Tuo Merkurin juttu on täysin totta. Kävin Münchenissä äskettäin. Kaikki mainitut asiat ovat jo näkyvissä. Vain muutama sateenkaarilippu näkyi pitkän kadun varrella. Hienoja uusia asuinrakennuksia on jo valmiina taikka valmistumassa.
Tällaisia tapauksia on muuallakin. Näin USA:ssa Philadelphiassa eräällä alueella hienot tornitalot kalliine asuintoineen. Minulle kerrottiin, että alue oli ollut aiemmin hieman nuukahtanut ja hoitamaton. Homot muuttivat sinne ja ryhtyivät kunnostamaan aluetta. Jonkin ajan kuluttua alueen hintataso alkoi nousta ja homoilla ei ollut enää varaa noihin asuntoihin. He joutuivat muuttamaan pois.
Otaksun tällaista tapahtuvan myös muille vähemmistöille. Olen pistänyt merkille ison muutoksen Helsingin Kallion kaupunginosassa. Nuoruuteni Kallio on melko lailla poissa. Alue on siitä ajasta keskiluokkaistunut ja muuttunut ikään kuin mauttoman steriiliksi. Kallion kirkko ja lähistöllä oleva Kallion kirjastorakennus ovat säilyneet kutakuinkin ulkoasultaan entisenlaisena. Homoja näkee vielä kuitenkin aika paljon sekä Karhupuiston kahvilassa ja Helsinginkadun tienoilla. Priden aikaan kahvila oli aivan täynnä. Siellä istuskeli päivällä vain muutama sateenkaari-ihminen. Suurin osa vaikutti tavallisilta heteroilta, jotka olivat tulleet kuulemaan runomatineaa Pride-ohjelmaan liittyen.
Onko nyt niin, että useasti toivomani kehitys homojen getttoutumisen sijasta integroitumisesta muuhun yhteiskuntaan on tapahtunut Saksassa, Suomessa ja muuallakin? Ei ole enää erityistä tarvetta eristäytyä "omien joukkoon". Sellaista eristäytymistä olen pitänyt ja pidän edelleen ei-toivottavana suuntana. Venäjällä ja muissa samankaltaisissa maissa mennään juuri tuohon väärään suuntaan. Homot piiloutuvat ja mahdollisesti myös gettoutuvat. Se on valitettavaa kehitystä.
Itse vastustan sitä että on rikkaiden ja köyhien asuinauleet erikseen, parempi laittaa rikkaiden asuinauleille kunnan omistamia edullisia vuokra asuntoja niin suvaitsevaisuus lisääntyy.
Veikkaan että monelle suomen(kin) rikkaiden kansoittamalle auleelle olisi hyvä saada myös esim vammaisten ja maahanmuuttajien tukiasuntoja niin ehkä sitten vähemmän rikkaat kiertäisivät veroja kun näkevät että heidän verorahoistaan on hyötyä ihmisille.
Aikansa kutakin. HLBT-maailmahan ei ole onneksemme yhtään niin jämähtänyt, kuin esmes pari vanhaan aikaansa jämähtänyttä uskomusta.
Vanhan muutoksesta versoaa mukavasti uutta.
Toki esim. hlbt-baareja ja -yökerhoja ja erilaisia hlbt-ihmisille suunnattuja vapaa-ajanviettotoimia aina tarvitaan, jottei tarvitse hukkua oletushoterouteen, mutta ajat muuttuvat näissäkin trendeissä.
Jutussa oli muuten (taas) kummallinen lausahdus: "Homojen keskuksessa SUBissa on monenlaista toimintaa. ... Mutta ongelmiakin on ollut. Seiniin on viime vuonna ainakin pari kertaa piirrelty hävyttömyyksiä ja transihmisiä on ahdisteltu."
Onko kyse siis homojen keskuksesta? Jos on, niin mitä transihmiset siellä silloin tekevät? Transihmisethän eivät ole homoja lainkaan - eikä heitä pidä vetää millään nippusiteellä homo-merkitykseen :P Jos lokerointeja vältellään/käytetään, niin ei pidä lokeroida asioita joksikin ihan muuksi. Homoa on vain homo.
Vai olisiko kyse sittenkin HLBT-keskuksesta? ; )
Syitä uutisessa kerrotun kaltaiselle muutokselle ovat myös sellaiset seikat kuin vaikkapa homojen keskiluokkaistuminen. Marginaaliin painaminen ei onnistu kuten josku aikaisemmin.
Tavatkin muuttuvat. Esimerkiksi minä, suuriin ikäluokkiin, sen alkupäähän kuuluvana, en ole enää aikoihin ollut kiinnostunut bailaamisesta ja ryyppäämisestä. Menen mieluummin syömään ystävieni kanssa laadukkaaseen ravintolaan, jonka ovenpielessä en edellytä liehuvan sateenkaarilippua. Ravintolakäyntejäkin on vuodessa varsin vähän. Sen estää mm. lääkärini huolestunut kommentti vyötäröni mitasta.
Nuorempaa ikäluokkaa on aiempaa vähemmän. He eivät yksinkertaisesti ole enää täyttämässä juottoloita entiseen malliin. Toivon ja oletan, että myös suhtautuminen alkoholin käyttöön olisi vanhempia ikäluokkia kohtuullisempaa.
Voisiko kyse olla siitä että emme koe enää olevamme marginaali-ihmisiä?
Mitä tarkoittaa muuten se että "rikkaat" muuttavat homojen tilalle? Homo kai ei ole mikään käsite joka kuvastaisi henkilön taloudellista asemaa.
Ilmiötä kutsutaan englanninkielisessä kirjallisuudessa gentrificationiksi ja sitä on esiintynyt iät ja ajat New Yorkissa. Jokin alue syystä tai toisesta nousee suosituksi, sinne kertyy varallisuutta, mikä vetää vuokria ylöspäin ja lopulta savustaa alkuperäisen, usein varattomamman, väestön pikkuhiljaa ulos alueelta.
Usein se näkyy etnisenä muutoksena, koska eri (etnisten) ryhmien välillä on usein elintasoeroja. Vuokralla asuminen on suurkaupungeissa sääntö eikä poikkeus, toisin kuin Suomessa, ja siten tällaiset muutokset tapahtuvat helpommin kuin Suomessa.
Kyse on varallisuuserosta, ei syrjinnästä, ja prosessina ilmiö on itsestään tapahtuva. Mitkään tahot, eivät asuntojen omistajat, uudet tulokkaat kuin kaupunkikaan, suunnitelmallisesti tai keskitetysti toteuta mitään poisajoa.
Tässä tapauksessa kaupunginosan homot ja lesbot eivät ole keskiluokkaisia, joten jos rahan mielii riittävän vuokran lisäksi leipään, on pakko etsiä asunto muualta. Jos he olisivat keskiluokkaisia, tottakai he jäisivät asumaan sinne, missä ovat aikaisemminkin viihtyneet. Baarien katoamisen voi selittää samalla kaavalla; pienituloinen asiakaskunta ei riitä kattamaan liiketilojen nousevia vuokrakustannuksia.
Homojen keskiluokkaistuminen, marginaalit, syrjintä ja tasa-arvo eivät liity tähän aiheeseen yhtään mitenkään. Uudet tulokkaat saattavat jopa alkuun olla kiinnostuneita alueen boheemista, ehkäpä hiukan nuhjuisestakin ilmeestä. On taiteilijoita, on kaikenlaista poikkeavaa ja rentoa ilmapiiriä. Heillä tosin on myös hyvät tulot, laitetaan taloa ja paikkoja. Pikkuhiljaa heidän panoksensa alkaa näkymään, keräten lopulta muita samanlaisia, mikä puolestaan heijastuu yleiseen hintatasoon, mistä käynnistyy em. kierre. Se seuraava aalto ei sitten välttämättä olekaan enää kiinnostunut boheemiudesta vaan vauraudesta ja haluaa eroon poikkeavuuksista.
Minä olen hyvin tyytyväinen siitä, että Suomessa ei ole homoghettoja. Koen sen niin, että olemme ihan normaali osa yhteiskuntaa eikä meillä ole tarvetta eristyä muusta. En muutenkaan ole kiinnostunut erityisesti homopalveluista. Minulle on aivan sama, mikä on parturini, hierojani tai tarjoilijani seksuaalinen suuntaus.
Tapaamispaikat ovat asia erikseen. Niihin mennään nimenomaan tapaamaan muita homoja.
Asuessani Yhdysvalloissa ihmettelin usein kuinka tärkeä oma gay community heille oli.