Silloinen Kristillinen liitto, nykyinen KD, toimi eduskunnassa vuonna 1970 linjalleen uskollisena: sen ainut kansanedustaja Raino Westerholm vastusti tunteikkain puheenvuoroin homosuhteiden rangaistavuuden kumoamista.
Jo Koiviston hallitus (1968-1970) esitti em. muutosta rikoslakiin, mutta veti esityksensä takaisin eduskunnasta tulleen toivomuksen vuoksi. Eduskuntavaalit olivat ovella. Vaalien jälkeen muodostettu Karjalaisen hallitus antoi ensi töikseen muutosesityksen eduskunnalle, joka päätöksellään dekriminalisoi homosuhteet marraskuussa 1970. Laki tuli voimaan 1.2.1971.
KD ei vaadi rangaistavuuden palauttamista lainsäädäntöön, mutta sairaita ja syntisiä me edelleenkin sen mielestä olemme.
Tämä hallitus ei välttämättä istu koko vaalikautta. Kun se kaatuu, seuraava hallitusohjelma saattaisi olla avioliittolainkin suhteen erilainen. Siihen mennessä EU-kuviot ovat myös eri asennossa ja perussuomalaiset ehtineet miettiä mitä vaalivoitolla voi tehdä ja mitä ei.
"aivan kuin eurooppalaisen talouskriisin keskellä tuskailevalla Suomella ei muita ongelmia olisi"
Niin, ikään ku Suomella ei ois muitakin ongelmii ku homojen kansainvälisesti vertaillen hyvä tilanne. Lopetetaan toi turha ennakkoajojahti Räsästä kohtaan ja katotaan, mitä se saa aikaseks. Tuskinpa Räsänen sisäministerinä on yhtään sen huononpi ku vaikkapa Sinnemäki työministerinä...
Kyseessä ei ole "ennakkoajojahti", vaan Päivi Räsäsen typerien, vastuuttomien ja ala-arvoisten lausumien jälkeinen sormella osoittelu.
Tämä avioliitto-ongelma on asia, jonka ratkaisemisen hinta on käytännössä nolla (0) euroa, eikä avioliittolainsäädännön muuttaminen sukupuoliriippumattomaksi heikennä kenenkään asemaa, päin vastoin parantaa yhden ihmisryhmän tilannetta. Joten avioliitto-ongelman hoitaminen pois päiväjärjestyksestä pitäisi olla läpihuutojuuttu.
Olisi syytä keskittyä talouskriisiin sen asemesta, että keskittyy vastustamaan yhden asian kuntoon saattamista.
Nyt pitäs lähinnä tietää, mitä sillä avioliittouudistuksella haetaan: pelkkää avioliittoo vai myös adoptioo siihen päälle. Avioliitto siis on ok ja parantaa homojen asemaa, adoptio taas lähtee ihmisten omista itsekkäistä tarpeista eikä sillä oo mitään tekemistä lapsen edun kanssa. Avioliitto ei nyt välttämättä oo kuitenkaan ajankohtanen. Nyt pitää hoitaa isommat asiat kuntoon: EU-takaukset, työllisyys, talous ja maahanmuutto.
Sisäministerinähän Räsänen ei vastaa muutenkaan esim. homoavioliitosta (kuuluu oikeusministerille), perheasioista (kuuluu peruspalveluministerille) tai kirkollisasioista (kuuluu kulttuuriministerille).
Tässä oli kyseessä TS:n pääkkärin selostaminen. Toivottavasti huomaamme muiden johtavien maakuntalehtien mahdolliset kannat ja kommentit, jos ja kun niitä julkaistaan. JKL:n Priden alla vaikkapa Keskisuomalainen joutuu/pääsee ilmaisemaan näkemyksensä.
Mitäkö haetaan? Avioliittolainsäädännön muuttamista siten, että avioliiton osapuolten sukupuolella ei ole merkitystä. Yhdistetään kaksi lähes toistensa kaltaista yhteiskunnallista instituutiota, koska ei ole mitään järjellä selitettävää syytä pitää niitä erillisinä.
Muutos vaikuttaa tietysti myös ulkoiseen adoptioon. Tilanne on kuitenkin sellainen, että adoptioprosessissa seula on hyvin tiukka ja tulevien vanhempien kyvykkyys selvitetään hyvin tarkasti. Aina. Tämä tehdään lapsen edun vuoksi.
Voi kun olisit ollut eilen näkemässä Helsingin Priden puistojuhlassa, kun läheinen leikkikenttä oli varattu sateenkaariperheille; siellä sateenkaariperheiden lapset leikkivät keskenään tyytyväisinä sateenkaariäitien valvovan ja rakastavan silmälläpidon alla.
Tuo, että "isommat asiat" ja avioliittoasia pannaan jollekin tärkeysjanalle, on mielestäni äärimmäisen epä-älyllistä. Totta kai EU-takaukset, työllisyys, talous ja maahanmuuttoasiat ovat päiväjärjestyksessä ja niihin liittyvät päätökset vaikuttavat moniin asioihin, niihin liittyy rahojen pyörittelyä ja paaaaaljon muuta. Eikö siis tällaisella logiikalla olisi aivan kakunpalanen (engl. piece of cake) pistää yhden ihmisryhmän asiaa järjestykseen.
Kristillisdemokraatit tarvitsevat homoja oman kannatuksensa pönkittämiseen aivan ehdottomasti. Toisena asiana on abortti. Siinä se heidän agendansa onkin.
Kun menee hallitukseen, pitää hoitaa muitakin yhteiskunnallisia asioita. Odotan kiinnostuksella heidän hallitustaipaleensa jatkoa ja nimenomaan tuloksia hallitustyöskentelystä kokonaisuutena.
Avioliittouudistushan ei automaattisesti tarkota adoptioo, vaan jos sukupuolineutraali avioliittolaki saadaan, niin se vaatii mun mielestä myös adoptiolain muutoksen niin, et vaan miehen ja naisen muodostamat avioparit voi adoptoida lapsen.
Mitenkähän paljon niitä sateenkaariperheiden lapsii siellä oli ja oliks ne oikeesti kaikki sateenkaariperheiden lapsii? Jotkut ihan normaalit heterovanhemmatkin nimittäin tuo lapsii Prideen...
Tässä yhteydessä kovasti vedetään uskontoa ja kirkkoa mukaan, vaikka kyseessä on luonteeltaan maallinen asia. Ei kaikilla uskontokunnillakaan ole vihkimisoikeutta ja oliko se Ruotsissa, missä kaikki liitot solmitaan ensin "maallisina", minkä jälkeen kirkollinen siunaustoimitus. Tämä antaa seurakunnilla mahdollisuuden niin halutessaan olla osa yhteiskuntaa tai hortoilla umpimetsään, jos sitä aivan välttämättä tahtoo puhdasoppisuuden nimissä tehdä. Tämä on kaikki kuitenkin pelkkää tekniikkaa, sillä periaatteessa avioliiton voisi solmia vaikka nettipankkitunnuksilla.
Kaikki eivät halua "nähdä metsää puilta" eli vastausta kysymykseen, miksi valtiovalta tahtoisi ylläpitäää nykyisen kahden rinnakkaisen mallin (avioliitto vs. rek.parisuhde) järjestelmän eikä tehdä yhtä puhtaasti tasa-arvoista systeemiä. Yksittäisten Raamattu-sitaattien vetäminen keskusteluun on argumentointivirhe, koska kysymys ei ole pohjimmiltaan uskonnollinen ja jos olisikin, niin pitäisikö sitten alkaa noudattamaan Raamattua muitakin osin pilkun tarkkudella?
Ja hallituksen kirkkoasioista sen verran, että ennen ne tosiaan kulkivat opetusministerin salkussa, mutta nyt ne -yllättäen- siirtyivät ruustinna Räsäsen veskaan.
Ruotsissa kirkolla on vihkimisoikeus, ja kirkko vihkii myös sateenkaaripareja.
Keski- ja etelä-Euroopassa varsin yleisenä käytäntönä on, että avioliitto solmitaan maallisissa viraomaisissa ja että halukkaat voivat saada kirkon siunauksen_hetero_avioliitolleen.
Kiitos täsmennyksestä. Ja taisi tarkalleen ottaen olla niin, että Ruotsissa ei yksittäistä pappia voi pakottaa hoitamaan toimitusta, jos hän kysin ja (teko)hampain ovenpielistä roikkuen kieltäytyy toimituksesta.
Juridisesti avioliitot eivät eroa (sic.) toisistaan, oli vihkijänä pappi, henkikirjoittaja tai muu siihen oikeutettu. Kuten yllä kirjoitin, teknisesti homman voisi hoitaa koruttomasti vaikka nettipankkitunnuksin, sillä suunnilleen sellaisin menoin se siirtyy väestötietojärjestelmään.
Jos asian haluaa ajatella kiihkottomin mielikuvin, niin nykytilanne on "yhdestä numerosta kiinni". Se numero on osapuolten henkilötunnusten toiseksi viimeinen merkki parillinen/pariton (sic., miehilllä pariton, naisilla parillinen luku). Sen pohjalta systeemi päättää, että onko kyseessä avioliitto vai light-versio.