Turha siis tuskailla lamoista ja budjettivajeista, kyllä rahaa siis löytyy ainakin kun kyseessä on uskontobisnes jota myöskin ”kehitysavuksi” kutsutaan!
Kokonaan toinen kysymys onkin montako prosenttia näistäkin ”kehitysapurahoista” menee kohteessa olevien ihmisten elämän todelliseen parantamiseen kuten esimerkiksi koulutukseen ja montako prosenttia uskontobisnesmiesten taskuihin ja makeaan elämään? Tuskinpa edes ”Räksy” tietää asiaa ja jos tietääkin niin taatusti ei kerro!
Yllätyin tähän uutiseen sisältyvään kehitysaputoimijoiden listan mittaan. Mikähän prosentti rahoista menee nk. kuluihin ja mikä todelliseen kohteen auttamistyöhön? Tarvitaanko todella noin monta järjestöä tekemään kenties jopa samoja asioita oman aatteensa mukaisella tavalla?
juhani jokunen aika sitten vastaan tuli erään ison varoja keräävän järjestön jäsen pyytämässä kuukausilahjoittajaksi ja kysyin kuinka paljon menee muualle kuin niille joille se on tarkoitettu niin vastasi että ainoastaan 28%(tms luku) menee hallinnollisiin kuluihin eli jos kolmasosa menee hallinnollisiin ja ehkei kyseisellä järjestöllä mutta näillä uskonnollisilla varmasti menee sen lisäksi aivan muuhun niin paljon että varmaan se alle kolmasosa menee oikeasti ihmisten auttamiseen eikä uskonnon saarnaamiseen tms.
Todellisia lukuja diakonian osuudesta koko toiminnasta on ollut saatavilla vasta muutamana viime vuonna. Vuoden 2005 tilinpäätösten yhteenvedossa diakonian osuus oli 10,6 %. Mukana saattaa olla toimintaa, johon liittyy "hengellisten ongelmien ratkaisua", ts. enemmän tai vähemmän pyrkimystä kirkon sanoman levittämiseen.
Tuohan on varsin hyvä summa kirkon koko budjetista! Diakoniatyö on arvokasta ja antaa kasvot kirkon toiminnalle, eikä sitä tule väheksyä. Monelle diakonin palvelut ovat viimeinen luukku, mistä apua saa ja diakonia on monesti ensimmäinen vastuun kantaja uusissa yhteiskunnallisissa ongelmissa. Esim. Velkaneuvonta ja vammaistyö lähtivät ensin diakoniatyöstä ennen kuin vastuuta siirrettiin kunnille ja valtiolle. Lisäksi tuohon "kymmenekseen" eivät sisälly kirkon työntekijöiden, kuten diakonien palkat, joten summa on hyvin oikeutettu. Myös yhteisvastuukeräykset ( lue suuri osa ulkomaan avusta) lukeutuvat pois tuosta summasta. Eroamalla kirkosta säästätte ehkä muutaman roposen ja sanoudutte irti kirkon ulkomaan avusta, mutta pienennätte samalla kirkon budjettia ja näin ollen myös diakonian rahoitusta eli viette ihmisten auttamiselta. Suosittelisin tutustumaan kirkon toimintaan, ennen kuin teette hätiköityjä päätöksiä...