasti Rossi pysyy keskustapuoluelaisena ja asettuu myös ehdolle seuraavissa vaaleissa. Se tuo ainakin jossain mittakaavassa tervetullutta keskustelua puolueen sisälle, ja onhan vanhakantaisilla kepulaisilla aikaa sopeutua ajatukseen julkihomosta "omasta" kansanedustajasta ennen seuraavia vaaleja.

Ja ei keskustan kenttäväki suinkaan kautta linjan ole siitä vanhoillisimmasta päästä Suomen puoluekartalla. Itse kunkin puoluekantaa vain määrittävät niin monet asiat, eikä seksuaalinen suuntautuminen tai siihen suhtautuminen ole valtaosalla meistä valintakriteerien kärkikastissa.

Olisikohan muuten Sebastian Tynkkynen lentänyt Perussuomalaisista yhtä liukkaasti, jos hän olisikin vain tavallinen hetero?
Puppeliassi, Rossin keskustalaisuuden ytimessä näyttää olevan oman alueensa edunvalvonta - ja se tunnetusti on keskustalaisuutta laajemminkin. Keskustassa Rossi on kotonaan, vaikka on helppo nähdä kipuilu suuntautuneisuudestaan noissa ympyröissä. Ei muissa puolueissa olisi pohjaa Rossin yleiselle aatemaailmalle. Eikä puoluetta vaihdeta kuin sukkia. Ja kuten Public eye sanoi, tämä herättänee tervettä sateenkaariteemaista keskustelua Keskustan piirissä ns. pakollisen kohtaamisen johdolla.
  • 38 / 45
  • Jorma Hentilä
  • 17.12.2015 10:30
Sattumoisin tapasin eilen keskustalaisen homomiehen, maakunnanmiehen, joka elää ns. puoliavoimesti. Hän kertoi Rossin ulostulon tuoneen esiin monenlaisia näkemyksiä puolueväen ja puolueen kannattajien keskuudessa, hänen kokemuksensa mukaan pääosin hyväksyviä. Hän ennakoi Rossin esimerkin avaavan lisää kaapinovia.
  • 39 / 45
  • tervetullutta
  • 17.12.2015 11:31
Nimenomaan tämä on toivottua muutosta keskustan sisällä. Itselle maaseudun asukkaana keskusta on ollut ainoa puolue, joka pitää huolta muidenkin alueiden kuin vain ruuhka-Suomen eduista. Miinuksena sitten on ollut monien edustajien vanhoillisuus. Siinäpä sitten valitset kahden pahan välillä. Jos taas keskusta nyt päivittää arvomaailmansa tähän aikaan, se voi aidosti olla sellainen puolue, jonka takana minäkin voin seistä.
  • 40 / 45
  • puppeliassi
  • 17.12.2015 16:32
Onhan suomessa eduskunnan ulkopuolellakin puolueita ja voihan uudenkin perustaa samanmielisille, tosin kyllä maakuntien puolia kommunistit ainakin ovat pitäneet, monissa kunnissa estäneet/yrittäneet estää kuntaliitoksia, lähipalveluiden viemistä kauas yms. Tetenkin jos auleellinen tasa arvo ja homoavioliitot riittää mutta muuten oikeistolainen niin vaikeaa voi olla samassa puoleessa kommunistien kanssa jotka eivät kauaa pidä puolueen jäseninä taloudellista sekä sosiaalista epätasa arvon kannattajista varsinkin jos vielä tuo ilmi pahat ajatuksensa ulkomaalaisista, köyhistä, sairaista, työttömistä, vammaisista.

Typerää olla puolueessa jossa tarvitsee salailla normaalia asiaa eli seksuaalista suuntautumista. Lisäksi itsepetos ei tee ihmiselle hyvää.
  • 41 / 45
  • Jorma Hentilä
  • 17.12.2015 17:02
puppeliassille: Suomessa on kolme kommunistista puoluetta, jotka eivät ole yltäneet eduskuntaan ja ovat muutamalla edustajalla kunnallisvaltuustoissa, esimerkiksi yksi 85:stä Helsingissä. Ei ole vaikuttajiksi.
  • 42 / 45
  • tervetullutta
  • 17.12.2015 17:07
No keskustan oikeistolaisuus on suhteellista, joskus se nimenomaan oli siinä keskellä. Minä kaipaisin takaisin sitä punamultaan kallellaan olevaa keskustalaista politiikkaa, jolle kysymykset sosiaalisesta tasa-arvosta ei ole vieraita. Kommunistit taas on nykyään niin marginaalinen poppoo, ettei niillä ole mitään saumaa vaikuttaa mihinkään.
  • 43 / 45
  • puppeliassi
  • 17.12.2015 19:01
Ainakin olisi haastetta perustaa uusi puolue tai liittyä eduskunnan ulkopuoliseen puolueeseen ja saada kannatus sen verran korkeaksi että voi vaikuttaa muutenkin kuin että jälkikäteen näkee muutkin kuin puoluetta äänestäneet että vääriä päätöksiä muut tekevät.
En oikein ymmärrä, mitä lisäpuolueista olisi hyötyä. Jo nyt puoluekenttä on aika sirpaloitunut, ja esimerkiksi viime vaalikaudella se vaikeutti hallituksen muodostamista.

Hlbti-aihepiirin suhteen lienee ihanteellisinta, että myönteinen kehitys tapahtuu olemassaolevissa rakenteissa eikä "barrikaadien" takana omissa karsinoissaan.
  • 45 / 45
  • puppeliassi
  • 28.12.2015 17:28
Eduskuntapuolueissa pikemminkin viime hallituksen muodostamisen ongelma oli kun yksi pieni puolue(ps) sai suuren vaalivoiton ja yksi entinen suuri(kesk) sai suuren tappion joka aiheutti suomen politiikassa maanjäristyksen, mutta nyt taidetaan lähteä vuosikymmeniä taaksepäin poliittisessa kulttuurissa jolloin rintamalinjat selvempiä kuin koskaan minun elinaikanani.

Blokkiryhmät olisi hyvä mutta nyt vihr+sdp+vas taitavat keskenään haluta hallitukseen jos SS(s) hallitus ajaa työväen yleislakkoon ja tulee uudet vaalit.

Hlbt-aihepiiri ei taida pahemmin olla enää puolin eikä toisin iso asia kun persujen luovutettua asiassa(eivät tehneet hallituskysymystä) me voitettiin eikä hlbt vastaiset ole tulossa enemmistöön eikä sellaiseen asemaan että voisivat estää hlbt asioiden paranemista tekemällä hallituskysymyksen asiasta.