Britannia: Ensimmäiset samaa sukupuolta olevien parien avioliittoseremoniat keskiyöllä (juttukommentit)

  • 1 / 7
  • human
  • 29.3.2014 3:14
Ranskan Suuren Vallankumouksen valistuksen aika on lisääntynyt hyvin Britanniassakin.

Britannian pääministeri David Cameronin terveiset, yhtäläisen avio-oikeuden vihdoin koitettua http://www.pinknews.co.uk/2014/03/28/david-cameron/

Hääuutisia Britanniasta tulee lähiaikoina varmasti roimasti tänne http://www.pinknews.co.uk/weddings/

- - -
Yhtäläisten ihmisoikeuksien vastustajat Britanniassa kampanjoinneissaan povasivat sitten nyt tapahtuvaksi tälläistä http://www.pinknews.co.uk/2014/03/28/10-catastrophes-prepare-next-week-first-sex-weddings-take-place/

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 03:24
  • 2 / 7
  • jnsto
  • 29.3.2014 8:37
Muutos Britanniassa on ollut nopea. Vielä 2003 oli voimassa lakeja, joiden nojalla homoja pidätettiin ja tuomittiin. Uskonnollismielinen Blair taipui esittämään lainmuutoksia vasta Euroopan tuomioistuimen uhan alla. -

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 08:38
Suomessahan yhdenvertaisen avioliittolain kannatus kansan keskuudessa on mielipidekyselyjen mukaan samaa luokkaa verrattuna Britanniaan. Siitä päätellen aika on kypsä meilläkin.
  • 4 / 7
  • human
  • 29.3.2014 9:55
Britanniassa jo aiemmin rekisteröidyn parisuhteen (civil union, 2005 lähtien) solmineet naisparit ja miesparit eivät tosin voi nyt vielä muuntaa liittoaan avioliitoksi, koska konservatiivihallituksen juristeille ja hallinnolle sattui moka tuon menettelyn suhteen.

Nyt rekisteröidyn parisuhteen solmineiden (esim. Elton John ja David Furbish) pitäisi nyt ensin erota, jotta voisivat avioitua - eroaminen taas kestää ajallisesti ja se olisi myös juridisesti epäedullinen parille, koska siinä virallistettu suhde katkeaa, mikä tuottaa ylimääräistä ongelmaa, etenkin jos heillä on myös lapsia, kuten esim. em. parilla on.

Hallitus siis petraa vielä tuota mokaansa ja ilmeisesti syksyyn, loppuvuoteen mennessä tuokin pitäisi hoitua, eli silloin brittiparien rekisteröidyn parisuhteen voisi muuntaa suoraan avioliitoksi, suhteen virallisesti katkeamatta.

Suomen yhdenvertaisessa avioliittolakiesityksessä tuota ongelmaa ei ole, eli asia on esityksessä hoidettu asianmukaisesti. Samoin Ranskassa vastaavaa mokaa ei lakiin ja käytäntöihin tullut.

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 10:00
  • 5 / 7
  • human
  • 29.3.2014 10:13
Muistui mieleen että Suomesta Kersti Juvahan (aiemman arkkipiispan tytär, joka on mm. suomentanut liki koko J.R.R.Tolkienin kirjatuotannon) elää rekisteröidyssä parisuhteessa englantilaisen, teologian tohtori Juliette Dayn kanssa. Mikäli Juliette Daylla on edelleen Britannian kansalaisuus, he ehkä voisivat virallistaa liittonsa tulevaisuudessa avioliitoksi ainakin Britanniassa.

Ulkomaankirjeenvaihtajamme Britanniassa, Erkki Toivanen ehti valitettavasti kuolla 2011. Vuodesta 1972 lähtienhän hänen elämänkumppaninsa, liki 40 vuotta, hänen kuolemaansa asti oli glamrock-yhtye T-rexin managerina tunnettu, karibialainen Lennox Walker.
He ehkä olisivat saattaneet avioitua Britanniassa nyt myös.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_Toivanen#Yksityisel.C3.A4m.C3.A4

Kommenttia muokattu: 29.03.2014 klo 10:19
  • 6 / 7
  • jnsto
  • 29.3.2014 10:58
Ketjussa viitattiin Suomen kannatustutkimuksiin. Niiden merkitys on rajallinen niin kauan kuin aihe ei läpäise poliittista eliittiä. Historiallisesti voi olla niin, että kokoomusjohtaja Katainen hallitusratkaisuillaan 2011 viivästi kehitystä Suomessa yli kymmenellä vuodella tms. Hänen konservatiivikollegansa Britanniassa ei antanut oman puolueen jakautumisen estää aiheen edistämistä.
Totta kai kannatuskyselyiden merkitys on rajallinen, koska se ei johda suoraan päätöksentekoon. Riittävän selvä ja merkittävä kansan tuki jollekin asialle ei voi kuitenkaan olla heijastumatta päätöksentekijöiden toimintaan - tai johtamatta muussa tapauksessa päätöksentekijöiden vaihtumiseen.

Yleisen mielipideilmaston muutoksen vaikutus päätöksentekoon on nopeutunut parissa vuoskymmenessä huomattavasti, kun neljäntenä valtiomahtina tunnettu lehdistö on saanut rinnalleen omilla toimivilla kanavillaan varustetun kansalaisyhteiskunnan.

Toinen asia ovat erot brittien käytännön kaksipuoluejärjestelmän ja täkäläisen pirstoutuneemman järjestelmän välillä. Se on meillä johtanut konsensushakuisempaan politiikkaan kuin se, että kulloinkin vallassa oleva taho on voinut viedä hyväksi katsomiaan asioita eteenpäin loppujen katsoessa vieressä. Myöhemmin tuulet ovat ehkä puhaltaneet sitten toisesta suunnasta.