Pohjoismaiden neuvosto kritisoi Venäjän "homopropagandalakia" (juttukommentit)

Henkilökohtaisesti suomalaisena ihmisenä toivon, että Pohjoismaiden neuvosto kiinnittää vielä uudemmankin kerran huomionsa myös siihen, että Suomi on pohjoismaista ainoa, jossa avioliittolainsäädäntö on epätasa-arvoinen ja ajastaan pahasti jäljessä.
  • 3 / 30
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 2.2.2013 0:15
Miksi ihmeessä Pohjoismaiden neuvoston tulisi siihen kiinnittää huomioita? Kyseessä ei todellakaan ole mikään ihmisoikeuskysymys, joten siihen ei ole mitään tarvetta kiinnittää huomioita. Ja tunkekaa edelleen perseeseen tuo käsite "tasa-arvo" tuosta teidän homoliittovouhotuksestanne.
Mitä homoseksuaalisuus on? - Se on yhtä kuin samaan sukupuoleen kohdistuvat rakkaudelliset mielikuvat ja unelmat. Mielikuvilleen ja unelmilleen kukaan ei mahda mitään; niille mahtaminen on itsepetosta.

Olen itse ortodoksi ja hyvin masentunut siitä mitä Venäjällä tapahtuu. En tahdo että minut samastetaan Venäjän tapahtumiin. Suomen ortodoksinen kirkko ei toimi Venäjän kirkon alaisuudessa ja se seikka olisi kaikkien pidettävä mielessä - myös kirkon johdon olisi sitä kirkastettava.

Tällä hetkellä Venäjästä on tulossa korkean teknologian barbaria, jossa rahaeliitti ja kirkollinen eliitti on erkaantunut tavallisen kansan tarpeista. Eletään noin sata vuotta myöhempää aikaa kun vallankumous ryöpsähti Venäjällä synnyttäen Neuvostoliiton - sama muhiva maaperä on Venäjällä jälleen eikähän Neuvostoliittokaan ollut muuta kuin diktatuuri. Venäläisillä ei ole tajua demokratiasta ollut koskaan. Tuntuisi kuin siellä tehtäisiin kaikki mahdollinen demokratian välttämiseksi. Ortodoksisuuden autoritaarinen ja vuosisatainen ilmapiiri Venäjällä kytkeytyy tähän.

Tällä hetkellä Venäjällä luodaan systemaattisesti vihakuvaa Suomesta ja siihen kuuluu toki myös suomalaisten seksuaaliset faktat hyväksyvä todellisuuskäsityskin. On selvää, että Venäjällä on tahoja, jotka eivät näe Suomen itsenäisyyttä hyvänä eivätkä oikeutettuna vaan Suomi on osa keisarillista Venäjää, jonka yhteys Venäjään tulisi palauttaa. Tilanne on äärimmäisen vakava. Ilmeisesti Suomessa on yhteysverkosto, joka lietsoo Suomeen liittyvää vihakuvaa ja antaa väärää tietoa Suomesta. Tämä on siis maanpetoksellista työtä, johon tulisi puuttua suojelupoliisin toimesta.

Itse suuntaan huomiotani homoseksuaaliseen selibaattipapistoon globaalissa ortodoksisuudessa - se pyrkii kilvoittelemaan omia homoseksuaalisia mielikuviaan ja haaveitaan vastaan ulkoisella kieltäymyksellä ja on varmaankin halukas suuntaamaan kieltoja niihin, jotka muuttavat sisäisyyttään ulkoisiksi rakkaudellisiksi teoiksi, jotka kohdistuvat samaan sukupuoleen. Pidän mielikuvien ja unelmien kieltämistä teeskentelynä ja valehteluna, joka eivät poista ihmisen homoutta. Eikä tarvitsekaan poistaa.

Totuuden hyväksyntä ei ole mitään lietsontaa.

Homouteen liittyy vielä lisäksi prosessi, jota nimitän alienismiksi. Homous on ikään kuin jokin vierasolento, joka tunkeutuu niin sanotusti viattomiin ihmisiin tai houkuttautuu esiin jos ihminen näkee samaa sukupuolta olevien kulkevan käsi kädessä ja ilmaisevan rakkautta toisiaan kohtaan. Tälllainen alienismi on siis mitä suurinta potaskaa.
  • 5 / 30
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 2.2.2013 12:11
Oho, EAH on ryhtynyt aggressiivisesti vastustamaan sananvapautta. Ehkä Venäjä olisi sopivampi paikka tuollaiselle homovihaajalle. Siellä voit vapaasti tunkea takapuoleesi kaiken sen, minkä haluat vaientaa koska olet liian tyhmä ja voimaton mahtaaksesi sille mitään - tai edes argumentoidaksesi vastaan.
Pohjoismaiden neuvoston tulisi tietysti kiinnittää avioliittoasiaan huomiota, koska kyseessä on juuri yhdenvertaisuuskysymys. Millä perusteella avioliittoasia ei olisi ihmisoikeuskysymys?
  • 7 / 30
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 2.2.2013 12:37
EAH väittänee taas varmaan, että "avioliitto on määritelmällisesti naisen ja miehen välinen liitto" ja ettei ihmisoikeuksien julistus suoraan edellytä homoavioliittoja.

News Flash for the homophobe:

Sanakirjasta voi tarkistaa mitä avioliitto tarkoittaa: se on kahden tai useamman ihmisen välinen laillinen liitto. Kristillisen avioliiton tyrkyttäminen ainoana oikeana on kulttuuri-imperialismia, joka ei vastaa todellisuutta. EAH ei määrää sitä, mitä avioliitto on.

Ihmisoikeuksien julistus ei edellytä sen koommin homo- kuin heteroavioliittojakaan. Sen mukaan kaikkien aikuisten tulisi voida solmia avioliitto. Kantaa ei oteta siihen, kenen kanssa. Julistuksen muotoilun mukaan tilanne voisi yhtä hyvin olla niinkin päin, että vain mies- ja naisparit voisivat solmia keskenään avioliiton.

Kommenttia muokattu: 02.02.2013 klo 12:38
  • 8 / 30
  • Havainnoija
  • 2.2.2013 13:04
Aluksi tietoa uskonnollisten harhojen vaivaamille.
Ortodoksisuus on sairaalloisille harhoille perustuva kultti, joka levittää homovihaa Venäjän lisäksi mm. Ukrainassa, Moldovassa, Serbiassa, Kreikassa, Suomessa, Islannissa, USA:ssa ja lukuisissa muissa maissa. Ortodoksien toiminta useissa maissa on kristofasismia aidoimmillaan.
---
Palaan myöhemmin siihen, millä tavalla PN, EU, USA jne. ovat tuominneet Venäjän uskonnollisen ja poliittisen eliitin halajamat homovihalait.
Nyt ulkoilemaan.
  • 9 / 30
  • Riquman1990
  • 2.2.2013 15:08
"Henkilökohtaisesti suomalaisena ihmisenä toivon, että Pohjoismaiden neuvosto kiinnittää vielä uudemmankin kerran huomionsa myös siihen, että Suomi on pohjoismaista ainoa, jossa avioliittolainsäädäntö on epätasa-arvoinen ja ajastaan pahasti jäljessä."

Ei missään tapauksessa, vaan suomalaisten pitää ite hoitaa omat sisäset asiansa. Mitä vähämmän ulkomaalaset sekaantuu meidän asioihin, sitä parempi.
Ai oikein häpeällisesti? Mä en muutenkaan kannata sekaantumista minkään maan sisäsiin asioihin.
Sekaantuminen ja kannanottaminen ovat vähän eri asioita. Minusta eettisyys on itseisarvo.

Häpeällistä kylläkin ja noloa, mutta pääasia on ettei ikuista.

Kommenttia muokattu: 02.02.2013 klo 15:58
Saahan sitä kantaa ulkomaalaset ottaa - sillon, kun kysytään.

Suomalaisilla on taipumus "nolostuu" aina tollasista pikkujutuista. Luulis kuitenkin, et 90-luvulla syntyny jätkä ois päässy jo eroon tollasesta mitä muut meistä ajattelee-ajattelusta.

Me ollaan omalaatunen kansa ja tehdään asiat siihen tahtiin, kun meitä sattuu huvittaan - jos huvittaa.
Myös ulkomaalaisilla on sananvapaus. Ei kannata mustavalkoistaa asioita päälaelleen.
  • 16 / 30
  • Jorma Hentilä
  • 2.2.2013 21:22
Itänaapurissa kumottiin homouden kriminalisointi 1919, mutta Stalin kriminalisoi uudelleen 1933.
Havainnoijalle tiedoksi: Ortodoksisuus perustuu sanatarkkaan Raamatun luentaan ja traditionsa tekstistöön. Tällä perustein homoseksuaalinen ihminen ja hänen samaan sukupuoleen suuntautunut rakkaudellinen elämäntapansa eivät saa tukea. Ortodoksisuus erottaa ajatuksen ja teon. Homo kadotukseen joutuvana ei ole se joka ajattelee homoseksuaalisia ajatuksia vaan tekee homoseksuaalisia tekoja. Näin homoseksuaalisten ajatustensa kanssa kamppaileva selibaattipappi tai maallikko on niin sanotusti kilvoittelija ellei tee homoseksuaalisia tekoja. Homoseksuaalinen ajatus on kiusaus, joka on voitettava rukouksin.

Itse mietin taas niin, että homo on jo se joka ajattelee homoseksuaalisesti. Toisin sanoen homous on eksistentiaalinen ja perustava olemuksellinen tila.

Homolapsia syntyy ortodoksisiin perheisiin ja on vaarana että heitä kaltoinkohdeillaan perheissä eksistentiaalisen tilansa vuoksi.

Ortodoksisuuteen arjessa kuuluu vaikenemisen kulttuuri. Vaikeneminen ytimeltään liittyy niin sanotusti hesykastiseen elämään. Ortodoksisuudessa homouden puheeksi ottaminen on hyvin vaikea asia. Se on enemmän papin ja yksittäisen ortodoksin luotamukselliseen keskusteluyhteyteen liittyvä.

Venäjää ei voi mitenkään ymmärtää tajuamatta ortodoksisuutta sellaisena kuin se on. Pohjoismaiden neuvoston kannanotot ovat piipitystä, jotka eivät ole ääniä kirkon sisältäpäin.

Vain ortodoksit voivat kehittää ortodoksista traditiota. Muutoksen ja hyväksynnän vaatimusten täytyy tulla rohkeilta ortodokseilta ympäri maailman. Siltikin taival on kivulloinen eikä nopeita hyväksynnän merkkejä ole näköpiirissä.

Lienee selvää, että homovastaisen toiminnan moottori Venäjällä on ortodoksinen kirkko. Omalta perustaltaan se ei ole sattumanvarainen vaan johdonmukainen.

Tilanne on vakava eikä sitä pysty lähestymään ortodoksista kirkkoa halveksimalla tai nollaamalla.

Toivoisin, että Venäjän yhteiskunnallisesta todellisuudesta käytäisiin asiallista ja syvällistä keskustelua.

Itse en sitten tiedä, ovatko venäläiset homot todella käyttäytyneet arjessa tavalla, joka on tuohtumusta herättävää oli sitten kysymyksessä heterous tai homous. Homoillahan on - ainakin joillakin - kaiketi taípumus ylidramatisointiin ja tilansa ylivyöryttämiseen. Homoposeerailu on juttu josta minä en ainakaan pidä mutta kun en pidä heteroposeerailustakaan. - Rakastuneitakia sitovat katukuvassa niin sanotut hyvät tavat.

Kun vielä palaan ortodoksisuuteen niin on hyvä tietää, ettei se ole mikään seksiä painottava oppi. Ortodoksisuus tähdentää selibaattia eräänä elämän ratkaisuna ja senhän luostarien nunnat ja munkit tekevät. Tällä hetkellä ortodoksinen luostarikulttuuri on menossa uutta kukoistusta kohti. Ortodoksisuudessa on vaikea ottaa puheeksi myös kaiken kaikkiaan seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä. Ortodoksi elää niin kiinnittyneesti Kristuksen ristin tietoisuuteen ja jokainen ortodoksin viikkohan tässä elämässä on pääsiäisviikko, jolloin perjantaina Kristus ristiinnaulitaan ja sunnuntaina hän nousee ylös. Pääsiäinen ei siis ole kerran vuodessa vaan - se sävyttää koko ortodoksin elämän menoa alati.

Ortodoksilla on kaksi hyväksyttävää elämäntapaa. Avioliitto tai munkkeus. Tästä seuraa se, että kaikkien heteroavioliittoon kykenemättömien pitäisi tällä hetkellä olla luostareissa munkkeina tai nunnina, jotka siellä taistelevat rukouksin homoseksuaalisia ajatuksiaan vastaan. Ja jos niin on - toivottavasti sitten jokainen keskittyisi todella omaan sielunpelastukseensa pääkysymyksenään.
Hieno veto Pohjoismaiden neuvostolta, oli jo aikakin ottaa kantaa asioihin.

EU, YK, USA, Saksa, Islanti ja monet muut valtiot ja tahot ovat jo viime vuonna arvostelleet Venäjän homovihalakeja hyvin voimakkaasti ja viimeksi kuluneella viikolla.

Homovihalait ovat Venäjän perustuslain ja Venäjän allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten vastaisia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuominnut Venäjän useaan kertaan sopimusten rikkomisesta, mutta se ei aio noudattaa sopimuksia. Venäjän hallituksen ilmoituksen mukaan Venäjä hävisi viime vuonna kaikkiaan 123 juttua Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa ja joutui maksamaan korvauksia 221 miljoonaa, mutta ei siitä huolimatta aio noudattaa ratifioimiaan sopimuksia jatkossakaan.
---
Pohjoismaiden neuvoston on nyt aika ottaa myös tiukka kanta Suomen harjoittamaan syrjintään hlbt-kansalaisia kohtaan. Selvä päätös ja julkilausuma, jossa vaaditaan Suomea saattamaan lainsäädäntönsä pohjoismaiselle tasolle. Suomi on ollut häpeäpilkku jo vuosia ja erityisesti homovihamieliset populistit, joista useat perustavat käsityksensä ihmisvihamielisiin uskontoihin, ovat saaneet liian suuren vallan Suomessa.

Nyt on aika ottaa yhteyttä sähköpostitse PN:n jäseniin, jotta he laatisivat julkilausuman, jossa vaaditaan Suomea toteuttamaan tasa-arvoinen lainsäädäntö.
Neuvoston jäsenille voi kirjoittaa esimerkiksi ruotsiksi, jota kaikki ymmärtävät tai suomeksi, sillä pohjoismaisen kielisopimuksen mukaisesti jokainen voi käyttää omaa äidinkieltään.

Täytyy vielä ottaa selville, mihin vetoomukset on parasta lähettää. Tässä on kansallisten valtuuskuntien yhteystiedot:
http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/organisaatio-ja-rakenne/kansalliset-valtuuskunnat
---
Joku kirjoitti:
”Ortodoksisuus perustuu sanatarkkaan Raamatun luentaan ja traditionsa tekstistöön” ja niin edelleen.

Tällä palstalla käsitellään Pohjoismaiden neuvoston toimintaa, ei uskonnollisia kuvitelmia. Ole ystävällinen ja lopeta muiden häiritseminen typerällä uskonnollisella lätinällä. Sitä varten on ihan riittävästi muita keskusteluketjuja. Toivottavasti tämä meni viimein vihdoin jakeluun.
Pohjoismaiden neuvosto otti kantaa Venäjällä vaikuttavaan homo-ongelmaisuuteen, joka on taustaltaan osittain uskonnollista. Uskonnon vaikutus Venäjän tilanteeseen on hyvä tiedostaa ja asiaa ymmärtää. Minusta on hyvä, että nimimerkki ortodoksi avaa tätä asiaa.

Asioita ei vie prempaan suuntaan Havainnoijankin harjoittama epä-älyllinen uskonnon ja uskovien ihmisten mollaaminen. Havainnoijalta ilmeisen yleissivistyneenä ihmisenä odottaisin kunnioittavaa käytöstä myös eri tavoin maailmaa näkeviä kohtaan, samalla tavoin kun me sateenkaari-ihmiset odotamme meitä kunnioitettavan. Vastakkainasettelun luominen ei johda mihinkään.

***

Riquman1990: Ihmisoikeusasiat eivät ole lähtökohtaisesti maiden sisäisiä asioita, siten kuin vaikkapa presidentin tai kansanedustajien valinta. Venäjä selvästi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia tällaisilla "homopropagandalaeilla". Tällaiset asiat on syytä huomioida myös kansainvälisesti.
Joku kirjoitti:
"Asioita ei vie prempaan suuntaan Havainnoijankin harjoittama epä-älyllinen uskonnon ja uskovien ihmisten mollaaminen."

Eivätpä sinunkaan kannanottosi useinkaan järjellisiltä kuulosta.
Voit ottaa ihan iisisti. Lopetan kirjoittamisen ja kommentoinnin ranneliike.netiin lähiaikoina.
Kun uskonnollisiin arvoihin vedoten vastustetaan jotain, vaikkapa nyt glbti-ihmisten aseman parantamista, on kyse kahden erilaisen oikeuden - ajatuksen vapauden ja oikeuden olla loukkaamatta/kyseenalaistamatta mitä on - törmäämisestä. Minä uskon, että jälkimmäinen oikeus on aina vahvempi silloin, kun oikeus ei vähennä muun ihmisryhmän elämän edellytyksiä tai oikeutta toteuttaa itseään.

Tällaisia lähtökohtaisesti loukkaamattomia/kyseenalaistamattomia inhimilliseen olevaisuuteen kuuluvia asioita ovat vaikkapa kätisyys, sukupuoli ja/tai sen kokeminen, seksuaalinen suuntautuminen, ihonväri, ulkonäkö, äidinkieli, etninen tausta, maailmankatsomus ja niin edelleen.

Nuo asiat ovat sillä tavoin loukkaamattomia, että kenenkään arvoa ihmisenä ei voi kyseenalaistaa vetoamalla noihin ominaisuuksiin.

Käytännössä esimerkiksi uskonnollisen maailmankatsomuksen kohdalla kukin voi tehdä henkilökohtaiset elämänvalintansa siten kuin parhaakseen näkee ja tällä on myös oikeus nähdä maailma siten kuin näkee. Minusta on asiatonta loukata sellaisen ihmisen uskonnollista maailmankatsomusta, joka ei ole sitä käyttänyt verukkeena kenenkään oikeuksien rajoittamiseen.

Sen sijaan uskonnon nimissä käytettävään valtaan suhtaudun kielteisesti.

Esimerkiksi uskonnollisiin opetuksiin ja uskonnollis-taustaisiin määräyksiin pitää myös voida suhtutua kriittisesti. Muihinkin edellä mainittuihin ominaisuuksiin liittyviä asioita pitää kuitenkin voida käsitellä, kunhan sen tekee kunnioittavasti ja mielellään asettuu myös tarkastelemaan asioita sellaisen ihmisen asemasta, jonka elämää ruotii.

***

Olen ajatellut niin, että mielipiteitä esittäessään voi olla väärässä tai järjetönkin, mutta eri lailla maailmaa katsoviin ihmisiin olisi kuitenkin hyvä pyrkiä suhtautumaan kunnioituksella.
  • 22 / 30
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 3.2.2013 19:29
"Venäjä selvästi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia tällaisilla "homopropagandalaeilla""

Olisi hauska kuulla, mitä ovat nämä mystiset "kansainväliset sopimukset", joilla vihervassarit perustelevat esimerkiksi holtitonta turvapaikkapolitiikkaa, kehitysapua kuin homolakejakin. Sopimukset pöytään.
Kokoontumis- ja sananvapaus- ja syrjintäkysymyksiä käsitellään vaikkapa Venäjän ratifioimassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.
ortodoksi: "jokainen ortodoksin viikkohan tässä elämässä on pääsiäisviikko, jolloin perjantaina Kristus ristiinnaulitaan ja sunnuntaina hän nousee ylös."

Miten se viikkoon voi rajoittua, kun siellä raamatussahan Ap. 1:3-12 mukaan hän nousi taivaaseen vasta 40 päivän kuluttua kuolleista heräämisestään. Vai onko siellä raamatussa täysiä valeita? :P
- tuon 40. päivänä jutun lisäksihän siellä evankeliumeissa tarinoidaan sen jessen menneeseen siine taivaisiin pöydän äärestä sisältä, ulkoa tai öljymäeltä - eli seillä kerrotaan noinkin olennaisesta asiasta kolme muutakin eri versiota. Yleensä tuollaisiasta tulee mieleen kovin kovin sepitetyt tarinat.

Sinällään nimimerkki ortodoksin kommentit ovat hyviä, sillä ne avaavat tuota ortodoksisuuden hölynpölyä konkreettisesti ja niiden pohjalta ymmärtää paremmin, mihin utopiaan tuokin uskomus uskottelee ja ihmisiä houkuttelee.

smo:n esittämästä "Tällaisia lähtökohtaisesti loukkaamattomia/kyseenalaistamattomia inhimilliseen olevaisuuteen kuuluvia asioita ovat vaikkapa kätisyys, sukupuoli ja/tai sen kokeminen, seksuaalinen suuntautuminen, ihonväri, ulkonäkö, äidinkieli, etninen tausta, maailmankatsomus" olen eri mieltä siinä, että tuo viimeksi mainittu ei voi olla samalla tavalla kyseenalaistamaton, kuin nuo muut. Sillä muut noista ovat ns. luonnollisia, syntymä-ominaisuuksia, mutta sitä maailmankatsomukset, kuten esmes uskonnot eivät ole. Maailmankatsomusta voi kyllä kyseenalaistaa, mutta ihmisen ominaisuutta, ihonväriä tai seksuaalista suuntausta ei pitäisi samalla tasolla voida - elleivät se sitten ole todella pahassa ristiriidassa toisten ihmisten ominaisuuksia vastaan, kuten esim. selibaattiin, luostareihin sullottujen pappien, munkkien/nunnien silloin tällöin harrastama lapsiinsekaantuminen on.

Huolestuttavintahan tuon naapuri-nyky-Venähän ortodoksisuuden kanssa on se, että kolmisenkymmentä vuotta sitten Iranista tuli uskontovaltio, teokratia ja Iran ei sentään silloinkaan ollut Lähi-Idän tyhmimpien ja sivistyättömimpien valtioiden joukossa.
- Eli voiko Venäjällä käydä vielä pahassa lykyssä samansuuntaisesti?

Kommenttia muokattu: 03.02.2013 klo 23:07
Ei_avioliittoja_homoille tuntuu ajattelevan ja vaativan että avioliitoissa pitäisi hänen mukaansa olla kuin Stalinin aikaan kolhooseissa, samassa pakkomuotissa kaikki, eikä voisi olla vapaasti, kukin tervehenkisen luontonsa mukaan.

Eli jännää tuo Ei_avioliittoja_homoille -persoonien äärisosialismihinku, vaikka muuta yrittävät selittää :P

Ja mikseivät nuo aaviikomaitten uskomukset, kristin&islaminuskomus, pysyneet siellä omissa maissaan, vaan lähtivät sekaantumaan muitten maitten sisäisiin asioihin :P

Kommenttia muokattu: 03.02.2013 klo 22:56
  • 26 / 30
  • Jorma Hentilä
  • 4.2.2013 0:33
Human, smo:n Hvainnoijalle osoittama kehotus koskee kyllä sinuakin.
Yksittäiset uskonnot ovat oppijärjestelmiä, ja yksittäinen ihminen on elämänsä varrella oppinut ja sisäistänyt sen dogmeja. Uskoa ja etenkin uskonnollisuutta voi kuitenkin ajatella hyvinkin kiinteänä osana uskovaa ihmistä. Itse ajattelen sen olevan hieman äidinkieltä (tai sukupuolineutraalisti ykköskieltä) syvemmällä. Tämän sanon uskonnottomana ihmisenä, joten en tiedä, miltä se oikeasti tuntuu.

Human, jos luit kirjoitukseni kokonaisuutena, niin toivottavasti ymmärsit yhdistää myös lainaamaasi tekstinpätkää seuraavan virkkeen. Se nimittäin kuului erottamattomasti määrittämään lainaamasi pätkää: Yksittäisen ihmisen arvoa ihmisenä ei mainittuihin asioihin vetoamalla sovi kyseenalaistaa.

Käytännössä tällaista loukkaamista on uskon/uskomisen panettelu "harhaksi/harhaisuudeksi" tai "hölynpölyksi". On vallan eri asia ymmärtää uskonjärjestelmiin liittyvien yksittäisten tulkittavien asioiden historiallista taustaa ja suhdetta tutkittuun nykyajan tietoon. Sellaisiin asioihin voi kyllä ottaa kantaa.

Siksi vaikkapa Venäjän tilannetta tarkastellessa on asiatonta ja tarpeetonta hyökkäillä sinänsä uskontoa, uskovia ihmisiä ja uskoa vastaan. Kuten Pohjoismaiden neuvoston julkilausumassakin, on oikea maali Venäjän maallinen valta. Myöskään kirkko-instituutio vallankäyttäjänä ei ole mitenkään suojattu. Teokratia ei luonnollisesti ole toivottu Venäjän hallintomalliksi.
"Riquman1990: Ihmisoikeusasiat eivät ole lähtökohtaisesti maiden sisäisiä asioita, siten kuin vaikkapa presidentin tai kansanedustajien valinta. Venäjä selvästi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia tällaisilla "homopropagandalaeilla". Tällaiset asiat on syytä huomioida myös kansainvälisesti."

Sä kuitenkin vaadit tossa sun ekassa viestissä Pohjoismaiden neuvostoo kiinnittään huomioo siihen, et Suomi on ainoo pohjosmaa, joka ei oo antanu homoille oikeutta mennä naimisiin. Sä siis rinnastat Suomen meidän takupajuseen itänaapuriin?
Riquman1990, eikö rinnastus ole paikallaan silloin, kun se on ilmiselvästi aiheellinen?
Rinnastuksessa, eli rinnakkain asettamisessa näkyvät selvästi yhtäläisyydet ja eroavaisuudet, ja tuossa avioliittoasiassa ainakin löytyy yhtäläisyys itäiseen (kuin myös eteläiseen) naapuriimme ja eroavuus länsinaapureihimme.
Henkilökohtaisesti suomalaisena ei-kokoomuslaisena ihmisenä toivoisin, että tämän sivuston toimittajat havahtuisivat pyytämään nykyiseltä presidentiltämme toimia. Vai onko niin, että kokoomuslainen yksilönvapaushegemonia menee tämänkin aatteellisen kysymyksen yli?