Kansalaisaloitteella yli 100 000 kannattajaa vuorokaudessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 15
Tiistai-iltapäivänä pakkassäässä Helsingin Narinkkatorilla kansalaisaloitteen allekirjoittajia riitti tasaisesti.

Kansalaisaloite on saanut vuorokaudessa yli 100 000 kannatusilmoitusta Internetin kautta. Lain vaatima 50 000 ilmoituksen rajapyykki ylitettiin kello 14.30 ja tuplamäärä täyttyi kello 22.25.

Iltapäivän ja illan aikana oikeusministeriön ylläpitämä http://kansalaisaloite.fi/ -palvelu kävi kapasiteettinsa äärirajoilla. Hetkittäin käyttäjät eivät ole päässeet palveluun.

Myös perinteisemmän muotoinen paperisen kannatusilmoituksen täyttäminen on ollut suosittua. Esimerkiksi Helsingin Narinkkatorilla halukkaita on ollut ruuhkaksi asti. Toimitsijoiden mukaan muutaman iltapäivätunnin aikana kannatuksensa kävi ilmaisemassa satoja ihmisiä. Yleistä tunnelmaa kuvattiin ranneliike.netille innostuneeksi. Toimitsijoiden mukaan muutama yksittäinen ihminen oli käynyt myös ilmaisemassa tyytymättömyytensä kampanjan tavoitteeseen.


Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on kerännyt tukea myös useilta poliittisilta nuorisojärjestöiltä. Esimerkiksi demarinuoret vaati SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaista allekirjoittamaan aloitteen, jonka puheenjohtaja ilmaisi tekevänsä. Myös keskustanuoret haluaa tasa-arvoista avioliittolakia. Päätös asiasta on tehty vuoden 2011 liittokokouksessa.

- Avioliittolain muutos pitää ehdottomasti saada päätettäväksi eduskunnan suureen saliin. Tällaisen tahdonilmauksen jälkeen ei tule kyseeseen, että asia vain haudattaisiin tai lakaistaisiin maton alle, sanoi kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö Iltalehdelle. Männistö veti eduskunnassa hanketta kansalaisaloitteen kanssa samansisältöisestä lakihankkeesta, jota lakivaliokunta ei ottanut käsittelyyn.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seta on kiittänyt Tahdon2013-kampanjan taustalla olevia ihmisiä ja järjestöjä kansalaisliikkeen käynnistämisestä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

- Seta on tehnyt pitkään työtä avioliittolain avaamiseksi. Viimeaikaisten mielipidekyselyjen mukaan selvä enemmistö* suomalaisista kannattaa nais- ja miesparien avioliitto-oikeutta. Asialle on myös paljon tukea kautta puoluekentän. Aika on kypsä muutokselle, toteaa Seta ry:n puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi.


Eduskunnan lakivaliokunta päätti äänestyksessään 27. helmikuuta 2013 niukasti, ettei se ota käsiteltäväkseen kansanedustajien tekemää aloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on sisällöltään kansanedustajien aloitetta vastaava. Kannatusilmoitusten kerääminen kansalaisaloitteelle käynnistyi tasa-arvon päivänä 19.3.. Samalla käynnistyi kansalaisaloitetta tukeva Tahdon2013-kampanja.

www.tahdon2013.fi

15 kommenttia

Keskusteluissa joku ehdotti, että tästä on tulossa jytky. Näin siinä todella nyt kävi. Onkin mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan tasa-arvoista lakialoitetta vastustavat tahot alkavat nyt suksiaan kääntää.

Elämme mielenkiintoisia aikoja ainakin näin sateenkaari-ihmisten kannalta.