Irlannin kansa on puhunut: vahva "kyllä" homoavioliitoille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 25

Irlantilaiset ovat äänestäneet perjantaina samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden puolesta. Ratkaisun myötä Irlanti on ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksellä.

Paikallista aikaa ilta seitsemän aikaan (Suomen aikaa klo 21) valmistuneen laskennan mukaan perustuslakimuutosta tuki 62,07 prosenttia äänestäneistä ja vastusti 37,93 prosenttia. Äänestysprosentti on 60,52.

Perjantaisen äänestyksen laskenta alkoi lauantaiaamuna yhdeksältä paikallista aikaa. Iltapäivällä laskennan vielä ollessa kesken, näyttää homoavioliittojen kannatuksen osuus olevan noin kahden kolmanneksen suuruinen. Lähes kaikkialla maassa yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannatuksen suuruus on yli 50 prosentin. Dublinissa monilla alueilla kyllä-äänten osuus on selvästi yli 70 prosenttia.

Kansanäänestyksessä päätettiin lisäyksestä perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan. Jatkossa avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaa siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuta.

Yhdenvertaista avioliitto-oikeutta vastustaneen kampanjoineet ovat myöntäneet tappionsa ja todenneet olevansa ylpeitä siitä, että ovat antaneet "äänen" sadoille tuhansille ihmisille.

Irlanti hyväksyi samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden 22 vuotta sen jälkeen, kun homoseksuaaliset suhteet lakkasivat vuonna 1993 olemasta rikos. Vuodesta 2010 homoparit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa.

Äänetystuloksesta on iloittu laajasti sosiaalisessa mediassa.


Päivitetty kannatuslukemat kello 20.59 laskennan valmistuttua.

Referendum Ireland: Äänestystulokset
Irlanti äänesti perjantaina vilkkaasti
Irlanti äänestää samaa sukupuolta olevien avioliitoista
Twitter #MarRef

25 kommenttia

Katolinen kirkko on kärsinyt jälleen tappion. Ehkä irlantilaisilla oli tämän vaalin kautta tilaisuus näpäyttää katolista kirkkoa, joka katsoo olevansa edelleen merkittävä vaikuttaja Irlannissa ja voivansa sorkkia yhteiskunnallisia asioita.

Aivan vaalin alla entinen Englannin ja Walesin katolisen kirkon johtaja, kardinaali Cormac Murphy-O’Connor suositteli katollisia antamaan vaalissa ei-äänen. Hänen mukaansa homoavioliitot aiheuttavat "suurimman mahdollisen pahan maassamme".

The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/culture/hay-festival/11625283/Yes-vote-in-Ireland-would-contribute-to-the-greatest-evil-says-Cardinal-Cormac-Murphy-OConnor.html

Tulkitsen Murphy-O’Connorin ryhtyneen politikoimaan, jonka ei pitäisi kuulua lainkaan kirkon asialistalle.
Onnittelut irlantilaisille - hieno päivä.

***

Kiinnostaisi tietää, mitä Timo Soini miettii irlantilaisten tekemästä päätöksestä.