Ruotsissa armeija voi tallentaa tietoa henkilöiden seksuaalisesta suuntautumisesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 18
Suomessa asiaa ei ilmeisesti ole selvitetty.

Ruotsin tietoturvaviranomainen eli Datainspektionen on selvitellyt puolustusvoimien tiedonkeruuta. Datainspektionin nettisivulla ilmaistaan huoli tavasta, jolla Ruotsin puolustusvoimat kerää henkilötietoja palveluksessa olevista ja työpaikkaa hakevista. Kahdessa tietokannassa on edelleen sellaista tietoa, jota ei enää tarvita ja jota ei saisi säilyttää. Jos tietoja jätetään tietokantoihin, ne on vietävä sellaiseen arkistotietokantaan, josta ei tapahdu vuotoja. Tietoturvaviraston IT-spesialistin Mikael Ejnerin mukaan tietokannoissa ei saa säilyttää tietoja, jotka ovat viranhoidon kannalta epäolennaisia.

Lain mukaan tietokannoissa saa olla tietoa seksuaalisesta suuntautumisesta ja seksielämästä, kun ne tiedot ovat ehdottoman tarpeellisia. Nyt tietoja on mahdollisesti kerätty ilman erityistä syytä, ja tiedot ovat jääneet kortistoon. Hyvin henkilökohtaiset henkilötiedot loukkaavat ihmisen integriteettiä.

Mustin eli tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun esikuntapäällikkö on itsekriittinen. Mustin tiedonkeruuta säätelee erityinen laki. Tulisi olla hyvin tarkka, ennen kuin tietoja viedään tietokantaan. Nyt on saatava paremmat työtavat tarkastelemalla rutiineja ja kouluttamalla henkilökuntaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esikuntapäällikkö ei osaa sanoa, miten seksuaalinen suuntautuminen olisi olennainen henkilötieto tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa. Hänellä ei ole kuitenkaan oikeutta kertoa tarkemmin, millaista tietoa on koossa. Must joutuu parantamaan järjestelmää syyskuun loppuun mennessä, ja sen jälkeen arkaluontoista henkilökohtaista tietoa ei enää pitäisi tulla rekistereihin automaattisesti.


http://www.qx.se/samhalle/23444/militaren-kan-spara-uppgifter-om-din-laggning

18 kommenttia

Siis mitä! "Tasa-arvon mallimaassa" on päässy syntyyn tällainen pöyristyttävä virhe. Eiks ruotsalaiset ookaan suvaitsevan maailman etujoukkoo? :o
Eihän ne missään ole etujoukkona olleet, eivät sodissa, eivät naisten ääni- ja vaalioikeudessa (me ennen niitä), eivät naisten lääkärioikeuksissa (Suomessa pohjoismaiden ensimmäinen lääkärinainen), eivätkä seksuaalivähemmistöjen oikeuksissakaan (Euroopan ulkopuoliset maat, Ranska, Hollanti ennen niitä). Muualla on menty edellä ja ne tulleet perässä ja me joissain etunenässä, joissain niitäkin enempi peränpitäjinä.

Lisäksi, Ruotsin valtiollisella tiedustelullahan on ruotsalaisten säätämä oikeus kuunnella Ruotsin läpi kulkevien internet-kaapeleitten tietoliikennettä. Siksihän ollaan rakentamassa uutta internetin runkoverkko-kaapeliyhteyttä Itämereen, Ruotsin ohi.

Kommenttia muokattu: 21.04.2013 klo 16:11