Minna Canthin päivänä eli tasa-arvon päivänä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6

Tänään on liputuspäivä Minna Canthin ja tasa-arvon päivän merkeissä. Tasa-arvoisuus viittaa usein sukupuolten tasa-avrvoon ja HLBTI-ihmisten osalta puhutaan yhdenvertaisuudesta. Sattumalta Montenegrossa järjestetään juuri tänään ensimmäinen HLBTI-ihmisoikeuskonferenssi: "Together Against Discrimination". Montenegron hallitus on toinen järjestäjä, toinen on International Academic Conference Justice in the Balkans: Equality for Sexual Minorities. Mukana ovat UCLA USAsta, Lundin yliopisto ja European Commission on Sexual Orientation Law (ECSOL).

Konferenssin nettilähetys alkaa klo 10 paikallista aikaa, klo 11 Suomen aikaa. Konferenssiohjelmassa puhutaan siitä, miten Euroopan neuvoston ministerikomitean suositukset syrjintää vastaan voidaan panna toimeen (CM/Rec(2010)5). Lisäksi puhutaan siitä, miten HLBTI-yhteisön näkyvyys parantaisi heidän asemaansa Balkanilla.

Puhujalistassa on tällaisia nimiä: Montenegron hallituksen edustaja Zdravko Zimbalevic (LGBT Forum Progress), Zorica Mrsevic (pprofessori, Institute of Social Sciences Belgradin yliopisto), Helmut Graupner (RK Lambda, Itävalta, ECSOL), Alexander Schuster (tieteellinen johtaja Lenford Research Centre Firenze, EQUAL-JUS, ECSOL), R. Breadly Sears (Williams Institute) , Douglas Elliott (ILGLaw, Academic Conference Justice in the Balkans: Equality for Sexual Minorities).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Balkanillakin tapahtuu uudistumista! Balkan on ollut viimeinen synkkä läiskä keskisen Euroopan kartalla. Montenegro on hakemassa EU:n jäseneksi ja EU:ssa yksi vaatimus on HLBTI-ihmisten oikeuksien tunnustaminen. Viimeksi viime keväänä Montenegrossa tehtiin kaasuhyökkäys homofobian vastaisen päivän tilaisuuteen. Kesän pridetapahtuma peruttiin.

Konferenssin ohjelma
Nettilähetys

6 kommenttia

Pakko laittaa Canthin kunniaksi sitaatti:

”Kysyn, onko raamattu todellakin meille annettu tekopyhyyden varjoksi, taikka vihan ja katkeruuden nuolena käytettäväksi? Eipä suinkaan! Jos on väärin julkisissa samoin kuin yksityisissäkin kiistoissa herjaus- ja roska-sanoilla vastustajaansa solvata, on se toiselta puolen yhtä väärin, kun pyhää ei pyhänä pidetä, vaan juletaan se vetää alas inhimillisen into-himoisuuden tarkoituksia täyttämään, ja mieliä vihaan ja katkeruuteen kiihoittamaan.”

Minna Canth
Itse vedin heti aamusta lipun puolitankoon tämän lyhyttukkaisten naisten ja setahomojen muistopäivän kunniaksi. On todella surullista, että tällaisia ihmisiä päästetään yhteiskunnassa ääneen leimaamaan kokonaisia ihmisryhmiä ja kylvämään vihapuheen siemeniä omalla toiminnallaan ihmisten sydämiin. Suvaitsevaisuus ei kasva suvaitsemattomasta oman navan tuijotuksesta.

PS: Aboa voisi keskittyä vaikka mökkihommiin tämän kristinuskoa vastaan suuntaamansa on-jo-niin-nähty -ristiretken sijasta.