”Kysyn, onko raamattu todellakin meille annettu tekopyhyyden varjoksi, taikka vihan ja katkeruuden nuolena käytettäväksi? Eipä suinkaan! Jos on väärin julkisissa samoin kuin yksityisissäkin kiistoissa herjaus- ja roska-sanoilla vastustajaansa solvata, on se toiselta puolen yhtä väärin, kun pyhää ei pyhänä pidetä, vaan juletaan se vetää alas inhimillisen into-himoisuuden tarkoituksia täyttämään, ja mieliä vihaan ja katkeruuteen kiihoittamaan.”
Itse vedin heti aamusta lipun puolitankoon tämän lyhyttukkaisten naisten ja setahomojen muistopäivän kunniaksi. On todella surullista, että tällaisia ihmisiä päästetään yhteiskunnassa ääneen leimaamaan kokonaisia ihmisryhmiä ja kylvämään vihapuheen siemeniä omalla toiminnallaan ihmisten sydämiin. Suvaitsevaisuus ei kasva suvaitsemattomasta oman navan tuijotuksesta.
PS: Aboa voisi keskittyä vaikka mökkihommiin tämän kristinuskoa vastaan suuntaamansa on-jo-niin-nähty -ristiretken sijasta.
Valitan, mökkihommiin en voi keskittyä keskellä työviikkoa. Lauantaina taas.
Edit. Sinijoen kannattanee lukaista Canthin lainaus uudelleen. Kuten Canth, olen myös itse uskonnollinen ihminen, lisäksi olen samaa mieltä hänen kanssaan uskonnollisuuden käyttämisestä lyömäaseena.
Kristinusko muodostettiin pakanallisen keisari Konstantinuksen toimesta 300 - luvulla. Valtaan päästyään kristinusko muuttui vainotusta vainoajaksi ja mahtavan vallan käyttäjäksi ja suuren omaisuuden haltijaksi.
Miksi kristinusko todellisen valtansa aikakautena ei käyttänyt valtaansa tasa-arvon edistämiseen? Se ei noudattanut perustajakseen mainitsemansa Jeesuksen ohjetta kaikkien ihmisten rakastamisesta ja suvaitsevaisuudesta. Sen ohjenuorana ei ollut hyvinvointivaltion rakentaminen. Kristinuskon pimeinä vuosisatoina se käytti valtaansa pakkokäännyttämiseen, uskonsotiin, juutalaisten ja muunuskoisten vainoamiseen ja monumenttien rakentamiseen. Vielä muutama kymmenen vuotta sitten kirkko täällä Suomessakin julisti ihan eri periaatteita tasa-arvoon liittyvistä asioista kuin tänään.
Vasta valistuksen aikana ja kristinuskon vallan murennuttua alettiin päästä kohti nykyistä tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Todellisuudessahan kirkko ja fundis - uskovaiset eivät naisten ja sukupuolisten vähemmistöjen asemaa parantaneet, sen tekivät deistit, ateistit ja suffragetit ja viimekädessä työväenliike.
Suomessa esimerkiksi Minna Canth sai muutamassa vuodessa asiassa aikaan enemmänkin kristinusko 600 vuodessa silloisen arkkipiispa Johanssonin toivottaessa rouva Canthin kaiketi alimpaan helvettiin.
Vaasan Erkille kiitokset erinomaisesta muistutuksesta kristinuskon historiasta. Uskonto on ollut ja yrittää olla sitä vieläkin, myös vallankäytön väline. Kyllähän luterilaisen kirkon johto yrittää edelleen jarrutella homojen tasa-arvon toteutumista. Jeesus on heille sopiva kärpäslätkä toisinajattelijoiden huitomiseen.
Korostan edelleen, että pidän arvossa ihmisten henkilökohtaista uskoa. Siihen ei mielestäni tarvita edes välttämättä mitään instituutioita. Uskonnon päälle rakennetut organisaatiot ovat rahanahneita ja muutekin vaarallisia. Luterilaisen instituution korttitalo sai vakavan vaurion ja joutui romahdusvaaraan jopa yhden ainoan tv-ohjelman seurauksena.