Poliittinen kanta ja tasa-arvokysymykset (juttukommentit)

Poliittiseen kantaan vaikuttaa aika monta muuttujaa.

Muuallakin kuin vasemmistossa on vaikuttajia, jotka ymmärtävät vapauden, yhdenvertaisuuden ja yksilön hyvinvoinnin merkityksen - jos ei muuten, niin ainakin tuottavuudeksi muutettavana voimavarana. Toki esimerkiksi oikealla laidalla on merkittävästi vasemmistoa enemmän vastustusta esimerkiksi seksuaaliselle tasavertaisuudelle, mm. uskonnollisten kytkösten vuoksi.

Erinäisistä vastakkaisista näkemyksistä poiketen ja ihan todetuistakin kokoomuslähtöisistä homo-ongelmaisista tapauksista huolimatta minä koen nyky-kokoomuksen puolueena, jossa annetaan erilaisuudelle tilaa. Puolueen piirissä on aika paljon nuorta ja avarakatseista väkeä. Varmasti esimerkiksi yhteiskunnan yleisellä maallistumisella on vaikutusta.

Viime eduskuntavaalien tuloksen ja hallitusneuvottelujen myötä asetelmat muuttuivat vaikeiksi homokysymyksen suhteen. Suurimpana ongelmana ovat kristillisdemokraatit.

Kokoomusta on syytetty "takinkäännöstä" tasa-arvoasiassa, kun ottivat KD:n hallitukseen vieläpä hyväksymällä KD:n vaatimuksen siitä, ettei tasa-arvoista avioliittoa oteta hallitusohjelmaan. KD:n hallituspaikka on kuitenkin kokoomuksen kannalta tasapainottava tekijä, oikeistoa edustava liittolainen, jotta vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden painoarvo ei pääsisi nousemaan liian merkitseväksi realistisen talouspolitiikan hoitamisen kannalta. Valitettavasti KD:n kohdalla homoavioliitto- ja yhdenvertaisuusasia on kynnyskysymys.

Kyllä minuakin korpeaa, että merkittävä yhdenvertaisuutta lisäävä asia uhrattiin, koska maalle piti saada toimiva hallitus. Minulle henkilökohtaisesti homoavioliittoasian tilapäinen jäätyminen on kuitenkin helpommin hyväksyttävä asia kuin perussuomalaiset ja/tai keskusta hallituksessa ja/tai SDP-vetoinen hallitus.
  • 2 / 4
  • jnsto
  • 22.2.2012 10:06
Kuten totesin, muut poliittiset tavoitteet ovat monessa kannatuspäätöksessä keskeisempiä kuin tasa-arvopuolen agenda.

Kokoomuksessa perinteinen kanta on nyt niskan päällä, ja arvelisin sen pysyvän siellä mm pressanvaalin asetelmien takia. PS-vuodon tilkintä arvioitaneen keskeisemmäksi ongelmaksi kuin Haaviston viemien liberaalien kalastelu. Mutta tämä on potentiaalissa.

Demareilla tilanne voisi olla sama, mutta kehitys mennyt toisin.
Vastustavaa elementtiä on paljon demarien ay-puolella. Tähän aloitetyöryhmän Huovinen ilmeisesti viittasi, kun muotoili syksyllä jotenkin niin, että tasa-arvo on ollut perinteisesti osa SDP:n tavoitteita, mutta tasa-arvo on saanut uusia ulottuvuuksia.

Kommenttia muokattu: 22.02.2012 klo 10:10
  • 3 / 4
  • Blueriver
  • 22.2.2012 11:40
"Sinä luopio homo, joka et äänestä vihreitä tai vasemmistoliittoa tai pinkkiruusudemareita, olet pesäänpaskoja etkä ansaitse homon kunniakasta titteliä! Sinut kirottakoon seitsemänteen muumimukipolveen!"
  • 4 / 4
  • Homopallero
  • 22.2.2012 11:57
Mielestäni oli turhaa ottaa kristillisdemokraatit mukaan hallitukseen. Puolueen tasapainottava vaikutus on ylikorostettua, sillä se edustaa kokoomuksesta ja rkp:sta poiketen euroskeptistä oikeistoa. Lisäksi hallituskokoonpano olisi vasemmistoenemmistöinen joka tapauksessa.
Rohkenen väittää, että Räsänen oli valmis uhraamaan euroskeptisyyden päästäkseen estämään tasa-arvoisen avioliittolain. Homojen oikeuksien polkeminen on hänelle pakkomielle, senhän takia avioliittolain muuttaminen oli puoluelle kynnyskysymys.
Muiden puolueiden toimintaan olen pettynyt. Hallitus olisi saatu kokoon ilman kristillisdemokraatteja, mutta kokoomus, sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja rkp antoivatkin yhdessä suvaitsemattomuudelle periksi. Toivottavasti puolueet onnistuvat korjaamaan tilanteen sillä lakialoitteella. Sen edistymisessä näkyy kuitenkin etenkin kokoomuslaisten selkärangattomuus.
Heidän on turha pelätä Räsästä, hänen kätensä ovat sidotut, pallo on muiden hallituspuolueiden edustajilla: KD pysyy hallituksessa, koska se on ainoa tapa estää hallitusta tekemästä esitystä tasa-arvoisesta avioliitosta, mutta se ei voi vetää herneitä nenään hallituskumppaneiden sopimuksesta ja lähteä hallituksesta, koska silloin Räsänen ei varmasti pystyisi estämään tasa-arvoista avioliittolakia. Lakialoitteen kohtalo on nyhveröistä kokoomuslaisista ja demareista kiinni.