Sauli Niinistö presidentiksi - Pekka Haavistolle yli miljoona ääntä (juttukommentit)

Onnittelut Suomen seuraavalle presidentille.

Tässä vaiheessa kannattaa Sauli Niinistöstä muistaa, että vaalikampanja on äänten keräämistä varten. Poliittinen arki onkin sitten toinen juttu. Ainakaan kolmeen vuoteen ei tarvitse ihmeemmin miettiä äänien menettämistä. Suomen kuvalehti (3.2.2012) muistutti Niinistön käyttäytymisestä parisuhdelakia säädettäessä:

- ...kun eduskunta hyväksyi 2000-luvun alussa lain rekisteröidystä parisuhteesta, Niinistö kannatti esitystä, vaikka enemmistö kokoomuslaisista oli sitä vastaan.

En ole tarkistanut Niinistön käyttäytymistä tuossa lopullisessa äänestyksessä eduskunnassa.
Sauli Niinistö äänesti 28.9.2001 eduskunnassa parisuhdelain puolesta.
Pekka Haavisto on tämän vaalikampanjan myötä kasvattanut poliittista pääomaansa paljon enemmän kuin pystyin etukäteen edes veikkaamaan. En pitäisi lainkaan mahdottomana, että hänelle tarjottaisiin tämän menestyksen jälkeen jotakin merkittävää tehtävää. Näin on käynyt presidenttikisan kakkoselle ennenkin.

Kuten jo muistaakseni syksyllä veikkasin, Haavisto on kasvamassa presidentin tehtävään ihan samaan tapaan kuin Sauli Niinistö monen vuoden ajan. Jos Niinistö ei joudu pahoihin julkisiin hakauksiin esimerkiksi ulkoministeri Tuomiojan kanssa, Niinistö melko todennäköisesti jatkaa toisenkin kauden. Haavisto saattaa olla Niinistön jälkeen seuraava presidentti. 12 vuoden aikana toki uusia ja ärhäköitä haastajia saattaa ilmaantua, joita emme vielä osaa ennakoida. En myöskään pitäisi mahdottomana, että jostakusta naisesta sopivasta puolueesta tulisi presidenttikisaan Haavistolle tiukka kilpailija.

Tällä hetkellä arvioin, että vihreät eivät puolueena saaneet Haaviston kampanjasta kovinkaan kummoista nostetta. Niin huolella puolue pidettiin taka-alalla.

Pliisun kakkoskierroksen jälkeen jäädään nyt odottelemaan kunnallisvaaleja, joissa voi tapahtua myös erilaisia yllätyksiä. Itse en odota perussuomalaisten toiseen jytkyyn. Heidän kannatuksensa laskee sitä enemmän, mitä pidempi aika on vaaleihin. Perussuomalaiset saavat mielestäni varautua pettymyksiin.
  • 4 / 30
  • Riquman1990
  • 5.2.2012 22:18
Mites kävi Vihreiden "antijytkyn"? Kai tääkin on taas Vihreiden mielestä osotus siitä, miten kansa äänesti väärin.
Auts, aivan unohdin Alexander Stubbin. Hän on mitä ilmeisimmin tähtäämässä presidentin tehtävään. Hän on vauhdikkuudellaan ja tyylillään tallonut jo nyt muutamille varpaille. Jos hän lähtee vaikkapa kuuden vuoden päästä vaaliin mukaan, siihen kisaan hän tuo osaltaan melkoista lisäväriä.
Olihan tämä Haaviston järjestämä antijytky kuitenkin määrällisesti (sekä äänimäärältään että kannatusprosentiltaan) liki kaksinkertainen verrattuna persujen keväiseen jytkyyn.
Äänestystuloksia eri kaupungeista.

Rovaniemi
Haavisto 38,0
Niinistö 62

Oulu
Haavisto 42,5
Niinistö 57,5

Vaasa
Haavisto 37,2
Niinistö 62,8

Joensuu
Haavisto 41,4
Niinistö 58,6

Kuopio
Haavisto 39,3
Niinistö 60,7

Jyväskylä
Haavisto 47,3
Niinistö 52,7

Porvoo
Haavisto 40,4
Niinistö 59,6

Maarianhamina
Haavisto 62,9
Niinistö 37,1

Tampere
Haavisto 42,3
Niinistö 57,7

Turku
Haavisto 45,1
Niinistö 54,9

Vantaa
Haavisto 40
Niinistö 60

Helsinki
Haavisto 49,8
Niinistö 50,2

Perussuomalaisten viimekeväinen jytky oli suunnattu muita kansanryhmiä vastaan (maahanmuuttajat, pakolaiset, homot, ruotsinkieliset jne.) eli se perustui kielteisyyteen. Haaviston suosio on myönteinen jytky, joka perustuu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kunnioittamiseen.
Tuleeko tasta toisesta gay miehesta joka havisi vicepresident?

Kommenttia muokattu: 06.02.2012 klo 03:14
Nythän 31,1% äänioikeutetuista ei löytänyt mieleistään ehdokasta loppupeleissä. Siihen nähden Haavistonkin 37,4% oli suurempi osuus.

Kun huomioi presidentiksi valitun ääniosuuteen vaalien kokonaisäänestysprosentin, saavutti Niinistö melko samantasoisen suosion, kuin Halonen vuoden 2000 presidentinvaaleissa.

Nyt Niinistön 62,6% ääniosuus kokonaisäänestysprosentista 68,9% antaa ääniosuudeksi kaikilta äänioikeutetuilta 43,1%.

Vastaavasti 2000 Halosen 51,6% ääniosuus kokonaisäänestysprosentista 80,2% antaa ääniosuudeksi kaikilta äänioikeutetuilta 41,4%.

Aiheuttikohan perussuomalaisten Hakkaraisen homo-vitsit sen, että Ahvenanmaalaiset pitivät Haavistoa parempana ehdokkaista?

Paljonhan nyt riippuu Euroopan ja globaalin maailman talous-ilmasto-globalisaatio-yms.kriisien jatkosta, miten konservatiivinen presidenttikin täällä meillä Suomessa käyttäytyy. Osa muistaa sen, miten samainen henkilö käyttäytyi punakynän kanssa 1990-luvun kriiseissä suomalaisiin nähden.

Toivottavasti Marco Bjurström pääsee oman seksuaalisuutensa ja aveccinsa kanssa seuraaviinkin Itsenäisyyspäivän juhliin, ettei arvostus huonone viime kerrasta.

Kommenttia muokattu: 06.02.2012 klo 03:56
Hah, Vihreiden pettymys oli ilahduttavaa. Vihreet tais ihan tosissaan kuvitella, et niiden edustamille "arvoille" ois jotain tilausta, vaikka mä oon yllättyny, et Haavisto sai noinkin korkeen kannatuksen: mä oisin veikannu, et Niinisto hakkais Haaviston murskaluvuin 70-30 %.

Tästähän se Vihreiden alamäki alkaa. Hyvästi taantumuksellinen, monikulttuurinen, takaperonen, keskiaikanen Suomi, jota Vihreet haluu tuoda tänne suoraan Lähi-Idästä.

http://www.hs.fi/politiikka/Haaviston+kannattajat+pettyiv%C3%A4t+tulokseen/a1305555022426

Ja aika pitkälle helsinkiläisen "ammattisuvaitsevaiston" äänillä Haavisto on tonkin kannatuksensa haalinu.

Harmi sinällään, Haavisto on ihmisenä ihan fiksu, noin niin ku vihreeks. Sillä on vaan väärä puolue.
Harmi sinällään, Niinistö on ihmisenä ihan fiksu, noin niin ku konservatiiviks. Sillä on vaan vääriä kannattajia.
Toisaalta, ei Uimonen väärässä ole huomiossaan. Jos kylmän viileästi analyseeraa asiaa, niin Haaviston homoseksuaalisuudella oli vaikutusta kannatuksen suuruuteen. Ja puolisonsa ulkomaalaisella taustalla samoin. Noilla asioilla ei olisi vaikutusta täydellisessä maailmassa, mutta tässä maailmassa niillä on. Haluttiin tai ei. Totuus kuuluu lasten, imeväisten ja uimosten suusta.

EDIT: loppukaneetti unohtui. Ei viestintuojaa parane ampua.

Kommenttia muokattu: 06.02.2012 klo 08:57
Ihmettelen jos Niinistö hakee jatkokautta vuonna 2018. Siis 70-vuotiaana! Niinistö voitti, koska ehdokkaat olivat lopulta aika samanlaisia ja koska varsinkin vanhemmilla ihmisillä on taipumus valita se tutumpi vaihtoehto, ei sitä homojen kannata itseensä ottaa. Sellaisia ihmiset ovat. Ja tietysti on niitä laitapuolen henkilöitä, jotka ovat niin totaalisen alaslyötyjä, että yrittävät homoa vastaan äänestämällä pönkittää olematonta itsetuntoaan. Se, että Haavisto pääsi toiselle kierrokselle on kuitenkin osoitus siitä, ettei Suomi maailman homovihamielisin maa voi olla. Sääli vain, että Niinistö oli vastustajana niin neutraali.
Täytyy onnitella Niinistöä hienosta suorituksesta. Kyllä se on kokoomuksellekin hieno hetki saada presidentinpesti, kun edellisestä kerrasta on noin 56 vuotta.
Haavistolle nostan virtuaalista hattua, 5 % kannatuksesta lähdettiin liikkeelle ja saatiin 40 % vaalipäivän äänistä, hyvä suoritus.

Sitä vain jäi miettimään, että miten vaaleissa olisi käynyt, jos Haavisto olisi ollut luonteeltaan Sarah Palin -tyylinen persoona: Haavisto olisi poseerannut AR-15 kädessään, laukonut militaristisia iskulauseita armeijasta, ja käyttänyt teekutsuliikkeelle tyypillistä retoriikkaa vastauksena kaikkiin kysymyksiin.
Olisi varmaan saanut sankoin joukoin persuja ja EU-vastustajia taakseen.
Viimevuoden jytkyn perusteella, voisi arvioida että Haaviston homoseksuaalisuudella oli vaikutuksensa, puoleen jos toisen. On varmaankin hieman hölmöä väittää etteikö olisi ollut. Viher- ja homofobiasta huolimatta, yli miljoona ääntä on hieno saavutus. Toivottavasti kuuden vuoden päästä olemme siinä tilanteessa, että presidenttiehdokkaan sukupuolisella suuntautumisella ei ole väliä.
Haaviston kannatuksessa oli myös paljon HLBT-myönteistä taustaa, luulen. Miten tämä nyt saadaan sitten kanavoiduksi kannatukseksi sellaisille poliittisille puolueille, jotka tosissaan ajavat HLBT-myönteisyyttä tässä maassa, voi olla vaikeaa. Aiheeseen palattava.
On paljon HLBT-suomalaisia, jotka äänestävät eri syistä esimerkiksi kokoomusta, vaikka puolueen enemmistö on suorastaan vastapuolta. Äänestysperusteissa ei HLBT-kanta tietenkään voi ratkaista, jos esim oman elämän "yleiset syyt" puoltavat kokoomuslaista imagoa. Samaa ongelmaa on SFP:n tukemisessa hieman ja tietenkin keskustan.
jnsto: Aika paksua mutua. En ainakaan itse näkisi, että kokoomuksessa "vastapuoli" olisi enemmistönä. Puolueen johto, ja etenkin uuden sukupolven kansanedustajat ovat vähemmistöihin myönteisesti suhtautuvia. Lisäksi puoluekokouspäätökset tehdään enemmistöpäätöksinä, ja ko. kokous on nimenomaan linjannut esim. tasa-arvoisen avioliiton puolesta.

En kuitenkaan kiistä, etteikö toista mieltä olevia puolueessa olsii runsaasti, mutta miksikään merkittäväksi enemmistöksi ei heistä ole.
Oiva huomio Riqumanilta, juuri tuollaisen pressanhan nyt "saimme" - viittaat vain ihan väärään puolueeseen: "Hyvästi taantumuksellinen, monikulttuurinen, takaperonen, keskiaikanen Suomi, jota Vihreet haluu tuoda tänne suoraan Lähi-Idästä."

Tuo loppulitaniahan on kuin suoraan konservatiivikokoomuksen puolueohjelmasta, eikä viheroikeasti edistyksellisiltä.

kok. taantumuksellinen = konservatiiviset arvot = huonosti kehittymään kykenevät uskomukset

kok. monikulttuurinen = muu maailma raatamaan, jossain kaukana poissa silmistä, "vähempiarvoisina" ihmisinä meille bruttokansantuotetta - ja ehkä kasti/sääty-yhteiskuntaa tännekin takaisin.

kok. takaperoinen, keskiaikainen = uskoo että kaiken takana on mielikuvitusolento ja pressakin on vaan sen sätkynukke - tai sitten suuri yksilöjohtaja, kuten Kekkonen tai Venäjän tsaari ikään.

kok. "tuoda tänne suoraan Lähi-Idästä" ... 800-400 vuotta ajantajusta jäljessä oloa, kun sitä takapajuisuutta tuotiin jo tuolloin tännekin Lähi-Idästä - ja sille tundra-aavikolle on vielä jääty, tänne Aasian reunalle takamaille Luoteis-Siperiaan. Uskonnon kannatuksestahan menee uskottavuus täysin, kun ei kannatakaan uskontoja, vaan enempi uskonnollista diktatuuria, yksijumalaisesti Stalinin palvonnan tapaan ja jumalaiset naiset, sekä yksilöllisyyden unohtaen.

kokoomuksen puoluekokous-enemmistö-linjauksethan eivät näytä ohjaavan puolueen todellisen valtaklikin toimintaa, vaan ovat vain maikkari-mainoshömppää "meidän tuote siivoaa parhaiten rahat homokodeistakin pois, pötypussin kanssa, parempiin taskuihin".

Vain yksin itsestään vastuullisen rullaluistelevan neuvosto-kansalaisen prototyypin varaan rakennettu yhteiskunta on varsin haaveri-altis kansalaisilleen.

Puoluekokous-mediasirkuksessa julistetaan tasa-arvoista avioliittoa ja laitetaan media-nikkari sitä puuhaamaankin, mutta puoluejohtoklikki ottaa sitten kuitenkin KD:n hallitukseen pitämään huolta, että oikeasti tehdäänkin täysin päinvastoin ja palautetaan maahan satuolentojen rakastamista, eikä aikuisten ihmisten oikeasti rakastamista.

Kommenttia muokattu: 06.02.2012 klo 13:52
Kuulostipa jumalaisen hartaalta - ja elämänilottomalta - tuo.

Taidamme nähdä Saulin tänä vuonna Kampin uuden rukoilu-arkin avajaisissa, vaikenevaa kuuliaisuutta edistämässä, mutta tuskinpa Ylpeitten heteroitten joukossa ensi kesän Pridessä.
Dragon 85 sanoo kokoomuksen puoluejohdon olevan vähemmistöihin myönteisesti suhtautuvaa. Se ei kuitenkaan ole ollut käytännössä juuri havaittavaa sitten vaalien. Ja sitä ennenkin melko valikoitunutta. - Toimittajana ja päätoimittajanakin muussa mediassa ja pääasiassa muilla kielillä menin hehkuttamaan Suomen konservatiivien "liberaalia" linjaa 2010 ja tein siinä arviointivirheen. Näen kokoomuksen HLBT-myönteisyyden tämänhetkisten tietojen varassa enemmänkin bluffina, jolle puolueen piiristä löytyi myös sopiva toteuttava taso.
Kaikkea hyvää & ehdotonta komppausta Riqumanille, olet hieno mies!

Sellainen jäi teidän katkeruutenne ja vihanne keskellä mietityttämään, että ihme on ettette enemmän ole keskittynyt harhaoppisen Bjurströmin lahtaamiseen näillä foorumeilla. Hänhän on teidän näkökulmastanne kunnon luopio! Rispektiä runsaasti Bjurströmille, en olisi kyllä uskonut hänestä niin hienoa toimintaa Niinistön ja älyllisen normaaliuden ja rehellisyyden puolesta kuin mitä hän on esittänyt. Luulin totisesti että hän on teidän joukoissanne, mutta näin sitä vaan erehtyy ihminen.
Viimeksi Bjurström taisi juontaa Halosen vaalivalvojaiset ja kuului linnanjuhlien vakikalustoon - heruuko siitäkin sulta "rispektiä"? En kyllä ymmärrä, miksi Bjurström pitäisi lahdata. Ihmisillä, myös "meikäläisillä", lienee oikeus omiin mielipiteisiin, erilaisiin ja poikkeaviinkin näkökulmiin. Väittelyä niistä kutsutaan keskusteluksi.
Olen miettinyt presidentin nykyistä roolia ja mahdollisuuksia tuossa tehtävässä. Eivät ne kaksisia ole. Valtaa ei kummoisesti ole, mutta vaatimuksia ja rajoituksia vaikka millä mitalla. Muut määräävät lähes kaikesta tekemisestä. Allakka on jatkuvasti täynnä, kuten Halonen totesi. Sitten se elämä 6 tai 12 vuotta turvamiesten jatkuvasti saattelemana ja asuminen teräsaidan takana valvontakameroiden päivystäessä ympäristöä. Halonenhan vitsaili, että homma oli hänelle 12 vuoden elinkautinen, josta sen jälkeen armahdetaan. Eikä se taida elämä palata presidenttiyden jälkeenkään normaaliksi. Oletan turvamiesten olevan läheisyydessä myös sen jälkeen. Ajatellaanpa vielä kokeeksi Haavistoa ja Floresia presidenttiparina. Turha luulla, että he halutessaan voisivat piipahtaa homokapakassa. Ei se niin vain onnistuisi.

Minulla on tällä hetkellä sellainen ajatus, että Pekka Haavistolla on edessään monia tärkeitä tehtäviä, joissa hän voi olla hyödyllinen niin Suomelle kuin muullekin maailmalle.

Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että huolimatta runsaasta miljoonasta vaalissa Haavistolle annetusta äänestä, Suomi ei ole vielä valmis presidenttiin, joka on homo. Se olisi tapahtunut liian nopeasti. Valinnasta olisi saattanut seurata aika rajuja vastareaktioita. Nämä vaalit olivat oikea hetki jokaisen miettiä sitä asiaa, kuinka minä suhtautuisin siihen, että joulukuun kuudentena presidentin linnan vastaanotolla olisikin isäntänä miespari. Nyt voidaan suurimmat höyryt ulos laskettuna alkaa suhtautua homoihin aikaisempaa neutraalimmin. Oletukseni on, että 12 vuoden kuluttua homo voi mennä läpi ja olemme kasvaneet siihen mennessä tähän ajatukseen. Nyt ei ollut vielä se hetki.

***********

Pekka Haavisto ja Antonio Flores ovat antaneet esimerkin ja mallin avoimesta homoparista myös homoille ja lesboille. He ovat onnistuneesti käytöksellään ja toiminnallaan hankkineet arvostusta hyvin laajalti. Naistuttavani lähetti minulle toisen kierroksen jälkeen tekstarin ja kertoi, että hän oli ensimmäisellä kierroksella antanut äänensä Niinistölle. Seurattuaan Haaviston kampanjaa hän vaihtoi toisella kierroksella kannatuksensa. Hän naureskeli, että ei olisi muutamaa vuotta sitten voinut mitenkään uskoa, että hän äänestäisi missään olosuhteissa vihreän puolueen ehdokasta joka on vieläpä homo.
Pieni tosielämän kasku mtv3:n aamuohjelmasta tältä aamulta (liittyy myös aiheeseen: pakkoruotsi vai ei): Niinistön eilinen tiedotustilaisuus näytettiin myös Ruotsin tv4-kanavalla. Tiedotustilaisuudessa oli useita kysymyksiä ja vastauksia ruotiksi. Varmuuden vuoksi tv4 käytti tekstitystä Niinistön vastauksissa. Heh! Mutta ei ole vielä nähty presidenttiä, joka ei osaisi ainakin kohtalaisesti ruotsia. Sekin aika kyllä tulee.
Tekstitys saattoi tulla ihan tarpeeseen. Suomenruotsi poikkeaa ääntämykseltään joistain ruotsin murteista niin paljon, että ymmärtääkseen on ponnisteltava. Eräs Tukholman seudulta kotoisin oleva suomalaistaustainen ruotsia ykköskielenään puhuva tuttuni on kertonut, että hänkin joutuu keskittymään eri tavalla kuunnellessaan suomenruotsia, koska sen ääntäminen poikkeaa niin paljon riikinruotsista. Lisäksi Ruotsissa kai tekstitetään kuuroja ja huonokuuloisia varten paljon enemmän kuin meillä.

Valitettavasti ehkä tosiaan vielä tulee aika, ettei edes presidentin yleissivistykseen ei katsota kuuluvan jonkinlainen ruotsin osaaminen. Niinistön ruotsi on mielestäni viimeisen kuuden vuoden aikana parantunut.
Suomenruotsalaisten ja vielä voimakkaammin äidinkielisten suomalaisten puhuma ruotsi kuulostaa tosiaan riikinruotsalaisten korvissa monotonisuudessaan hyvin erikoiselta.

Riikinruotsin suomalaisen korvissa "laulavuus" tulee juuri äänteiden ja tavujen korostamisesta, jonka avulla lause saa heille ymmärrettävän rytmin ja sisällön. Yhteen pötköön ilman nousuja ja laskuja mumistusta virkkeestä siihen tottumattoman ruotsalaisen on hyvin vaikea hahmottaa puhujan sanomaa.