Kirjoja lesbolaisuudesta
Onko Kukaan täällä lukenut Sarah Watersia? Onko Salla Simukan: Kun enkelit katsovat muualle, tuttu? Entä Katherine.V. Forrestin; Curious wine? Mitä piditte niistä? Onko teillä mitään kirjoja joita suosittelette?
Loistavaa, mew! Oon miettiny itekin kysäiseväni vinkkejä jossain vaiheessa mut kirjalistani on viime aikoina venähtänyt muutenkin haastaviin mittoihin!;) Mikään noista ei soita kelloja, sorry. Mut lukaisepa Vigdis Grimmsdottirin Z-rakkaustarina. En keksi muuta sanaa sitä kuvaamaan kuin kaunis...:-)
Mua kiinnostais edes joskus lukea joku lepakoista kertova kirja, jossa ei ole seuraavia asioita:
-ihme feminististä höpötystä
-poikkitaiteellisuutta tai runoja
-suurta ihmisdraamaa tyyliin kauniit ja rohkeat
-älyttömän ykstyiskohtaista kuvailua seksin harrastamisesta ( voi hoh hoijaa, lue nyt pornoa!!!)
Olisi sen sijaan kiva jos niissä olisi:
-joku juoni (siis muukin ku se että ollaan lesboja)
- huumoria ja itseironiaa (tätä on tosi vaikeaa löytää ylipäätään mistään lesbotaiteesta)
-ne ois kirjoitettu niin, että ei tarvis hävetä niitä lukevansa.
Toi Z-tarina oli kyllä niin suurta ja perinteistä lesbopaatosta, että onneksi luin sen teininä pahimmassa rakkaudennälässä. Nykyään en varmaan sais luettua oksentamatta.
Ei ihme, että Juoppohullun päiväkirjatkin kiinnostavat enemmän kuin "alan kirjat"...
Tykkäsin jossain vaiheessa Barbara Wilsonin Pam Nielsen-dekkareista. On niissä vähän paatosta, mutta itseironiaa on ainakin mausteeksi mukana. Ja 80-luvun tunnelmaa, mikä on sit omalla tavallaan hauskaa
Ton Barbaran kasariseikkailuja pitänee kokeilla, kiitti vinkistä. Vois olla ihan nastaa kesälukemista.
voi kun löytäisinkin vielä oman susannani...
Katherine W. Forrestin 'Curious Wine' oli eka lukemani lesboaiheinen kirja ja se kolahti kybällä! Aivan ihana ja romanttinen ('sukat pyöri jalassa', kylmät väreet vain meni selkäpiitä pitkin:) ja kirjan jaksaa lukea aina vain uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Alan klassikko, ainakin jos kansainvälisiä arvosteluja on uskominen. Suosittelen lämpimästi.
Ainakin Akateemisesta Kirjakaupasta löytyy ihan oma 'section' homo- ja lesboaiheisia julkaisuja. Olen monet novellit ja dekkarit sieltä ostanut (laatu on aika laidasta laitaan, mutta niinhän se on kaikessa kirjallisuudessa!) ja valikoima on mukavasti parantunut viimeisinä parina vuonna. Mm. tuo 'Curious Winekin' sieltä löytyy. Jos et asu lähelläkään Akateemisesta :) niin kokeilepa heidän nettisivujaan, sitä kauttahan voi myös aina tilata.
Mukavia lukuhetkiä alan kirjallisuuden seurassa :-)
Kiitoksia Kimpsulle! Löysin "homohyllyn" akateemisessa. Curious wine oli myös ensimmäinen lukemani kirja lesbolaisuudesta. Se on aivan ihana! Vähän pornahtava mutta kuitenkin niin romanttinen, kaunis ja runollinen...^^
Olen ostellut Akateemisesta muutamia englanninkielisiä lesboaiheisia novellikokoelmia :-) Suosittelen!
En ole vielä löytänyt akateemisesta sitä homohyllyä, missä siellä se on? Vääntäkää nyt rautalankasta, niin ei tarvitse pitkään haeskella ;) Tahtoo löytää homohyllyn!
Akateemisen homohyllyn löytää sieltä, missä sijaitsevat vieraskieliset pokkarit, taitaa olla ruotsinkieliset ja englanninkieliset siinä lähimpänä. Homohyllyn muodostaa erään pokkarihyllyn pääty, lähellä seinää. Mahdollisimman sekavasti selitettynä (en ole ikinä ollut kovinkaan hyvä tällaisessa :P).
Aika hyvin ovatkin onnistuneet piilottamaan tuon hyllyn Akateemisessa. Itsekin olen löytänyt sen vastikään. Mutta toivottavasti löydät sen hyllyn! Iloisia lukuhetkiä!
Patricia Cornwellin trillereissa Kay Scarpettan sisaren tytar on lesbo. Pitkan kirjasarjan ehka noin puolessa valissa Lucy alkaa olla siina iassa. Murhamysteerit siis ensisijaisjuoni, lesbous vahan siina sivussa.
löysin hyllyn.. aikani kierrettyä akateemista, luovutin, ja kysyin myyjättäreltä neuvoa. Tosiaan, yksi hyllyn päätyhän se oli. Ilmeisesti olin lukenut löytöohjeet turhaan nopeaan, etsin meinaan kokonaista hyllyä :) Nauratti kyllä kun päädyn yläreunassa on pieni dymo-tarra "gay and lesbian" ja lesbianista raapaantunut s ja b melkein kokonaan olemattomiin.. Eipä hirveästi ollut valikoimaa. Paitsi lesbo eroticassa, vallan kolme erilaista tarjolla :) Curious Wine tarttui mukaan, nyt jännityksellä odotan millaista romantiikkaa on tiedossa :)
Mistä niitä Barbara Wilsonin dekkareita mahtais löytää? Ei ainakaan akateemisen "homohyllystä" ;)
Barbara Wilsonin dekkareita olen ainakin itse löytänyt kirjaston hyllyistä (Tre).
Tuon jo mainitun Patricia Cornwellin lisäksi kannattaa myös tutustua Anne Holtin ja Laurie Kingin dekkareihin. Niissä on kummissakin päähenkilönä lepakkopoliisi.:-)
Ruotsinkielisistä kirjoista voisi mainita seuraavat:
Mian Lodalen: Smulklubbens skamlösa systrar
ja Louise Boije af Gennäs: Stjärnor utan svindel. Nämä molemmat näyttäisivät löytyvän Akateemisen valikoimista.
Ihan pakko vaan sanoa:
Jos te pidätte runoudesta ja osaatte hyvin englantia niin googlatkaapa sanat : Isle of lesbos
Sieltä löydätte ihanaa runoutta Sapphosta nykypäivään. Lukekaa ja sanokaa mitä piditte. Suosittelen erityisesti Sapphoa (tietenkin) Elsa Gidlowta, ja Charlotte Mewta (jolla ei tietenkään ole mitään tekemistä nimimerkkini kanssa, ei... ^^) Toivottavasti tykkäätte. Haleja
Heip
Kirjallisuuden ystäville suosittelen kaikkien lesbojen perusteosta The Well of Lonelyness, sen on kirjoittanut Radclyffe Hall, joka on aikanaan ollut aika rohkea nainen. Sitten tietysti loistava Marja-Liisa Vartion teos Hänen olivat linnut, joka ei kerro suoraan lesboista, mutta jossa on vahvasti läsnä naisten välinen jännite ja valta- ja riippuvuussuhteet.
Pirkko Saisiolta löytyy myös mielenkiintoista luettavaa aiheesta. Virginia Woolfilta kantsii lukea sekä Orlando että Oma huone, myös Mrs. Dallowayssa on pieni lesbokuvaus. Anja Kauraselta löytyy taasen Sonja O. kävi täällä.
Mikäli pitää runoista, kantsii lukea vaikka sellanen runokokoelma kuin Ääriviivasi ihollani: naisten rakkausrunoja naisista.
Mikäli taas pidät sarjiksista, lue ehdottomasti Alison Bechdelin Dykes To Watch Out For -sarjaa, se on ässä! Se on joiltakin osin myös suomennettu nimellä Lepakkoelämää.
Siinä joitain helmiä joita suosittelen, suositelkaa muutkin lisää, mahtavaa saada uutta luettavaa.
"Stone Butch Blues" Feinbergiltä on suosikkini. Ihme ettei sitä näköjään olla vielä mainittu.
Kokeile Kate Allenin kirjoja, esim I Knew You Would Call, Takes One To Know One ja Give My Secrets Back. Ihanaa huumoria, tosi mukavaa kielen käyttöä (ainakin englanniksi, en tiedä jos Allenia on suomennettu), daikit on storin keskustana muttei sen juonena.
näin pitkä thread eikä kukaan ole maininnut Jeanette Wintersonin Written on the Boy:a eli Ihoon Kirjoitettu. Jos onnistuu, suosittelen englanniksi, joitain nyansseja kadonnut käännöksessä.
Dekkaripuolella paljonkin daikahtavaaa kirjallisuutta.
Yhtenä vinkkinä esim. kirjastossa voi myös käyttää painotaloa WomensPress julkaissut useita daikkikirjailijoita, ei toki kaikki niiden kirjat ole gay, mutta seassa useita ja yleensä selviää takakannen tekstistä. Logona muuten silitysrauta.
Pitäneekin lähteä etsiskelemään lomalukemista.
Luultavasti ainoa suomelainen lesbodekkari: Ilvesheimon Kuristajaviikunat. Heteroita mainitaan vain sivulauseissa. Hauska ja ruokoton.
Vinkiksi: Jeanette Wintersonilta myos mita tahansa muuta, ja erityisesti romaani:
"Oranges are not the only fruit".
Pitää vielä lisätä listaan muutama teos länsinaapurista. Jos ruotsi ei aiheuta ylitsepääsemätöntä tuskaa, niin löytyypä äkkiseltään ainakin neljä (melko viihteellistä) teosta aiheesta:
1) Louise Boije af Gennäs: Stjärnor utan svindel
*tositapahtumia myötäilevä 1990-luvun tarina Ruotsin aateliin kuuluvasta, avioituneesta heteronaisesta, joka rakastuu vasemmistoradikaalilesboon
"Allt tycks gå på räls för Sophie: hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja... Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut."
2) Mian Lodalen: Smulklubbens skamlösa systrar
*vielä astetta viihteellisempi tapaus, ideassa on jotain yhteistä Bridget Jones -sinkkupäiväkirjan kanssa
"Den ständigt luspanka frilansskribenten My, krönikör i tidningen Queer Express, har slutat tro på den Stora Kärleken. -- My har en osviklig förmåga att hamna i omöjliga situationer och när en gudabenådat vacker storbystad blondin kommer i hennes väg går hon inte att stoppa."
3) Marika Kolterjahn: I väntan på liv
*nuortenkirja - ja helppåa ruåtsia, jota pystyy varmaan lukemaan ilman suuria ponnisteluja, vaikkei olisi huimaa sanavarastoa
"Marta går i ettan på gymnasiet. Ingenstans känner hon sig som hemma, aldrig kan hon vara sig själv. Tills hon så småningom förstår vad det är hon faktiskt känner inför en tjejkompis..."
4) Annika Ruth Persson: Du och jag, Marie Curie
*mainio nuortenkirja, ruotsalaisen Augustprisetin voittaja vuodelta 2003
"Jenny är femton år när hon blir tillsammans med Filippa, som spelar i samma fotbollslag. Förälskelsen känns i hela kroppen och i sin dagbok berättar Jenny allt för Marie Curie när hon hinner. För det händer mycket det året..."
Anne Holtin - Hanne Wilhelmsenin jutut ovat lesbisiä ja hyviä.
Ai sori - mukamas luin kaikki aiemmat viestit huolella, enkä silti huomannut, että -ipa- oli jo maininnut ruotsinkielisistä kirjoista. Öh. :)
Irlantilaisen Emma Donoghuen romaanit "Stir-fry" ja "Hood". Ensimmäinen kertoo kunnon katolisesta opiskelijatytöstä joka huomaa, että hänen 2 naispuolista kämppäkaveriaan ovat enemmän kuin ystäviä keskenään. Toinen taas on romaani vähän vanhemmasta, kaapissa eläneestä naisesta, jonka kumppaninsa kuoltua joutuu miettimään elämäänsä. Kohtuullisen ei-hömppää ja ei-paatoksellista. Molemmat kirjat löytyvät ainaskin pääkaupunkiseudun kirjastoista.
Helene de Monferrand: Suzannen päiväkirja. Kirja kertoo erään naisen elämäntarinan lapsuudesta n. 50-vuotiaaksi, keskeisenä teemana on nimenomaan lesbous. Alkupuolella keskitytään enimmäkseen Suzannen lesboidentiteetin muotoutumiseen, miten hän huomaa tykkäävänsä naisista, yrittää aikansa taistella sitä vastaan ja lopulta hyväksyy itsensä. Jatkossa keskitytään Suzannen naissuhteisiin ja rakkauselämään. Sama kirjailija on tehnyt myös teoksen Heloisen ystävät, sitä en ole lukenut, mutta siinäkin on kuulemma lesbous keskeisenä teemana.
Unohdin kokonaan Rita Mae Brownin, kaunokirjalisuutta ja dekkareita, pääosassaan kissa...mutta kuitenkin. mm. Rubyfruit Jungle.
Marginaalisemmalla osastolla Terry Slasbergin vanhemmalla iällä kirjoittama ja maailmansotien aikoihin sijoittuva tarina naisesta jolla oli vaikeuksia olla mitä on,Rusterdene. Omalla tavallaan hyvin liikkis tarina.
Ruby Visen Peculiar passions oli mielestäni hauska merirosvoseikkailu. Täydellisen epäuskottavaa, ihanaa historiallista hömppää.
jotain luultavasti kirjastostakin saatavia:
Täyskäsi - novellikokoelma (all lesbian)
Ann-Marie Macdonald: Armon yö (yks juonista)
Lisa Alther: Enkelit lennossa (aikas lailla L),
Lisa Alther: Nuoruudensyntejä (yks juonista)
Patricia Highsmith: Carol (all lesbian) (engl.) - ilmestynyt alunperin nimellä Claire Morgan: The Price of Salt (eihän huippukirjailija voinut leimautua)
Virve Sammalkorpi: Pinnan alla (yks juonista)
löysin Anne Holtilta pokkarin Mea Culpa, jota ei valitettavasti ole käännetty suomeks, vaasasta marketin kirjahyllystä. - loistava rakkaustarina, mikäli kehnolla ruotsin lukutaidollani jotakin ymmärsin.
ja kun en enää muista, mitä listalla oli, niin toistetaan vielä nää kirjailijat:
- Patricia Cornwell (Kay Scarpetat), Hélène de Monferrand (Suzannen päiväkirja ja Héloisen ystävät), Anne Holt (kaikki), Alice Walker (Häivähdys purppuraa)
- Salla Simukka (myös Minuuttivalssi), Tuuve Aro, Kaarina Valoaalto (runoilija)
Lukuintoa toivotellen Scarpetta, jota mahdollisesti nyt nolottaa nikkivalinta
- F. E. Sillanpää: Nuorena nukkunut (lesbous pienenä sivuteemana Siljan ja ompelijattaren välillä)
- Mika Waltari: Suuri illusioni (samoin sivuteema)
- Émile Zola: Nana (vanha painos olisi parempi, koska uusista lesbous on sensuroitu vähiin. Silti ok kirja. Alkujaan vuodelta 1880)
Luen parhaillaan Sofi Oksasen Baby Janea. Loistava!
Hei,
Minäkin kannan nyt korteni kekoon kun kerran näin mielenkiintoinen aihe on esillä. :-)
Aiemmin joku mainitsikin, että on vaikea löytää lesbokirjallisuutta jossa ei olisi seksiä. Lisäksi todella hyvin kirjoitettuja kirjoja on melko vähän. Onneksi määrä ja sitä myötä myös yleinen taso nousee koko ajan. Alla joitakin lukemiani kirjailijoita ja teoksia lyhyine kommentteineen. Toivottavasti näistä on jotakin iloa...
- Sarah Waters: ehdottomasti parhaita uudempia lesbokirjailijoita
- Lucy Jane Bledsoe: ehdottomasti mieluisa uusi tuttavuus - pidin erityisesti kirjasta "Working Parts" joka kertoo mm lukutaidon hankkimisesta aikuisena sekä ystävyydestä
- "Heloisen ystävät" on kulunut kädessä useammankin kerran
- Karin Kallmaker: kevyttä romantiikkaa - vanhemmat kirjat mielestäni parempia
- radclyffe: nimimerkillä kirjoittava tuottelias kirjailija, lähinnä romantiikkaa ja trillereitä - olen pitänyt kovasti
- Linda Hill: kevyttä romantiikkaa
- Gerri Hill: kevyttä romantiikkaa
- Peggy J. Herring: kevyttä romantiikkaa, joissakin kirjoissa mielenkiintoisia asetelmia
- Jessica Casavant: mielenkiintoinen uusi löytö, eka kirja vei mennessään
- Lynne Norris: olen lukenut vain yhden kirjan, ihan ok
- T.Novan: pidin erityisesti kirjasta "The Words Heard in Silence", historiallinen romaani naisesta joka esiintyy mieskenraalina Yhdysvaltain sisällissodassa (seuraava osa ilmestyy ensi vuonna)
- Cameron Abbott: uusi tuttavuus, ihan ok
- Saxon Bennett: olen pitänyt hänen kirjojaan hauskoina, voisi jopa väittää että niissä on ripaus ironiaa
- Jane Rule: vanhemman polven kirjailija, muistaakseni kanadalainen - pidin hänen kirjastaan "Memory Board", joka kertoo vanhasta lesboparista josta toinen osapuoli sairastuu dementiaan
- Isabel Miller: "Patience & Sarah" oli nuoruudessani klassikko :-) suosittelen
- May Sarton: "The Education of Harriet Hatfield" kertoo vanhemmasta naisesta joka ryhtyy työstämään identiteettiään
- Val McDermid: kirjoitti aikaisemmin sarjan lesboaiheisia dekkareita
- J.M. Redmann: lesboaiheisia dekkareita
- Ellen Hart: lesboaiheisia dekkareita - Jane Lawless -sarja parantunut mielestäni edetessään
- Sanda Scoppetone: kirjoitti sarjan lesboaiheisia dekkareita, joista ainakin yksi on suomennettukin - suosittelen
- Claire McNab: lesboaiheisia dekkareita, joista ainakin osa sijoittuu Australiaan
- Mary Wings: lesboaiheisia dekkareita
- Randye Lordon: lesboaiheisia dekkareita
- K.G. MacGregor: romantiikkaa eri muodoissa
Hyviä lukuhetkiä!
p.s. Tiedoksi, että monet lesbokirjailijat julkaisevat kirjojaan jossakin muodossa netissä ennen julkaisua. Tosin tämä taitaa olla hieman vähenemässä ihan kaupallisista syistä. Versiot eroavat yleensä jonkin verran julkaistusta, mutta niitä on silti ihan kiva lukea. Alla pari osoitetta. Saiteilta löytyy käsittääkseni myös pöytälaatikkokirjoittajia.
http://www.academyofbards.org/authors/index.html
http://www.nextchapter.net/alt-fic.htmlLesbous on yhtenä sivujuonena myös Catherine Cooksonin Greenwallin kartanossa sekä Judith Krantzin Kimalluksessa.
Lieko kukaan lukenut Nancy Toderin 'Choices'? Toimi hyvin ensimmaisena lesbokirjatuttavuutena. Tarina kahden tyton rakkaussuhteesta ja sita seuranneista valinnoista.
Osaako kukaan suositella jotain kauniisti kirjoitettua, ehkä jopa hieman elämänmakuista lesbo kirjallisuutta?