Perinteisesti sukanvarressa pidetään tikaria (Sgian-dubh). Nykymaailmassa tuo kännyvaihtoehto lienee parempi.
Lisäksi röökiaski ja sytkäri kulkevat hyvin noin.
Etupussissa (Sporran) taas viihtyy pieni viskipullo.
Näyttää Campbellin klaanin kiltiltä, muuten...
Antaisivat potkut koko öykkärille. Aivan naurettavaa vaatia jotain erityiskohtelua siksi että on homofobi, joka piileskelee taikauskon takana ilmeisesti kuvitellen antavansa siten itsestään inhimillisemmän kuvan.
Pete: Black Watch -rykmentin tartan tuossa kiltissä. Tai leikkausten jäljeltä Skotlannin kuninkaallisen rykmentin 3. pataljoona. Lahjuksina on tullut samaa tartania torkkupeittojen ja kaulaliinojen muodossa - en muuten tietäisi .:)
Ratsusotilas taitaa olla Blues & Royals -joukko-osastosta. En usko olevan kovin mieluisaa päivystää tuossa Horse Guards -rakennuksen (nykyään sotilasalueen esikuntakäytössä) edessä Whitehallin ytimessä turistien töllisteltävänä.
Mutta itse artikkelista sen verran, että omantunnon kysymyksissä ollaan tässä siinä rajalla. Olisi kätevää, jos joka päivä työpaikan mainoksissa olisi jotain, mitä ei voi hyväksyä. Tosin se on sitten eri juttu, että pitääkö palkan juosta siinä tapauksessa.
No niinpäs onkin Black Watch. Kiitti Ossi ;-D
Piti oikein omani kaivaa kaapista ja verrata. Campbellin tartanin sininen on vaaleampi ja ruutukoossa pientä eroa. Black Watch on muuten siitä erikoinen, että sitä saa käyttää kuka tahansa klaanista riippumatta, koska se on suunniteltukin yleiseen (sotilas) käyttöön.
Tartaneissa sekoaa muuten helposti, koska yhden klaanin kilteistä saattaa löytyä perinteinen, moderni, juhla- ja "sport/hunting"-kuosi ja kuviointi...
Kokeile joskus puppeli.
Yllättävän lämmin, mutta ilma kiertää silti kivasti palleissa (alushousuja siis perinteisesti EI käytetä, nykyisin jockstrapsit ovat kyllä sallittuja). Uskomatonta, mutta totta, jopa talvella.
Kesäajaksi on kevyempi kuosi.
Kunnollinen, paksu, villainen maksaa tosin n. 2000 puntaa + Sgian dubh, sporran ja soljet ja "rossi" päälle...
Hassua kyllä muuten on se, että koska Iso-Britanniassa on ehdoton nollatoleranssi teräaseisiin julkisilla paikoilla, scian dubheja tehdään nykyisin hienoilla puu/nahkakahvoilla ja hopeaheloilla varustettuna, mutta niiden terät ovat muovia, ja yhtä tylsiä kuin puinen voiveitsi (oma on semmoinen...).
ei taida mulla olla rahaa käyttää vaatteisiin ihan 2500 euroa heh
tärkeämpiäkin on esim uusi känny ja tabletti... tosin nekään ei maksa kuin 1200 ja vanhoista saa jotakin myydessä... ja niitä mä käytän monta tuntia päivässä heh. mekkoa ei tulisi varmaan käytettyä pahemmin heh
täytyy varmaan kehittää jokin fetissi kilteistä, tosin eipä mua nahka pahemmin kiinnosta vaikka nahkatakki onkin, ei voi fetissejä opetella.. eipä haittaa mua.
Tosi Mieshän tekee kiltin itse, itselle tai lahjaksi miehelleen
- eikä se ole edes ihan hirveän vaikeaa, Tosi Miehelle :P
Kannattaa huomata, että kiltin laskokset tuleva vain taakse persuksille, eteen munille tulevat kiltin molempien päiden laskostamattomat kappaleet päällekkäin ja että perinne-kilttiin kuuluu myös olan yli heitettävä osa, eli perinteiseen kilttiin kuuluu n. 7 metriä villakangasta.
Kiltti on siis (ilman olkakangasta) tämän näköinen kaaviokuvana http://www.scottishdance.net/highland/MakingKilt1.jpg
ja lantiolle se tulee kankaana tämän kaaviokuvan mukaisesti http://www.scottishdance.net/highland/MakingKilt3.jpg
Tässä aivan perinteisesti kiltti, ilman mitään ompelua, mutta pitkälti sama periaate - eli aivan alunalkaen kiltti on ollut vain 7 metrin skottiruutukangaskappale joka päälle puettaessa laskostetaan takaa, eikä ole ole ommeltu laskoksista kiinni, kuten modernit kiltit ovat http://www.youtube.com/watch?v=nBbg953p_Og
Erittäin todennäköisesti miesten lannevaatteita on ollut käytössä meillä Suomessakin ennen muinoin, etenkin kesäaikaan. Ja ehkä talvellakin, sillä varsinaiset housuthan eivät ole niin kovin vanha keksintö. Ennen housuja käytettiin lanteilla erinäisiä kietaisuvaatteita, pidempiä nuttuja ja erikseen säärystimiä.
Skoteillahan on kovaa halua irtautua Britanniasta ja liittyä enempikin Skandinavian osaksi - saataiskohan sieltä sitämyöten enempikin kilttiä miesten asua käyttöön, vaikkakin tuo globaali kilttimuotikausi taisi jo mennä vähän ohi.
Minusta on kunnioitettavaa, että bussinkuljettaja seisoo periaatteidensa takana (seurauksista piittaamatta). En ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta kunnioitan hänen tosissaan-oloaan vakaumuksensa kanssa. Toivoisin hänen kuitenkin oivaltavan sen, että tuollainen periaate johtaa rakkaudettomuuteen.
Sen lisäksi on tietenkin mietittävä, missä määrin oli oikein oman vakaumuksensa tähden jättää lähimmäisensä odottamaan seuraavaa bussivuoroa.
Bussikuskin "periaatteiden" vuoksi voi miettiä, että pitäisikö sitä sitten jättää jokainen kristinuskovainen sivuun, sen vuoksi että kristinuskomuksessa tuomitaan kaikki siihen uskomattomat sen uksomuksen helvettiin.
Uskovaisilla stalinilla, hitlerillä, maolla, pinochetilla, francollakin, sekä ihmiskunnan kaikkein suurimmalla tappajalla, tsingis kaanillakin oli 'vakaumuksensa' ... olisikohan niitä pitänyt vaan kunnioittaa - eikä todeta, että ne olivat vääriä, pahoja uskomusvakaumuksia.
Tai pitäisikö jättää kyydistä kaikki ne, joilla on kaulallaan tuomio- ja tappovälineenä käytetty risti? (ihan senkin vuoksi, etteivät alkukriistityt palvoneet ristiä lainkaan, vaan siitä tuli tapa vasta myöhemmin, jälkikristityillä).
- mutta ehkä muut ihmiset ovat aidosti lähimmäisenrakkaampia, kuin kristinuskovaisten yms. Lähi-Idän "ihme"maitten moraaliltaan käytännössä köyhissä aatteissa ollaan.
Lähihistoriasta tosin löytyy esimerkillinen tapahtuma, jossa sekä lesbopariskunta että heterotkin lähtivät pelastamaan lapsia saaresta, jossa uskovainen lapsia tappoi.
Eli Norjan Utoya, toissa vuonna.
Tartaneiden kanssa on aina mahdollisuus tehdä faux pas, mutta onneksi on noita turvallisia valintoja, jotka eivät ole kytkettyjä mihinkään tiettyyn klaaniin tai muuhun yhteisöön. Ja Peten mainitsemat juhla-, metsästys- ja muut variantit lisää mahdollisuutta kömmähdykseen samallat tavalla kuin raitasolmioiden koodisto Englannissa.
Kommenttiketjussa mainittu alusvaatevalinta eli "going regimental" lienee yksi kiltin käyttämisen perusjuttuja. Muistaakseni asiasta ei perinteen mukaan pidä kysellä eikä suoriin kysymyksiin pidä antaa suoraa vastausta. Black Watch -tartanin ehkä tunnetuin esiintyminen oli se, kun kyseistä tartania edustava kiltti teki pienet wardrobe malfunctionit. Kyseessä oli Hong Kongin siirtyminen Britannialta Kiinalle, vuosi oli 1997. Seremonian olennainen osa oli Britannian lipun laskeminen ja Kiinan lipun nostaminen. Tuuli päätti tehdä tepposet Black Watch -rykmentin sotilaalle, jonka pokka ei pettänyt. Sittemin kyseinen mies on kyllä palvellut muissakin Hänen Majesteettinsa joukko-osastoissa.
Kiltin käyttö on kansallisperinne. Siinä missä joku voi nauraa "hametta käyttäville sotilaille", muuttuu suomalainen kansallispukuperinne sitä tuntemattomammaksi, mitä kauemmaksi Suomesta mennään. Jos Linnan juhlissa kilttimies herättää kommennteja, niin kyllä keskiaikaiselta maahiselta näyttävä suomalainen muinaispuvun kantaja herättää yhtä pitkiä katseita jonkun muun valtion valtionpäämiehen vastaanotolla.
Kun nyt perinteistä puhutaan, niin heitän tähän yhden helpon tietokilpailukysymyksen: Englannin ja Walesin punaisten postilaatikoiden kyljessä on kuningattaren tunnus, kruunattu E II R (Elizabeth Regina II, Kuningatar Elizabeth II). Miksi Skotlannissa käytetään postilaatikkojen kyljessä Skotlannin kruunua tuon Royal Cypherin tilalla?
Disclaimer: Koska valurautaiset pillar boxit kestävät ikuisuuksia, niin aikaisempienkin monarkkien tunnuksia niissä näkee, VR, EVIIR, GVRI, GVIRI/GVR jne.
Kyseessä on yhdistyneet kuningaskunnat. Stuartien kuningashuone (skotlantilainen) yhdisti kuningaskunnat noustessaan Elisabeth I:n jälkeen myös Englannin valtaistuimelle.
1707 Englanti, Skotlanti ja Wales yhdistyivät Isoksi-Britanniaksi, Great Britain.
Yhdistyneet Kuningaskunnat taas on "United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland".
Valitettavasti koko kiltti on muuten asuna vasta muutaman sata vuotta vanha, ja sen keksijä oli englantilainen.(Älkää koskaan sanoko tätä skotille. Vaikka tietäisikin todeksi, tulee turpaan silkasta kansallistunteesta...)
Ideana oli kehittää rutiköyhille lammaspaimenille ja kaivosmiehille (joilla ei ollut edes varaa housuihin) asu joka toimi päivisin pukineena ja öisin peittona. Äijä löi rahoiksi.
Alunperin skotit ja muutkin keltit käyttivät housuja. Roomalaiset oppivat housujen käytön kelteiltä.
1801: Irlannin kuningaskunta liitetään Ison-Britanniaan, muodostaen Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan.
1922: Irlanti saa dominio-statuksen, eli käytännössä itsenäistyy säilyttäen brittikuninkaan valtiopäämiehenä (kuten esim. Kanada ja Australia).
1927: Pohjois-Irlannin 6 kreivikuntaa eroaa Irlannin vapaavaltiosta ja liittyvät takaisin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, siitä nimi "Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti".
1937: Irlanti julistautuu tasavallaksi - Iso-Britannia ei tunnusta.
1949: Iso-Britannia tunnustaa Irlannin tasavallaksi. :)
Toivottavasti 2014: Skotlanti julistautuu kansanäänestyksellä itsenäiseksi ja hakee Pohjoismaiden Neuvoston jäsenyyttä. Valtionpäämieheksi kutsutaan joku Brittikuningashuoneen nuoremmista jäsenistä.
Mikäli Skotlanti eroaa yhdistyneestä kuningaskunnasta pysyisi Elizabeth luultavasti Englannin ja Skotlannin kuningattarena, siis persoonaaliunionissa. Muistaakseni skottien enemmistö ei kuitenkaan kannata itsenäisyyttä.
Luultavimmin Ellu ei pysyisi. Vahvimmin ehdolla olevat vaihtoehdot ovat joku Britti- tai muun eurooppalaisen (mieluiten Ruotsi, Norja, Tanska historiallisista syistä) kuningashuoneen jäsen tai tasavalta. Personaaliunioni on kutakuinkin täysin poissa laskuista.
Tällä hetkellä tosiaan alle 50% kannattaa itsenäisyyttä, mutta vielähän tässä on pari vuotta aikaa... ;-)
No luultavimmin Brenda ei kyllä pysyisi. Suosituimmat vaihtoehdot ovat jonkin eurooppalaisen kuningashuoneen (mieluiten GB, Ruotsi, Norja tai Tanska) jäsen perustuslailliseksi monarkiksi tai tasavalta. Personaaliunionilla ei ole juurikaan kannatusta.
Alle 50% tosiaan kannattaa itsenäisyyttä tällä hetkellä, mutta kaksi vuotta on pitkä aika ;-)
Oho. Tuli kahteen kertaan. Sorry...
En tiedä mikä nykyisessä monarkissa mättää. Kovasti ne siitä tykkäävät, mutta kyllä iloisesti luopuvat. Minä olen ymmärtänyt mieheni, anoppini, kälyni, kahden lankomieheni ja kaikkien sikäläisten kavereidemme haluavan täydellisempää irtiottoa.
Tärkeää on tietysti myös ennen kaikkea se, että eihän Brenda enää kovin pitkään kekkuloi, ja Charlesista eivät skotit yleensä ottaen tykkää. Tiedä häntä miksi. Tiettävästi on kyllä ylimielisen, tyhmänylpeän ja ihan yleisesti ottaen tyhmän immeisen maineessa.
Jos Skotlanti lähtee omille teilleen, niin personaaliunioni ei olisi huono ratkaisu. Onhan nykyinen kuningatar sentään puoliksi skotti.
Historiallisista syistä puhumattakaan Skotlannin ja Englannin erot ovat suuria. Väkilukujen ero on lähes kymmenkertainen. Jos täyttä itsenäisyyttä haluaa, niin toivon mukaan se on kestävällä pohjalla. Yksi vaihtoehto on vahvistaa Skotlannin parlamentin autonomiaa entisestään. Sitten voidaan kysyä, että onko ero itsenäiseen valtioon lähden juuri muuta kuin status ja oma ulko- ja turvallisuuspolitiikka (joka muuten on poskettoman kallista 2010-luvulla, vaikka lähinaapureissa ei nyt invaasion uhkaa olekaan).
Oma lukunsa sitten esim. valuuttapolitiikka eli tuleeko rahayksiköksi Skotlannin punta ja kuinka vakaa siitä tulee? Kyllä, Skotlannissa jo nyt kolmenlaisia skottiseteleitä, joiden takana ei suoraan ole valtio, vaan jotka laskee liikkeelle Bank of Scotland, RBS ja Clydesdale Bank. Kyseessä ei silti ole oma valuutta. Jos vaikkapa RBS haluaa laskea miljoonan punnan edestä seteleitä liikkeelle, on sen ostettava Bank of Englandilta vastaavan summan edestä seteleitä. Käytännön syistä ei tietenkään rahdata valtavaa setelimäärää, vaan kyseessä on tuolle summalle kirjoitettu "seteli", jonka Bank of England antaa talletuksesta kuittina.
Skotlannin euroja ei taideta tulla näkemään, sillä euroalueen jäsenyys olisi taloudellinen rasite, ei etu. Koko Iso-Britanniaa ajatellen koko EU:n kannatus on painunut alimmille lukemille sitten EEC-jäsenyyden 1970-luvulla.
Skotit eivät näillä näkymin edes haikaile EU:n jäsenyyttä, Eurosta nyt puhumattakaan. Tavoitteet ainakin SNP:llä kallistuvat vahvasti pohjoismaisen yhteistyön suuntaan.
Skotlannin punnan (siis tulevaisuudessa Skotlannin uuden keskuspankin liikkeelle laskeman) vakauden takuuksi taas katsotaan aika hyvin riittävän Pohjanmeren brittiläisen öljyteollisuuden siirtyminen Skotlannin hallintaan (model Norway), ja uusien kaasuesiintymien putkahteleminen jatkuvasti esiin sieltä täältä sekä itä- että länsipuolella esim. Orkneyta.
Holyroodilla on jo vuosia ollut valmiina ns. "Troops recall -plan", jossa brittiarmeijan skotlantilaiset joukko-osastot kotiutetaan Skotlantiin (kertoi kaverimme, RAF:n skottilainen everstiluutnantti/wing commander (homo) kenttäpiispa ja "Da Vinci Codesta" tunnetun Roslyn Chapelin kuraattori).
Joukko-osastot tultaisiin sijoittamaan kasarmialueille, jotka ovat jääneet tyhjiksi brittiarmeijan supistusten myötä, mutta pidetty kunnossa Holyroodin varoin juuri tätä tarkoitusta varten.
Jatkossa samat joukko-osastot voitaisiin kuitenkin "vuokrata" Iso-Britannialle entisiin tehtäviinsä. Ilma- ja merivoimien aluskalusto jaettaisiin nykyisten ylläpitokustannuksien jakauman mukaan, missä Skotlanti voittaisi aika hyvin, vaikkei nyt miksikään ilma- tai merimahdiksi nousisikaan.
Skotlannin itsenäisyys on monimutkainen juttu. Puolisoni kannattaa sitä henkeen ja vereen, mutta ei taas pidä SNP:stä, koska inhoaa Alex Salmondia (on joskus haastatellut häntä, ja on kuulemma "completely full of himself and shit"). Lisäksi hän perussosialistina kokee SNP:n liian konservatiiviseksi.
Skotlannissa vain SNP kannattaa yksimielisesti itsenäisyyttä, mutta kaikkien muiden pääpuolueiden (tory, lib.dem, labour) väestä löytyy ihmisiä sekä puolesta että vastaan. Jää siis nähtäväksi.
Aika pitkälle tämä on nyt yksittäisen bussikuskin itkupotku-uskisraivarista erkaantunut, mutta hauskaa niin...
P.S. Jos ihmettelette, miksi tämä aihe nyt tällaisia intohimoja minussa herättää, niin mainittakoon jälleen, että isäni suvun puolelta 1600-luvulla Suomeen tullut esi-isäni kuului klaaniin Fraser of Allander; (siitä sukunimeni), ja nyt olen myös rekisteröidyn parisuhteen kautta liittynyt puolisoni McCorkadale -klaaniin. Minulla on siis oikeus käyttää molempien klaanien kilttejä.
Asian tekee kuitenkin helpommaksi se, että molemmat ovat Campbellien vasalliklaaneja , ja voimme siis molemmat käyttää Campbellin tartania :-)
P.P.S. Ossi ja Pallero: koska teillä molemmilla riittää enemmän kuin runsaasti mielenkiintoa brittiläiseen(skottilaiseen) kulttuuriin/yleisiin asioihin, pitäisimmekö yhteyksiä aiheesta myös ihan privaattiviestipuolella. Arvostaisin sitä kovasti. Minusta kun tuntuu, etteivät muut lukijat ehkä aina oikein saata jaksaa meidän brittiriviaryöppyjämme :-(
Linkki Stonewallkampanjaan, kun näemmä jutun kirjoittajan katse harhaili Trafalgar Squarella skottiruuduissa... Kai sentään kuvaus- ja julkaisuluvat kysyttiin?
Dr Who:sta ja Torchwood sarjoista tunnetun näyttelijän John Barrowmanin "Some people are gay. Get over it!" -kampanja on startannut jo vuonna 2007. Kampanja on suunnattu homofobista kiusaamista vastaan kouluissa, ilmeisesti samanlaista koulutusta tarvittaisiin myös ihan aikuisten maailmassa.