Australiassa vaaditaan tasa-arvoista avioliittolakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7

Australiassa on viikonloppuna mielenosoituksissa vaadittu tasa-arvoisen avioliittolain säätämistä. Lauantaina järjestettiin mielenilmaukset Brisbanessa ja Hobartissa, sunnuntaina Sydneyssä ja Perthissä.

Mielenosoittajat vaativat, että liittovaltion kansanedustajat saavat vapaat kädet äänestää omatuntonsa mukaan, kun puoluerajat ylittävä lakialoite samaa sukupuolta olevien avioliitoista tulee parlamentin käsiteltäväksi.

Australian pääministeri Tony Abbott ja tämän johtama liberaalipuolue vastustavat samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon.

Viime aikoina vaatimukset hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ovat voimistuneet läpi puoluekentän. Maassa on osoitettu mieltä homoavioliittojen puolesta aiemminkin kuluvana vuonna. Myös joukko yrityksiä on liittynyt tasa-arvoisen avioliittolain tukijoihin: yrityket ovat julkaisseet lehdissä tasa-arvoista avioliittoa vaativia mainoksia.

Viimeksi vuonna 2012 liittovaltion avioliittolainsäädäntöä yritettiin muuttaa siten, että samaa sukupuolta olevat parit saisivat avioliitto-oikeuden. Tuolloin niin parlamentin ylä- kuin alahuonekin kaatoivat esityksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joissain Australian osavaltioissa samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa.

Monet Australialaiset homo- ja lesboparit käyvät solmimassa Uudessa-Seelannissa avioliiton. Uusi-Seelanti oli ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksynyt valtio Aasian ja Tyynenmeren alueella. Uusi-Seelanti päätti keväällä 2013 sallia samaa sukupuolta olevien avioliitot, ja laki astui voimaan elokuussa 2013.

Pääkaupunkiterritorio yritti saada tasa-arvoisen avioliittolain voimaan

Syksyllä 2013 Australian pääkaupungin Canberran seutu Capital Territory, ACT hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot yhden äänen enemmistöllä.

Australian liittovaltio vei tehdyn avioliittopäätöksen oikeuteen, sillä liittovaltion liberaalienemmistöinen koalitiohallitus ei hyväksynyt pääkaupunkialueen tekemää ratkaisua avioliittoasiassa. Australian liittovaltion lainsäädännössä avioliitto määriteltiin vuonna 2004 vain miehen ja naisen väliseksi, ja liittovaltion hallituksen mukaan asia kuuluu yksinomaan liittovaltiolle; ei osavaltioille tai territorioille.

Korkeimman oikeuden joulukuussa tekemän päätöksen mukaan avioliittoasiasta on päätettävä liittovaltion parlamentissa. Useiden arvioiden mukaan oikeus ei olisi voinut päättää toisinkaan.

Thousands rally in Australia for marriage equality
Australian cities to rise up to push for equal marriage this weekend
Australia: Yritysmaailma vaatii hallitukselta tasa-arvoista avioliittolakia
Australian korkein oikeus kumosi pääkaupunkiterritorion homoavioliitot

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • Tsiisus
  • 10.8.2015, 19.26
Jännä että lähes kaikissa muissa maissa, joissa tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty, on laki tullut samantien, tai maks. vuoden sisällä päätöksestä voimaan. Suomen kolmen vuoden siirtymäaika tuntuu vain niin epämääräisen pitkältä...
Presidentin allekirjoituksesta Suomen tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloon on melko tarkasti kaksi vuotta. Viron parisuhdelain voimaantulonopeus muuten on reilusti yli vuosi.