Englanti: Kuningatar, joka vaikenee (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • Blueriver
  • 5.6.2012 17:55
"Hän vastustaa monarkiaa."

"Miten kauan joudumme odottelemaan kuninkaallista tunnustusta?"

Onpa loogista. Mitä sitten itkee tunnustuksen perään jos on niin kamala instituutio? On todella vulgääriä vaatia kuningattarelta jos jonkin huuhaaerityisryhmän huomioimista. Viitaten aikaisempiin kommentteihini, en ymmällä miten Peter tulisi autuaammaksi siitä että Hänen Majesteettinsa ilmoittaisi iloitsevansa suuresti siitä, että miehet työntävät peeniksiään toisten miesten anaaliin. Oh joy!
  • 2 / 8
  • Ossi Halme
  • 5.6.2012 19:33
Monarkian vastustaja ei ehkä ole kaikkein paras vaatimaan vastustamaltaan monarkialta tunnustusta.

Ei ole mikään automaatio, että kuningatar menee onnettomuuspaikoille. Esim. Lockerbien paljon julkisuutta saaneen terrori-iskun (Libya räjäytti matkusajakoneen Skotlantilaisen Lockerbien kylän yllä v. 1988, lähes 300 kuoli) tapahtumapaikalla monarkki ei käynyt. Paikalla kävi Yorkin herttua, prinssi Andrew, aivan kuten Walesin prinssi kävi jutussa mainitulla tapahtumapaikalla.

Kuningatarkin voi olla vain rajallisen järjestömäärän suojelijana (patron). Hallitsija on yleensä vain perinteikkäiden ja hyvämaineisten järjestöjen suojelija; moni muu kuningasperheen jäsen sen sijaan on uudempien järjestöjen suojelija. Royal patronage ei tule automaationa, vaan järjestön pitää neuvotella siitä palatsin kanssa. Jos kuningatar ei voi ottaa suojelijan roolia, usein tarjotaan toista kuninkaallisen perheen jäsentä. Ei olisi mitään mieltä olla "miljoonan" järjestön suojelija, jos ei pystyisi edes jotenkin perehtymään niiden toimintaan.

Viittaaminen v. 1995 päättyneeseen käytäntöön edellyttäisi, että sitä peilattaisiin yleiseen tilanteeseen tuona aikana. Lainsäädäntötasolla ja virallisesti linjanmuutokset ovat tapahtuneen tuon ajan jälkeen. Esim. pahamaineinen Section 28 -säädös kumottiin vasta v. 2003 (Skotlannissa v. 2000).

Mitä tulee kuningattaren puheisiin, niin hän pitää julkisia puheenvuoroja suhteellisen harvoin eikä hän ole antanut yhtään lehti- tai tv-haastattelua näiden 60 vuoden aikana, joten tästä(kään) asiasta ei toimittajat ole voineet esittää kysymyksiä. Maanantain Diamond Jubilee konsertin lavalla hän näyttäytyi, mutta ei pitänyt minkäänlaista puheenvuoroa.

On pötypuhetta Tatchellilta väittää,että kuningatar ei voisi sanoa esim. sanaa "gay" parlamentin avajaispuheessaan. Se puhe, hallituksen lainsäädäntöagenda (Queen's Speech) on sanasta sanaan pääministerin kirjoittama eikä perustuslaillinen monarkki merkitse siihen edes pilkun paikkaa. Tatchellin kaltaisen asioista perillä olevan aktivistin pitäisi tämä tietää ja osoittaa kritiikkinsä sen aikaiselle pääministerille, vaikka siitä ei saisikaan näppärää otsikkoa.

Tatchellin puheista jäi epäselväksi, että millaista tunnustusta hän odottaa? Order of The British Empire -ritarikunnan kunniamerkkiä itselleen? En pysty sanomaan 100% varmaksi, mutta uskoisin, että asiallisesti toimivien järjestöjen edustajia on kutsuttu Buckinghamin palatsin puutarhajuhliin siinä missä muidenkin järjestöjen edustajia.

Väistämättä tulee tunne, että Peter Tatchell nyt vain tahtoi saada osansa Diamond Jubileen julkisuudesta.
  • 3 / 8
  • human
  • 5.6.2012 19:55
Itse en sinällään kannata vanhanaikaisia monarkioita, mutta Englannin kuningattaren osalta on hyvä muistaa vanha hyvä sääntö: ellei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme. Sillä eihän Ellu ole ilmaissut kannattavansa homofobeja - eli ei häneltä ole tukea herunut Blueriverin kaltaisille, joille homomiehet tai mieskiinnostuspuoli itsessään on ongelma.

Onkohan Ellu sanonut julkisuudessa myöskään kertaakaan sanaa 'hetero'?
Eli jos hän ei ole sanonut sanoja 'homo', 'lesbo' tai 'trans', mutta ei myöskään 'hetero'a, niin toisaalta hän on ollut sanavalinnoissaan rakkausneutraali.

Itsellänikin tuli heti mieleen myös tuo Britannian konservatiivipuolueen taannoin Tatcherin alkuaikoina (vai oliiko jo vähän ennen sitä) säätämä Section 28 -säädös (eli Britannian kehotuskieltopykälä), joka kumottiin vasta v. 2003. Sehän kielsi mm. opetuksessa puhumasta ei-heteroudesta, sekä esti julkisiin kirjastoihin asiallisen kirjallisuuden hankkimisen, että myös kielsi homo-aiheet julkisilla tv- ja radiokanavilla, eli siis BBC:llä. Sitä käytettiin myös hlbt-toiminnan estämiseen muutenkin.
Tuo kielto ja sen käyttäminen ei onneksi pätenyt yksityisillä ja kaupallisilla kanavilla, joten esim. Music Television lähetti homo-artistien musiikkivideoita ja piti homoja ja lesboja esillä mediassa.

Ja se oli tosiaankin voimassa vielä noinkin myöhään - sittenhän Britannian konservatiivipuolue pyysi sitä julkisesti anteeksi. Mutta kuningatarhovi lienee elänyt sen mukaisesti.

Englannin kuningatarperheestähän myös Ranneliike uutisoi hiljattain, miten prinssi Harry osoitti tukensa ?hetero rugby-pelaajatähti Ben Cohenin homofobian vastaiselle kampanjalle.

http://ranneliike.net/teema/prinssi-harry-tukee-ben-cohenin-homofobian-vastaista-standup-kampanjaa?cid=4&aid=8406

Tuskinpa tuo asia on kuningatarperheessä jäänyt ihan vain pelkästään Harryn omaksi asiaksi, vaan eiköhän siitä ole hovin mediaväki ja ehkä Ellukin tietoinen.

Ja onhan se nyt ihan mukavaa lähettää komea prinssi tukemaan ja puolustamaan homoja, taistelemaan homofobeja vastaan. Harryllä on varmaan sanansa sanottavana, sapiskaa Blueriverillekin ja muille miesrakkauden säikyille.

Ellua voinee myös luonnehtia joko sitkeäksi sissiksi tai jääräpääksi, juhlia nyt liki 9kymppisenä näissä säissä

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2154656/Diamond-Jubilee-2012-Why-Queen-Prince-Philip-left-shiver-rain-FOUR-hours.html


Jään Suomessa mielenkiinnolla odottamaan Jussin jälkeistä viikkoa, eli kykeneekö Saulimme Senaatintorille tervehtimään hlbt-äänestäjiään ja kannustamaan kokoomus-Pride-ryhmää marssille, vai jättääkö hän mieluummin omansa ihan oman onnensa nojaan.

Kommenttia muokattu: 05.06.2012 klo 21:00
  • 4 / 8
  • Havainnoija
  • 5.6.2012 20:02
Sauli Niinistöstä ei siis tullut koko kansan presidenttiä eikä arvojohtajaa. Eiköhän tämän jokainen ajatteleva ihminen tiennyt jo etukäteen. Toki Niinistö voi edistyä kuten Obama, mutta jos se tapahtuu vasta 6 vuoden päästä, jolloin muu maailma on mennyt menojaan, ei se enää paljon lämmitä.

No, asialle ei nyt oikein voi mitään. Lähetän kyllä Niinistölle sähköpostia, mutta tuskin hän sitä vaivautuu lukemaan.
Niinistön edistymistä odotellessa voimme tutustua hänestä juuri tehtyyn vahanukkeen, joka on näytillä Mikkelin Visulahdessa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288474676975.html
  • 5 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 5.6.2012 21:35
Yksi seikka saattaa vaikuttaa kuningatar Elisabethin pitämään välimatkaan sateenkaariasioihin. Hän on anglikaanikirkon muodollinen, mutta ei hengellinen päämies historiallisista syistä 1500-luvulta asti. Maailmanlaajuista anglikaanikirkkoa viimeisen kymmenen vuoden ajan on repinyt raivoisa riita suhtautumisesta homoihin (ja tietenkin naispappeudesta). Elisabeth haluaa kenties pitää tarkasti näppinsä erossa noista riidoista, eikä asettua millekään puolelle.
  • 6 / 8
  • santeripalin
  • 6.6.2012 10:06
Eikö Ian McKellenin ritarin arvonimi ole tunnustus HLBTI-ihmiselle? Sir Ian kun on tunnetusti maailmalla aktiivinen homojen oikeuksien puolustaja ja homo itsekin. Luulisi moisesta kerrotun Kuningattarelle ennen kuin arvonimen on myötänyt.
  • 7 / 8
  • Homopallero
  • 6.6.2012 14:17
Kuningatar on poliittisesti puolueeton. Valitettavasti tietyn poliittisen aatesuunnan edustajat eivät pidä seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia oikeassa arvossa, tai tunnusta niitä lainkaan. Toisaalta Britannian yhteiskunta on liberalisoitunut huimaa vauhtia, jos konservatiivien johtama hallituskin esittää tasa-arvoista avioliittolakia. Voihan olla, että kuningattareltakin saadaan vielä aktiivisempia kannanottoja hlbt-asioissa, kunhan ihmisarvon jakamattomuus tunnustetaan yhteiskunnan päiviräsästen ja timosoinien taholta.
  • 8 / 8
  • Ossi Halme
  • 6.6.2012 14:48
Ymmärrän hyvin, että kuningatar haluaa pysyä - ja hänet halutaan pitää - varsinkin poliittisten kiistakapuloiden ylä- ja ulkopuolella. Hänen majesteettinsa ei näiden 60 vuoden aikana ole julkisesti puuttunut asioihin, joista seuraa poliittista kissanhännänvetoa.

Kuten Juhani tunnustuspuolesta sanoikin, niin kuningatar on myöntänyt kunniamerkkejä ja myös niihin liittyviä ritarinarvoja monenlaisille ihmisille. Ehkä korkein myönnettävä kunnianosoitus on Order of Merit, joka voi olla samanaikaisesti vain 24:llä elossaolevalla ihmisellä (tällä hetkellä 23 paikkaa on käytössä ja 1 vapaana). Order of Merit on sikälikin erikoinen tunnustus, että sen valinta ei tapahtu hallituksen suosituksesta, vaan saaja on vain ja ainoastaan monarkin päätettävissä. Tämänhetkisistä yksi "meritisteistä" on taidemaalari David Hockney.