Eihän ne missään ole etujoukkona olleet, eivät sodissa, eivät naisten ääni- ja vaalioikeudessa (me ennen niitä), eivät naisten lääkärioikeuksissa (Suomessa pohjoismaiden ensimmäinen lääkärinainen), eivätkä seksuaalivähemmistöjen oikeuksissakaan (Euroopan ulkopuoliset maat, Ranska, Hollanti ennen niitä). Muualla on menty edellä ja ne tulleet perässä ja me joissain etunenässä, joissain niitäkin enempi peränpitäjinä.
Lisäksi, Ruotsin valtiollisella tiedustelullahan on ruotsalaisten säätämä oikeus kuunnella Ruotsin läpi kulkevien internet-kaapeleitten tietoliikennettä. Siksihän ollaan rakentamassa uutta internetin runkoverkko-kaapeliyhteyttä Itämereen, Ruotsin ohi.
Aina kun puhutaan seksiaalisesta suuntautumisesta, puhutaan homoista. Koko termin voisi haudata aikansa eläneenä ja puhua asioista ilman näitä typeriä kiertoilmauksia. Vai oliko tämän uutisen mukaan armeija urkkinut myös heteroiden seksuaalisia tapoja?
Heterous on oletusarvo. Se on ikään kuin kirjattuna valmiiksi. Jotkut haluavat varmistaa noilla homojen merkinnöillä, ettei ketään heteroa voitaisi olettaa homoksi. Sitähän Hauveli-Oinonenkin tv:ssä murehti.
Ruotsin armeija panostaa koko arsenaalillaan sisäiseen valvontaan.
Ulkoiset uhathan sille eivät paljoa merkitse. Senhän koestivat venäläiset viime pääsiäisenä, tekemällä Itämeren sotilasharjoituksissaan lennon kahdella pommikoneella ja neljän hävittäjän saattueella Ruotsin Itärannikon pääsotilaskohteita kohti. Koneet kääntyivät sitten pois vain 30 km päässä Ruotsin ilmatilasta, eikä Ruotsi ollut saanut yhtäkään Jas-hävittäjistään ilmaan siihen mennessä - kuulemma yksikään ei ollut lentovalmiudessa.
Ruotsalaiset räpläsivät ilmeisesti vain rekistereitään. Ehkä sieltä uupuu homo miehiä Ruotsin armeijasta, jotta niillä olisi hajua heti miesten lähestymisestä ja kovat valmiudet iskeä niitä heti persuksiin.
Pyh! Ruotsalaiset. Mikä niitäkin muka uhkais? Mä en keksi yhtään mitään järkevää syytä, miks Ruotsin ylipäätään tarttis ylipäätään ylläpitää jonkinlaista maanpuolustuskykyy. Venäjäkin vaan vähän testas Ruotsii.
Aivan yhtä paljon kuin esimerkiksi viimeisten sadan vuoden aikana Euroopassa ja muualla käydyille sodille oli ja on loogisia tai rationaalisia perusteita.
Suomessakin oli runsaat 70 vuotta sitten varmasti paljon ihmisiä, joiden mielestä Venäjällä ei oikeasti olisi mitään syytä uhata Suomen turvallisuutta.
"Suomessakin oli runsaat 70 vuotta sitten varmasti paljon ihmisiä, joiden mielestä Venäjällä ei oikeasti olisi mitään syytä uhata Suomen turvallisuutta."
Ja on itse asiassa edelleen...
Ruotsi ei kuitenkaan edes oo Venäjän naapurimaa ja liian kaukana Venäjästä, jotta Venäjää oikeesti kiinnostas. Suomi sen sijaan...
Venäjä on erittäin aktiivinen Itämerellä. Se pitää sitä perinteisesti itselleen tärkeänä strategisena alueena, vaikka Venäjällä ei Itämeren rannikkoa kovin paljon jäljellä olekaan. Siinä mielessä kaikki Itämeren maat ovat Venäjän "naapureita".
Naton laajentuminen Baltiaan entisiin neuvostotasavaltoihin oli Venäjälle kova kolaus, ja uhittelu Ruotsin läheisyydessä ei ainakaan hidasta Naton laajenemista joskus tulevaisuudessa vielä entisestään.
Ei ruotsalaisten tarvitse pitää yllä mitään maanpuolustuskykyä. Sitä vartenhan heillä on Venäjän ja itsensä välissä 250 000 suomalaista sotilasta, kuten aina on ollut...
Ymmärrän Peten kommentin vitsinä, sillä Ruotsin tärkeimmän osan ja Venäjän välissä on enimmäkseen vettä sekä muutama Nato-maa sen rannalla...
Jos venäläiset olisivat hyökkäämässä Ruotsiin, eivät ne sotilaat Suomen poikki Tornionjokea kohti lähtisi tallustelemaan.
"Jos venäläiset olisivat hyökkäämässä Ruotsiin, eivät ne sotilaat Suomen poikki Tornionjokea kohti lähtisi tallustelemaan."
Niin, eihän Torniojoen eteläpuolella ookaan mitään...
Totuus nyt kuitenkin on, et Suomi on Venäjän näkökulmasta huomattavasti "keskeisemmällä" paikalla ku Ruotsi. Vallottamalla Suomen Venäjä sais käyttöönsä koko Suomen 1400 km pitkän rantaviivan Itämerellä sekä Ahvenanmaan.
Tänään Helsingin Sanomat julkaisi varsin onnistuneen analyysin Ruotsin turvallisuustilanteesta tämän pääsiäispyhinä tapahtuneen välikohtauksen valossa.
Selväksi käy, että Ruotsi luottaa lähinnä Naton omista lähtökohdistaan solidaarisesti tarjoamaan suojaan, eikä sillä ole aihetta tuudittautua harhaluuloon, että maan turvallisuutta ei uhkaisi mikään.
Ja Nato-keskustelu sai taas uutta puhtia myös länsinaapurissamme.
Ei toi Suomenkaan puolustuspolitiikka ole aina järkeenkäypää.
Suomi meni ja hävitti maamiinansa.
Tähän taisi olla syynä Halosen ja Tuomiojan intohimo maailmanparannukseen. Ei tuo maamiinapäätös ainakaan lisännyt puolustuskykyämme.
Maamiinakysymyksestä mä oon ihan samaa mieltä. Tolkuton päätös.
Ruotsi puolestaan on helpon historiansa takii eläny jossain valheellisessa turvallisuudentunteessa jo pitkään. Hyvä, et se on vihdoin murtumassa. Tekee sveduille ihan hyvää. ;D