Australiassa vaaditaan tasa-arvoista avioliittolakia (juttukommentit)

  • 1 / 7
  • Tsiisus
  • 10.8.2015 19:26
Jännä että lähes kaikissa muissa maissa, joissa tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty, on laki tullut samantien, tai maks. vuoden sisällä päätöksestä voimaan. Suomen kolmen vuoden siirtymäaika tuntuu vain niin epämääräisen pitkältä...
Presidentin allekirjoituksesta Suomen tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloon on melko tarkasti kaksi vuotta. Viron parisuhdelain voimaantulonopeus muuten on reilusti yli vuosi.
  • 3 / 7
  • human
  • 11.8.2015 18:52
Länsimaisen ja latinalaisen maailmamme tervehenkistyminen avioliittoasioissa, pääsy ikiaikaisiin luonnon monimuotoisuuden mukaisiin ihmisten avioliittoperinteisiin, sekä avoimesti homojen australialais-tähtienkin vaikutus ovat viime vuosina saaneet umpi-uskovaisempienkin australialaisten sydämet sulamaan avioliitolle.

Esim. 2008 Pekingin olympialaisissahan miesten 10 m uimahyppykisa meinasi mennä Kiinan kolmoisvoitoksi ... mutta avoimesti homo Matthew Mitcham nappasikin loistosuorituksillaan kultamitalin, josta kaikki aussit saattoivat olla ylpeitä

https://www.youtube.com/watch?v=ntnS_jChC5c
Hänhän halaili haastatteluissa avoimesti poikaystävänsä kanssa https://www.youtube.com/watch?v=8tm33-KoxXA

Sydneyn Mardi Grass Pridestä helmikuulla on tullut Australian yksi suurimmista kansallisista tapahtumista, josta nauttivat sukupuolineutraalisti heteroväkikin.

- - -

Niin, Suomessa on nyt vielä hyvää aikaa kosia ja vahvistaa rakasta parisuhdetta, tulevaa häähumukevättä ja vuotta 2017 silmälläpitäen.
Ja jos juridista parisuhdeturvaa haluaa, voihan tuon rekisteröinninkin tehdä jo nyt ja viettää vasrsinaset aviohäät sitten 2017 keväällä.
Tiedossahan kuitenkin on että avioliitto saadaan Suomeenkin 2017.

Suomessahan se oli osin myös tasa-arvisen avioliittolakiesityksen kömmähdys, kun siinä ehdotuksessa ei tarkemmin esitetty muita tarvittavia lakimuutoksia. Toisaalta liika pikkutarkkuus olis voinut haitatakin asian eteenpäin vientiä. Nythän trans-laki on syytä viedä ihan erikseen eteenpäin, ettei sillä turhaan sotketa avioliittolakia.

- - -

Australiassa ollaan toki nyt hämillään siitä, kun maa on isohkona länsimaisena englanninkielisenä maana ihan jälkijunassa, kun Kanada, Etelä-Afrikka, Uusi-Seelanti, Britannia, Skotlanti, Irlanti ja Yhdysvallat ovat jo avioliittomaita, ja Australia on vielä vanhakantaisessa heteroliitto-takapajula-ajassa.

Aasiassahan saattavat myös esim. Thaimaa tai Vietnam säätää avioliiton myös ja Australia jäisi vanhakantaiseksi niihinkin verrattuna.
Vietnam, Laos ja Kambotsahan, sekä myöskin Etelä-Korea voivat ylpeillä sillä, että niissä tunnetun historian aikana homorakkaus ei ole koskaan ollut laeissa kiellettyä, eikä rangaistua.
Taiwanissakin saatiin tänä vuonna parisuhteen rekisteröintimahdollisuu pääkaupunki Taipeihin ja Kaohslungiin https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_the_Republic_of_China
Tiedä sitten, vaikuttaako maailmamme kehitys myös Philippiineillä (sinne tosin katolisen Italian tervehenkistyminen vaikuttaisi kait eniten; vaikka entinen siirtomaa-isäntä Espanja avioliittomaa jo onkin) https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_the_Philippines

Maailman väkirikkaimmassa islamilaisessa maassa, Indonesiassa toivottavasti myös lisäparannusta tulisi (siellähän homoseksuaalisuus ei lain mukaan ole laitonta ollutkaan, mutta asenne-estoja on saamaan tyyliin kuin umpi-kristityilläkin) https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Indonesia

Australiankin mukaantulolla avioliitto-maaksi saattaisi olla myönteistä vaikutusta myös eräisiin umpi-uskonnollisiksi käännytettyihin Tyynen valtameren saarivaltioihin

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_by_country_or_territory#Oceania

Kommenttia muokattu: 11.08.2015 klo 19:55
  • 5 / 7
  • Havainnoija
  • 16.8.2015 1:36
Sateenkaarikansalaisten oikeuksia vastustava pääministeri Abbott on, kuinka ollakaan, homovihamielisen katolisen kultin kannattaja, ja on kerännyt turvakseen kaikki fundisministerit ja -kansanedustajat homojen perusoikeuksia vastustamaan. Pääkaupunki Canberran tiedotusvälineet kertoivat, että Abbottin kannatus vähenee myös omien keskuudessa. Vapaata äänestystä vaaditaan ja monet puoluetta äänestäneet ovat jo repineet jäsenkorttinsa Abbottin änkyryyden takia. Liittoparlamentin avioliittokeskustelusta voidaan todeta, että niikkoja, hakkaraisia, räsäsiä yms. on näköjään maapallon toisellakin puolella. Höpöttävät ”hiljaisesta enemmistöstä”, joka muka vastustaa avioliittolain muutosta, vaikka luotettavat kyselytutkimukset todistavat yli 70 prosentin kannatusta tasa-arvoiselle avioliittolaille. Päivällä oli jälleen mielenosoitus, jossa tuhannet vaativat homopareille kaikkia oikeuksia.
---
Australialaisyliopiston selvitys erityyppisten perheiden vanhemmista todistaa samaa sukupuolta olevien vanhempien voivan hyvin. Lisääntynyt yhteiskunnallinen hyväksyntä on tärkeimpiä tekijöitä:
http://www.smh.com.au/national/which-families-are-the-happiest-20150814-giz4ss.html

Kommenttia muokattu: 16.08.2015 klo 02:02
  • 6 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 16.8.2015 8:41
Tuossa The Sidney Morning Heraldin jutussa todetaan samaa sukupuolta olevien vanhempien olevan lähes yhtä tyytyväisiä elämäänsä kuin monilapsisten [hetero-] perheiden vanhemmat. Myöhemmin jutussa todetaan homovanhempien kokevan lasten saamisen todelliseksi lottovoitoksi, koska esteitä on monia.

Ihanneperheen malli on vaihdellut eri aikoina ja eri kulttuureissa. Isoäitini synnytti 12 lasta, joista kaksi kuoli aikaisin tuberkuloosiin. Suurperhe oli silloin erityinen ylpeyden aihe. Tuohon aikaan lapset olivat keino selvitä ankarissa oloissa. Maataloustöihin lapsi lähti heti kuin siihen suinkin kykeni lähtemään.

Sukulaisperheeni asui hetken Saksassa. Heillä on neljä lasta. Heille huomauteltiin suorasukaisesti, että he ovat kuin kaneja.

Australialaislehden juttukuva on mielestäni häijy. Sen kuvakieli on ristiriidassa jutussa todetun monilapsisen perheen onnellisuuden kanssa. Kuvassa emakko makaa maassa, imettäen tusinaa porsastaan. Kuvateksti toteaa jotenkin, että "elän unelmaani!"

Tuo kuva tuo mieleeni Voltti tai Seta -lehdelle tekemäni jutun kuvituksesta. Juttuni pyrki kertomaan myönteisesti testamentin merkityksestä ja siitä, ettei testamentti ole kuoleman enne. Kuinka ollakaan lehden graafikko väsäsi kuvan jossa oli ruumisarkku, jonka kannen välistä pursusi seteleitä. Kuva oli täydellisessä ristiriidassa jutun hengen kanssa. Saatuani lehden käteeni, sain raivaria hieman miedomman harmistuksen. Päätoimittaja vastasi, että se oli graafikon näkemys asiasta. Minä en olisi päästänyt juttua painoon tuon kuvan kanssa.

Kommenttia muokattu: 16.08.2015 klo 08:50
  • 7 / 7
  • Havainnoija
  • 14.9.2015 17:00
Edistystä Australiassa?

Australian epäsuosittu ja homovastainen pääministeri Tony Abbott, joka on kieltänyt hallituskoalition edustajia äänestämästä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta ja vaatinut peräti kansanäänestystä asiasta, on saanut kenkää. Uudeksi pääministeriksi äänestettiin maan suosituimpiin poliitikkoihin kuuluva Malcolm Turnbull, jota luonnehditaan ”sosiaalisesti edistykselliseksi”. Turnbull haluaa hallituksen puuttuvan aktiivisesti ilmastonmuutoskysymyksiin ja tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Nähtäväksi jää, mitä hän tällä tarkoittaa.

Sydneyn Oxford Streetin sateenkaarikortteleissa iloittiin, sillä uusi pääministeri Turnbull ei ole niin surkea kuin Abbott:
http://www.smh.com.au/federal-politics/political-news/liberal-leadership-oxford-street-getting-ready-to-celebrate-20150914-gjmibp.html
---
Lisäys
Enemmistö australialaisista vastustaa kansanäänestyksen järjestämistä avioliittolaista. Se tulee kalliiksi ja valmistelut kestävät pitkään, jona aikana esimerkiksi homovastaiset kirkkokunnat ja lahkot ehtivät lietsoa homovihaa vahingoittaen erityisesti homonuoria, sateenkaariperheitä ja niiden lapsia.

Kommenttia muokattu: 14.09.2015 klo 17:25