Münchenin Glockenbach-korttelit: homot muuttavat omasta kaupunginosastaan muualle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7
Kesän iloja Münchenin Englantilaisessa puutarhassa

Ensi lauantaina Münchenissä on CSD-paraati. Reitti kulkee jälleen pitkin Müllerstrassea, mutta kadun ilme homokatuna on lähes kadonnut. Uudet rikkaat valtaavat alueen.

Deutsche Eiche on vanha maineikas homoravintola ja -hotelli lähellä Gärtnerplatzia ja naapurikatu on Müllerstrasse. Deutsche Eichen vieressä nostokurjet kertovat, että alueelle rakennetaan uutta. Monelle homolle nosturit viestivät: alueella eläminen kallistuu. Uudet, rikkaammat ihmiset muuttavat tilalle ja alueen vanha charmi katoaa. Kaupunginosan oman valtuuston päällikkö valittelee, että muutoksia vastustetaan. Hän näkee asian toisin. Hänen mukaansa alueen eloisuus lisääntyy entisestään.

Ne, jotka ovat eläneet näissä kortteleissa pitkään, tietävät, että siellä vallitsi vilkas hyörinä, elämän kirjavuus ja suvaitsevaisuus. Oli paljon homoja. 80-luvulla alueella oli ainakin 50 homopaikkaa. Nyt homopaikkoja on enää 15. Müllerstarasse ja Gärtnerplatz alkavat olla uudenlaisen laadukkaan väen aluetta eikä seutu enää näytä "gay-alueelta". Viikonlopppuisin terassit ovat täynnä, mutta homoja ja lesboja ei siellä enää kohtaa.

Homojen ja lesbojen määrä koko Glockenbach-kulmakunnan alueella on vähentynyt. Heillä ei riitä raha alueella asumiseen. Kun ensi lauantaina CSD-kulkue etenee pitkin Müllerstrassea, jäljellä olevat asukkaat asettavat sateenkaariliput roikkumaan ikkunasta ja kauppiaat liputtavat osoittaakseen suvaitsevaisuuttaan. Alueella on totuttu siihen, että eletään avoimina, eikä olla kaapissa.

Iltaisin ja viikonloppuisin muutos näkyy kuitenkin selvästi. Se on huomattu myös homokeskuksessa SUBissa Müllerstrassella. Läheisellä metroasemalla Sendlinger Torilla alkaa olla väkeä, joka ei ole täysin hyväksynyt homoja. Heille huudellaan ja heitä pilkataan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homojen keskuksessa SUBissa on monenlaista toimintaa. On shakkiryhmiä, homo-opettajien ryhmä, yms. Tilaa on yli 500 neliötä. Mutta ongelmiakin on ollut. Seiniin on viime vuonna ainakin pari kertaa piirrelty hävyttömyyksiä ja transihmisiä on ahdisteltu.

SUBia vastapäätä nousee uusia luksusasuntoja. Deutsche Eiche -ravintolan johtaja on kuulemma ostanut asunnon, hinta 5 miljoonaa euroa. Vielä aivan äskettäin tämä oli työväestön asuma-aluetta. Muutos on ollut nopea. Poikkikadulla on miesten suosima Edelheiss-baari. Aikaisemmin se oli paljon rauhallisempaa aluetta. Omistaja kertoo, että Müllerstrassella liikkui ennen vain homoja. Nyt sinne tulee nuorta bile-joukkoa. Homojen vihaajat silloin tällöin sylkevät ikkunoihin ja juopuneet tytöt haluavat sisään katsomaan homoja. Yksi olennainen syy häiriöihin on alkoholin raju käyttö kaduilla. Siitä tulee lieveilmiöitä: sirpaleita, autoja rikotaan, yms. Alueen asukkaat ovat vihaisia. Heidän mielestään syyllisiä ovat homobaarin asukkaat, mutta se ei ole totta. Häiriö syntyy kaduilla vaeltavasta juhlivasta joukosta.

Edelheiss on yksi viimeisiä homobaareja. Muut ovat muuttaneet pois. Uusia baareja on tullut tilalle. Monet baarit ovat mixed - sekä homo- että heteroasiakkaille. Tilanne on vapautunut niin, että enää ei baareihin mennessä tarvitse soittaa ovikelloa, vaan sisään pääsee suoraan. SUB suoritti viime vuonna kyselyn. Huomattiin, että homoilla on nyt paljon enemmän heterotuttavapiiriä kuin ennen.

Homojen oma Glockenbach-kulmakunta Müllerstrassen ympärillä on edelleen se paikka, jossa monet käyvät iltaa viettämässä, mutta homoalueena se on vaarassa kokonaan kadota.

(Merkur-online)

7 kommenttia

Tuo Merkurin juttu on täysin totta. Kävin Münchenissä äskettäin. Kaikki mainitut asiat ovat jo näkyvissä. Vain muutama sateenkaarilippu näkyi pitkän kadun varrella. Hienoja uusia asuinrakennuksia on jo valmiina taikka valmistumassa.

Tällaisia tapauksia on muuallakin. Näin USA:ssa Philadelphiassa eräällä alueella hienot tornitalot kalliine asuintoineen. Minulle kerrottiin, että alue oli ollut aiemmin hieman nuukahtanut ja hoitamaton. Homot muuttivat sinne ja ryhtyivät kunnostamaan aluetta. Jonkin ajan kuluttua alueen hintataso alkoi nousta ja homoilla ei ollut enää varaa noihin asuntoihin. He joutuivat muuttamaan pois.

Otaksun tällaista tapahtuvan myös muille vähemmistöille. Olen pistänyt merkille ison muutoksen Helsingin Kallion kaupunginosassa. Nuoruuteni Kallio on melko lailla poissa. Alue on siitä ajasta keskiluokkaistunut ja muuttunut ikään kuin mauttoman steriiliksi. Kallion kirkko ja lähistöllä oleva Kallion kirjastorakennus ovat säilyneet kutakuinkin ulkoasultaan entisenlaisena. Homoja näkee vielä kuitenkin aika paljon sekä Karhupuiston kahvilassa ja Helsinginkadun tienoilla. Priden aikaan kahvila oli aivan täynnä. Siellä istuskeli päivällä vain muutama sateenkaari-ihminen. Suurin osa vaikutti tavallisilta heteroilta, jotka olivat tulleet kuulemaan runomatineaa Pride-ohjelmaan liittyen.

Onko nyt niin, että useasti toivomani kehitys homojen getttoutumisen sijasta integroitumisesta muuhun yhteiskuntaan on tapahtunut Saksassa, Suomessa ja muuallakin? Ei ole enää erityistä tarvetta eristäytyä "omien joukkoon". Sellaista eristäytymistä olen pitänyt ja pidän edelleen ei-toivottavana suuntana. Venäjällä ja muissa samankaltaisissa maissa mennään juuri tuohon väärään suuntaan. Homot piiloutuvat ja mahdollisesti myös gettoutuvat. Se on valitettavaa kehitystä.
  • 2 / 7
  • puppeliassi
  • 15.7.2014, 10.00
Itse vastustan sitä että on rikkaiden ja köyhien asuinauleet erikseen, parempi laittaa rikkaiden asuinauleille kunnan omistamia edullisia vuokra asuntoja niin suvaitsevaisuus lisääntyy.

Veikkaan että monelle suomen(kin) rikkaiden kansoittamalle auleelle olisi hyvä saada myös esim vammaisten ja maahanmuuttajien tukiasuntoja niin ehkä sitten vähemmän rikkaat kiertäisivät veroja kun näkevät että heidän verorahoistaan on hyötyä ihmisille.