Katolinen kirkko on kärsinyt jälleen tappion. Ehkä irlantilaisilla oli tämän vaalin kautta tilaisuus näpäyttää katolista kirkkoa, joka katsoo olevansa edelleen merkittävä vaikuttaja Irlannissa ja voivansa sorkkia yhteiskunnallisia asioita.
Aivan vaalin alla entinen Englannin ja Walesin katolisen kirkon johtaja, kardinaali Cormac Murphy-O’Connor suositteli katollisia antamaan vaalissa ei-äänen. Hänen mukaansa homoavioliitot aiheuttavat "suurimman mahdollisen pahan maassamme".
Dublinin katolisen kirkon arkkipiispa Diarmuid Martin totesi vaalin tuloksen jälkeen, että katolisen kirkon on tarkasteltava tilannetta kautta linjan.
"Tämä on sosiaalinen vallankumous, joka ei ole alkanut tänään", hän totesi.
Kirkolla on hänen mukaansa mittava tehtävä saadakseen sanomansa läpi nuorisolle.
Hävinneiden äänenpainot ovat olleet pitkälti sellaisia, että eräs toinen maa olisi voinut ottaa niistä oppia vajaa puoli vuotta sitten. Ainakaan vielä en ole törmännyt sellaiseen mentaliteettiin, että pyöritetään lottokonetta niin kauan, että sieltä tulee mieleinen päätös, ja sen jälkeen puhalletaan peli poikki.
Äänetyksen selkeät numerot ja korkea äänetysprosentti olivat yllättäviä. Jättää hyvin vähän jossiteltavaa. Tämän muutosprosessin jälkeen Irlannin saaren pohjoinen lohko, Iso-Britannialle kuuluva Pohjois-Irlanti on juridinen poikkeus, koska Brittein saarilla on tuota länttiä lukuun ottamatta tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö.
Vaikka Irlannissa kävi näin mainiosti - eli samaa sukupuolta olevien parien avioliitot hyväksyttiin paljon isommalla marginaalilla kuin toivoinkaan - niin en silti oikein pidä ajatuksesta, että tällaiset yhdenvertaisuuskysymykset alistetaan kansanäänestykselle. On vaarana, että vastakkain ovat vähemmistö ja vähemmistöjen oikeuksia vastustavat. Irlanti on onneksi saanut jo aiemmin sen verran hyvän homokylvyn ollessaan Ison-Britannian kanssa samaa kulttuuriympäristöä, ja suuri yleisö onnistuttiin saamaan ymmärtämään yhdenvertaisuuden merkitys koko kansakunnalle, kokonaisuudelle.
Irlannissa asiaa siis lähestytään nyt perustuslain kautta. Lähiviikkoina sorvataan varsinainen avioliittolain uudistus tavalliseen lainsäädäntöön. Se on alisteinen perustuslaille. Onko Irlannin lisäksi muita maita, jossa perustuslaissa on erityisesti määritelty, että avioliiton osapuolten sukupuoli ei ole merkitsevä asia?
Lasi irkkuviskiä ja myöhemmin vielä tilkka Baileysiä maistuivat nyt erityisen hyvältä.
Smo, Irlannissa piti lain mukaan järjestää kansanäänestys, eivät voi tehdä perustuslakiin muutosta ilman kansanäänestystä.
Tämä on valtava voitto homoille sekä Irlannissa että länsimaissa! Loppuu se iänikuinen 'hiljainen enemmistö' -argumentointi, mitä täällä Suomessakin helluntailaisten ääriedustajat koko ajan pitävät esillä.
Jarmo, olen tietoinen tästä. Asian olisi ymmärtääkseni voinut hoitaa myös tavallisen lainsäädännön ja lainsäädäntömenettelyn kautta, koska avioliittoa ei aiemmin ollut sukupuolen suhteen tietääkseni perustuslaissa määritelty.
Toisaalta on hyvä, että instituution sukupuolineutraalisuus on jatkossa perustuslaissa varsin selvästi määritelty.
Tämä ei ole pelkkää saivartelua siksi, että minustakaan tasa-arvokysymyksiä ei pitäisi alistaa kansanäänestykseen, tässä tapauksessa ei ollut muuta keinoa.
Kyseessä ei ollut sanamuodon muutos, vaan kokonaan uuden kohdan lisäys perustuslakiin. Nyt on erikseen mustaa valkoisella, että avioliiton voi solmia kaksi ihmistä, riippumatta sukupuolista.
Aiemmin avioparin sukupuoliasiasta ei perustuslaissa todettu mitään, vaan määritelmä miehen ja naisen muodostamasta liitosta perustui "vakiintuneeseen käsitykseen" sekä alemman tason lainsäädännön pykäliin. Jälkimmäisiä olisi ollut mahdollista kyllä muuttaa, mutta "vakiintunut käsitys" koettiin esteeksi - jos ei muuten niin ainakin verukkeena pistää kansa uurnille asia päättämään.
Tämän lopputuloksen myötä toisaalta homoavioliitoilla on väkevästi kansan määrittelemä asema perustuslaissa.
Irlannin kansanäänestyksen tulokset ovat linjassa Irlannissa aiheesta tehtyjen mielipidetiedustelujen kanssa, joten aika hyvin voi ainakin tyrmätä sellaiset puheet, että mielipidetiedusteluista ei muka voisi vetää johtopäätöksiä kansan mielipiteeseen. Kyllä näyttää voivan ( http://ranneliike.net/teema/vihrea-saari-kansanaanestys-ja-sateenkaari?aid=11776 ).
Vatikaani nimittää Irlannin kansanäänestyksen tulosta "tappioksi ihmiskunnalle".
Vatikaanin kakkosmies, valtiosihteeri kardinaali Pietro Parolin ilmaisi "syvän pettymyksensä" äänestystuloksesta. Parolinin lausunto on tähänasisista kannanotoista kriittisin ja korkeatasoisin. Paavi ei ole ottanut asiaan julkisesti kantaa. Odotuksista huolimatta nykyinen paavi ei ole poikennut Vatikaanin kielteisestä linjasta mitä tulee avioliiton rakenteeseen ja merkitykseen.
***
Drag-taiteilija Panti, oikealta nimeltään Rory O’Neill tuuletti vaalin tuloksen jälkeen. Hänen mukaansa ulkomailla Irlanti mielletään edelleen hyvin konservatiivisena maana, jota katolinen kirkko hallinnoi. Irlanti on muuttunut ja vaalin tulos osoitti tämän.
Mietin, että kenties Vatikaanissa on ajateltu edelleen tuolla vanhoillisella tavalla, tajuamatta Irlannissa tapahtunutta yhteiskunnallista muutosta. Katolisen kirkon jyrkkä vastustus saattoi vain lisätä ihmisten halua osoittaa kirkolle, missä sen paikka on tänä päivänä yhteiskunnassa. Se, että matkustetaan jopa Atlantin takaa äänestämään, on aika vahva näyttö päättäväisyydestä osoittaa ulkomaailmalle muutoksesta. Kenties homoavioliitot sattuivat vain nyt olemaan sopiva menetelmä näpäyttää katolista kirkkoa oikein kunnolla.
On kiinnostavaa seurata katolisen kirkon käyttäytymistä jatkossa. Takertuuko se edelleen epäonnistuneesti vanhoihin traditioihin muun yhteiskunnan kävellessä ohitse. Minä odotan seuraavan näytön paikan olevan vaikkapa Italiassa. Se tulisi olemaan kirkolle kuolemanvakava paikka.
"Katolisen kirkon jyrkkä vastustus saattoi vain lisätä ihmisten halua osoittaa kirkolle, missä sen paikka on tänä päivänä yhteiskunnassa."
Oletko itse taas eronnut ev. lut. kirkosta, Juhani?
Tietääkseni myös ev.lut. kirkon virallinen kanta on edelleen se, etteivät homoseksuaalit saa avioitua. Olet allekirjoittanut tämän kannan liittymällä kirkon jäseneksi tästä seikasta tietoisena.
Yesman, päätös liittyä takaisin evlut-kirkkoon oli huomattavan pitkän mietinnän tulos. Päivi Räsäsen toiminta kannusti erityisesti siihen. Päätökseni on pitänyt. Aikeita erota ei ole mielessä.
Niin katolisen, kuin protestanttisen kirkon on aika uusiutua. Kirkon jäsenenä minulla on oikeastaan aikaisempaa isompi oikeus ottaa kantaa kirkon toimintaan. Aion jatkossakin pohtia kriittisesti eri kirkkokuntien linjauksia vaikkapa sateenkaariasioihin. Änkyräpappien kanssa olen keskustellut aika monta kertaa. Lähestyin aikanaan silloista arkkipiispaa kritiikillä ja hän jopa vastasi. Saatan tehdä samoin nytkin, jos tarvetta ilmenee.
Muistuttaisin, että joka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen allekirjoittaa käsitykset, joka on "lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa".
Luterilaisia tunnustuskirjoja näyttäisi olevan 10kpl. Tässä tekstiä yhdestä näistä, Lutherin iso katekismuksesta:
"Siksi hän tahtoo, että myös me kunnioittamme avioliittoa, pidämme sen arvossa ja elämme siinä kuin autuaassa, Jumalan säätämässä elämänosassa. Jo alussa hän on asettanut avioliiton kaiken muun edelle ja luonut miehen ja vaimon erilaisiksi juuri avioliittoa varten, ei haureuteen, vaan pysymään yhdessä, olemaan hedelmällisiä, synnyttämään, ruokkimaan ja kasvattamaan lapsia Jumalan kunniaksi."
Tässä toisestä, vähä katekismuksesta:
"Herra Jumala, sinä joka olet luonut miehen ja naisen ja säätänyt, että heidän on solmittava avioliitto, sinä joka siunaat heitä antamalla kohdun hedelmää ja annat avioliiton kuvata rakkaan Poikasi Jeesuksen Kristuksen ja kirkon, hänen morsiamensa, välisen rakkauden salaisuutta, me rukoilemme sinua, että pohjattomassa hyvyydessäsi estäisit tämän luomuksesi, säädöksesi ja siunauksesi vääristymästä ja turmeltumasta ja että armossasi varjelisit sen keskuudessamme Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta. Aamen."
Ajattelitko, Juhani, kirjoituttaa iso ja vähä katekismuksen uusiksi?
Yleisellä tasolla: uskontoa voi harvoin todellisuudessa muuttaa. Se joko säilyy tai sitten unohtuu uudemman tieltä (tämä on dogman luonne). Luther itse loi uuden opin, joten hän varmaan ymmärtäisi, jos ev.lut. opin tilalle kehittyisi aivan uusi uskonto.
Tällaista kehityskaarta ei edesauta nykyisten kristillisten kirkkojen jäsenyys.
Yesman, sinä puhut teoriasta, minä puhun käytännöistä ja elävästä elämästä. Luterilainen kirkko ja sen käytännöt ovat muuttuneet jopa minun elinaikanani, joka kirkon historiassa on suhteessa silmänräpäystäkin lyhyempi. Kirkon on pakko yrittää seurata aikaansa taikka se voi pistää ovet lopullisesti säppiin.
Lapsuudessani kirkon saarnastuolissa leiskuivat helvetin tulet, kadotus ja maailmanloppu. Pikkuista mieltä sellainen pelotti kovasti. Eipä leisku enää, paitsi ehkä tiukimpien ja vanhoillisimpien pappien saarnoissa.
Tätä asiaa en pysty enää varmistamaan, mutta minulla on käsitys, ettei kotikirkkoni pappi olisi aikanaan vihkinyt uudelleen aiemmin avioliitosta eronneita. Onhan nyt noita moninaineita pappejakin esimerkkinä muutoksesta. Kirkko painosti myös susipareja (avopareja) varsin tiukin äänenpainoin naimisiin pois synnillisestä elämästä. Eipä painosta enää. Heteroavoparillekin voidaan kait antaa heidän liitolleen kirkon siunaus. Homoparitkin voivat saada siunauksen.
Lapsuudessani ei ollut sellaista käsitettä kuin naispappi. Papilla oli munat ja piste. Mitenkäs on tänään?
Homot ja lesbot voivat toimia tänä päivänä myös pappeina, vaikkakaan se ei taida toteutua aivan kaikkien piispojen hallinnoimilla alueilla. Papin virka ei avaudu homolle tai lesbolle. Jo virassa olevaa homoa ei voi sillä perusteella irtisanoa, koska laki suojaa.
Esimerkkejä muutoksesta on vaikka millä mitalla, kun vain haluaa katsoa hiukan taaksepäin ja verrata sitten tähän päivään.
"Yesman, sinä puhut teoriasta, minä puhun käytännöistä ja elävästä elämästä."
Mistä teoriasta? Ylläolevat esimerkit lienevät ihan jokapäiväistä elämää evankelis-luterilaiselle kristitylle. Taidat pyrkiä torjumaan epämiellyttäviä tosiasioita.
"Kirkon on pakko yrittää seurata aikaansa taikka se voi pistää ovet lopullisesti säppiin."
Niin. Jotta ev.lut. kirkko voi alkaa vihkiä homoseksuaaleja pariskuntia, joutuu se pudottamaan opeistaan sekä Lutherin vähä että iso katekismuksen. Tai ottaa tunnustuskirjoihinsa jotain uutta, joka kumoaa Lutherin tekstiä. Niin tai näin, nykyinen oppi ja kirkko lakkaa olemasta. Nykyisen kirkon jäsenyys seksuaalivähemmistön edustajan kohdalla ei kuitenkaan liene perusteltua oikein mitenkään.
Lopputekstissäsi kerrot muistoistasi ja mielikuvistasi. Näillä ei ole mitään tekemistä sen asian kanssa, että evankelis-luterilaisen kirkon jäsen tunnustaa uskoa, "joka on lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa". Tähän pakettin kuuluvat vähä ja iso katekismuksen avioliittokäsityksitykset. Pintasälän sijaan kannattaa riisua asiat peruselementteihinsä.
Jostain syystä haluat silmätä Italiaan ja Vatikaaniin. Ehkä kannattaisi ensin huolehtia siitä, millä tolalla omat asiat ovat.
yesman, 2 kamalaa juutalaisvihakirjaakin raivopäissään kirjoitellut martti luther on helppo korvata paljon paremmilla teologeilla, esim. luoteis-afrikkalaisella, puoliksi berberi kirkkoisä Augustinoksella, joka on sentään lutheri paljon edistyksellisempi. Augustinoshan jo totesi ettei kristinuskomuksen pidä panna vastaan, kun tiede löytää tietoa asioista, joista aiemmin ja raamatussa ei tiedetty. Augustinos myös puolusti pohjois-afrikkalaista lesbo-paria, jotka ovat katolisten pyhimysten joukossakin. Huutia siis sekopää piru-lutherille! : )
Somessa tosiaan juhlittiin Irlannin rakasta demokratiaa
Onko kellään muuten tietoa Suomen kohdalla, missä mennään oikeusministeriön lainvalmistelussa tasa-arvoisessa avioliittolaissa? Irlannissa uuden lain voimaantulo kestää muutaman vuoden, Suomessa vasta 1.3.2017 pitäisi olla valmista.
Vatikaanin korkea-arvoisimpiin kardinaaleihin kuuluva ilmoitti irlantilaisille, että irlantilaiset ovat pahempia kuin pakanat. Kardinaalin mukaan pakanat hyväksyvät homosuhteet, mutta eivät sentään vaadi homoavioliittoja.
Kyllä irlantilaiset nyt varmaan peljästyivät suuresti ja tekevät parannuksen.
---
Uskonnollisuus on vähentynyt toiseksi nopeimmin länsimaissa juuri Irlannissa. Useimmat pitävät katolisuutta lähinnä kulttuuri-identiteettiin kuuluvana aiheena. 21-vuotiaista ja sitä nuoremmista vain noin 33 % pitää itseään katolisina, 20 % ateisteina.
---
Lähetin Timo Soinille terveisiä otsikolla Hyviä Uutisia. Kerroin että irlantilaiset äänestivät syrjimättömämmän, sydämmellisemmän ja demokraattisemman maan puolesta. Sen jäkeen linkki juhliviin irlantilaisiin. Sitten toin julki ilon siitä, että katolinen kultti on menettänyt vaikutusvaltansa. Kerroin myös, että Irlannin pääpuolueet ja hallitus kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia ja että uusi avioliittolaki on tarkoitus laatia lähiaikoina. Valistin Soinia myös siitä, miten omat oikeuteni ovat lisääntyneet Suomessa uskontopohjaista homo-ongelmaisuutta potevien vastustuksesta huolimatta. Kerroin myös katsovani luottavaisena tulevaisuuteen, koska uusitut yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki tulivat voimaan vuoden alussa ja tasa-arvoinen avioliittolaki 1.3.2017.
Lopuksi toin julki myös iloni siitä, että Soinin ja kaltaistensa uskontopohjainen homovihanlietsonta ei enää pure Suomessa eikä monessa muussakaan maassa.