Keskusteluissa joku ehdotti, että tästä on tulossa jytky. Näin siinä todella nyt kävi. Onkin mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan tasa-arvoista lakialoitetta vastustavat tahot alkavat nyt suksiaan kääntää.
Elämme mielenkiintoisia aikoja ainakin näin sateenkaari-ihmisten kannalta.
Siinä saivat Holmlund ja Juvonen sitten ne kriteerinsä käsittelyynottoon alle vuorokaudessa. Oliko vaikeaa?
Eiköhän lakivaliokunta ole aika lyöty tämän show'n jälkeen. Viimeistään nyt pitäisi epäilevien kansanedustajien herätä seuraamaan miten kansalaisyhteiskunta vaalii perustuslakia heidän vaietessaan ja toivoessaan ettei kukaan sitä huomaa ja unohtavat.
100 000 nimeä päivässä + paperiset allekirjoitukset ovat kuin kylmä rätti vasten eduskunnan homofobioligarkkien naamoja.
Eduskunta ei mitenkään voi halventaa näin ihailtavaa kansalaisaktivismia niin kuin suurruhtinaamme teki suurelle adressille reilut sata vuotta sitten. Silloin he sylkevät jotain niin perusteellista vastaan suomalaisessa identiteetissä, ettei siitä syntyvä myrsky tule laantumaan koskaan.
He nostavat palkkaansa edustaen kansaa, jonka selvä enemmistö kannattaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa lain edessä, jolle myös enemmistö heistä ilmaisi tukensa vaalikoneissa. Jokikinen mielipidetiedustelu viime vuosien ajalta on myös toitottanut selvän enemmistön tukea.
Vastustajat pyrkivät lakaisemaan asian maton alle, koska kun he puhuvat ja paljastavat kuinka väärässä ovat niin loogisesti kuin moraalisestikin, he vain pahentavat omaa tilannettaan.
Vaikuttava määrä nimiä, pakko myöntää. Toisaalta minä en ole koskaan kiistänytkään, etteikö homoliittoaloite voisi olla suosittu. Kuitenkin kansalaisaloitesysteemissä on eräänlainen valuvika, kun se ei mahdollista aloitteiden vastustamista. Tämä saa paljon kannattajia keräävät aloitteet näyttämään suosituimmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Varmasti tuolla homoliittoaloitteella olisi jo kymmeniä tuhansia vastustajiakin, jos aloitetta pystyisi myös vastustamaan omalla allekirjoituksella.
Vauhti oli näin alkuun kova, mutta kannattaa muistaa tämän olevan vain ensimmäinen askel lain säätämisen pitkällä ja kivikkoisellakin polulla. Tästä voi olla kuitenkin todella iloinen. Onhan se hieno osoitus tuesta asiallemme.
Tässähän on nyt oivallinen tilaisuus siihen että Suomi pääsisi vihdoinkin edes näin keskeisiin kansalaisvapauksiin kuuluvalta osalta Oikeitten Pohjoismaitten tasolle
Kyseisissä maissa tämä lainsäädäntö on ollut voimassa jo kauan ja mielestäni on ollut suorastaan hävettävää että tämä maa tässäkin kysymyksessä tulee näin paljon jälkijunassa Skandinavian maihin nähden mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Jos eduskunnan lakivaliokunta vielä tämän jälkeenkin kävelee tämän laajan kansalaismielipiteen ylitse niin sopii kysyä onko Suomi enää ollenkaan länsimaa vai kuljemmeko henkisen ilmapiirimme tasolla kohti Itä-Eurooppaa ja Venäjää? Jos se on suomalaista todellisuutta 2010 - luvulla niin voisimmehan pyytää Vladimir Putinia Suomen Suuriruhtinaaksi! Varmaan hän suostuisi ilomielin!
Mielestäni laissa ei ole "valuvikaa" tuon vastustamisen osalta. Näen tämän niin, että kansalaisaloite on esitys, jonka vastapainona on tämänhetkinen lainsäädäntötilanne (ts. asiasta riippuen lainsäädöntö tai sen puute). Kansalaisaloitte on kirjaimellisesti aloite. Sillä ei lähtökohtaisesti haeta "syväluotausta kansakunnan sielusta", vaan sen avulla voidaan tuoda eduskunnan käsittelyyn asioita, joiden takana ei ole hallituksen esitystä (HE; yleisin lainsäädännön pohja) tai valtiopäiväedustajien (enemmistön) tekemää lakialoitetta.
Kansalaisille suunnattu puolesta/vastaan -kannatusmittaus olisi de facto neuvoa-antava kansanäänestys, mitä Suomessa on perinteisesti käytetty vain äärimmäisen harvoin (kahdesti: kieltolain kumoaminen ja EU-jäsenyys). Perustuslakikehitys on ollut sen suuntaista, että kansanäänestyksiä ei jatkossakaan nähtäne kovin usein.
105 000 erillistä, äänioikeutettua Suomen kansalaista (kirjoitushetken tilanne) alle vuorokaudessa on valtava saavutus. Asiassa kuin asiassa se laittaa kansanedustajat miettimään tilannetta huolellisesti. Yksittäinen tiedotusväline voi nostaa asiasta kuin asiasta mekkalan, mutta yksikään tiedotusväline ei äänestä vaaleissa suoraan. Vaalimatematiikan puitteissa (joskaan ei ihan niin herkästi käytännössä) tuollanen yli 100 000 äänen potti voi heilauttaa eduskunnan voimasuhteita paljon, kun tulee vaalit.
Monissa nettikeskusteluissa on hukassa kansalaisaloitteen merkitys. Turhan moni keskustelija pitää sitä adressina, eikä peruslain suomana lainsäädäntöinstrumenttina.
Päivän suurimpia voittajia on varmasti suomalainen demokratia. Suomalainen demokratia on kansanäänestysten harvinaisuuden ja voimakkaan edustuksellisuuden & suhteellisen vaalitavan vuoksi, noh, suhteellista. Perustuslakikehitys on vienyt suoran vallan kauemmaksi kansasta; merkittävintä valtaa käyttäviä päättäjiä ei valita suoralla vaallilla, jos valitaan vaalilla ylipäätään (virkamiesten asema on Suomessa poikkeuksellisen vahva).
Eräs tietty kirjoitti:
”Varmasti tuolla homoliittoaloitteella olisi jo kymmeniä tuhansia vastustajiakin” jne.
Eipä näytä olevan. Netissä on ollut jo viitisen kuukautta allekirjoitettavana vastustajien adressi, johon on kertynyt joka minuutti noin 0,0001 allekirjoitusta tai vähemmän. Pikaselailu osoitti, että jotkut olivat varmuuden vuoksi allekirjoittaneet kahteen kertaan, joulukuussa ja helmikuussa.
Tuntemamme homofobi Erkki Latvala Ylistarosta "innostaa":
Samalla adressit.comin sivulla on lukuisia vastustettavia asioita. Suosituin adressi on nimeltään ” 7 Päivää lehti boikottiin” ja suosituimpien listalta löytyy myös ” Susan Kuronen - lopeta se avautuminen”.
Ei muuta kuin vastustelemaan.
"Eipä näytä olevan. Netissä on ollut jo viitisen kuukautta allekirjoitettavana vastustajien adressi, johon on kertynyt joka minuutti noin 0,0001 allekirjoitusta tai vähemmän."
Kuinka typerä pitää olla, että vertaa jotain ikivanhaa adressisivustoa tuohon kansalaisaloitesivustoon? Tuo sivusto on aivan eri asia. Puhuin siitä, että jos samalla sivulla olisi mahdollisuus antaa myös vastaääni, niin niitä vastaääniä olisi tuolla homoliittoaloitteella jo kymmeniä tuhansia.
Tuota... Kansalaisaloitteessa ja sen kannatusilmoituksen jättämisessä ei ole kyse mistään äänestyksestä, vaan siitä, että yhden tai useamman kansalaisen laatima aloite tarvitsee 50 kiloa kannattajia edetäkseen käsiteltäväksi eduskuntaan.
Juuri niin, ja kuinkahan typerä, vain sanoisinko epätoivoinen ja pätemisentarpeinen, täytyy olla ettei sitä tajua. Parempi jättää kannanotot kansalaisaloitteesta antamatta, jos ei ole mitään sanottavaa aiheesta.
Joku kirjoitti:
”Kuinka typerä pitää olla, että vertaa jotain ikivanhaa adressisivustoa tuohon kansalaisaloitesivustoon?”
Sitä voi tosiaan miettiä, kuinka typeriä homofobit ja muut tasa-arvon vastustajat ovat, koska luulevat eri tiedotusvälineiden kommenttipalstoilla ja blogeissaan, että kansalaisaloite on sama kuin adressi. Hehkuttavat vastustamistaan ja vaativat adresseja homoja vastaan. Yksikään ei siis ole lukenut kansalaisaloitelakia, avioliittolakia jne.
”Puhuin siitä, että jos samalla sivulla olisi mahdollisuus antaa myös vastaääni, niin niitä vastaääniä olisi tuolla homoliittoaloitteella jo kymmeniä tuhansia.”
Tyhjänpäiväistä jaarittelua mahdollisuudesta, jota ei ole. Voitte meuhkata ihan vapaasti kuvitelluista äänistä ja allekirjoitella adressejanne, koska muuhun ette kykene.