Testamentin ja hoitotahdon lisäksi on tärkeää huomioida seuraava: Marraskuussa 2007 tuli voimaan edunvalvontavaltuutusta koskeva laki, joka aikaisempaa paremmin antaa keinot varautua mahdolliseen toimintakyvyn heikkenemiseen vanhuuden, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Valtuutuksen voi tehdä itse valitsemalleen uskotulle henkilölle, joka hoitaa laillisesti ja valvotusti asioitasi sinun edeltäkäsin hyväkuntoisena ja oikeustoimikelpoisena antamiesi toimintaohjeiden mukaisesti.
Eli: Hoitotahdolla voit edeltäkäsin määrätä sinuun kohdistuvista hoidoista ja hoidollisista toimenpiteistä. Testamenttisi tulee voimaan kuolemasi jälkeen ja siinä voit määrätä jäämistöäsi koskevista asioista. Edunvalvontavaltuutuksella voit määrätä kuka sinun asioitasi hoita ja kuinka hän sen tekee silloin, jos sairauden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi ett enää itse pysty huolehtimaan, tai ymmärtämään, asioittesi hoitamista.
Tämä on tärkeää: tee edunvalvontavaltuutus hyväkuntoisena ollessasi ja valitsemasi lakimiehen kanssa.
Muistaakseni Tom of Finlandille, eli Touko Laaksoselle kävi niin, kun hänen elämänkumppaninsa Veli kuoli, että Velin sukulaiset rynnistivät asuntoon jossa he olivat yhdessä asuneet ja jonka omisti vain Veli. Sukulaiset veivät irtaimistonkin ja Touko joutui lähtemään asunnosta pikapikaa. Eli he eivät olleet huomanneet varautua juuri testamentilla keskinäisen suhteensa äkkikatkeamiseen toisen kuollessa tuolloin, jolloin rekisteröity parisuhde ei ollut vielä mahdollinen. Toki nytkin vain avoliitossa ollessa on melko samanlaisessa asemassa, ilman muuta sopimista.
Minulla kävi hyvin, sillä Peetu laati testamentin hyvissä ajoin ja hänen sukunsa päätti kunnioittaa sitä. Missään kohdin en törmännyt minun asemani kyseenalaistamiseen Peetulle tärkeimpänä ihmisenä.
Mutta, mutta, asunto oli työsuhdeasunto ja se oli vuokrattu hänen nimissään ja siihen tuli putkiremontti. Minun oli pakko muuttaa siitä veks. Hänenkin olisi ollut pakko muuttaa siitä pois. Uskonpa, että vuokra olisi ollut putkiremontin jälkeen minulle aivan jotain muuta.
Tyylikkäästi hoidettu perinnönjako, mitä auttoi se, ettei kukaan tingannut omaisuuden perään ja kaikki hoitivat omat nakkinsa. Ainoa, mikä jäi mietityttämään on se, että jos meillä olisi ollut rekisteröity parisuhde, niin nauttisin nyt lesken eläkettä.
Living will is a must. With real will and testament. Execetor of the will should be someone other than lover or partner. They get paid from the estate while doing arrangements. Will should be in many copies trusted friends and or family. In case you both die in an accident they would know right away what to do.
Och samma på finska:
Voimassa oleva testamentti on välttämättömyys. Kirjallinen testamentti ja jälkisäädös. Testamentin toimeenpanijan tulisi olla joku muu kuin ystävä taikka elämänkumppani, koska heille maksetaan kuolinpesästä samaan aikaan kun pesää selvitetään. Testamentista pitäisi olla useita kopioita luotetuilla ystävillä ja/tai perheellä. Siinä tapauksessa, että molemmat [kumppaneista] kuolevat onnettomuudessa, he [ystävät ja perhe] tietävät heti kuinka toimia.
Muistikuvani mukaan joskus aikaisemmin testamentin saattoi rekisteröidä julkisella notaarilla/maistraatissa. Nykykäytännöstä tiedän sen, että maistraatti ei testamentteja rekisteröi. Maistraatissa toimivan julkisen notaarin tehtävät ovat varsin rajallisia, eikä tehtäväkuvauksessa mainita mitään testamenteista.
Kuljetettaessa juridisia termejä yli kielirajojen, on oltava kieli keskellä suuta.
Suhteellisen tuore yleissanakirjani ei tuntenut termiä "living will", mutta englanninkielinen Wikipedia tuntee sen "hoitotahtona" taikka "hoitotestamenttina". Suomalaisessa Wikipediassa todetaan hoitotestamentin olevan hoitotahdon kirjallinen muoto. Kaikkien näiden rinnalla on tietenkin tärkeänä myös keskustelun alussa mainittu edunvalvontavaltuutus.
Käsitykseni tällä hetkellä juristeja kuulematta on se, että kaikki nämä paperit on syytä tehdä testamentin säätämisjärjestyksessä. Kaksi todistajaa paikalle samaan aikaan, kun asiakirja allekirjoitetaan.
Jos testamentin tekee, onko nykyään sitten mitään paikkaa, minne siitä voi ilmoittaa tai minne sen voi tallettaa? Minusta kuolemanjälkeinen sukulaisten pöytälaatikkojen tonkiminen kuulostaa niin agathachristiemäiseltä...
Me olemme pitäneet tapana sopia testamentin säilytyksestä lakimiehemme arkistossa. Tiedossa on yleisesti kuka lakiasioitamme hoitaa, mutta ei sitä, keiden nimet testamentissa ovat. Henkilökohtaisesti pidän ihmissuhteiden kannalta haitallisena sitä (ainakin meidän tilanteessamme), että perijät tietäisivät etukäteen saavansa perintöä.
Inhottavin ja alhaisin tapa, jota joissakin suvuissa on käytetty, on "kiristää" perijää toimimaan jollakin perittävän haluamalla tavalla. Perittävä uhkaa vetää nimen yli testamentissa, ellei perittävän tahto toteudu.
Vielä yksi idea testamentin säilytykseen: pankkilokero, mutta jonkun kaverin. Testamentin tekijän kuollessa hänen nimissään oleva pankkilokero ei avaudu ennen kuin perusasiat kuten pesänselvittäjä yms. yms. ovat pankille osoitettavissa. Testamentti pysyy lukkojen takana aina siihen saakka.
Tuo tallelokerovaihtoehto kuulostaa aika hyvältä vaihtoehdolta.
Ja toki testamentilla kiristäminen on mautonta. Eri asia on ajanmukaistaa testamenttiaan jos siltä tuntuu, muttei siitä tarvitse kenellekään kertoa. Turha kai on jättää vain siksi, että aikoinaan tuli sellainen tahto kirjattua, kaikkea kummipojalle, joka ei ole poikennut kahteenkymmeneen vuoteen.
meilla lakimies joka tehnyt terstamentin pitaa kopion hanen toimistossaan, toisen voi antaa sukulaisille/hyville tuttaville, ja tietysti yksi "execetor of the will" jos olet hanet nimittanyt hoitamaan asioitasi.Original on sinulla/teilla kotona. Living will/ testamentti luetaan ensin hautajaista etta tulee tietoon mita vainaja haluaa.(Mina olen mustaa valkoisella testamentissa maarannyt en halua kallista arkkua,se on polttohautaus, en ilmoitusta lehdissa enka mitaan muistotilaisuutta) Tietysti puolisosi tuelee ensin joshan on elossa ottaa yhteytta lakimieheen etta homma on laillista. Vain jos molemmat kuolevat vaikka onnettomuudessa execetor tekee hommat ja saa siita palkan kuolinpesalta.
Hanelle on voitu myos testamentata koko omaisuus.Nain meilla, olen sen kokenut tatini kuollessa.