Olympiauimahyppääjä Tom Daley: “Seurustelen miehen kanssa, enkä voisi olla onnellisempi” (juttukommentit)

Ranneliikkeessä kirjoittavalta toivoisi huomattavasti varovaisempaa toimintaa termien kanssa. "Biseksuaaliksi tunnustautunut"? Ei. Daley ei videolla sanonut olevansa bisse, vaan sanoi olevansa onnellisessa parisuhteessa miehen kanssa, mutta tykkää naisista.

Tämä voi kuulostaa saivartelulta, mutta termiin myös ikäviä konnotaatioita (mm. bisset, jotka ovat oikeasti homoja, mutta eivät halua myöntää sitä), joten tiedotusvälineiden - ja varsinkin Ranneliikkeessä kirjoittavien - ei pitäisi leimata termeillä, joita uutisen henkilöt eivät itse käytä. Yhtä hyvin voitte leimata hänet panseksuaaliksi.
  • 4 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 5.12.2013 23:00
Talviolympialaisissa vuonna 1976 John Curry voitti Iso-Britannialle kultaa miesten taitoluistelusta. Muistini mukaan se taisi olla briteille silloin ainoa kultamitalli, mahdollisesti jopa ainoa mitalli noista kisoista. Saksalainen Bild-Zeitung-lehti oli paljastanut, että John Curry on homo. Kun kultamitalisti palasi kotimaahan, vastaanotto oli jäinen. Urheilu- ja muukin media käänsi hänelle selkänsä. Hänen homoudestaan tuli skandaali joksikin aikaa. Pian sen jälkeen koko asia koetettiin unohtaa. John Curryn urheilu-ura eteni tuosta eteenpäin huonosti.

John Curryn kultamitalista on nyt kulunut noin 37 vuotta. Asenteet ovat Britanniassa kokeneet suuren muutoksen. Kun brittiuimahyppääjä Tom Daley pisti internettiin videonsa, jossa hän kertoi rakastuneensa mieheen, seurasi maailmanlaajuinen ja pääsääntöisesti erittäin myönteinen julkisuus. Jopa hetken aikaa aihe oli pääuutinen niin BBC:llä, kuin CNN:llä. Myös urheilumediat käsittelivät asiaa.

Daleyn videoilmoitusta rakastumisestaan mieheen on seurannut välittömästi kysymys, että kuka on tuo mies. Villit arvailut ovat liikkeellä. Yhtä homomediaa moitittiin siitä, ettei se ole ottanut kantaa siihen, kuka tuo rakkauden kohde voisi olla. Moitteisiin mediassa vastattiin, että niin kauan kuin Daley ei kumppaninsa nimeä kerro, siihen asti se on täysin hänen yksityisasiansa ja niin tämä media aikoo asiaan suhtautua.

Homofobikot älähtivät Daleyn ilmoituksesta. He jäivät kuitenkin tällä kerralla pieneksi vähemmistöksi. Muutamat mediat julkistivat noita kommentteja myönteisten kommenttien lisäksi. Jälleen kerran homofobiset älähdykset ja törkeydet ovat itseasiassa aika kiinnostavia. Niistä paistaa läpi perin itsekäs loukkaantuneisuus ja pettymys. Ne ovat ikkuna homofobin mielenmaisemaan, siis siihen missä heidän ajatuksensa todellisuudessa vaeltavat. Se maisema on noiden komenttien perusteella ruma taikka jopa sairas.

Uudenlaiseksi kaapista ulostuloksi voidaan kutsua Tom Daleyn, näyttelijä Maria Bellon ja laulaja/tuottaja Frank Oceanin tapaa tuoda asia julki. Julkkisten aikaisempien ulostulojen tyylinä on ollut huolellinen etukäteisvalmistelu (ainakin Yhdysvalloissa) ja lopulta pienimuotoinen julkistus suunnilleen sivulauseessa. Nämä kolme ovat tehneet sen täysin päinvastoin, Daley julkaisemalla sympaattisen videon, Bello kirjoittamalla tunteellisen kolumnin New York Times -lehteen ja Ocean julkaisemalla avoimen kirjeen Tumblr-palvelussa. Kukin heistä kertoo rakastumisestaan samaa sukupuolta olevaan henkilöön. He eivät sijoita itseään millään tavoin homo-, eikä bi-lokeroon tai -akselille. Sen seikan he jättävät avoimeksi. Tietenkin tällaista menettelyä seurasi heti kiivas väittely siitä, mihin lokeroon heidät tulisi sijoittaa. Frank Ocean toteaa kuitenkin elämän olevan dynaamisen, josta seuraa dynaamisia elämänkokemuksia.

Me moitimme erilaisista leimaamisista muita, erityisesti heteroita. Ehkä tämä voisi olla jonkinlainen oppitunti myös meille homokansalaisille: joku on hetero/homo/lesbo/bi/trans jne. vasta sitten kun hän itse tämän seikan ilmoittaa. Sitä ennen hän on ihminen, joka elää omia ihmissuhteitaan omalla ominaisella tavallaan, eikä meillä pitäisi olla minkäänlaista oikeutta tunkea häntä mihinkään lokeroon.