Facebook menee pörssiin - supermenestys vai superfloppi (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 17.5.2012 20:35
Internet ja sen monet sovellukset ovat olleet merkittävä apu ja tuki sateenkaariyhteisöille kautta maailman. Muistan, vaikkakaan en vuosilukuja, American OnLinen (AOL) alkuaikoina todetun, että jopa yli 30% käyttäjistä oli homoja.

***********

FB:n listautumista pörssiin epäilen suureksi kuplaksi. Oma arvioni on, että FB ei voi enää kasvaa kovinkaan paljoa. Tässä tilanteessa merkit viittaavat aikaisempiin vastaaviin tyhmien rahastukseen. Tällaisista on siis näyttöä IT-kuplan ajoilta vaikka kuinka paljon. Muistan elävästi Satama Interactivella tapahtuneen rahastuksen. Sen kuvitteellista arvoa kasvatettiin julkisuudessa. Sen jälkeen saatiin ihmiset höynäytettyä kantamaan rahansa osakkeisiin, jotka myöhemmin menettivät suurimman osan arvostaan. Niitä osakkeita todella jonotettiin kadulle asti. Kuljin silloin tuollaisen jonon ohitse ja totesin paremmaksi kulkea aivan päinvastaiseen ilmansuuntaan.

Toinen huikea kupla oli Riot-E -yhtiö, jolla rahastettiin sinisilmäisiä riskirahoittajia. Omistajat viettivät hulppeaa elämää noilla rahoilla, juoden mm. kallista shampanjaa. Kun rahat alkoivat loppua, käytiin uudella tarinalla rahoittajien pakeille. Loppuhan siitä tuli. Tarina on niin uskomaton, että siitä on tehty peräti elokuva.

Tapasin jokin aika sitten muutamia tuon yhtiön toimijoita. Uudet kuviot ovat menneillään. Toivomuksenani, että olisivat aiemmasta jotakin oppineet. Toki heillä on myös ikää lisää, mikä saattaa auttaa arivoimaan omia tekoja ja niiden vaikutuksia aikaisempia vuosia järkevämmin.

Hyödyllistä luettavaa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/IT-kupla
  • 2 / 3
  • Ossi Halme
  • 17.5.2012 20:59
Mahdollista uutta, suurta kuplaa isompi ongelma on tieto. FB (ja Google) keräävät käyttäjistä valtavat määrät tietoa, joita kaikkea ei mitenkään voi tarvita "markkinoinnin kohdentamiseen" tai "toiminnan parantamiseen". Kun suuri määrä tietoa on yhdessä paikassa, niin ennemmin tai myöhemmin sitä käytetään väärin; oli se sitten hakukoneyhtiön palvelinhallissa tai mapitettuna vartijan vahtimaan kassakaappiin.

Facebookilla on hivenen epäterve linja kilpailuun. Se ostaa kilpailevia yrityksiä järkyttävään ylihintaan ja sulauttaa toiminnot itseensä. Siitä syntyy helpostikin se määräävä markkina-asema, joka tuottaa ongelmia ainakin Atlantin tällä rannalla.

FB on myös veivannut käyttöehtojaan tämän tästä. Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun FB halusi käyttäjiensä kuvien tekijänoikeudet itselleen. Se sama kuin jos paperivalmistaja vaatisi tekijänoikeudet kaikkeen, mikä on ko. valmistajan paperille kirjoitettu tai jos kynävalmistaja saisi tekijänoikeudet kaikkeen, mitä sen tekemillä kynillä tehdään.

Kohtuus kaikessa, myös Facebookilla. Jos yritys (ja se on voittoa tavoitteleva yritys, ei hyväntekeväisyyslaitos tai peruspalvelu) ei sitä kohtuutta itse näe, niin silloin asiakkaiden pitää se nähdä.
  • 3 / 3
  • Public eye
  • 18.5.2012 0:05
Kuten niin moni muukin asia, FB on hyvä renki mutta huono isäntä. Olen ollut pari vuotta Facebookissa ja todennut sen aivan oivaksi keinoksi pitää yhteyttä ihmisiin, joihin ei muuten olisi aikaa/tarmoa pitää yhteyksiä auki yksittäisinä henkilöinä. Kuitenkin kyseessä on ihmisiä, joista haluaa tietää asioita ja joiden haluan muistavan minun olemassaoloni.

Mutta nämä kaiken maailman "sovellukset", joita Facebookiin on liitetty, ovat minulle täysin yhdentekeviä, Aina, kun sellaisesta erehtyy kiinnostumaan, kinutaan samalla oikeutta käyttää tietojani tai levittää niitä milloin mihinkin hämäräksi jäävään tarkoitukseen. Ei kiitos.