Sauli Niinistö presidentiksi - Pekka Haavistolle yli miljoona ääntä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 30

Sauli Niinistö on äänestetty odotetusti 12. tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi.

Historiallisesti Niinistön vastaehdokkaana vaalin toisella kierroksella oli avoimesti homo Pekka Haavisto.

Presidentinvaalin toinen kierros käytiin 5.2.2012.

Sauli Niinistö sai 62,6 % annetuista äänistä (1 802 400 ääntä) ja Pekka Haavisto 37,4 % äänistä (1 076 957 ääntä). Äänestysprosentti jäi 68,9 prosenttiin. Hylättyjen äänestyslippujen määrä oli korkea, 25 095 kappaletta.

Alhaisen äänestysprosentin syyksi on esitetty kylmää säätä ja sitä, että monelle äänestäjälle kumpikaan toisen kierroksen ehdokkaista ei ole ollut mieleinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Molempia toisen kierroksen ehdokkaita pidetään kansainvälisyys- ja EU-myönteisinä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvissä ajankohtaisissa kysymyksissä toiselle kierrokselle nousseet ehdokkaat ovat olleet hieman eri linjoilla.

Sauli Niinistö on valmis parantamaan samaa sukupuolta olevien parien ja glbti-vähemmistöihin kuuluvien ihmisten tasa-arvoista asemaa, mutta ei kuitenkaan yhdistämällä nykyistä kahta erillistä parisuhdeinstituutioita. Hän on ilmaissut kannattavansa rekisteröidylle parille oikeutta yhteiseen sukunimeen, adoptiokysymyksen ratkaisemista ja julkishallinnon rekistereiden ja tilastojen tunnistetietoihin liittyviä pakko-outtaus-ongelmia.

Pekka Haavisto kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja hän on ilmaissut muutenkin halunsa edistää yhdenvertaisuutta. Haavistolla on homoseksuaalina myös omakohtainen side seksuaaliseen tasa-arvoon liittyviin asioihin.

30 kommenttia

Onnittelut Suomen seuraavalle presidentille.

Tässä vaiheessa kannattaa Sauli Niinistöstä muistaa, että vaalikampanja on äänten keräämistä varten. Poliittinen arki onkin sitten toinen juttu. Ainakaan kolmeen vuoteen ei tarvitse ihmeemmin miettiä äänien menettämistä. Suomen kuvalehti (3.2.2012) muistutti Niinistön käyttäytymisestä parisuhdelakia säädettäessä:

- ...kun eduskunta hyväksyi 2000-luvun alussa lain rekisteröidystä parisuhteesta, Niinistö kannatti esitystä, vaikka enemmistö kokoomuslaisista oli sitä vastaan.

En ole tarkistanut Niinistön käyttäytymistä tuossa lopullisessa äänestyksessä eduskunnassa.
Sauli Niinistö äänesti 28.9.2001 eduskunnassa parisuhdelain puolesta.